Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ... ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ!

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ... ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ!
Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2022 - 16:18

Γράφει ο Μανώλης Γαβαθιώτης

*** ένα σύντομο ιστορικό είναι απαραίτητο για να δούμε το θέμα ολοκληρωμένο. Στο ξεκίνημα της περιόδου οι στόπερ πού υπήρχαν στο ρόστερ του Ολυμπιακού ήσαν οι Σεμέδο, Μανωλάς, Παπασταθόπουλος, Σισέ, Μπα, Αβραάμ και Μπαγκαλιάνης, Οι Σεμέδο και Μανωλάς έφυγαν, ο Αβραάμ σταμάτησε ( μάλλον πρόωρα ) και ο νεαρός Μπαγκαλιάνης δόθηκε δανεικός.

*** Στους εναπομείναντες τρείς, προστέθηκε ο Παναγιώτης Ρέτσος, με περισσότερες εμπειρίες από τα χρόνια του εξωτερικού. Ετσι σήμερα, ο Ολυμπιακός διατηρεί στο δυναμικό του, ως «καθαρούς» κεντρικούς αμυντικούς, τους Σωκράτη, Σισέ, Μπά και Ρέτσο.

*** Σήμερα πού μιλάμε, δυό μέρες πριν το αποφασιστικής σημασίας για την ευρωπαϊκή συνέχεια παιχνίδι με την ισχυρότατη Φράϊμπουργκ, και οι τέσσερις παραπάνω στόπερ παρουσιάζουν προβλήματα. Ο Σωκράτης, με πρόβλημα στο μηρό κάνει αγώνα δρόμου για να προλάβει τον αγώνα. Ο Ρέτσος, μόλις πού έχει συνέλθει από το πρόβλημα τραυματισμού, αλλά έχει να παίξει πάνω από ένα μήνα. *** Ο Σισέ, μετά την δραματική αποχώρησή του στον αγώνα με την Κάραμπαχ, φέρεται τραυματίας και δεν μετέχει στην αγωνιστική δραστηριότητα. Τέλος, ο Μπα πού σίγουρα δεν εμπνέει την εμπιστοσύνη πού απολάμβανε πέρυσι, μόλις έχει συνέλθει από ένα μικροτραυματισμό πού απεκόμισε από τον αγώνα με τον Πάοκ όπου έγινε αλλαγή στο 84'

*** Βλέπουμε λοιπόν, ότι με βάση τα παραπάνω δεδομένα, κανείς από τους παραπάνω τέσσερις κλασικούς στόπερ δεν μπορεί να θεωρηθεί «πανέτοιμος» για ένα τόσο δύσκολο εκτός έδρας αγώνα. Πλην όμως, μετά την έλευση του Μίτσελ, οι «εναλλακτικές λύσεις» πού παρουσιάστηκαν έδωσαν πολλές ελπίδες για την θετική αντιμετώπιση της κατάστασης.

*** Πρώτη, η αναγκαστική οπισθοχώρηση του πανέμπειρου και ποιοτικότατου Γάλλου μέσου Γιάν Εμβιλά ως κεντρικού στόπερ. Ο ευσυνείδητος αυτός άσσος όποτε χρησιμοποιήθηκε ως «λύση ανάγκης», απέδειξε ότι είναι κάτι πολύ σημαντικότερο. Είναι μία ΕΤΟΙΜΗ, ΙΔΑΝΙΚΗ λύση. Ο πολυσύνθετος άσσος αποδεικνύει ότι ίσως να είναι χρησιμότερος στην ομάδα ως στόπερ, παρά ως αμυντικός μέσος. Θα μπορούσε λοιπόν κάλλιστα στο Φράϊμπουργκ να είναι ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ, κάτι ας πούμε σαν τρίτος στόπερ, λίγο πιο μπροστά από τους δύο.

*** Η δεύτερη «παρέμβαση» Μίτσελ δεν μπορούμε να πούμε ότι έτυχε απόλυτης επιτυχίας, αλλά αυτό μπορεί να προέρχεται από περιστασιακές καταστάσεις. Ηταν η χρησιμοποίηση, ως στόπερ, του μεγάλου Κροάτη άσσου Βρσάλικο, ο οποίος προέρχεται από πολυετή παρουσία σε ένα από τα ισχυρότερα ισπανικά κλαμπ, την Ατλέτικο Μαδρίτης. Ο Βρσάλικο, πού διέπρεψε ως δεξί μπακ, έχει και μία μικρή, αλλά σημαντική παρουσία στο κέντρο της άμυνας της Ατλέτικο. Ο Μίτσελ δεν δίστασε να τον χρησιμοποιήσει και στον Ολυμπιακό, αλλά παρουσιάστηκαν προβλήματα σχετικά με την φυσική του κατάσταση και μικροτραυματισμούς. Σήμερα, ο Βρσάλικο εμφανίζεται ως έτοιμος, ή σχεδόν έτοιμος, κάτι πού ίσως διαπιστώσουμε στο μεθαυριανό παιχνίδι. Σε περίπτωση πού ο Κροάτης δείξει ότι μπορεί να ανταπεξέλθει, ο Ολυμπιακός θα έχει αποκτήσει μία, ίσως και ανέλπιστη, ακόμη λύση.

*** Τρίτη «παρέμβαση» του Μίτσελ στο πρόβλημα, ήταν η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ενός ακόμη σπάνιου ταλέντου από την δεύτερη ομάδα, του 19χρονου Ανδρέα Ντόϊ. Είναι χαρακτηριστικό, ότι στους τρείς μέχρι στιγμής αγώνες πού ο Μάρτινς εμπιστεύθηκε στον Ντόϊ τη θέση του στόπερ, ο Ολυμπιακός δεν γνώρισε την ήττα. Ηταν δύο εκτός έδρας για το πρωτάθλημα ( με ΟΦΗ 2-1 και με Παναιτωλικό 2-0 ) και ένας του Γιουρόπα Λιγκ, στο Κάραμπαχ (0-0). Θεωρείται βέβαιο, ότι ο Ντόϊ θα ξεκινήσει και πάλι βασικός στη Γερμανία, αφού δικαιωματικά πλέον, δεν θεωρείται «λύση ανάγκης», αλλά μία μόνιμη λύση στη βασική σύνθεση.

*** Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, ο Μίτσελ φώναξε χθες στην πρώτη ομάδα τον 18χρονο Αλέξανδρο Καλογερόπουλο, κάνοντας έτσι ένα πολυαναμενόμενο άλμα στο παρελθόν. Ο Καλογερόπουλος πριν από ενάμιση χρόνο, πριν καν κλείσει τα 17, χρησιμοποιήθηκε από τον Μάρτινς σε τρείς αγώνες πρωταθλήματος, με μεγάλη επιτυχία.

*** Είναι χαρακτηριστικό ότι στους τρείς αγώνες πού έπαιξε ο Καλογερόπουλος, ο Ολυμπιακός δεν γνώρισε την ήττα. Ηταν με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο, τον οποίο ο Ολυμπιακός συνέτριψε με 4-1, με τον Αρη στη Θεσσαλονίκη ( 1-1 ) και με τον Αστέρα στην Τρίπολη (0-0). Αν χρησιμοποιηθεί, ο Καλογερόπουλος μπορεί και αυτός να αποδείξει ότι δεν θα είναι μία περιστασιακή συμμετοχή ανάγκης, αλλά μία ακόμη έτοιμη λύση πού θα χρειαστεί και για την δυσκολότατη συνέχεια του Ολυμπιακού και στην Ευρώπη, αλλά και στο ελληνικό πρωτάθλημα.

*** Το πρόβλημα λοιπόν, είναι ... ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ. Και οι λύσεις, είναι ... το πρόβλημα. Για τον πολύπειρο Μίτσελ Γκονζάλες, φυσικά.
*** Αυτό πάει να πεί συνέπεια, αξιοπιστία, αξιοπρέπεια. Μαθήματα δίνει ο Μπέος σ' αυτά τα θέματα. Εκείνος δεν έλεγε ότι δεν δέχεται το big 5 στους αγώνες της ομάδας του ; Να 'τος τώρα με άλλη ... διάθεση, να κάνει δεκτό το αίτημα του Παναθηναϊκού να του δοθούν 5000 εισιτήρια για τον αγώνα του Σαββάτου. Και μάλιστα, με προοπτικές ο αριθμός να αυξηθεί, μέσα στην εβδομάδα.

*** Χιλιάδες εισιτήρια, σημαίνει και χιλιάδες ... ευρουδάκια και σιγά μην έλεγε όχι ο Μπέος. Η μήπως και θα τον ενοχλήσει, λέτε, πού η έδρα του θα γίνει σαν ... μικρή λεωφόρος ; Σιγά μην τον ενοχλεί αυτό, μπρος στην κονόμα.

*** Aπίθανα πράγματα στο φινάλε της Αργεντινής. Η Ιντεπεντιέντε ισοφάρισε τη Μπόκα στο 81' δίνοντας την ευκαιρία στη μεγάλη της αντίπαλο, τη Ράσινγκ, να πάρει τον τίτλο αλλά αυτή κατάφερε να χάσει πέναλτι στο 90' και μετά το ματς στο 95' απ' τη Ρίβερ, που χάρισε τον τίτλο στη Μπόκα!

Διαβάστε επίσης

Μετά το «χάρτινο» και «των Πρεσπών»…

Μετά το «χάρτινο» και «των Πρεσπών»…

Και εγένετο… «πρωτάθλημα Σιδηρόπουλου»! Ο διεθνής διαιτητής–συνοδοιπόρος–χορηγός της «εξυγίανασης» κέρδισε με το σπαθί του την ονοματοδοσία του πρωταθλήματος! Γράφει ο Μανώλης Γαβαθιώτης.