Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Αχρείαστος ηρωισμός και ανούσια αυταπάρνηση Μαρτίνεθ: Ανέλαβε την ευθύνη για... άλλη μια φορά!

Αχρείαστος ηρωισμός και ανούσια αυταπάρνηση Μαρτίνεθ: Ανέλαβε την ευθύνη για... άλλη μια φορά!
Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου 2023 - 16:59

ΑΧΡΕΙΑΣΤΟΣ ΗΡΩΪΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΟΥΣΙΑ ΑΥΤΑΠΑΡΝΗΣΗ ΜΑΡΤΙΝΕΘ :

ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ... ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ !

ΛΕΣ ΚΑΙ ... ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΕ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ !

*** Τώρα κοιτάξτε να δείτε, αυτά συμβαίνουν και στα καλύτερα σπίτια. Πόσες φορές δεν έχουμε ανοίξει διάπλατα μάτια και στόμα μονολογώντας, «ρε να χάσει η Μπάρτσα με τέτοιο σκορ» ή «ανήκουστο να φάει η Ρεάλ τόσα γκολ» καταλήγοντας πάντα στο σύνηθες επιμύθιο : «Αυτά έχει η μπάλα. Όλα μπορούν να γίνουν στο ποδόσφαιρο»

*** Τα λέμε λοιπόν αυτά, αλλά η στεναχώρια, η πίκρα, η απογοήτευση μένουν και καρφώνουν την καρδιά για μέρες, ίσως και μήνες. Και βέβαια, πάντα κοιτάμε να βρούμε τον υπαίτιο, τον υπεύθυνο της καταστροφής, τον ένοχο για αυτό πού έγινε. Συνήθως, είναι ο προπονητής. Κάποιες άλλες φορές, οι παίκτες, ή, ορισμένοι, συγκεκριμένοι παίκτες.

*** Εδώ, στην περίπτωσή μας, δεν χρειάστηκε να ψάξουμε. Ο υπεύθυνος φανερώθηκε μόνος του. Ανέλαβε την ευθύνη, σύμφωνα με τα κοινώς κείμενα. «Αναλαμβάνω την ευθύνη», είπε ο προπονητής των μεγάλων σκορ, ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ. Τι καλός άνθρωπος, έ ; Τι τζέντλεμαν ! Την ανέλαβε πάλι την ευθύνη, από μόνος του, χωρίς να τον πιέσει κανείς ! Όπως ακριβώς είχε κάνει και προ ημερών, μετά την τεσσάρα από τον Πάοκ

*** Πολύ καλά έκανε, για να ξεκαθαρίσει τα πράγματα, πριν βιαστούν οι καλοθελητές να ρίξουν ευθύνες σε κανένα Κίνι, ή κανένα Ιμπόρα, ή τον Καρβάλιο π.χ. πού είχε ενθουσιαστεί μαζί του στην προετοιμασία, αλλά τώρα αποφεύγει να τον χρησιμοποιεί, διότι προφανώς με την πάροδο του χρόνου αντελήφθη την πραγματική αξία του.

«ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΡΙΩΝ ΣΤΟΠΕΡ» : ΔΥΝΑΤΑ ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ, ΑΛΛΑ ... ΔΕΝ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ

*** Θα του πω λοιπόν εγώ ένα μεγάλο μπράβο του Μαρτίνεθ. Όχι για το θάρρος του να αναλάβει την ευθύνη με το στόμα, πού στην ουσία είναι αέρας κοπανιστός. Του χρωστάω το μπράβο γιατί διεπίστωσα ότι συμπίπτουν οι απόψεις μας με σατανική σύμπτωση. Κι' εγώ δηλαδή υποστηρίζω ότι ΝΑΙ, ο Μαρτίνεθ είναι ο ΒΑΣΙΚΟΣ υπεύθυνος.

*** Τι έκανε ο υπεύθυνος προπονητής όλες τις ημέρες πού προηγήθηκαν του αγώνα στη Γερμανία ; Δοκίμαζε συνεχώς το νέο αμυντικό σχήμα ( έτσι έγραφαν όλα τα ρεπορτάζ ) με τους τρείς στόπερ. Με τους δύο εναπομείναντες, Ρέτσο και Ντόϊ συν τον προερχόμενο από τραυματισμό ... λονγκ πλέϊ, Ιμπόρα. Εμφανίζονταν μάλιστα ως «λύση ανάγκης» λόγω των απουσιών των εκ των βασικών Φρέϊρε και Πορόζο, αλλά και του Γάλλου Μπιανκόν, πού δεν είχε δηλωθεί στη λίστα την ευρωπαϊκή.

*** Η χρησιμοποίηση δε των τριών στόπερ με τον Ιμπόρα, συνοδεύονταν και από ισχυρά επιχειρήματα, όπως ότι χρειάζονταν και ένας πολύ ψηλός σαν αυτόν, για να κυριαρχεί στο ψηλό παιχνίδι στην περιοχή, διότι οι Γερμανοί το έχουν και τα περισσότερα γκολ τα βάζουν από στημένες φάσεις.

ΟΤΑΝ Ο ΙΜΠΟΡΑ ... ΚΑΗΚΕ ΣΤΟ ΖΕΣΤΑΜΑ

*** Σωστά ως εδώ ; Σωστά. Ακόμα και το πρωϊ της ημέρας του αγώνα, όταν ρωτούσαν τον Ντιέγκο αν τελικά θα βάλει άμυνα τριών στόπερ με Ιμπόρα στη μέση, έλεγε ότι «είναι κι' αυτή μία εκδοχή, αλλά δεν είναι σίγουρο» και άφηνε την κοινή γνώμη να πλανάται στα μαύρα σκοτάδια της αμάθειας. Μέχρι μία ώρα πριν αρχίσει το ματς, κανένας δεν είχε μάθει τίποτα για το σχήμα πού είχε επιλέξει. Το έχει βλέπετε κι' αυτό ο χρυσός μας, να μην ανακοινώνει καν την αποστολή, όχι απλά τη σύνθεση, πριν μία ώρα από την έναρξη, όπως είπε ... «για να μη μάθει τα σχέδιά μας ο αντίπαλος προπονητής»

*** Το αφήνω αυτό και πάμε παρακάτω. Ξεκινάει το παιχνίδι και στο 8' το σκορ είναι ήδη 0-2. Οπότε ακούμε τον σπίκερ να μας ενημερώνει ότι ο Μαρτίνεθ έδωσε εντολή στον Ιμπόρα να ξεκινήσει ζέσταμα ! Και τώρα θα μπεί, και τώρα θα μπεί, ξέρετε πότε μπήκε ο Ιμπόρα ; Στο ... δεύτερο ημίχρονο, μετά από ... άλλα δύο γκολ, στο 0-4 ! Και όχι ότι άλλαξε κάτι σημαντικά, αλλά το θέμα είναι ότι μέχρι το τέλος ο Ολυμπιακός έφαγε μόνον ένα γκολ ακόμα !

ΕΝΑ ΔΥΝΑΤΟ ΣΟΚ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ

*** Κλείνω με Μαρτίνεθ. Δεν ξέρω αν πρέπει να φύγει τώρα, ή να μείνει για να πάρει πάνω του κι' άλλες ... ευθύνες. Αντέχει φαίνεται να φορτώνεται και να ομολογεί με θάρρος. Όμως το θέμα για μένα, δεν είναι τόσο το αν πρέπει να φύγει, όσο το ποιο θα είναι το ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ όταν και αν φύγει. Θα συνέλθει και θα βρεί τον εαυτό της, αν θα φύγει, ή θα χειροτερέψει η κατάσταση ;

*** Δεν διστάζω να καταθέσω την άποψή μου. Πιστεύω ότι πλέον ο Ολυμπιακός χρειάζεται ένα ΣΟΚ, κάποια πολύ δυνατή μεταβολή, πού θα αλλάξει την κατάσταση στην ομάδα, στα αποδυτήρια, στην ψυχολογία. Ενώ παράλληλα, θα βελτιώσει και την απόδοση, με σωστό «διάβασμα» των συνθηκών των αγώνων από τον πάγκο και σωστές κρίσεις στο σχηματισμό της σύνθεσης. Και τέλος, ΕΠΙ ... ΤΕΛΟΥΣ, χωρίς περίεργα ΚΟΛΛΗΜΑΤΑ σε «δικούς» και «μη δικούς» παίκτες.

*** Εντάξει, είπαμε, δεν πήγε καλά η προχθεσινή μέρα, αλλά είχαμε και κάποια ευχάριστα, αμαρτία να τα ξεχνάμε. Όπως για παράδειγμα, το ότι αυτή τη φορά δεν είχαμε φόνο στη Νέα Φιλαδέλφεια από συνοπαδό. Η το άλλο, το πιο σημαντικό, ότι επέστρεψε ο Κουφανκάρ στην ενεργό δράση ! Αυτό δηλαδή πού το βάζετε ; ***

*** Δεν ξέρω τι θα γίνει με τον Μαρτίνεθ, αυτή τη στιγμή, αλλά ελπίζω να μην ξαναδώ δύο πράγματα. Τον Κίνι στην ομάδα και το σύστημα – παγκόσμια πρωτοτυπία με 4-2-2-2 «με απ' όλα» αλλά χωρίς εξτρέμ ***

*** Και αυτό πού θα πρέπει να βαρύνει περισσότερο στη λήψη άμεσων αποφάσεων, είναι κατά την ταπεινή μου άποψη ότι αύριο στις 4:30 παίζουμε στον Βώλο του Μπέου. Οπου όπως πάντα, ο Αχιλλέας περιμένει πως και πως την ευκαιρία να μας ... πιάσει τον βώλο ! Θα το επιτρέψουμε ; ***

Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΟ ΚΑΙ ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ !

*** Τέσσερις παίκτες του Ολυμπιακού κάλεσε ο Πογέτ στην εθνική Επο, για τον αγώνα με τη Γαλλία. Τους Πασχαλάκη, Ρέτσο, Αλεξανδρόπουλο και Μασούρα.

*** Ο Πασχαλάκης δεν χρησιμοποιήθηκε, αλλά έζησε στο περιβάλλον. Ο Ρέτσος έπαιξε και ήταν ο ήρωας του αγώνα. Σβήνοντας απ' τον χάρτη τον σπουδαίο Ζιρού. Ο Αλεξανδρόπουλος έπαιξε αλλαγή στο δεύτερο ημίχρονο και συνέβαλε όσο μπορούσε στην θετική εικόνα. Ο Μασούρας, τέλος, ήταν και είναι εδώ και καιρό εκ των ποδοσφαιριστών πού διαπρέπουν στους αγώνες της εθνικής επο

*** Προχθές στο Φράϊμπουργκ έπαιξαν και οι τέσσερις. Ο Πασχαλάκης παρουσιάστηκε ασταθής και άτολμος στις εξόδους. Ο,τι πήγε μέσα, έγραψε. Ουδεμία σχέση με τον ΠΕΡΣΙΝΟ Πασχαλάκη τον ήρωα του αγώνα πού έπιανε και τα άπιαστα.

*** Ο Ρέτσος, μπήκε στον αγώνα με την άνεση και χαλαρότητα πού θα έμπαινε στη σάουνα του ξενοδοχείου. Φέρει το κύριο βάρος της ευθύνης για το πρώτο και το τρίτο γκολ. Όταν συνήλθε και πήρε πρωτοβουλίες στο β' μέρος, ήταν πολύ αργά.

*** Ο Αλεξανδρόπουλος έτρεχε διαρκώς και επιμόνως. Ταλαντούχος, πλήν ανερμάτιστος και άτακτος ποδοσφαιριστής, πού ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΩΣΤΗ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ από τον προπονητή της ομάδας του. Στον Ολυμπιακό, δεν θα έβαζα στοίχημα πως την έχει.

*** Ο Μασούρας, τέλος, θυμίζει ... «δόκτωρ Τζάκιλ και μίστερ Χάϊντ» ! Άλλος Μασούρας της εθνικής, άλλος του Ολυμπιακού ! Δεν γνωρίζω τα πως και τα γιατί, αλλά ίσως κάποιοι να πρέπει να ενδιαφερθούν να το ψάξουν. ***

Διαβάστε επίσης