Η αβάντα στους εχθρούς του Ολυμπιακού
** Σουλουμουντούκουμ τσιρτσιρί ! ***
*** Τα θαύματα της κλιματικής αλλαγής, φίλοι μου. Τα σκουλήκια, έφαγαν τις κότες ! ***
ΕΧΑΣΕ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
... ΕΧΑΣΕ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΜΕ ΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΟΥ !
Η ΑΒΑΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΣΩΣΤΡΕΦΕΙΣ «ΟΛΥΜΠΙΑΚΑΡΕΣ»
ΑΔΙΚΟΙ, ΑΝΑΝΔΡΟΙ ΚΑΙ ΔΕΙΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΒΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΦΟΡΑΝΕ ΤΗ ΦΑΝΕΛΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΑΦΝΟΣΤΕΦΑΝΩΜΕΝΟ
*** Ο θεσμός του Κυπέλλου, έχει μία ιδιαιτερότητα, πού πρέπει πάντα να είναι υπολογίσιμη και να γίνεται σεβαστή απ' όλους τους παράγοντες ενός αγώνα. Απαξ και το παιχνίδι φτάσει στα πέναλτυ, το αποτέλεσμα πλέον διαμορφώνεται από την θεά Τύχη. Το θέμα λοιπόν, για την ομάδα πού θέλει περισσότερο τη νίκη, είναι να μη φτάσει στα πέναλτι. Εκεί, ισχύει πάντα το 50 – 50 των πιθανοτήτων.
*** Είδαμε στο προχθεσινό ντέρμπι, ότι η τακτική του Πάο ήταν να φτάσει στα πέναλτι. Σύμφωνα με τη ροή του αγώνα στο δεύτερο ημίχρονο, ήταν πολύ δύσκολο να βάλει γκολ στον κυρίαρχο Ολυμπιακό. Προσπάθησε λοιπόν βασικά να μη δεχτεί γκολ μέχρι το τέλος της παράτασης. Και το πέτυχε.
*** Είδαμε τι έγινε στα πέναλτι και βγάλαμε τα συμπεράσματά μας. Δεν υπάρχει θέμα μομφής για τους παίκτες πού αστόχησαν. Αν αστόχησε κάποιος, αυτός είναι εκείνος πού επέλεξε τους εκτελεστές. Αλλά και πάλι, όταν φτάνουμε στο 14ο πέναλτι και οι επιλογές είναι ένας σε δύο, με πόσο καθαρό μυαλό μπορείς να κρίνεις ; Τώρα, ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΟΡΤΗΣ μαθαίνουμε ότι αυτό το πέναλτι πού κλήθηκε να εκτελέσει ο Καμαρά, ήταν ΤΟ ... ΠΡΩΤΟ στην καριέρα του σε επίσημο αγώνα ! Οσο για τον Καρβάλιο, το ποσοστό ευστοχίας του σε εκτελέσεις πέναλτυ, κυμαίνεται μεταξύ 30 και 40 % !
*** Αλλά πέναλτι χάνουν και οι θεωρούμενοι «εξπέρ» στις εκτελέσεις ! Όπως ο Μλαντένοβιτς και θυμίζω το σχόλιο του περιγραφέα στην αλλαγή του Χουανκάρ από τον Μλαντένοβιτς : Ότι η αλλαγή γίνεται λόγω της ικανότητας του Σέρβου στις εκτελέσεις πέναλτι ! Να όμως πού από τους επτά παίκτες του Πάο πού εκτέλεσαν, μόνο ο Μλαντένοβιτς το έχασε !
*** Τέλος πάντων, ό,τι έγινε, έγινε και το να στεκόμαστε περισσότερο στο γεγονός, δεν ωφελεί απολύτως κανένα. Η ιστορία έγραψε ότι ο Παναθηναϊκός απέκλεισε τον Ολυμπιακό στο Κύπελλο, χωρίς να τον κερδίσει. Και από αυτό, μπορούν να βγουν πολλά συμπεράσματα.
*** Εκείνο πού θα τονίσω εγώ, σαν μία γενική κατόπτευση του θέματος, είναι πως εκείνοι πού πανηγυρίζουν από τον αποκλεισμό του Ολυμπιακού θα έπρεπε να το ξανασκεφτούν. Να αναρωτηθούν δηλαδή, ΠΟΙΟΣ ΕΧΑΣΕ τα πιο πολλά από αυτή την εξέλιξη, ο Ολυμπιακός ή ... ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ; Η δική μου άποψη είναι ότι αν ο Ολυμπιακός «πόνεσε» μία φορά, ο ΘΕΣΜΟΣ πόνεσε δέκα ! Εν ολίγοις, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΥΠΕΛΛΟ χωρίς τον Ολυμπιακό. Υποβαθμίζεται αυτόματα και απαξιώνεται σε όλα τα στάδια και τα επίπεδα. Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο αυτό.
*** Πάμε τώρα και στον Ολυμπιακό. Ξέρετε ποιο είναι το χειρότερο πού θα μπορούσε να του συμβεί αυτή τη στιγμή ; Το κλίμα ΕΣΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ και οι ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ πού μπορεί να προκαλέσει. Την εποχή πού ο Θρύλος μας μάχεται στην κυριολεξία εναντίον «θεών και δαιμόνων», έχοντας απέναντί του ένα σάπιο και διεφθαρμένο σύστημα, αλυσοδεμένο στο άρμα μιάς εγκληματικής οργάνωσης και μια ολόκληρη σαφώς παραπλανημένη κυβέρνηση, είναι το λιγότερο εσφαλμένη οποιαδήποτε «εντός των τειχών» επίθεση.
*** Εκείνο όμως πού προκαλεί απέχθεια στον υπογράφοντα τη στήλη και βεβαίως σε αναρίθμητους φιλάθλους οπαδούς του Ολυμπιακού, είναι το «ανάθεμα» πού εξαπολύουν οι πάσης λογής «Ολυμπιακάρες» και οι λεγόμενοι βαζελόγαβροι, σε ποδοσφαιριστές της ομάδας, δηλαδή σε παιδιά πού έχουν την τιμή να φοράνε τη φανέλα με τον δαφνοστεφανωμένο έφηβο.
*** Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ΑΔΙΚΙΑ, πού είναι ταυτόχρονα και ΑΝΑΝΔΡΕΙΑ και ΔΕΙΛΙΑ, από το να εξυβρίζονται σκαιώς οι παίκτες επειδή έχασαν μία κεφαλιά, επειδή έφαγαν μια ντρίμπλα, επειδή έχασαν ένα πέναλτι, επειδή έχασαν μια ευκαιρία ή επειδή αποβλήθηκαν από το διαιτητή !
*** Η κριτική, όχι απλά δικαιολογείται, αλλά και ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ, όταν είναι καλοπροαίρετη, όταν δεν θίγει υπολήψεις, όταν δεν κόβει τα φτερά και γκρεμίζει τα όνειρα ενός νεαρού αθλητή. Όμως, οι ΒΡΙΣΙΕΣ, οι ΚΑΤΑΡΕΣ, οι ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΙ, οι ποταπές αναφορές σε μέλη οικογενειών, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗ. Είναι ΒΡΟΜΙΑ, είναι ΔΥΣΩΔΙΑ, είναι ΑΛΗΤΕΙΑ.
ΕΞΤΡΕΜ, ΕΞΤΡΕΜ, ΕΞΤΡΕΜ ΚΑΙ ... ΞΑΝΑ ΕΞΤΡΕΜ !
*** Επικεντρώνομαι στα αγωνιστικά. Πρώτον, το σύστημα και η τακτική. Ο Ολυμπιακός παρατάχθηκε με τη γνωστή και αποτυχημένη από την εποχή των προηγούμενων προπονητών τακτική. Με τρία αμυντικά χαφ, με τον Κώστα Φορτούνη μαέστρο, σολίστα και γενικό κουμανταδόρο και με τον Μασούρα «λίγο απ' όλα». Λίγο από πλάγια, λίγο από μαρκαρίσματα, λίγο από φορ, λίγο από πίεση στους στόπερ, ό,τι να 'ναι και ό,τι βγεί. Και το σύνολο της ομάδας. Να είναι τοποθετημένο παθητικά, πίσω από τη σέντρα, την ώρα πού οι επιθετικοί και οι μέσοι του Παναθηναϊκού πίεζαν και πρεσάριζαν τους ερυθρόλευκους αμυντικούς, σαν δαιμονισμένοι.
*** Και ΠΑΛΙ, δηλαδή, δεν υπήρχαν στον Ολυμπιακό ΕΞΤΡΕΜ ! Κλασικοί ΕΞΤΡΕΜ, αυτοί πού μπορούν να παίξουν και να επιτεθούν από τις πλάγιες γραμμές, πού μπορούν να αντεπιτεθούν με ταχύτητα και επιτυχία, αυτοί πού είναι ΑΝΙΚΗΤΟΙ στις «ένας με ένα» μονομαχίες , Εχει ... «μαλλιάσει η γλώσσα μου» να το λέω και να το γράφω : ΕΞΤΡΕΜ, ΕΞΤΡΕΜ, ΕΞΤΡΕΜ ! ...
Ο ΠΟΝΤΕΝΣΕ ΚΑΙ Ο ... «ΔΕΝ» !
*** Στο δεύτερο ημίχρονο, πάντως, τα πράγματα άλλαξαν προς το καλύτερο, Ειδικά από την στιγμή πού μπήκε στον αγώνα ο Ποντένσε. Δηλαδή, ένας ΕΞΤΡΕΜ ! Μπήκε στο 60 και κάτι και έπαιξε σπουδαίο ρόλο στην ερυθρόλευκη κυριαρχία. Δυστυχώς, όταν τα σημάδια κούρασης είχαν αρχίσει να γίνονται αισθητά στους άλλους επιθετικούς. Νομίζω ότι ΑΡΓΗΣΕ ΠΟΛΥ να περάσει στο παιχνίδι ο Ποντένσε, αλλά και το «ντουμπλάρισμά» του με άλλους, αξιόλογους επιθετικούς, όπως ο Γιόβετιτς και ο ΠΟΛΥ ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ και ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ Ζέλσον Μαρτίνς. Περί Ναβάρο, δεν μπαίνω στον κόπο να γράψω. Απλά, ΔΕΝ ...
*** Ο Ποντένσε ήταν η πρώτη και ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΑΛΛΑΓΉ του Καρβαλιάρ πριν το 90 ! Οι υπόλοιπες ΠΕΝΤΕ αλλαγές του, έγιναν ΜΕΤΑ το 90' και συγκεκριμένα : Γιόβετιτς 91', Καρβάλλιο 100', Ζέλσον 106', Βρουσάϊ και Ιμπόρα 116' !!! ***
*** Ολη η αμυντική γραμμή πήγε καλά, απέναντι σε ποδοσφαιριστές ποιοτικούς όπως ο Βέρμπιτς, ο Μαντσίνι, ο Σπόραρ, ο Μπερνάρ. Καλύτερος όλων – πάντα κατά την ταπεινή μου άποψη – ο Μπιανκόν, με τον Ντόϊ να τον ακολουθεί από πολύ κοντά. Ο Ροντινέϊ άρχισε να φαίνεται στο δεύτερο, όταν αποφάσισε - ή αποφασίστηκε από τον πάγκο – να παίξει ... μπακοεξτρέμ. Είναι ικανός να διαλύσει μία άμυνα μόνος του, αυτός ο πληθωρικός άσσος. Παλικάρι ο Ορτέγκα, κέρδισε και έχασε μονομαχίες. Οι προσπάθειές του όμως ήταν συγκινητικές, όταν χωρίς βοήθεια από το κέντρο τον είχαν βάλει στη μέση οι ταχύτατοι Βαγιαννίδης και Μαντσίνι.
*** Ο Εσσε ήταν πάλι ο πιο πολύτιμος παίκτης της ομάδας δίνοντας πολλές λύσεις στο χώρο του κέντρου. Για τον Μαντί, δεν θέλω να θυμάμαι το πρώτο του ημίχρονο. Στο δεύτερο υπήρξε βελτίωσή του ***