Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Καλά τα ‘λεγε ο Λάζαρος, μα κάποιοι δεν τον άκουγαν!

Καλά τα ‘λεγε ο Λάζαρος, μα κάποιοι δεν τον άκουγαν!
Παρασκευή, 10 Αυγούστου 2018 - 13:43
Αρθρογράφος: Παύλος Σαχτούρης
ΠΑΥΛΟΣ ΣΑΧΤΟΥΡΗΣ

Ο Πέδρο Μαρτίνς έλεγε διαρκώς πώς στις 9 Αυγούστου ο Ολυμπιακός θα είναι έτοιμος. Το είπε και στη συνέντευξη Τύπου. Το ίδιο και ο Κώστας Φορτούνης. Ο δε Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος είχε σχολιάσει κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας πώς θα πρέπει ο κόσμος να κάνει λίγο υπομονή, γιατί η ομάδα που δημιουργείται θα παίζει μπάλα που ο κόσμος θα γουστάρει να τη βλέπει στο γήπεδο! Όλοι τους είχαν δίκιο τελικά. Διότι το πρώτο επίσημο ματς των «ερυθρολεύκων» για την σεζόν 2018-19 προκάλεσε ενθουσιασμό στις τάξεις των οπαδών του Ολυμπιακού. Για έναν πολύ απλό λόγο.

Η ομάδα έπαιξε ωραία μπάλα. Δεν είπαμε ότι νίκησε κανένα σούπερ αντίπαλο, διότι η Λουκέρνη δεν προσφέρεται για ξεκάθαρη εικόνα σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες του Ολυμπιακού. Όμως το πρώτο δείγμα δεν ήταν απλά θετικό, ήταν εξαιρετικό. Υπό την έννοια ότι είδαμε μια ομάδα που και ήξερε τι ζητούσε μέσα στον αγωνιστικό χώρο και πλάνο είχε και γνώριζε τι να κάνει –το έκανε σωστά- και έδειξε πώς έχει γίνει αρκετά δουλειά κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής προετοιμασίας. Ορισμένα πράγματα φαίνονται. Ας τα αναλύσουμε με λίγα λόγια, για να δούμε που βρίσκεται ο Ολυμπιακός σήμερα και τι μπορούμε να περιμένουμε για τη συνέχεια.

Πόσοι δεν είχατε αρχίσει να σχολιάζετε μετά τα φιλικά με την Γκενκ και την Αϊντχόφεν πώς η χρονιά θα είναι κακή και πώς η ομάδα θα είναι χειρότερη από πέρσι; Ήσασταν πολλοί, αλλά βιαστήκατε! Γιατί η αλήθεια ήταν μια… Άλλη ιστορία τα φιλικά, άλλο τα επίσημα ματς. Στα φιλικά ο προπονητής κάνει δοκιμές και οι παίκτες ίσως και να μην είναι 100% συγκεντρωμένοι. Στα επίσημα είναι αλλιώς τα πράγματα. Υπάρχει απόλυτη συγκέντρωση, ξεκάθαρη προσέγγιση, διαφορετικός σχεδιασμός και προσήλωση στο στόχο. Το ματς με τη Λουκέρνη είχε ιδιαιτερότητες αφού ήταν το πρώτο επίσημο της χρονιάς και συνάμα το πρώτο στο «Γ. Καραϊσκάκης». Οπότε το σκηνικό ήταν ιδανικό για να βγάλει ο Ολυμπιακός ορισμένα από τα στοιχεία που θα διακρίνουν το παιχνίδι του τη νέα σεζόν.

Είπαμε πώς ακόμα είμαστε στην αρχή. Η ομάδα δεν είναι έτοιμη. Θέλει δουλειά και κυρίως στο κομμάτι της χημείας και των συνεργασιών. Αλλά εάν τόσο νωρίς βλέπουμε όσα είδαμε την Πέμπτη το βράδυ, δεν μπορούμε να μην είμαστε αισιόδοξοι για τη συνέχεια. Ένας Ολυμπιακός που είχε ταχύτητα στο παιχνίδι του, καλή κυκλοφορία της μπάλας, σωστή ανάπτυξη και ενεργό συμμετοχή από πολλούς. Μπορεί να φάνηκαν παραπάνω ο Λάζαρος, με τον Ποντένσε, ο Φορτούνης με τον Γκερέρο, αλλά μήπως δεν έκαναν πολύ καλό ματς ο Ομάρ με τον Τσιμίκα.

Ο μεν Νορβηγός θύμισε τον παλαιό καλό παίκτη, προ του τραυματισμού του. Ο δε Έλληνας αριστερός μπακ θα μπορούσε να είχε ψηφιστεί ακόμα και MVP στο ματς. Τι δεν έκανε; Στην άμυνα απροσπέλαστος. Στην επίθεση καταλύτης. Μέσα στις φάσεις των γκολ. Στο πρώτο εκτέλεσε το κόρνερ, στο δεύτερο έδωσε την πάσα στην αρχή. Και όχι μόνο! Πόσεε φορές προωθήθηκε και βρέθηκε σε θέση βολής! Τι να πούμε άλλο για τον αριστερό μπακ των «ερυθρολεύκων». Ο ένας χρόνος στην Ολλανδία τον βοήθησε να αλλάξει επίπεδο. Ένα ακόμα παιδί που προέρχεται από την Ακαδημία και επανδρώνει την πρώτη ομάδα. Σύγχρονος αριστερό μπακ-χαφ, ακούραστος, πάνω-κάτω και πάντα ήξερε τι να κάνει, πώς να το κάνει. Το μοναδικό «μελανό» σημείο ότι δεν σκόραρε για το τέλειο ματς!

Συνεργάστηκε ιδανικό με τον Ποντένσε. Αυτός ο μικρός το δέμας, αλλά τεράστιος παίκτης έκανε τα… όργιά του. «Διάολος» είναι ο άτιμος και ακόμα δεν έχει φτάσει στο 100%. Δεν είναι τυχαίο πώς η Σπόρτινγκ του είχε βάλει ρήτρα 60.000.000€! «Μαέστρος» στον αγωνιστικό χώρο. Ταχύτατος με την μπάλα, οξυδερκής. Εξτρέμ που κάνει τον προσωπικό του αντίπαλο να έχει… εφιάλτες. Χάζεψε σε ορισμένες περιπτώσεις τους αμυντικούς της Λουκέρνης. Παίκτης για τρελά… γούστα. Ο κόσμος ήδη τον λατρεύει και όσο θα περνάει ο καιρός, θα ανεβάζει κι άλλο την απόδοσή του. Θα αφήσει εποχή με την ερυθρόλευκη φανέλα.

Για τον Λάζαρο τι να πει κανείς; Γούσταρε πολύ που είχε φτάσει η ώρα για την πρώτη επίσημη συμμετοχή του με τον Ολυμπιακό. Με απίστευτο πάθος. Στο πρώτο γκολ ο αμυντικός της Λουκέρνης προσπάθησε να τον κρατήσει για να μην πάει στην μπάλα κι εκείνος με τη δύναμη και τη φόρα που είχε, τον πήρε μαζί του πριν σκοράρει. Και όταν έβαλε το γκολ, τρελάθηκε με την καλή έννοια της λέξης! Πανηγύρισε έξαλλα με τους συμπαίκτες του, αλλά και με τον κόσμο που ήδη έχει κάνει το όνομά του σύνθημα. Για τον Λάζαρο η μεταγραφή στον Ολυμπιακό είναι ένα ιδιαίτερο στοίχημα. Ήρθε στην αγαπημένη του ομάδα, δεν έχει να αποδείξει κάτι, αλλά θέλει να δικαιώσει όσους έκαναν ό,τι έπρεπε για να φορέσει την ερυθρόλευκη φανέλα.

Συνεργάστηκε εξαιρετικά με όλους τους μεσοεπιθετικούς του Θρύλου, αλλά με τον Φορτούνη έχει αναπτύξει μια ξεχωριστή επικοινωνία στον αγωνιστικό χώρο. Η παρουσία του Χριστοδουλόπουλου έχει ανεβάσει και τον αρχηγό των «ερυθρολεύκων». Φέτος δείχνει ανανεωμένος και πιο ώριμος. Ξέρει πολλά καντάρια μπάλα κι αυτό δεν αμφισβητείται με τίποτα. Έδειξε πώς έχει αλλάξει μυαλό, όπως και ότι δούλεψε και ατομικά πριν την προετοιμασία. Η ποδοσφαιρική του ευφυΐα του είναι τεράστια, αλλά ο ίδιος γνωρίζει ότι μπορεί να κάνει τη διαφορά. Ο καλός Φορτούνης είναι παίκτης ευρωπαϊκών προδιαγραφών και αλλάζει τις ισορροπίες στον αγωνιστικό χώρο.

Μην ξεχάσουμε δύο λόγια και για τα χαφ, αλλά και τους αμυντικούς. Ο Καμαρά ήταν μέσα σε όλες τις φάσεις, αλλά πρέπει να τιθασεύσει τον ενθουσιασμό του. Πήρε νωρίς μια κίτρινη κάρτα και σε ένα άλλο ματς, όπου οι «ερυθρόλευκοι» θα δέχονταν μεγαλύτερη πίεση, αυτή η κάρτα θα μπορούσε να του στοιχίσει. Όσον αφορά στον Μπουχαλάκη, έδειξε πώς ματς με το ματς πατάει καλύτερα στον αγωνιστικό χώρο. Ο Βούκοβιτς σταθερός, ενώ και ο Μιράντα ήταν σταθερός. Και δεν είναι τόσο αργός όσο έλεγαν ορισμένοι!

Η πρώτη ποδοσφαιρική παράσταση της χρονιάς ήταν υπέροχη, αλλά ακόμα δεν πέτυχε τίποτα ο Ολυμπιακός. Αλλά αυτό το ξέρουν καλύτερα από τον καθένα οι άνθρωποι της ομάδας. Κανείς δεν θριαμβολόγησε μετά το 4-0 με τους Ελβετούς. Έχει πολύ δρόμο ακόμα μπροστά της η ομάδα. Αλλά είναι στο σωστό κι αυτό μετράει. Σιγά-σιγά θα μπουν και τα τελευταία αποκτήματα στην… εξίσωση, ενώ θα υπάρξουν κι άλλες προσθήκες. Το σημαντικότερο είναι πώς όλοι όσοι ήμασταν στο γήπεδο ή εκείνοι που είδαν το ματς από τους τηλεοπτικούς δέκτες, γούσταραν με το θέαμα. Κι αυτό είναι ένας κερδισμένος «πόντος» για τη νέα ομάδα του Ολυμπιακού.

Υ.Γ. 1 Πέντε Έλληνες στην αρχική ενδεκάδα του Ολυμπιακού στο ματς με την Λουκέρνη, εκ των οποίων οι τέσσερις από την Ακαδημία. Μεγάλη υπόθεση.

Υ.Γ. 2 Στην… επιτάχυνση φέτος οι «ερυθρόλευκοι» που πλέον παίζουν ελκυστικό και θεαματικό ποδόσφαιρο με ταχύτητα. Είχε λείψει αυτό από τον κόσμο.

Υ.Γ. 3 Ειδικά στο επιθετικό τρανζίσιον έχει γίνει πολλή δουλειά κι αυτό φαίνεται από τον τρόπο που κινούνταν οι παίκτες στην κόντρα.

Υ.Γ. 4 Νωρίς είναι ακόμα αλλά είναι φανερό πώς ο Πέδρο Μαρτίνς βάζει τη δική του σφραγίδα σε αυτή την ομάδα.

Υ.Γ. 5 Τώρα σπεύσατε να βγάλετε διαρκείας γιατί στην πορεία δεν θα βρίσκετε εισιτήρια! Θυμηθείτε με...

Υ.Γ. 6 Όταν η ομάδα φτάσει εκεί που μπορεί, θα βγάζουμε τρελά γούστα με αυτό που θα βλέπουμε από τους «ερυθρολεύκους»!

Υ.Γ. 7 Κάντε υπομονή ως το φινάλε της μεταγραφικής περιόδου. Θα σκάσει κι άλλο «μπαμ»!

Διαβάστε επίσης

Υπομονή, μυαλό και όλα στο κόκκινο!

Υπομονή, μυαλό και όλα στο κόκκινο!

Οδηγός τα δύο πρώτα στοιχεία για το ματς με την Μπέρνλι. Το τρίτο είναι η εικόνα που πρέπει να έχει η κερκίδα. Πείτε κι εσείς ΝΑΙ στην πρόκληση. Γράφει ο Παύλος Σαχτούρης.