Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Υπομονή, μυαλό και όλα στο κόκκινο!

Υπομονή, μυαλό και όλα στο κόκκινο!
Πέμπτη, 23 Αυγούστου 2018 - 02:06
Αρθρογράφος: Παύλος Σαχτούρης
ΠΑΥΛΟΣ ΣΑΧΤΟΥΡΗΣ

Έφτασε η ώρα για το πρώτο ματς. Κομβική αναμέτρηση για τον Ολυμπιακό. Το βράδυ της Πέμπτης στο γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης». Αντίπαλος η Μπέρνλι. Αγγλική ομάδα μεν, χωρίς εμπειρία από την Ευρώπη δε… Το ζήτημα σε αυτό το ματς δεν είναι το πώς θα αγωνιστεί η ομάδα του Σον Ντάις. Ξέρουμε το στιλ ποδοσφαίρου της, τι μπορεί να κάνει. Το ζήτημα είναι να είναι ο Ολυμπιακός όπως πρέπει. Από αναλύσεις διαβάσαμε πολλές, ακούσαμε ακόμα περισσότερες. Σημασία δεν έχει τι λένε όλοι, μα τι θα γίνει. Τι πρέπει να κάνουν οι «ερυθρόλευκοι»;

Πρώτο και καλύτερο. Να έχουν ΥΠΟΜΟΝΗ! Τη λέξη αυτή την χρησιμοποίησε ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος στις δηλώσεις. Κι είναι το… άλφα και το ωμέγα για ένα τέτοιο ματς. Δεν λέω πώς θα είναι και τόσο απαραίτητη αν ο Ολυμπιακός ξεκινήσει το ματς με την Μπέρνλι, όπως έγινε και στο αντίστοιχο στον Πειραιά με την Λουκέρνη. Δηλαδή με ένα γρήγορο γκολ που θα αλλάξει τα δεδομένα του ματς. Καλοδεχούμενο θα είναι αυτό, αλλά ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος. Έτσι ξεκινάς με την υπόθεση πώς δεν θα γίνει κάτι τέτοιο.

Η Μπέρνλι στο ματς με την Μπασάκσεχιρ στην Τουρκία, στον προηγούμενο γύρο, έπαιξε πολύ αμυντικά. Με στόχο να πάρει το 0-0 στην Κωνσταντινούπολη. Τελικά τα κατάφερε. Δεν έχει σημασία το πώς έγινε αυτό, αλλά τα κατάφερε, αυτό μέτρησε στο τέλος. Επειδή μπορεί οι Άγγλοι να προσεγγίσουν με τον ίδιο τρόπο το ματς κόντρα στον Ολυμπιακό, θα πρέπει οι παίκτες του Πέδρο Μαρτίνς να μην πιεστούν. Το ματς κρατά 90 λεπτά, υπάρχουν και οι καθυστερήσεις. Ο στόχος είναι ένας βασικά… Η νίκη. Το ιδανικό. Με μηδέν παθητικό και με περισσότερα από ένα γκολ στην επίθεση.

Αυτά θα ήταν το ιδεατό σενάριο. Πάμε, όμως, σε κάτι περισσότερο πιθανό και λογικό. Ας υποθέσουμε πώς ο Ολυμπιακός δεν σκοράρει νωρίς. Ναι μεν ο έλεγχος του ματς είναι αναγκαίος, αλλά προέχει η υπομονή. Με ταχύτητα στο παιχνίδι του, με καλή κυκλοφορία μπάλας, ο Ολυμπιακός θα την βρει την ευκαιρία. Το ζήτημα είναι να την αξιοποιήσει. Οπότε όσοι θα είναι μέσα στον αγωνιστικό χώρο, δεν θα πρέπει να στεφτούν ούτε δευτερόλεπτο τον εαυτό τους. Μονάχα την ομάδα και το πώς θα πετύχει εκεί το στόχο της.

Για όλα αυτά θα είναι απαραίτητο και το μυαλό. Θα πρέπει οι παίκτες του Ολυμπιακού να έχουν καθαρό μυαλό, να παίξουν έξυπνα. Να «διαβάσουν» καλά το ματς, να αξιοποιήσουν τα αγωνιστικά τους πλεονεκτήματα, να εκμεταλλευτούν τα τρωτά σημεία των Άγγλων και να μην αφήσουν σε εκείνους να κάνουν το παιχνίδι τους. Εδώ θα πρέπει να δούμε το ματς από μια άλλη… οπτική γωνία. Το ποδόσφαιρο της Μπέρνλι είναι ποδόσφαιρου του ρεαλισμού. Το ποδόσφαιρο που θέλει να παίξει ο Ολυμπιακός είναι το ποδόσφαιρο της φαντασίας. Δύο διαφορετικές όψεις στο ίδιο… νόμισμα. Εάν το δουλέψουν καλά οι «ερυθρόλευκοι» μπορεί να κάτσει το… νόμισμα στην πλευρά που θέλουν και να πετύχουν το στόχο τους.

Σε ένα ματς που μοιάζει με παιχνίδι τακτικής σε… σκακιέρα, με δύο ομάδες να έχουν εντελώς διαφορετική φιλοσοφία θα μετρήσει ποιος θα κάνει τα λιγότερα λάθη. Εξάλλου το ποδόσφαιρο είναι παιχνίδι που τα σφάλματα των παικτών, των ομάδων καθορίζουν αποτελέσματα. Οι «ερυθρόλευκοι» θα επιδιώξουν να κάνουν τα λιγότερα, ώστε να έχουν το πάνω χέρι και να φτάσουν στο ζητούμενο, τη νίκη! Ευχή όλων είναι να τα καταφέρουν. Θα χρειαστούν ξεκάθαρα και τη βοήθεια του κόσμου.

Εδώ και αρκετές ημέρες λέμε ένα πράγμα. Όσοι βρεθούν στο Καραϊσκάκη να φορέσουν τα ερυθρόλευκα. Δεν έχει σημασία εάν θα είναι η νέα φανέλα ή μια πιο παλιά. Σημασία έχει να κυριαρχεί στις εξέδρες το ερυθρόλευκο χρώμα. Να είναι το γήπεδο στα χρώματα που γουστάρουμε να βλέπουμε. Αυτό είναι το ζητούμενο. Οπότε ο καθένας από εσάς που θα πάει στο γήπεδο το βράδυ της Πέμπτης, ας αποδεχθεί την πρόκληση. «Την Πέμπτη στο ευρωπαϊκό θα φοράω κι εγώ την ερυθρόλευκη» είναι το… challenge για τον κόσμο του Ολυμπιακού. Πείτε όλοι σας ναι. Θυμηθείτε πόσο ωραία ήταν η εικόνα στο ΣΕΦ, στο ματς του Ολυμπιακού με την Ραβένα στο τελικό του CEV Challenge Cup πριν από μερικούς μήνες.

Μια κατακόκκινη εξέδρα. Έτσι πρέπει να είναι το βράδυ το Καραϊσκάκη. Οπότε μπορούμε όλοι να κάνουμε το αυτονόητο. Κι αν δεν έχετε φανέλα (σ.σ.: εξαιρετικά απίθανο) του Ολυμπιακού, φορέστε ρούχα κόκκινα ή λευκά. Να βάλετε κι εσείς ένα μικρό… λιθαράκι, ο καθένας, για να είναι οι εξέδρες κατακόκκινες. Σκεφτείτε τη μαγεία αυτής της εικόνας. Βάλτε την μέσα στο μυαλό σας. Επεξεργαστείτε την. Το μόνο που θα νιώσετε είναι χαρά. Γιατί τελικά… είσαι στο μυαλό, κάτι μαγικό!

Υ.Γ. 1 ΟΛΥΜΠΙΑΚΕ ΜΑΖΙ ΣΟΥ!

Υ.Γ. 2 Ο Λάζαρος είπε πώς έχει φυλάξει ένα γκολ για την Μπέρνλι. Να σκοράρει ανά πάσα στιγμή στο 3,50 ενώ το πρώτο γκολ στο 7,00! Αξίζει…

Υ.Γ. 3 Τα πλάγια μπακ του Ολυμπιακού θα έχουν δουλειά με τους Άγγλους. Η εμφάνιση των Ομάρ και Τσιμίκα θα παίξει ρόλο.

Υ.Γ. 4 Αυτός που θα προσαρμοστεί 100% στις συνθήκες του ματς από το πρώτο λεπτό είναι ο Μπουχαλάκης. Αυτές του τύπου τις ομάδες τις ξέρει πολύ καλά.

Υ.Γ. 5 Δοκάρια στο πρώτο ματς με την Λουκέρνη, δοκάρι και στο δεύτερο, στην Ελβετία. Έφτασε η ώρα για τον Κώστα να το βάλει το γκολ!

Υ.Γ. 6 Φωνή και ώθηση στην ομάδα από το πρώτο λεπτό. Όλοι μαζί μια γροθιά για να έρθει το πρώτο γκολ!

Υ.Γ. 7 Καλή εμφάνιση και σκορ πρόκρισης από το πρώτο ματς. Εάν γίνει αυτό, τότε θα «σκάσει» κάτι ακόμα στον Πειραιά!

Διαβάστε επίσης

Νύχτα μαγική και ονειρεμένη!

Νύχτα μαγική και ονειρεμένη!

Κάτι τέτοιες βραδιές, με τον Ολυμπιακό να παίζει τόσο ωραία μπάλα, μας γεμίζουν υπερηφάνεια. Γράφει ο Παύλος Σαχτούρης.