Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Ο ένας έβλεπε «παράγκα», ο άλλος είχε όραμα

Ο ένας έβλεπε «παράγκα», ο άλλος είχε όραμα
Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2020 - 16:02
Αρθρογράφος: Σπύρος Γρομητσάρης
ΣΠΥΡΟΣ ΓΡΟΜΗΤΣΑΡΗΣ

Το χθεσινό Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός ανήκει στην κατηγορία: κλέβω... εκκλησία. Αυτό έκανε ο Ολυμπιακός. Και όταν κλέβεις εκκλησία, αν έχεις «κάτι» μέσα σου ως άνθρωπος, δεν το διασκεδάζεις. Μην παρεξηγηθώ, δεν λέω ότι ένας οπαδός του Ολυμπιακού πρέπει να στεναχωριέται με τα χάλια του αιωνίου αντιπάλου του. Οι δυο τους έχουν γεννηθεί για να μισεί (και να ανταγωνίζεται) ο ένας τον άλλο. Άρα το κακό του αιωνίου αντιπάλου σου, δίνει χαρά.

Αναφέρομαι στο καθαρά ποδοσφαιρικό σκέλος. Έχει άλλη γλύκα η νίκη απέναντι σε έναν καλό αντίπαλο με ποιοτικό ρόστερ. Η αξία του ηττημένου δίνει πάντα επιπλέον δόξα στο νικητή, δεν είναι ψέμα.

Ωστόσο, οφείλει να συμπληρώσει κανείς ότι ο Παναθηναϊκός βιώνει πράγματα που αξίζει να πάθει. Και λέω αξίζει επειδή, επί σειρά ετών, αντί να επενδύει στο ποδόσφαιρο επένδυε σε επικοινωνία. Χρήσιμη και μάλιστα πολύ είναι και αυτή απλά αποτελεί το περιτύλιγμα, όχι το κυρίως θέμα που πρέπει να είναι το άθλημα.

Τις εποχές λοιπόν που ο Βαγγέλης Μαρινάκης και οι συνεργάτες του βασάνιζαν το μυαλό τους για να χτίσουν βήμα-βήμα (και τα στραβοπατήματα μέρος του παιχνιδιού είναι) την ομάδα που βλέπουμε σήμερα, η διοίκηση του τριφυλλιού αναλώνονταν στο να βρει εξυπνατζίδικα επικοινωνιακά τρικ για να δικαιολογήσει τις αγωνιστικές αποτυχίες.

Όταν οι πράσινοι τύπωναν το περιβόητο έντυπο-ανέκδοτο «Παράγκα και Όραμα» οι κόκκινοι σκάναραν τις αγορές για ακόμα πιο έξυπνες αγορές παικτών και συνεργασίες με προπονητές. Οι μεν έβλεπαν παράγκες, οι δε είχαν όραμα.

Κι αυτό που είδαμε χθες το βράδυ στο Γ. Καραϊσκάκης ήταν το αποτέλεσμα μιας διαδικασίας ετών. Προπαγάνδας και αναζήτησης δικαιολογιών σε δαίμονες που δεν υπήρχαν από πλευράς Παναθηναϊκού. Χτίσιμο πέτρα-πέτρα ενός από τα πιο ελκυστικά και αληθινά ποδοσφαιρικά οικοδομήματα που έχει δει ο τόπος από πλευράς Ολυμπιακού. Όλα είναι θέμα επιλογών και οι δύο αιώνιοι έκαναν πολύ διαφορετικές...

Διαβάστε επίσης

Η ψυχή και το χούι

Η ψυχή και το χούι

Το μοναδικό αληθινό ντέρμπι και τα σημαδεμένα χαρτιά. Γράφει ο Σπύρος Γρομητσάρης...