Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Scouting δεν είναι μόνο...

Scouting δεν είναι μόνο...
Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2022 - 09:48
Αρθρογράφος: Σπύρος Γρομητσάρης
ΣΠΥΡΟΣ ΓΡΟΜΗΤΣΑΡΗΣ

Κάθε φορά που ο Ολυμπιακός κάνει ψαγμένες μεταγραφικές κινήσεις συζητάμε όλοι για το περιβόητο scouting. Ρωτάμε ποιός βρήκε τον Χ παίκτη για να του αποδώσουμε τα εύσημα. Δικαίως αλλά κατ' εμέ πιο σημαντικό από τον εντοπισμό του ταλέντου είναι όλο το υπόλοιπο. Γιατί ταλέντα υπάρχουν άφθονα. Και άνθρωποι με καλό μάτι υπάρχουν πολλοί επίσης.

Το ζήτημα είναι αφενός να υπάρχει άνθρωπος που δίνει τα χρήματα και αφετέρου να έχει δημιουργηθεί το σωστό περιβάλλον ώστε αυτό το «διαμάντι» που είναι... βρώμικο και... ακατέργαστο να υποστεί τη σωστή επεξεργασία και να λάμψει. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης λοιπόν είναι ο άνθρωπος που βάζει τα λεφτά. Είναι εκείνος που συνεχίζει να χρηματοδοτεί αποστολές και μεταγραφές σκάουτινγκ παρότι για να βρεθεί ένας ή δύο Καμαρά και ένας Σισέ θα αποκτήσεις κι άλλους τόσους ή παραπάνω Αμπντουλαγιέ Κεϊτά ή Φοντέ Καμαρά.

Δεν αγγίζουν όλα την τελειότητα και δεν μπορεί να αγγίζουν όλα την τελειότητα. Καμία ομάδα, κανένα τμήμα σκάουτινγκ, δεν τα κάνει όλα τέλεια. Επίσης, όπως προείπα, παίζει ρόλο και το περιβάλλον που έχει φροντίσει να δημιουργήσει μια διοίκηση. Αν π.χ. ο Μαντί ή ο Αγκιμπού Καμαρά εντοπίζονταν από ανθρώπους του ΠΑΟ πρώτα και πήγαιναν στους πράσινους, είμαστε σίγουροι ότι θα γίνονταν αυτό που βλέπουμε να έχουν γίνει τώρα; Είμαι σχεδόν σίγουρος, όσο μπορώ να είμαι μιλώντας υποθετικά, ότι θα είχαν φύγει «κλωτσηδόν» ως άμπαλοι και ατάλαντοι.

Στον Ολυμπιακό ωστόσο έχει δημιουργηθεί ένα καθαρά ποδοσφαιρικά περιβάλλον στο οποίο δίνεται η ευκαιρία σε κάθε ταλαντούχο παίκτη με όρεξη να δουλέψει και να εξελιχθεί. Scouting λοιπόν δεν είναι, απλά, ένα καλό ποδοσφαιρικό μάτι που διακρίνει τον ταλαντούχο και με προοπτική παίκτη. Είναι κυρίως η διοίκηση που συνεχίζει να χρηματοδοτεί αποστολές ακόμα και μετά από αστοχίες.

Είναι και η διοίκηση που δημιουργεί ένα τέτοιο περιβάλλον, με εξοπλισμό και καταρτισμένους σε όλους τους τομείς ανθρώπους, ώστε να πάρουν τον άγουρο πιτσιρικά και να τον μετατρέψουν σ' αυτό που μπορεί να γίνει και ενδεχομένως ούτε ο ίδιος φαντάζονταν ότι έχει την ικανότητα. Μεγάλο credit λοιπόν στους scout's, ακόμα μεγαλύτερο σ' εκείνους που βάζουν το χέρι στην τσέπη για να λειτουργεί όλο αυτό...

ΥΓ: Η ήττα της ομάδας μπάσκετ στην Πόλη, νομίζω, ήταν ένα ξεκάθαρο αποτέλεσμα της έλλειψης ρυθμού που είχε η ομάδα μετά από τόσες μέρες απραξίας. Καλά καλά δεν έκαναν προπονήσεις μαζί οι παίκτες επί σχεδόν 20 μέρες, πώς να αποδώσουν. Αυτός είναι ο κυριότερος αντίπαλος αυτή τη στιγμή, η έλλειψη ρυθμού που χάθηκε λόγω covid.

Θέλει υπομονή και δουλειά, όχι εκ νέου αναθέματα για μια παραφύση εικόνα. Η αποβολή του προπονητή απλά... έδεσε το «γλυκό».

Διαβάστε επίσης

500.135 χιλιάδες Μοντέστο

500.135 χιλιάδες Μοντέστο

Σε δύσκολες εποχές για όλους ευτυχώς που υπάρχουν άνθρωποι που νοιάζονται για τον συνάνθρωπο και θέλουν να τον βοηθάνε να χαμογελά και να ξεχνιέται. Γράφει ο Σπύρος Γρομητσάρης.

Super... Copa League

Super... Copa League

Μέχρι και τον Δεκέμβριο αγωνιούσαμε για τα συνεχόμενα σημαντικά ματς που είχε το καλεντάρι του Ιανουαρίου… Γράφει στο gavros.gr ο Σπύρος Γρομητσάρης.