Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Ο Παπαπέτρου είναι η... «απάντηση»!

Ο Παπαπέτρου είναι η... «απάντηση»!
Δευτέρα, 28 Δεκεμβρίου 2015 - 23:09

Να που ξαφνικά και εντελώς απροσδόκητα μπήκε στη ζωή μας ο Ντάριους Τζόνσον-Όντομ. Ο 26χρονος γκαρντ του Ολυμπιακού πλέον -καθώς έχει υπογράψει το συμβόλαιό του με τους Πειραιώτες- ο οποίος έρχεται να συμπληρώσει τα γκαρντ του Ολυμπιακού. Όπως είπε και ο Γιάννης Σφαιρόπουλος να «τα θωρακίσει» ενόψει Top 16, στον όμιλο «θανάτου».

Φαντάζομαι, όπως και εγώ, έτσι και εσείς, θα πέσατε από τα σύννεφα όταν είδατε πως μιλάμε για... γκαρντ. Ψηλό περίμενε ο κόσμος, και δη «τεσσάρι». Όχι γκαρντ, όταν έχει η ομάδα Σπανούλη, Μάντζαρη, Χάκετ, Στρόμπερι, Αθηναίου... Αυτή είναι η λογική η δική μας. Όχι της ομάδας, φυσικά όχι του κόουτς που αυτός γνωρίζει άριστα όσο κανείς τις ανάγκες της ομάδας.

Είπε κάποια λίγα πράγματα στη συνέντευξη Τύπου. Αφενός θορυβήθηκε κάπως από τον Λοτζέσκι που πάει πίσω η επιστροφή του για περίπου 15 μέρες ακόμα, ωστόσο προτίμησε σε μια γενική αλήθεια να θωρακίσει τα γκαρντ γιατί κάθε μία απουσία είναι έλλειμμα για την ομάδα. Σε αγώνες και προπονήσεις. Υπάρχει κενό και επιβαρύνονται περισσότερο οι υπόλοιποι.

Ακόμα και όλοι να ήταν υγιείς και στη διάθεσή του, πάλι γκαρντ θα έπαιρνε. Γιατί μπαίνουμε σε «μαραθώνιο», με δύσκολα παιχνίδια στο Top 16 όπου ο φόβος για νέα απουσία υπάρχει. Αν έβγαινε ένας εκτός στην πορεία του Top 16, πάλι έλλειμμα θα υπήρχε. Πάλι θα παρουσιάζονταν πρόβλημα στα γκαρντ. Δεν βλέπετε τι έχει γίνει με τον Σπανούλη; Με τον Λοτζέσκι; Γι’ αυτό προτίμησε να θωρακίσει - όπως πολύ σωστά το έθεσε- τα γκαρντ. Με τον Τζόνσον-Όντομ ο οποίος είναι «δυάρι», πολύ λιγότερο «άσος» και αυτόματα μετατοπίζει τον Στρόμπερι κυρίως στο «3». Αρχικά μαζί με τον Παπαπέτρου (πλην των στιγμών που θα χρησιμοποιούνται τρία γκαρντ) και εν συνεχεία με τον Λοτζέσκι όταν επιστρέψει με το καλό στην αγωνιστική δράση.

ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΠΗΡΕ ΨΗΛΟ

Και εδώ έρχεται η... απάντηση στην ερώτηση όλων μας. «Γιατί δεν πήρε ψηλό;». Δεν υπήρχε περίπτωση να έπαιρνε ψηλό- όπως τόνιζαν κατηγορηματικά από τον Πειραιά- γιατί... ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ!

Ο Έλληνας φόργουορντ, με τα λάθη του, με την αγωνιστική του αστάθεια λόγω έλλειψης εμπειρίας (η οποία αποκτιέται με τα παιχνίδια) χαίρει της εμπιστοσύνης του προπονητή και έχει την στήριξη του. Μιλάμε για ένα «ακατέργαστο διαμάντι» το οποίο θέλουν στον Πειραιά να λάμψει και σαφέστατα έχει τα εχέγγυα, την ποιότητα, τις ικανότητες. Ο Παπαπέτρου, όποτε παραστεί ανάγκη, θα περνάει κυρίως τον περισσότερο χρόνο του στο «4». «Έχουμε έξι ψηλούς και για… λίγα λεπτά υπάρχει και ο Παπαπέτρου» τόνισε επιδερμικά ο Σφαιρόπουλος ωστόσο ο «Πάπι» θα είναι αυτός που θα περνάει τον περισσότερο χρόνο στο «4» πίσω από τον Πρίντεζη, μόλις επιστρέψει και ο Λοτζέσκι. Έχει τις ικανότητες, έχει αποδείξει ότι μπορεί, και, αν θέλετε την προσωπική μου άποψη (το έχω αναφέρει ξανά), στο «4» ο Παπαπέτρου αποδίδει πολύ καλύτερα απ’ ότι στο «3». Δίνει περισσότερα πράγματα εκεί, για να το θέσω πιο σωστά.

Αυτό ήταν λοιπόν το σκεπτικό της ενίσχυσης του Ολυμπιακού στα γκαρντ. Μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία μάς προέκυψε ο Ντάριους Έρβιν Τζόνσον-Όντομ όπως είναι το πλήρες όνομά του.

Ένα κόμπο γκαρντ που παίζει πολύ καλύτερα στο «2» -και όχι στον «άσο»- πού είναι αθλητικό και βγάζει ενέργεια στο παιχνίδι του, που σκοράρει. Του αρέσει να σκοράρει, να βάζει τη μπάλα στο καλάθι με διεισδύσεις και την αγαπημένη του κίνηση: Σουτ, με βήμα πίσω (step back). Είναι η καλύτερή του κίνηση. Του αρέσει μάλιστα να βρίσκει και το ανοικτό σουτ για τους συμπαίκτες του, ενώ δεν ξετρελαίνει το τρίποντό του. Δεν είναι κακό, δεν είναι σούπερ. Σουτάρει με μέσο όρο 35%.

ΘΑ ΠΡΟΤΙΜΟΥΣΑ «KILLER», ΝΑ «ΣΚΟΤΩΝΕΙ»

Εδώ ίσως εστιάζεται η όποια διαφωνία μου. Από τη στιγμή που καλύπτουν το «4» με τον Παπαπέτρου, στα γκαρντ θα ήθελα «φονιά». Παίκτη που να σκοτώνει. Που όταν εγκλωβίζουν στον Σπανούλη, να υπάρχει αυτός δίπλα και να «βαράει». Ο Σφαιρόπουλος έχει άλλο σκεπτικό και γι’ αυτό είναι και προπονητής του Ολυμπιακού. Κολλάει κομμάτια στο ήδη υπάρχον παζλ. Ήθελε παίκτη με τέτοια χαρακτηριστικά. Επίσης υπάρχει άλλη μία διαφορά μέχρι βέβαια να φανούν τα πάντα στο παρκέ. Η άμυνα του Όντομ. Βγάζει ενέργεια, θέλει να είναι επιθετικός σε άμυνα και επίθεση, ωστόσο μένει να δούμε κατά πόσο είναι αποτελεσματικός σε αυτό το κομμάτι το οποίο είναι το «α» και το «ω» του Ολυμπιακού.

Ο… ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΣΤΟ ΠΑΡΚΕ
Αρκετά έγραψα εγώ γι αυτόν, ας πει δυο λόγια ο ίδιος για τον εαυτό του. Μας συστήνεται... «Είμαι επιθετικός παίκτης και στα δύο μισά του παρκέ. Θέλω να δίνω ανοικτά σουτ στους συμπαίκτες μου και να είμαι ηγέτης στην ομάδα. Ο προπονητής στο παρκέ. Να τους καθοδηγώ, να τους κατευθύνω. Η αγαπημένη μου κίνηση είναι να σουτάρω με βήμα πίσω. Αυτή είναι η καλύτερή μου κίνηση, σουτ με step back. Θέλω να σκοράρω, να βελτιωθώ και ως πόιντ γκαρντ και να είμαι επιθετικός».

Όσο για το ποιός και πως είναι εκτός παρκέ; «Είμαι ευχάριστος άνθρωπος. Ο τύπος που θα κάνει τους υπόλοιπους στην παρέα να γελάσουν. Είναι καλός στην τεχνολογία. Ασχολούμαι με τα κομπιούτερ και τα τηλέφωνα. Καμιά φορά τα φτιάχνω κιόλας».

ΕΚΤΟΣ ΛΙΣΤΑΣ;

Η προσθήκη βέβαια του Τζόνσον-Όντομ, αυτομάτως σημαίνει πως στην Α1 ένας εκ των ξένων θα μείνει εκτός λόγω ορίου μη Ελλήνων. Αυτή τη στιγμή είναι εφτά ξένοι στο ρόστερ. Στην Ευρωλίγκα δεν υπάρχει θέμα με τους ξένους, είναι γνωστό αυτό οπότε ποιος θα μείνει εκτός λίστας στην Α1;

Στον Πειραιά τόνιζαν πως η απόφαση θα παρθεί στην πορεία. Αυτό που προέχει είναι να προσαρμοστεί ο Τζόνσον-Όντομ στην ομάδα και να αρχίσει να βοηθάει. Μην ξεχνάτε άλλωστε πως ακόμα δεν έχει εγκλιματιστεί στο παιχνίδι της ομάδας ο Σον Τζέιμς. Τα ερωτηματικά δεν σταματούν στον Όντομ. Οπότε ο χρόνος θα καταδείξει πολλά και στο βάθος αυτού θα φανεί ποιος θα μείνει εκτός υποχρεώσεων στην Ελλάδα έχοντας μόνο δικαίωμα στην Ευρώπη.

ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΠΑΡΤΣΑ

Η Δευτέρα μονοπώλησε με τον Ντάριους Τζόνσον- Όντομ ωστόσο ξεκινάει το Top16. Την Τρίτη ο Ολυμπιακός υποδέχεται την Μπαρτσελόνα η οποία μετά από 7 χρόνια πέρασε μέσα από τη Μαδρίτη επί της Ρεάλ και έδειξε επιθετικά να είναι… Λερναία Ύδρα. Διαθέτει μία εκ των καλύτερων επιθέσεων στην Ευρωλίγκα (82.2 πόντους) ενώ ο Ολυμπιακός είναι η μία (εκ των δύο) από τις καλύτερες αμυντικές ομάδες στη διοργάνωση (69.2). Η άμυνα, λοιπόν, θα κρίνει τα πάντα. Αυτή θα ορίσει την κατάσταση. Είναι άκρως θετικό ο Ολυμπιακός να ξεκινήσει με νίκη στο γήπεδό του, το ΣΕΦ κρίνει την πρόκριση.

- Πέρσι στον Πειραιά είχε μόλις μία ήττα καθώς έχασε μόνο από τη Φενέρ παίρνοντας Μιλάνο, ΤΣΣΚΑ, Εφές, Μάλαγα, Νίζνι, Λαμποράλ. Πήρε 6 από τις 10 νίκες στο ΣΕΦ.

- Πρόπερσι είχε 5-2, χάνοντας από την Μπαρτσελόνα και τη Μιλάνο. 5 νίκες στον Πειραιά από τις 8 σύνολο που συγκέντρωσε στο Top 16. Επικράτησε στην έδρα του των Φενέρ, Μάλαγα, Εφές, Παναθηναϊκού και Λαμποράλ.

Όσο το δυνατόν περισσότερο η έδρα πρέπει να προστατευτεί. Προσέξτε όμως: Δεν κρίνει τίποτα. Μην πάμε στο άλλο άκρο και την καταστροφολογία.

Κανείς δεν προκρίθηκε/αποκλείστηκε από τις πρώτες αγωνιστικές. Να θυμίσουμε απλά ότι ο Ολυμπιακός το 2012-13 ξεκίνησε στο Top 16 με μόλις 1 νίκη και 4 ήττες στους πέντε πρώτους αγώνες. Είχε κερδίσει μόνο τη Μπεσίκτας στο ΣΕΦ και είχε χάσει σε Βιτόρια, Βαρκελώνη και από τη Σιένα στον Πειραιά. Προκρίθηκε όμως στα πλέι οφ με συνολικό 9-5. Τη συνέχεια, τη γνωρίζετε. Ήταν η σεζόν του Λονδίνου. Θέλει υπομονή και αυτοσυγκράτηση, λοιπόν. Και κυρίως στήριξη και συμπόρευση από τον κόσμο. Παιχνίδι το παιχνίδι και όλα για όλα σε κάθε ένα από αυτά. Αρχής γενομένης με την παρέα του Χουάν Κάρλος Ναβάρο.

ΥΓ: Χρόνια Πολλά σε όλους και όλες. Ολόψυχα εύχομαι να σφύζετε από υγεία και ευτυχία.

Διαβάστε επίσης

Το ταξίδι για το όνειρο ξεκίνησε!

Το ταξίδι για το όνειρο ξεκίνησε!

Ο Θεόφιλος Τυριντζής σχολιάζει το επιβλητικό και ολοκληρωτικό παιχνίδι του Ολυμπιακού στην πρεμιέρα του Top16 απέναντι στη Μπαρτσελόνα, αλλά επισημαίνει πως ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς...

Από τον Όντομ στον Νίκολα!

Από τον Όντομ στον Νίκολα!

Ο Θεόφιλος Τυριντζής σχολιάζει το ντεμπούτο του Αμερικανού με την ερυθρόλευκη φανέλα, ενώ παράλληλα κάνει ειδική μνεία και στον Σέρβο σέντερ που ανεβάζει συνεχώς στροφές.

Άλλαξε η Μπάρτσα, αλλά...

Άλλαξε η Μπάρτσα, αλλά...

Οι «Μπλαουγκράνα» ισχυροποιήθηκαν με Ρίμπας, Αρόγιο. Τα «κλειδιά» της ομάδας κρατά ο Σατοράνσκι - Δίνει πολλά ο «Πέρπε»... Ο Θεόφιλος Τυριντζής αναλύει την προσεχή αντίπαλο του Θρύλου...