Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Ένας προαναγγελθείς αποκλεισμός!

Ένας προαναγγελθείς αποκλεισμός!
Παρασκευή, 1 Απριλίου 2016 - 15:30

Για να καταλάβω: Πήγε στη Μόσχα η ομάδα να παίξει τον… «τελικό των τελικών» και επιστρέφει με μείον 32 πόντους; Πήγε να δώσει έναν «αγώνα ζωής ή θανάτου», να παίξει την επιβίωσή της στην Ευρωλίγκα και δέχτηκε 98 πόντους; Στο ημίχρονο βρισκόταν πίσω με 12 πόντους (48-36) και αντί να μπει με νέο πλάνο, να βγάλει μία αντίδραση, να δείξει ότι κάτι μπορεί να διεκδικήσει, έγινε έρμαιο των διαθέσεων της Κίμκι και κοίταζε τη διαφορά να ανεβαίνει στους 20 και στους 30 πόντους;

Συγγνώμη κιόλας, αλλά με αυτή την εικόνα -ιδίως στα εκτός έδρας παιχνίδια φέτος- γιατί να περάσει ο Ολυμπιακός; Το άξιζε; Οχι βέβαια… Ο Ολυμπιακός είχε αποκλειστεί από τη Βαρκελώνη. Του δόθηκαν ευκαιρίες (ελέω των υπόλοιπων αποτελεσμάτων και του μπερδεμένου ομίλου), ωστόσο στο Μπάμπεργκ κλότσησε και την τελευταία αξιόπιστη που είχε. Στη συνέχεια κυνηγούσε «φαντάσματα», όπως ακριβώς το είπε και ο Πρίντεζης: Δεν χάθηκε χτες η πρόκριση, αλλά πολύ νωρίτερα. Και καλά στο ΣΕΦ, φέτος έχει παίξει μπάλα και ο κόσμος πολύ περισσότερο από άλλες σεζόν. Πώς όμως αυτή η ομάδα, η τόσο μπερδεμένη και η τόσο προβλέψιμη ακόμα και στα σκαμπανεβάσματά της, θα έπαιρνε τόσους «τελικούς» στη σειρά και δη με αυτές τις ομάδες;

Πήγε στη Μόσχα όντας -θέλω να πιστεύω- καλά προετοιμασμένος και «διαβασμένος» ο Ολυμπιακός. Να το δεχτώ. Φαίνεται το πράγμα από το 1ο δεκάλεπτο πού πηγαίνει. Τι ακριβώς κάνει η ομάδα στη συνέχεια για να το αποτρέψει; Τίποτα…

Ο Σβεντ να «σκοτώνει» απανωτά τον Ολυμπιακό από την κορυφή με τον… Χάντερ να είναι πάνω του. Η εμμονή να ανεβαίνει στην κορυφή ο ψηλός, άφησε κενά μία, δυο, τρεις… πενήντα τρεις φορές κάτω από το καλάθι, με αποτέλεσμα ή να βρίσκονται εντελώς μόνοι τους ή (το συνηθισμένο) με κοντύτερο παίκτη. Πώς να κόψει ο Στρόμπερι τον Ογκουστιν; Πώς να προλάβει ο Μάντζαρης να δώσει βοήθεια μέσα, αλλά μετά να τρέξει στην «αδύναμη πλευρά» να καλύψει; Ξανά, και ξανά, και ξανά, και δεν άλλαζε το πλάνο. Οταν αποφάσισε ο κόουτς να προχωρήσει σε κάτι διαφορετικό επέλεξε «ζώνη». Για να καταλάβω, με τα λίγα που γνωρίζω: Την ομάδα που σε «σκοτώνει» με τρίποντα επιλέγεις να την παίξεις «ζώνη»; Μα θα σε αποτελειώσει όπως και το έκανε: 2/2 είχε σε δύο απανωτές φάσεις από εκείνη την ώρα.

Λάθη… Λάθη πολλά και πάλι από τον κόουτς. Για το πλάνο, για τις εμμονές και το ότι δεν διόρθωνε εξόφθαλμες πληγές της ομάδας, για τη «ζώνη», για το «διάβασμα» μέσα στον αγώνα. Πανικός και παλινδρόμηση από τους «ερυθρόλευκους» που έγιναν έρμαια στις διαθέσεις των Ρώσων, από νωρίς… Οχι όταν έφτασε σε δυσθεώρητα επίπεδα η διαφορά. Στο 1ο δεκάλεπτο, στην τελευταία φάση ο Ολυμπιακός είχε να δώσει φάουλ. Δεν το έδωσε και δέχτηκε τρίποντο, τι να λέμε τώρα…

Ο αποκλεισμός είχε προαναγγελθεί από καιρό. Το έδειχνε η εικόνα της ομάδας η οποία δεν έπειθε ότι είναι ικανή να προκριθεί μόνο με ξεσπάσματα. Εγιναν πολλά, έχουν παίξει αρκετά περισσότερα τον ρόλο τους -μην αναλωνόμαστε στα ίδια, είναι γνωστά και έχουν αναλυθεί- ωστόσο υπάρχουν και πράγματα που δεν έχουν γίνει ως προς την αλλαγή στην εικόνα της ομάδας.

Επιβάλλεται να γίνει το παν, ώστε να μην πάει στράφι η χρονιά. Ο Ολυμπιακός έχει έναν μεγάλο στόχο μπροστά του. Το πρωτάθλημα! Ο κόσμος είναι δίπλα του αποδεδειγμένα, οπότε κεφάλια κάτω (γιατί πονάνε και οι ίδιοι πολύ περισσότερο από τον καθένα) και το παν ο καθείς από την πλευρά του και τον ρόλο του ώστε να κατακτηθεί ο πρωταρχικός στόχος της ομάδας!

ΥΓ.: Δεν μπορώ να ακούω άλλο από τους ίδιους τη λέξη «δουλειά». Φτάσαμε Απρίλιο.

ΥΓ.2: Ο Ράις έκανε μποξ άουτ στον Χάντερ. Ο… Ράις έκανε μποξ άουτ στον Χάντερ. Απίστευτο.

ΥΓ.3: Μόλις ένα «διπλό» φέτος στο Top 16. Δεν πρέπει να έχει ξαναγίνει. Ενα «διπλό» στις αρχές Ιανουαρίου.

ΥΓ.4: Τα σενάρια πρόκρισης γράφτηκαν για λόγους ενημέρωσης και μόνο. Αντε η Μπάμπεργκ να χάσει και από τη Λαμποράλ. Οι Βάσκοι σήμερα να κερδίσουν τη Ρεάλ. Είναι εφικτό να κερδίσει η Ρεάλ την Κίμκι. Μα είναι δυνατόν να περιμένουμε νίκη της Ζαλγκίρις επί της Μπαρτσελόνα; Ή να περιμένουμε σήμερα η ΤΣΣΚΑ να ηττηθεί από τη Ζαλγκίρις στη Μόσχα; Θα δώσει ελπίδα ο Ιτούδης στον Ολυμπιακό; Ας είμαστε ρεαλιστές.

ΥΓ.5: Ολα τα είχαμε… εκτός και ο Πρίντεζης.

(Το κείμενο δημοσιεύθηκε στον «ΓΑΥΡΟ» στη 01/04/2016)

Διαβάστε επίσης

Τα αδύνατα δυνατά για το πρωτάθλημα!

Τα αδύνατα δυνατά για το πρωτάθλημα!

Ο Θεόφιλος Τυριντζής σχολιάζει τον αποκλεισμό του Ολυμπιακού από τη συνέχεια της Ευρωλίγκας και αναφέρει ότι οι «ερυθρόλευκοι» θα πρέπει να ηρεμήσουν και να προετοιμαστούν όσο το δυνατόν καλύτερα για τα ελληνικά πλέι οφ.

Οκτώ βήματα για τον τίτλο!

Οκτώ βήματα για τον τίτλο!

Ο Θεόφιλος Τυριντζής γράφει για τον αγώνα με το Ρέθυμνο, αλλά και για τις μάχες που ακολουθούν στα πλέι οφ της Α1.

Εμείς τη δουλειά μας...

Εμείς τη δουλειά μας...

Ο Θεόφιλος Τυριντζής δεν μπλέκει με κάθε είδους σενάρια και περιμένει συνέχεια και διάρκεια αδυνατώντας να πιστέψει ότι απλά… ξέσπασαν!

Τώρα είναι τα δύσκολα!

Τώρα είναι τα δύσκολα!

Ο Θεόφιλος Τυριντζής γράφει την άποψή του στον «ΓΑΥΡΟ» σχετικά με το γεγονός πως από εδώ και πέρα εμφανίζονται τα υψηλότερα εμπόδια για την ομάδα του Ολυμπιακού.