Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Τα οφέλη του κορμού και οι πρωταθλητές… καλοκαιριού!

Τα οφέλη του κορμού και οι πρωταθλητές… καλοκαιριού!
Σάββατο, 16 Ιουλίου 2016 - 22:31

Ακόμα ένα… ήρεμο καλοκαίρι για τους Ολυμπιακούς! Τους χειμώνες επικρατεί βέβαια πανικός, καθώς αυτό που είχε συμβεί με τον Ουόρικ και γενικότερα τον ψηλό τον Γενάρη ήταν άνευ προηγούμενου. Οπότε, ευχή είναι να μην επαναληφθεί και άπαντες να παραμείνουν υγιείς. Ηρεμο καλοκαίρι, λοιπόν, με συντονισμένες κινήσεις και συμφωνία -όπως και πέρσι- των πρωταρχικών επιλογών του κόουτς. Μπιρτς, Γκριν (το όνομα βέβαια δεν κολλάει) και «4άρι». Φαίνονται λίγες;

Μα, οι εποχές που ο Ολυμπιακός έκανε 6 και 7 προσθήκες στο ρόστερ του έχουν περάσει και θα ξεγνοιάζει για τα επόμενα 8-10 χρόνια. Αλλοι έχουν ανάγκη από σωρεία μεταγραφών, όχι ο Ολυμπιακός. Οι πρωταθλητές έχουν τον βασικό κορμό τους τα τελευταία χρόνια και απλά προσθέτουν τις… πινελιές που χρειάζονται. Η δύναμή τους είναι και θα είναι ο κορμός τους και δη ελληνικός. Για όποιους το λησμονούν…. Ενας κορμός, μάλιστα, που πέραν των ηγετών του (Σπανούλη, Πρίντεζη) συμπεριλαμβάνει ξανά και τον Κώστα Παπανικολάου, που ουσιαστικά από τη νέα σεζόν θα δούμε τον πραγματικό του εαυτό και πάλι. Αυτός ο κορμός, που τα τελευταία πέντε χρόνια έχει πάρει τρία πρωταθλήματα, έχει πάει τρεις φορές σε τελικό Final 4 και μετράει 2 κατακτήσεις Ευρωλίγκας. Αυτοί οι τίτλοι είναι καταγεγραμμένοι εντός παρκέ, κι όχι σε σελίδες εφημερίδων και σάιτ Ιούλιο μήνα. Γιατί με τις τρεις μεταγραφικές κινήσεις που έκανε ο Παναθηναϊκός, νόμιζα -με βάση την περιρρέουσα ατμόσφαιρα- πως οι «πράσινοι» όχι μόνο πήραν το πρωτάθλημα, αλλά και την Ευρωλίγκα.

Πρωτάθλημα καλοκαιριάτικα δεν πήρε κανείς. Σαφέστατα και ο Παναθηναϊκός θα ενισχυθεί. Μα δεν θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά. Δύο χρόνια βλέπει τον Ολυμπιακό να παίρνει το πρωτάθλημα, ενώ από τη νέα σεζόν η Ευρωλίγκα δυσκολεύει αφάνταστα. Τι θα έκανε; Δεν θα ενίσχυε την ομάδα του; Εχω την αίσθηση, όμως, πως οι «πράσινοι» έχουν περιέλθει αναγκαστικά σε κινήσεις… Ολυμπιακού προ ετών. Οταν οι «ερυθρόλευκοι», με τους Αγγελόπουλους να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, κοιτούσαν να φέρουν ό,τι καλύτερο κυκλοφορούσε στην αγορά. Να θυμηθούμε ονόματα; Να θυμηθούμε τους «Μάτσας» και Κλέιζα; Την επένδυση στον Μίλος; Ο Ολυμπιακός κάθε χρόνο, λοιπόν, εκείνον τον καιρό, έπαιρνε ξένους καλούς και ακριβούς, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να καταστρέφει και τον όποιο κορμό προσπαθούσε να δημιουργήσει. Δεν πρόκειται να ξεχάσω και αποτελεί τρανταχτό παράδειγμα, ο αγώνας Κυπέλλου στο ΣΕΦ, με Πεν, Ακερ κτλ. Οταν στριμώχτηκε ο Ομπράντοβιτς, έβαλε μέσα όλους τους παλιούς και οι νέοι του Ολυμπιακού κάπου χάθηκαν, καθώς δεν είχαν χημεία μεταξύ τους. Χτίζοντας και χαλώντας κάθε σεζόν την ομάδα δεν καταφέρνεις τίποτα, παρά πρόσκαιρες ίσως επιτυχίες και στον Ολυμπιακό το ξέρουν καλά αυτό. Να καταθέσω το σχόλιό μου για τον Παναθηναϊκό; Καλές και οι τρεις κινήσεις. Πως πανηγυρίζουν, όμως, για τον 34άρι Μπουρούση και ο Γιάνκοβιτς άκουγε και διάβαζε ότι έρχεται ο Μπράμος (που δεν ήρθε) και δεν θα ανανεώσει, δεν μπορώ να το καταλάβω. Γνωρίζουν αυτοί καλύτερα.

Ο Ολυμπιακός, λοιπόν, απολαμβάνει τα τελευταία χρόνια τα οφέλη από τον βασικό -και δη ελληνικό κορμό του- προσθέτοντας κάθε φορά τις απαραίτητες και αναγκαίες πινελιές!

Υ.Γ.: Οι συστάσεις και το βιογραφικό του Ερικ Γκριν είναι καλά για τα χαρακτηριστικά που αναζητούσε ο Ολυμπιακός και το έχουμε καταθέσει. Δείχνει σκόρερ ο άνθρωπος, ακριβώς αυτό που αναζητούσε ο κόουτς. Το να πούμε κάτι περισσότερο, όμως, ιδίως να τον ανυψώσουμε, δίχως να τον δούμε στο σύνολο και στο πως θα ανταποκριθεί μέσα στην ομάδα, δεν θα το κάνουμε, για τον λόγο ότι αυτό το περιβόητο παράδειγμα με τον Λο, το έχουμε ακούσει ακόμα και για τον Στρόμπερι. Απαντες κρίνονται στο παρκέ. Οι άμυνες του NBDL δεν έχουν σχέση με αυτές της Ευρωλίγκας, οπότε δεν μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα από τις επιδόσεις του στο NBDL, ούτε φυσικά από το πέρασμά του από τη Σιένα, όταν ήταν 22 ετών. Ας μην προτρέχουμε για κανέναν. Για να πιάσει και να αποδώσει ένας παίκτης σε μία ομάδα, καταλυτικό ρόλο παίζουν πολλά πράγματα σε αυτό.

Διαβάστε επίσης

Ο Άρχοντας του Λιμανιού!

Ο Άρχοντας του Λιμανιού!

Ο Θεόφιλος Τυριντζής γράφει για τον Ντούσαν Ιβκοβιτς, ο οποίος αποφάσισε να αποσυρθεί από τους πάγκους.

Είναι... τρελός ο αρχηγός!

Είναι... τρελός ο αρχηγός!

Ο Θεόφιλος Τυριντζής εξηγεί γιατί δεν θα πρέπει να χαρακτηρίσουμε το διετές συμβόλαιο του Βασίλη Σπανούλη ως το τελευταίο του με τον Ολυμπιακό.