Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Με τρέλα και καρδιά... και όπου βγει!

Με τρέλα και καρδιά... και όπου βγει!
Σάββατο, 21 Απριλίου 2018 - 18:28

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΤΥΡΙΝΤΖΗΣ

Έτσι θα προχωρήσει μέχρι τέλους… και όπου βγει! Με τσαγανό και τσαμπουκά, με αυτοθυσία, με ψυχή, με σκληράδα και επιθετικότητα. Σαφέστατα έχουμε να κάνουμε με μπάσκετ και παίζουν εξέχοντα ρόλο και τα τακτικά στοιχεία τα οποία θα δούμε πιο κάτω, αλλά χωρίς καρδιά δεν γίνεται τίποτα. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για τον Ολυμπιακό που το «ερυθρόλευκο» έχει εξελιχθεί σε σημαία του Ερυθρού Σταυρού.

Δείτε ένα παράδειγμα: Ο Άντε Τόμιτς με τον Γιώργο Μπόγρη απέχουν όσο ο ήλιος και το φεγγάρι σε τεχνική κατάρτιση και σε καντάρια μπάσκετ. Ο Κροάτης όμως επ’ ουδενί δεν έχει την καρδιά του Μπόγρη, ο οποίος όχι μόνο έπαιξε με ρήξη μηνίσκου, όπως απαίτησε ο ίδιος, αλλά έκανε τα πάντα από θέμα τακτικής ΣΩΣΤΑ. Δεν πήρε προσπάθεια πάνω του, αλλά έπαιξε άμυνες, έκανε σκριν, πήρε ριμπάουντ, έβλεπε γήπεδο για σωστή πάσα. Κι όλα αυτά… με ένα πόδι!

Η καρδιά λοιπόν και η ψυχή παίζουν ρόλο και μάλιστα βαρυσήμαντο. Αν δεν το έχεις μέσα σου, απλά… δεν. Ο Στρέλνιεκς, έχοντας αφόρητους πόνους μία μέρα πριν στη πλάτη του βούτηξε για τη μπάλα. Και την κέρδισε. Για τον τσόγλανο δεν θα πω κάτι παραπάνω. Μου αρκεί να βλέπω ξανά και ξανά το βίντεο με τον πανηγυρισμό του, αλλά και να θυμόμαστε όλοι. Τι δουλειά κάνει και πόσα προσφέρει, σε θέματα ενέργειας, άμυνας κτλ.

«ΚΛΕΙΔΙΑ» ΤΑ ΦΟΡΓΟΥΟΡΝΤ

Ο Παπανικολάου και τα φόργουορντ του Ολυμπιακού γενικότερα ήταν «κλειδιά» στην τακτική του Ολυμπιακού. Δεν τον είχε βρει η Ζαλγκίρις πλήρη σε τρία παιχνίδια, καλά όχι ότι ήταν τώρα και μάλιστα τέσσερις έπαιξαν με ένεση, αλλά ακόμα και σε αυτή την κατάσταση φάνηκε η διαφορά.

Το κυριότερο στοιχείο είναι πως ο Ολυμπιακός ήταν aggressive παντού. Σε κάθε φάση, στην άμυνα, στα ριμπάουντ, παντού… Έτσι τη «ματσάρεις» τη Ζαλγκίρις που έχει φουλ physical game. Οι αλλαγές αυτή τη φορά λειτούργησαν άψογα ενώ «κλειδί», όπως είπαμε, ήταν τα φόργουορντ για να μην βγαίνουν «μις ματς», για να υπάρχουν ψηλά κορμιά παντού. Είδαμε σχήμα με Παπανικολάου, Παπαπέτρου, Πρίντεζη και Μακλίν, είδαμε σχήμα με Παπαπέτρου, Τιλί και Πρίντεζη. Όχι μόνο για να δώσουν ανάσες και να δουλέψει το ροτέισον καθώς έλειπε ο Μιλουτίνοφ, αλλά και λόγω τακτικής.

AGGRESSIVE ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ

Ο Ολυμπιακός στο 4ο δεκάλεπτο, ξεκίνησε με 3 τρίποντα- όλα απέναντι σε ψηλούς αντιπάλους - δυσκολεύτηκε στη συνέχεια επιθετικά, αλλά η άμυνα κρατούσε γερά. Πως; Με αλλαγές παντού με αποτέλεσμα να ωθήσει σε 0/5 σουτ, 3 λάθη και 1 βολή σε 6 λεπτά την Ζαλγκίρις.

* Ο Μακλίν στη μπάλα και οι Μάντζαρης και Πρίντεζης στον Ντέιβις. Λάθος πάσα του Αμερικανού.

* Παγίδα και στη συνέχεια με Παπανικολάου, Πρίντεζη.

* Ο Τιλί βγήκε στον Πάνγκος, ο Παπαπέτρου στον Ντέιβις και από την πίεση, λάθος πάσα του Καναδού.

* Τιλί και Παπαπέτρου στη συνέχεια, παγίδα στον Ντέιβις.

* Μακλίν από μπροστά στον Ντέιβις και κλέψιμο.

* Ακόμα και στον Μίτσιτς, που έπαιξε τα «μις ματς», στο ντράιβ βγήκε πάνω του ο Παπανικολάου.

Ο Αμερικανός σέντερ της Ζαλγκίρις βάζει 19,6 πόντους σε τρία παιχνίδια στον Ολυμπιακό, ωστόσο στο 3ο μαρτύρησε, ενώ κράτησαν χαμηλά και τον Πάνγκος (5 πόντους με 2/8 σουτ), αλλά και «έσβησαν» τους Γιανκούνας (ούτε σουτ) και Ουλανόβας (0/3). Βγήκε ο Μίτσιτς, οκ, κάποιος θα βγει, αλλά όταν το πλάνο είναι να αφοπλίσει τα βαριά όπλα, δεν θα χάσει από τον Μίτσιτς.

ΜΥΑΛΟ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ

Αυτά στην άμυνα. Στην επίθεση λειτούργησε το μυαλό. Αυτό που δεν έγινε στο Game 1. Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε στο 4ο δεκάλεπτο με τρία τρίποντα αλλά μετά «κόλλησε». Πως ξεμπλόκαρε; Όχι από τα 6,75μ. αλλά… μέσα. Κοντά στο καλάθι. Ο Ντέιβις βγαίνει για «χετζ άουτ» αλλά αυτή τη φορά είχαν καλύτερη κυκλοφορία της μπάλας και ταχύτητα. Δεν βγήκαν δύο μπάλες για να εκμεταλλευτούν την απουσία του από τη ρακέτα (δυνατές πάσες) αλλά στη συνέχεια ακούμπησαν δύο φορές στον Πρίντεζη, ενώ ο Σπανούλης με άλεϊ ουπ έβγαλε στη πλάτη του Ντέιβις τον Μακλίν.

ΟΤΑΝ ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ Ο ΣΕΡΒΟΣ, ΜΑΤΣΑΡΕΣ Ο ΜΑΚΛΙΝ

Ακόμα μία φορά που απουσιάζει ο Μιλουτίνοφ, ακόμη μία ματσάρα από τον Μακλίν. Ο Αμερικανός του Ολυμπιακού έκανε τα πάντα. Και καλά, επίθεση όλοι γνωρίζουμε τί μπορεί να κάνει, αλλά και στην άμυνα ήταν άκρως αποτελεσματικός. Αυτή τη φορά του… συγχωρώ και το αντιαθλητικό γιατί είναι πάνω στην άμυνα, στον παίκτη με τη μπάλα, ενώ έχει φάει κι αυτός πολύ ξύλο από τον Ντέιβις. Δεν βγήκε τυχαία πρώτος σκόρερ. Ο Ολυμπιακός θέλει να πάει με τους ψηλούς. Αυτό ήταν το πλάνο και στο 1ο ματς με τον Μιλουτίνοφ αλλά τραυματίστηκε στο 1ο δεκάλεπτο.

ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ ΚΑΙ ΚΑΤΟΧΕΣ

Ο «επιθετικός» και σκληρός Ολυμπιακός με λάβαρο την άμυνα, κατέβασε τη Ζαλγκίρις στους 68 πόντους από τους 81 που πετυχαίνει, είχε τον έλεγχο του ριμπάουντ (36 έναντι 29) και μάλιστα έδωσε μόλις 3 επιθετικά στους Λιθουανούς με αποτέλεσμα να πάρουν 5 πόντους από 2πλη ευκαιρία σε αντίθεση με τους 12 που είχαν δώσει στο Game 1, πήρε 9 πόντους (πάνω από τον μέσο όρο του) στο τρανζίσιον και 10 από λάθη αντιπάλου. Το μελανό σημείο βέβαια οι 14 που έδωσε από δικά του λάθη. Ακόμα ένα κομβικό στοιχείο; Είχε 13 παραπάνω κατοχές από την ομάδα του Γιασικεβίτσιους όταν στα δύο προηγούμενα η Ζαλγκίρις ήταν αυτή που μετρούσε περισσότερες μπάλες.

Η ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ ΤΗΝ ΕΔΡΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ

Στο… σήμερα! Δεν έγινε το παραμικρό. Η σειρά είναι στο 1-1 και η Ζαλγκίρις έχει το πλεονέκτημα αφού έσπασε την έδρα του Ολυμπιακού. Χαμηλά τη μπάλα και ταπεινότητα, κάτι που βολεύει τους «ερυθρόλευκους» όταν βρίσκονται σε τέτοιες καταστάσεις. Δεν θα είναι καθόλου εύκολα τα πράγματα στο Κάουνας:

* Έχουν έδρα, σε κάθε σφύριγμα σηκώνονται όλοι όρθιοι και ουρλιάζουν.

* Στο γήπεδό τους είναι καλύτεροι σε ανανεώσεις επιθέσεων.

- Έχουν βέβαια την πίεση με το μέρος τους πλέον.

* Έχουν αθλητικότητα, ενέργεια και θα το πάνε ακόμα περισσότερο στο physical game τη στιγμή που ο Ολυμπιακός κάνει αγώνα δρόμου ανάμεσα στο θεραπευτήριο και στο παρκέ.

Αυτό είναι το θέμα. Να αντέξουν οι «ερυθρόλευκοι». Πόσο και ποιοί… Θα τα δώσουν όλα μέχρι τέλους, με υγιείς και τραυματίες, μέχρι τελευταίας πνοής και… ότι βγει!

ΥΓ: Από τα κλειδιά του ματς οι πρώτες άμυνες του Ρόμπερτς πάνω στον Πάνγκος.

ΥΓ2: Ο Μπράουν δεν είχε μόνο το τρίποντο. Πήρε και το 3ο φάουλ του Ντέιβις.

ΥΓ3: Γρήγορα άνοιξε το ροτέισον ο Σφαιρόπουλος. Περίμενα τους τραυματίες πιο αργά στο ματς, αλλά ο κόουτς το δούλεψε από νωρίς για ανάσες, λύσεις και… απαντήσεις σε κάθε κίνηση του «απέναντι».

ΥΓ4: Και τι δεν έχουν ακούσει… Έχουν τσουβαλιαστεί σε πολλές περιπτώσεις και βαρέθηκα να το γράφω πως όποιος είναι οργανωμένος ή κάθεται στο πέταλο δεν είναι και αλήτης. Αν δεν ήταν η Θύρα 7 δεν ξέρω αν θα είναι κερδηθεί το παιχνίδι. Πριν από τα τζάμπολ τριγυρνούσαν σε όλο το γήπεδο με τις ντουντούκες για να ξεσηκώσουν τον κόσμο και να τον κάνουν «ένα»…

«Σήμερα παίζουμε μπάλα και εμείς. Όσο μπορούμε ο καθένας. Να πάμε τον Ολυμπιακό μας στο Final 4».

Διαβάστε επίσης

Το πιο βαθύ σκοτάδι είναι λίγο πριν τη χαραυγή!

Το πιο βαθύ σκοτάδι είναι λίγο πριν τη χαραυγή!

Ο Θεόφιλος Τυριντζής γράφει για τους λόγους του αποκλεισμού από το Final 4, για το σκοτάδι στο οποίο επήλθε και φαίνεται πως ο κύκλος έκλεισε αλλά και τις γενναίες αποφάσεις για την… χαραυγή!

Δεν θα κερδίζει πάντα… η ψυχή!

Δεν θα κερδίζει πάντα… η ψυχή!

Ο Θεόφιλος Τυριντζής αναγνωρίζει την ανωτερότητα της Ζαλγκίρις και το μπάσκετ που παίζει και τονίζει πως ο Ολυμπιακός θέλει και το πιστεύει, το ερώτημα είναι όμως… μπορεί;

Όσοι μείνανε… μέχρι τελευταίας πνοής!

Όσοι μείνανε… μέχρι τελευταίας πνοής!

Ο Θεόφιλος Τυριντζής παραθέτει τραυματισμούς, αντοχή, διαιτησία αλλά και… αθλητικότητα και plays για το 1-0 της Ζαλγκίρις και αναρωτιέται, θα το κάνει ξανά ή ο κύκλος έκλεισε;

Σημασία έχει να… παίξουν!

Σημασία έχει να… παίξουν!

Ο Θεόφιλος Τυριντζής τονίζει ότι η απόσταση από το να ξεχωρίζει ένας παίκτης στο εφηβικό μέχρι να παίξει και να καθιερωθεί στους άντρες είναι… τεράστια- Φέρνει το παράδειγμα του Πρίντεζη και συνιστά να… μην τρελαίνουμε αυτά τα παιδιά.