Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

We Are Olympiacos… Again!

We Are Olympiacos… Again!
Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2018 - 12:05
Αρθρογράφος: Θεόφιλος Τυριντζής
ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΤΥΡΙΝΤΖΗΣ

Ο Ντέιβιντ Μπλατ, μετριόφρων γαρ και θέλοντας να κρατήσει χαμηλά τους τόνους, ανέφερε μετά το ματς στη Βιτόρια πως «αν το παιχνίδι είχε μεγαλύτερη διάρκεια δεν ξέρω πως θα τελείωνε»! Την απάντηση ποτέ δεν θα την μάθουμε, γιατί πολύ απλά, μετά τις τάσεις… αυτοχειρίας που επέδειξε ο Ολυμπιακός στο 4ο δεκάλεπτο (δέχθηκε 28 πόντους), παρουσίασε αν μη τι άλλο σθένος και χαρακτήρα που είχαν εκλείψει η αλήθεια είναι και αυτό που πήγε ο ίδιος να γκρεμίσει, το ίσιωσε για τα καλά σε στέρεες βάσεις. Ο ενθουσιασμός του νέου με την εμπειρία του παλιού έγινε ένα μείγμα, έβαλε κι αυτός (σ.σ. ο Μπλατ) το χεράκι του βέβαια από τον πάγκο, καθώς πάλι σχεδιάστηκε σε τάιμ άουτ play που εκτελέστηκε ιδανικά και η μπάλα κρύφτηκε (για το 78-83) με αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός να πάρει ένα αποτέλεσμα που δικαιούνταν και να βγει αλώβητος από μία δύσκολη έδρα- από την οποία θαρρώ πως δεν θα περάσουν πολλοί- μην ρίχνοντας στο φούντο την εκπληκτική εικόνα που είχε τα προηγούμενα 30 λεπτά. Γιατί δεν δύναται να αλλοιωθεί! Γιατί δεν γίνεται να διαγραφεί από τα τελευταία 10 λεπτά, στα οποία πίστεψε ο Ολυμπιακός ενδεχομένως ότι με μία απλή συντήρηση των 19 πόντων διαφοράς θα τελείωνε το ματς, όπου κοιτούσε περισσότερο τι έκανε στο παρκέ η Μπασκόνια, παρά τι έκανε αυτός…

Άσο από το μανίκι του…

Δεν θα μάθουμε ποτέ, για να συνεχίσω να πατώ στην ατάκα του Μπλατ, αν τα φάουλ του Γκος άλλαξαν και επηρέασαν τα πλάνα του κόουτς. Στο 8.32 τα δύο φάουλ του βασικού σου γκαρντ σαφέστατα και επηρεάζουν το παιχνίδι, αλλά ο Μπλατ δεν ήθελε και πολύ να βγάλει «άσο» από το μανίκι του. Όχι ότι δεν το έχει ξανακάνει, αλλά νωρίς-νωρίς πήγε σε ψηλό σχήμα: Έβαλε τον Τουπάν (κι όχι τον Στρέλνιεκς) στο «2», έπαιξε με τρία φόργουορντ και τον Σπανούλη στον «άσο» και αφενός ο Ολυμπιακός δεν επηρεάστηκε από την πίεση ψηλά της Μπασκόνια και τις «παγίδες» που έστηνε, αφετέρου η άμυνά του τσάκιζε κόκαλα. Το σπουδαιότερο στοιχείο είναι αυτό στο ματς. Από εκεί ξεκίνησε… Με μία ομάδα φύση επιθετική, που θέλει να τρέξει στο ανοικτό γήπεδο και ο Ολυμπιακός δεν την άφησε. Για 30 λεπτά η Μπασκόνια δεν είχε πόντο στον αιφνιδιασμό ενώ τελείωσε με ένα καλάθι που πέτυχε στο 4ο δεκάλεπτο. Πολύ καλές οι επιστροφές, θεμελίωσε και τη ρακέτα του όσο μπορούσε καλύτερα και αποδιοργάνωσε εντελώς τους Βάσκους με αποτέλεσμα ο Γκρέιντζερ να βγάλει νεύρα και να τσακώνεται με όλο τον κόσμο.

«Κλειδί» το τρανζίσιον της Μπασκόνια

Ότι δεν έδωσε ο Τουπάν στη Μόσχα, το έκανε στη Βιτόρια, είναι κι αυτή μία πτυχή του νέου Ολυμπιακού, με διαφορετικούς πρωταγωνιστές σε κάθε βράδυ. Σε ρόλο εκτελεστή και με 4/4 σουτ (3/3 τρίποντα) αρχικά έδωσε επιθετική πνοή και μπήκε στην σταθερά που ακούει στο όνομα Μιλουτίνοφ που τόσα θα άκουσε κι αυτός για την γεμάτη και αθλητική γραμμή ψηλών και έδωσε τις δικές του απαντήσεις. Ο Ολυμπιακός για 30 λεπτά ήταν να τον πιεις στο ποτήρι, απολάμβανες να βλέπεις να κυκλοφορεί τη μπάλα και περίμενες να δεις ποιος θα κάνει τη ζημιά στην ομάδα του Πέδρο Μαρτίνες. Όποιος έμπαινε έδινε πράγματα… Ο Παπανικολάου, ο Μπόγρης, ο Στρέλνιεκς… Η πεμπτουσία της ομαδικής προσπάθειας. Έβαλε 50 πόντους στα πρώτα 20 λεπτά με 8 παίκτες να έχουν σκοράρει και 7 να έχουν μοιράσει ασίστ. Η άμυνα συνέχισε στην ίδια ένταση, έβγαιναν χέρια παντού στη ρακέτα- θυμάμαι χαρακτηριστικά πως μπήκε μέσα ο Σπανούλης για να γραπώσει τη μπάλα με τον Μιλουτίνοφ να έχει χτίσει τοίχος- και πέραν από το τρανζίσιον παιχνίδι που απαγόρευσε, η Μπασκόνια δεν πήρε τους συνήθεις πόντους της από 2η ευκαιρία. Είχε 4 στο ημίχρονο, έκλεισε με 9. Στο 3ο δεκάλεπτο δε, η άμυνα του Ολυμπιακού θαρρείς και τους «κατάπινε» καθώς είχε 4 κλεψίματα σε 5 λεπτά και είχε κρατήσει την Μπασκόνια στους 3 πόντους σε αυτό το διάστημα.

Από τους 18 πόντους οι 13 από τα χέρια του Σπανούλη

Για το 4ο δεκάλεπτο τα είπαμε και στον πρόλογο. Έχει δύο όψεις… Από τη μία το ότι πίστεψε ότι τελείωσε και στη συνέχεια με τη Μπασκόνια να μειώνει επήλθε νευρικότητα αλλά και από την άλλη ο χαρακτήρας και το καθαρό μυαλό να τελειώσει τις φάσεις που έπρεπε. Αφήνω αυτό εδώ: Από τους 18 πόντους στο 4ο δεκάλεπτο, οι 13 ήρθαν από τα χέρια του Σπανούλη!

«Να δούμε τι θα γίνει με εμάς»

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με 2/2 στην Ευρωλίγκα βγάζοντας δύο δύσκολες έδρες και πλέον γυρνάει σπίτι. Αντί επιλόγου παραθέτω δύο ατάκες του Ντέιβιντ Μπλατ στα αποδυτήρια της «Φερνάντο Μπουέσα Αρένα» στους παίκτες του: «Πάμε να αφήσουμε τις καρδιές μας στο παρκέ. Ελάτε να δούμε τι θα γίνει με εμάς». Το είπε και στη συνέντευξη Τύπου. Τι είδους ομάδα είναι ο Ολυμπιακός; Ακόμα δεν ξέρει. Τι θα καταφέρει; Ακόμα δεν ξέρει. Τι θέλει; Να γίνει ο καλύτερος!

ΥΓ: Άξιος αναφοράς ο Γκος, γιατί παρά τα 2 φάουλ στο πρώτο ενάμιση λεπτό του αγώνα, δεν επηρεάστηκε και έδωσε πολλά κι αυτός στη συνέχεια.

ΥΓ2: Σπουδαίο διπλό δίχως να βρίσκονται να σε καλή βραδιά ο άπειρος Λεντέι και ο Πρίντεζης που έκανε airball σε βολή. Δεν του έβγαινε τίποτα.

ΥΓ3: Ηρεμία, ταπεινότητα και προχωράμε…

Διαβάστε επίσης

Σήκω όρθιος και κοίτα μπροστά!

Σήκω όρθιος και κοίτα μπροστά!

Ο Θεόφιλος Τυριντζής γράφει για το «α» και το «ω» αυτής της ομάδας, που είναι η ενέργεια, γιατί ΔΕΝ διαγράφονται τα «διπλά» αλλά και τον Βαγγέλη Μάντζαρη.

Να μην ξέρεις ποιός θα στην κάνει!

Να μην ξέρεις ποιός θα στην κάνει!

Ο Θεόφιλος Τυριντζής γράφει την πρεμιέρα του Ολυμπιακού στην Ευρωλίγκα, την… άμυνα που ήταν το «κλειδί» και άνοιξε τον δρόμο, αλλά και την αποφυγή… υπερβολικών αντιδράσεων.