Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Για το καλό του Ολυμπιακού (Vol.2)

Για το καλό του Ολυμπιακού (Vol.2)
Σάββατο, 11 Ιανουαρίου 2020 - 14:30
Αρθρογράφος: Θεόφιλος Τυριντζής
ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΤΥΡΙΝΤΖΗΣ

Να που αποδείχθηκε… “θείο δώρο”, το επεισόδιο που είχαν Τσέρι και Μπόλντγουιν και οι μπουνιές που έπαιξαν! Ήταν αυτό που αποτέλεσε την αφορμή για γενναίες –επιβεβλημένες- αποφάσεις, για ριζικές αλλαγές, αλλά και από την άλλη επέφεραν συσπείρωση και έβγαλαν τον αδιαμφισβήτητο χαρακτήρα που υπάρχει σε παιδιά μέσα στην ομάδα.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως με το που έμαθε ο Μιλουτίνοφ ότι ο Ριντ δεν θα συνεχίσει στην ομάδα, έλεγε στους ανθρώπους του Ολυμπιακού και τους προπονητές, «εγώ θα παίξω στη Βαλένθια» και όπως είδατε όλοι, εντελώς καλά δεν ήταν. Δεν είναι καθόλου τυχαίο αυτό που είπε ο Βεζένκοφ, «μας κουβαλούσε ο Μιλουτίνοφ, τώρα έπρεπε να τον κουβαλήσουμε εμείς», ένα μικρό δείγμα από το step up που έκαναν όλοι, ιδίως παίκτες όπως ο Βεζένκοφ που ενώ πήγαινε καλά, με τη Φενέρ έπαιξε ένα λεπτό και στη Βαλένθια έπαιξε 34, τον μεγαλύτερο χρόνο από όλους. Και άξιζε κάθε δευτερόλεπτο στο παρκέ. Η παρουσία και μόνο του Μιλουτίνοφ, ενώ όλοι ήξεραν πως πονούσε στο πρωινό χαλάρωμα, δεν θα μπορούσε από το να «αναγκάσει» αυτόματα τους πάντες να δώσουν το παραπάνω.

Αξίζει και ένα μεγάλο μπράβο στον Κεζμούρα, γιατί γνώριζε φυσικά πως ήταν το τελευταίο του παιχνίδι στον πάγκο του Ολυμπιακού και έκανε το καλύτερο δυνατό με τους συνεργάτες του, για να πάρει αυτό το «διπλό» η ομάδα. Το πάλεψε, το έψαξε και δεν πήγε στο μοτίβο του. Δεν είχε και εργαλεία βέβαια, μόλις 10 παίκτες και τον Χαραλαμπόπουλο, αλλά κινήθηκε με βάση τις ανάγκες της αναμέτρησης, έπαιξε διαφορετικά, με small ball και όχι τόσο τον Ρούμπιτ στο «5» αλλά τον Πρίντεζη, με τον Πολ στο «2» και δίπλα του τον Παπανικολάου- ο οποίος κι αυτός ήταν εξαιρετικός με εξαίρεση το χαμένο λέι απ και τις βολές στο τέλος, αλλά τον «έσωσε» ο Πρίντεζης με το ριμπάουντ και τις 2/2 βολές- με την κατεύθυνση να κτυπάνε μέσα στη ρακέτα (63%) και τα κοψίματα σε αυτήν, με την καλή κυκλοφορία της μπάλας. Υπήρχαν στιγμές που είχαν καλό σουτ- ελεύθερο, αλλά έψαχναν την έξτρα πάσα για να το σιγουρέψουν. Εξ ου και 23 ασίστ, που αποτελούν την 2η καλύτερη επίδοσή τους (με την Κίμκι είχαν 24).

Η διαφορά για μένα ήταν το ριμπάουντ. Το έχασε ο Ολυμπιακός στη σούμα, 41 έναντι 33, αλλά όποτε το ήλεγχε, έβγαινε σε συνθήκες τρανζίσιον, με τον Ρότσεστι σε αυτό το κομμάτι να κάνει καλή δουλειά και έπαιρνε πόντους με άμυνα ανισορροπίας (13 σύνολο) μπροστά του!

Ο Ολυμπιακός γυρνάει σελίδα. Κάνει αυτό που έπρεπε να είχε συμβεί τρεις μήνες πριν, αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ. Συμφώνησε με τον Γιώργο Μπαρτζώκα για τα επόμενα δυόμιση χρόνια και ήδη από την Κυριακή θα πιάσει δουλειά. Απώτερος στόχος βέβαια είναι να «χτιστεί» το «αύριο» του Ολυμπιακού. Γνωρίζει τι εχέγγυα θα έχει για τη δουλειά του, για μένα πρέπει να έχει τα "κλειδιά" της ομάδας, ξέρει το ρόστερ και μπορεί από τώρα να δουλέψει, κάνοντας τις απαραίτητες ενέργειες για την επόμενη σεζόν, τσεκάροντας και μιλώντας με παίκτες κτλ.

Ο Μπαρτζώκας πίστευα πως θα γίνονταν ο… Σερ Άλεξ Φέργκιουσον του Ολυμπιακού (σ.σ. καθότι είναι και Γιουνάιτεντ), αλλά ήταν υπερβολικά… Ολυμπιακός σε σημείο να χάσει το μυαλό του από το πάθος και την θέληση. Το έβαλε σε άλλες διαδικασίες αναφορικά με τον Παναθηναϊκό και την τοξικότητα που υπάρχει στο ελληνικό μπάσκετ και δεν έκανε καλό στον ίδιο, φυσικά και στην ομάδα. Το είχε πει κιόλας ο άνθρωπος όταν έφυγε από την Ελλάδα που ηρέμησε. Κατέβαινε από το πούλμαν της ομάδας και έβλεπε ελικόπτερα της αστυνομίας και ΜΑΤ μπροστά του. Πλέον τα παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό δεν είναι τόσα πολλά, αλλά η τοξικότητα παραμένει. Αν το έχει «δουλέψει», αν το έχει αποβάλει, θα είναι μια χαρά και για τον ίδιο και για την ομάδα.

Θέλω να εξωτερικεύσω και κάτι άλλο. Νιώθω με σιγουριά πως ο Μπαρτζώκας ήταν αυτός που δέχθηκε την μεγαλύτερη σκληρή κριτική από όλους τους προπονητές. Μιλάω για τον Τύπο κι όχι τον κόσμο και φυσικά όχι μόνο δεν με εξαιρώ αλλά με τοποθετώ ψηλά στη λίστα.

Πολλές φορές ήταν δίκαιη, πολλές φορές ήταν άδικη. Για το παιχνίδι που αποτέλεσε το κύκνειο άσμα του, ας πούμε, είχε τις λιγότερες ευθύνες. Που θέλω να καταλήξω… Να του δώσουμε χρόνο όλοι. Κόσμος, δημοσιογράφοι... Από τους προέδρους την εμπιστοσύνη ούτως ή άλλως την έχει. Μην ξεχνάτε πως δεν τον έδιωξαν τότε, ήθελαν να τον κρατήσουν, αλλά ο κόουτς παραιτήθηκε «για το καλό του Ολυμπιακού». «Αν μείνω η κατάσταση θα ξεφύγει και αυτό μόνο καλό δεν θα κάνει στην ομάδα». Έτσι είχε πει στους προέδρους, οι οποίοι κι αυτοί σε ανύποπτο χρόνο είχαν πει πως είχε γίνει μια αδικία στην περίπτωσή του και κάποτε θα έπρεπε να διορθωθεί!

Διαβάστε επίσης

Ραντεβού… το καλοκαίρι!

Ραντεβού… το καλοκαίρι!

Ο Θεόφιλος Τυριντζής, από την Άλμπα, κρατάει μόνο τα όσα είπε ο απόλυτα συνειδητοποιημένος, ψύχραιμος, ρεαλιστής Γιώργος Μπαρτζώκας. Ο ελκυστικός στόχος είναι να «χτιστεί» ομάδα το «καλοκαίρι. Γι αυτό ανέλαβε! Ξήλωμα και στη νοοτροπία...

Τα καλύτερα είναι μπροστά…

Τα καλύτερα είναι μπροστά…

Ο Θεόφιλος Τυριντζής γράφει για τα μικρά δείγματα φιλοσοφίας Μπαρτζώκα, τη second unit, αλλά και το ότι ο Ολυμπιακός θα ξεκινήσει να αποκτάει και πάλι τη δική του ταυτότητα, το δικό του dna, με κύριο στόχο, να μπουν αρχές και βάσεις για να χτιστεί το «αύριο».

Έλεος πια με το «έδιωξε τους Έλληνες»

Έλεος πια με το «έδιωξε τους Έλληνες»

Ο Θεόφιλος Τυριντζής, το ακούει ξανά και ξανά και αναρωτιέται: Δηλαδή, ο Ολυμπιακός πάει κατά διαβόλου, γιατί έφυγαν ο Μάντζαρης, ο Αγραβάνης και ο Μπόγρης;

Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος!

Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος!

Ο Θεόφιλος Τυριντζής γράφει για τον «καλό» Σπανούλη, τον «μύθο» της Ευρώπης, τον «κακό» Κεμζούρα που έκανε λάθη και… φάουλ, και τον «άσχημο» Ολυμπιακό του 2019 αλλά και του 2020!