Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Ο περσινός Νίκο και ο φετινός Μιλουτίνοφ

Ο περσινός Νίκο και ο φετινός Μιλουτίνοφ
Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017 - 21:25

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΤΟΛΗΣ ΛΕΟΥΣΗΣ

Την ιστορία τη γνωρίζουμε από το καλοκαίρι. Ο Νίκολα Μιλουτίνοφ ήταν ένα βήμα πριν από τον δανεισμό, την ώρα μάλιστα που στο εξωτερικό πλήθαιναν τα δημοσιεύματα πως ο Ερυθρός Αστέρας τον… γλυκοκοίταζε. Η επιμονή του Γιάννη Σφαιρόπουλου για πολλούς θεωρούνταν ως ρίσκο ολκής. Ο προπονητής του Ολυμπιακού, από τη μεριά του, έβλεπε στο πρόσωπο του Σέρβου σέντερ τον ψηλό που θα μπορεί να «κολλήσει» σε παίκτες του ύψους του. Να κοντράρει αθλητές όπως ο Αντε Τόμιτς ή ο Αρτσιόμ Παρακχούσκι και γενικότερα να έχει ένα κορμί που διαθέτουν οι ψηλοί παλαιάς κοπής.

Τα όσα είχε σκεφτεί ο κόουτς του Θρύλου, πάντως, ξεπέρασαν κατά πολύ τις προσδοκίες του. Τι άλλαξε, όμως, από πέρσι, που δεν είχε δείξει πολλά πράγματα και όλο το κουπί στο «5» το τράβηξε ο Οθέλο Χάντερ, με φέτος;

ΨΕΥΔΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

Εχουμε πει αρκετές φορές ότι τα στατιστικά είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να παραπλανήσεις τον άλλον. Στην περίπτωση του «Μίλου», λοιπόν, απλά δεν διαφέρουν τις δύο χρονιές που αγωνίζεται στην Ευρωλίγκα και μάλιστα μερικές στατιστικές κατηγορίες ίσως να είναι και πιο χαμηλές από ό,τι θα περίμενε κανείς. Λέγεται πως ένας ξένος τη δεύτερη σεζόν του σε έναν σύλλογο ανεβάζει την απόδοσή του και αυτό δεν διαφέρει σχετικά με τον Σέρβο σέντερ του Θρύλου. Αλλά είπαμε, τα νούμερα λένε άλλα.

Στο διά ταύτα, ο Νίκολα έπαιξε 18 παιχνίδια με την ερυθρόλευκη φανέλα, όντας 13 φορές στη βασική πεντάδα του Θρύλου. Σε 10:48 ανά παιχνίδι είχε 3,7 πόντους μέσο όρο με 54,2% στα δίποντα (26/48) και 77,8% στις βολές (14/18). Ο Μιλουτίνοφ παράλληλα κατέβαζε 2,7 ριμπάουντ ανά παιχνίδι, μοίραζε 0,3 ασίστ, όσες ήταν και οι μπάλες που έκλεβε. Τέλος, είχε περίπου μία τάπα ανά ματς.

Φέτος, και ενώ η Ευρωλίγκα είναι σε εξέλιξη, ο παίκτης του Θρύλου πηγαίνει ελάχιστα καλύτερα. Μέχρι στιγμής έχει σε 21 παιχνίδια από τα οποία μόλις στα 8 είναι βασικός. Ο χρόνος του έχει αυξηθεί έως ένα σημείο, αφού παίζει 11:31 ανά παιχνίδι, διάρκεια που του είναι αρκετή για να σκοράρει 4 πόντους τουλάχιστον. Αυτούς, λοιπόν, τους βάζει έχοντας 56,9% στα δίποντα (33/58) και 72% στις βολές (18/25), ενώ κατεβάζει 3,3 ριμπάουντ, ενώ παραμένει σταθερός στα στατιστικά σε σχέση με τα κοψίματα, κλεψίματα και ασίστ.

ΑΛΛΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΠΕΡΣΙ, ΑΛΛΟΣ ΦΕΤΟΣ

Γιατί, όμως, επιμένουμε πως είναι καλύτερος ο Μιλουτίνοφ; Αρχικά η εικόνα είναι αδιάψευστος μάρτυρας. Τα πεπραγμένα του φανερώνουν του λόγου το αληθές, καθώς είναι σαφώς βελτιωμένος και με διαφορετικό ρόλο. Πέρσι ήταν αναγκασμένος να έρχεται στο παρκέ και να δίνει ανάσες στον Οθέλο Χάντερ. Σε ένα ρόστερ που ξεκίνησε αλλιώς κατανεμημένο, έψαχνε το πού θα «κολλήσει», γι’ αυτό σε κανένα από τα 18 ματς που αγωνίστηκε δεν ξεπέρασε τα 19 λεπτά. Το ματς που πάτησε παραπάνω στο παρκέ ήταν με την Αρμάνι Μιλάνο (73-63), όταν και έπαιξε 18:49 και σκόραρε 12 πόντους με 4/8 δίποντα. Αναμέτρηση που ήταν για την πρώτη φάση των ομίλων, με τον Σέρβο σέντερ να βλέπει τον χρόνο του να περιορίζεται.

Φέτος, όμως, είναι άλλη η αντιμετώπισή του. Ο λόγος είναι σαφέστατος. Πέρασε αρχικά το καλοκαίρι μην έχοντας στο μυαλό του την κλήση του Τζόρτζεβιτς στην Εθνική και την ταλαιπωρία της. Δούλεψε παραπάνω, έμαθε τον Ολυμπιακό ως οργανισμό και τι ακριβώς ζητάει ο προπονητής του από τον ίδιο.

Ουσιαστικά κατάλαβε τον ρόλο του, όπως και ο ίδιος ο Σφαιρόπουλος και τα αποτέλεσμα ήταν άκρως θετικά. Ετσι με τον Μπιρτς σε κέφια και τον Γιανγκ να επανέρχεται από τραυματισμό, ο Μιλουτίνοφ έφτασε να παίζει τέσσερα παιχνίδια πάνω από 20 λεπτά, ενώ σε δύο έπαιξε πάνω από 18.

Ενας πλέι μέικερ στο «ζωγραφιστό»

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος έψαχνε όλο αυτό το διάστημα έναν παίκτη που να του προσφέρει δημιουργία. Κάτι που δεν είναι απαραίτητο να συμβαίνει από έναν γκαρντ. Εξάλλου είναι δώρο Θεού για έναν προπονητή να διαθέτει αθλητές που μπορούν να πασάρουν, ανεξαρτήτως θέσεως. Και στην περίπτωση του Νίκολα Μιλουτίνοφ, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος βρήκε τον παίκτη που μπορεί να δώσει την έξτρα πάσα. Ο «Μίλου» δείχνει πως αντεπεξέρχεται τέλεια σε αυτόν τον ρόλο.

Εχει τη δυνατότητα να πασάρει την ιδανική στιγμή, κοιτάει το πώς θα βελτιώσει τους τριγύρω του και αυτό που ψάχνει είναι την προσωπική του βελτίωση στα τελειώματά του. Η δουλειά του τεχνικού τιμ αποφέρει καρπούς και το θετικό είναι πως ο Κεμ Μπιρτς πλέον… αναπνέει και ξεκουράζεται. Αυτό είναι ίσως και το μεγαλύτερο κέρδος για τον Ολυμπιακό με την άνοδο του Μιλουτίνοφ.

Διαβάστε επίσης

Κανονικά ο Παπαπέτρου στην Πόλη

Κανονικά ο Παπαπέτρου στην Πόλη

Ο Ιωάννης Παπαπέτρου, ξεπέρασε το πρόβλημα τραυματισμού που είχε στη μέση, και θα ακολουθήσει κανονικά την «ερυθρόλευκη» αποστολή την Κωνσταντινούπολη για την αναμέτρηση κόντρα στη Φενέρ.