Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Ο πολυσύνθετος ρόλος της άμυνας

Ο πολυσύνθετος ρόλος της άμυνας
Τρίτη, 20 Αυγούστου 2019 - 09:39
Αρθρογράφος: Θωμάς Μπίχτας
ΘΩΜΑΣ ΜΠΙΧΤΑΣ

Είναι έτσι δομημένο το παιχνίδι του Ολυμπιακού, είναι έτσι φτιαγμένο το σύστημα στο χορτάρι, είναι τέτοιος ο τρόπος παιχνιδιού της ομάδας, ώστε η άμυνα παίζει πάντα σημαντικό ρόλο. Παρότι ο Θρύλος δεν είναι (και δεν υπήρξε επί των ημερών του Μαρτίνς) αμυντική ομάδα, ομάδα του… μισό-μηδέν, η προσήλωση των ερυθρόλευκων στην φροντίδα των μετόπισθεν είναι, πλέον, φαινόμενο… συνεχές.

Σε μία διαδικασία προκρίσεων, η άμυνα μπορεί να δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το γκολ μπορεί να έρθει με… 10.000 διαφορετικούς τρόπους (και λίγους λέμε). Εκείνο, όμως, το οποίο μπορεί να καθορίσει την έκβαση μιας διαδικασίας πρόκρισης, είναι η άμυνα. Το «μηδέν» παθητικό. Και για να συμβεί αυτό, οι ποδοσφαιριστές, οι οποίοι αγωνίζονται στα μετόπισθεν, έχουν πολυσύνθετους ρόλους.

Οι μπακ, εκτός του να μαρκάρουν, οφείλουν να βοηθούν επιθετικά. Να βγάζουν την μπάλα μπροστά, να αναπτύσσουν την επίθεση, από την πλευρά τους και να βάζουν την πίεση στους αντίπαλους μπακ και εξτρέμ. Να τους κρατούν, όσο γίνεται, με αυτό τον τρόπο, μακριά από την περιοχή του Ολυμπιακού… Ο Τσιμίκας, δε, εκτελεί αρκετά συχνά (ειδικά αν λείπουν ο Βαλμπουενά και ο Μασούρας) στατικές φάσεις, όπως κόρνερ και φάουλ.

Οι στόπερ, εκτός του προφανούς, δηλαδή το να «καθαρίζουν» οτιδήποτε εισέρχεται στην περιοχή του Ολυμπιακού και επιχειρεί να απειλήσει την εστία του Σα, οφείλουν να βγάζουν μπροστά την ομάδα σωστά και με ηρεμία. Να τροφοδοτούν με ακρίβεια και στον σωστό χρόνο τα χαφ, να αναζητούν τις μακρινές μπαλιές, προς τα εξτρέμ, για να πιάσουν στον ύπνο τον αντίπαλο, αλλά και -φυσικά- το να προωθούνται στην αντίπαλη περιοχή, στις στατικές φάσεις και να βάζουν και γκολ (βλέπε Σεμέδο). Αμφότεροι οι κεντρικοί αμυντικοί του Θρύλου είναι πολύ δυνατοί στο ψηλό παιχνίδι, στην αντίπαλη περιοχή.

Γίνεται σαφές ότι ο ρόλος των αμυντικών του Ολυμπιακού δεν περιορίζεται μόνο στα αμυντικά τους καθήκοντα. Έργο Μαρτίνς και αυτό, στο παιχνίδι του Θρύλου…

Διαβάστε επίσης