Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

«Προηγείται το οφσάιντ, ως μη γενόμενα τα υπόλοιπα» (audio)

«Προηγείται το οφσάιντ, ως μη γενόμενα τα υπόλοιπα» (audio)
Κυριακή, 25 Αυγούστου 2019 - 15:51

Πολλή συζήτηση και… αφορμή για τη γνωστή προπαγάνδα, εναντίον του Ολυμπιακού, έφερε η φάση του 80ού λεπτού, χθες στο Καραϊσκάκη, στον αγώνα με τον Αστέρα Τρίπολης. Σε μία φάση, κατά την οποία τρεις παίκτες του Αστέρα, συμπεριλαμβανομένου και του Μπαράλες, είναι οφσάιντ μέσα στην περιοχή του Ολυμπιακού, στην εκτέλεση φάουλ για τους φιλοξενούμενους, υπάρχει μονομαχία Μπαράλες-Ελ Αραμπί, με τον επιθετικό του Αστέρα να πέφτει στο έδαφος και να ζητά πέναλτι.

Ακόμη και μετά την χρήση του VAR, με την οποία ο διαιτητής Κουμπαράκης, δεν διαπίστωσε παράβαση και δεν υπέδειξε το πέναλτι, για το οποίο φώναζε ο Μπαράλες και οι συμπαίκτες του, το… προφανές διέφευγε από όλους εκείνους, οι οποίοι βρήκαν απλώς την αφορμή να κάνουν προπαγάνδα, εναντίον του Ολυμπιακού, μιλώντας για το «σύστημα» και για την εύνοια του Θρύλου σε… μέρες δήθεν εξυγίανσης! Πρωτίστως και πριν πάει κανείς στην ουσία, θα πρέπει οι δήθεν εξυγιαντές να αποφασίσουν εντέλει, εάν υπάρχει «σύστημα» ή… «εξυγίανση», γιατί μάλλον έχουν μπερδευτεί.

Όπως και να ‘χει, τα πράγματα στην θέση τους βάζει, με τοποθέτησή του, μέσω του Sport24 Radio 103,3 ο πρώην διεθνής διαιτητής, Ηρακλής Τσίκινης. Ο κ. Τσίκινης αναφέρθηκε εκτενώς στην φάση του 80ού λεπτού, από το Καραϊσκάκη, τονίζοντας ότι ο διαιτητής Κουμπαράκης δεν έχει δει παράβαση, στα πλάνα του VAR τα οποία παρατήρησε, για να διευκρινίσει την φάση, αλλά πέρα και πάνω από αυτό, έχει γίνει άλλο, πιο μεγάλο σφάλμα!

Το πρώτο που έπρεπε να εξεταστεί και να ληφθεί υπόψιν, είναι εάν υπάρχει περίπτωση οφσάιντ, όπως φυσικά και υπάρχει! Εφόσον κάτι τέτοιο διαπιστωνόταν, οτιδήποτε και αν συνέβη ΜΕΤΑ ΤΟ ΟΦΣΑΪΝΤ, είναι, φυσικά, ως μη γενόμενο! Το VAR, όμως, δεν στάθηκε, σύμφωνα με τον Ηρακλή Τσίκινη, στη σωστή σειρά των παραβάσεων, πήγε εξετάσει απευθείας το σημείο που διαμαρτυρήθηκε για πέναλτι ο Αστέρας, αποτυγχάνοντας, με αυτό τον τρόπο, να αποφέρει ΠΛΗΡΗ δικαιοσύνη, υπέρ του Ολυμπιακού, όπως ήταν το σωστό, αφήνοντας να δημιουργηθούν σκιές, ΔΙΧΩΣ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ!

«Το VAR δεν είναι αλάνθαστο, είναι ένα σύστημα βοήθειας. Πρέπει να το καταλάβει αυτό ο κόσμος», τόνισε αρχικά ο πρώην διεθνής διαιτητής, για να συνεχίσει: «Στη συγκεκριμένη φάση έχουν γίνει αρκετά λάθη. Το πιο σημαντικό λάθος είναι ότι δεν μπόρεσε το VAR, εννοώ οι άνθρωποι που είναι μέσα στο VAR και κάνουν την χρήση, να δώσουν το σωστό ερέθισμα. Δηλαδή ότι τη στιγμή που γίνεται το φάουλ, η σέντρα, υπάρχουν εκτεθειμένοι παίκτες. Υποψία οφσάιντ. Άρα ξεκινάμε από εκεί».

Πρόσθεσε, δε: «Εφόσον στη συνέχεια υπάρχει παράβαση, για την εσχάτη των ποινών, η οποία πρέπει να δοθεί ή όχι, έπρεπε να εξεταστεί η περίπτωση του οφσάιντ. Αυτό είναι το πρώτο σοβαρό λάθος που έγινε. Και υπάρχει περίπτωση οφσάιντ. Είναι εκτεθειμένοι οι παίκτες. Από εκείνη τη στιγμή, δεν ισχύει τίποτα! Έπρεπε το VAR να δώσει δύο ερεθίσματα, βάσει πρωτοκόλλου. Το ένα είναι να διαπιστώσει ο διαιτητής αν υπάρχει οφσάιντ και αν επηρεάζει ο παίκτης αυτός που θα πάρει την μπάλα. Αν δεν υπάρχει οφσάιντ, να πάει στη δεύτερη εξέταση, του αν υπάρχει πέναλτι ή όχι. Αυτή είναι η σειρά. Και όχι που καταπιαστήκαμε μόνο με την φάση του πέναλτι. Που και εκεί έχει γίνει ένα σοβαρό λάθος. Γιατί ο διαιτητής, με τα πλάνα που πήρε, δεν μπορούσε να δώσει την παράβαση. Έπρεπε να δοθεί άλλο πλάνο και δεν δόθηκε»

Κατέληξε, δε, τονίζοντας, εκ νέου, το προφανές! «Ο κανονισμός αναφέρει ότι το οφσάιντ προηγείται. Εφόσον έχει γίνει μια σέντρα και υπάρχει η παράβαση του οφσάιντ, ό,τι και να γίνει στο τεχνικό κομμάτι, θεωρείται άκυρο. Ως μη γενόμενο. Ανεξάρτητα αν έχει σηκώσει ο βοηθός τη σημαία. Έπρεπε αυτοδίκαια να χρησιμοποιηθεί η τεχνική γραμμή και να δουν που κατευθύνεται η μπάλα. Τη συγκεκριμένη φάση, επειδή την είδα πολύ λεπτομερειακά, η μπάλα πάει στον παίκτη που υποτίθεται ότι θα την πάρει, για να κάνει γκολ. Άρα λοιπόν υπάρχει επηρεασμός, άρα έπρεπε να υπάρχει οφσάιντ. Είναι ξεκάθαρο. Αυτό ήταν το πιο βασικό λάθος».

Ακούστε παρακάτω όλο το ηχητικό της συνέντευξης του Ηρακλή Τσίκινη στον Sport 24 Radio 103,3.

Διαβάστε επίσης

Αστείρευτη αγάπη, δάκρυα χαράς (vid)

Αστείρευτη αγάπη, δάκρυα χαράς (vid)

Η συγκινητική στιγμή χθες στο Καραϊσκάκη, με τον Κώστα Καραπαπά να παραδίδει στον Αχιλλέα Σταύρου, πατέρα του μικρού Γρηγόρη, δύο «ερυθρόλευκες» φανέλες με τα ονόματά τους!