Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Επιθετικά μπακ, συμμετέχουν στην ανάπτυξη

Επιθετικά μπακ, συμμετέχουν στην ανάπτυξη
Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου 2019 - 11:29
Αρθρογράφος: Θωμάς Μπίχτας
ΘΩΜΑΣ ΜΠΙΧΤΑΣ

Ο Πέδρο Μαρτίνς είχε δείξει τα πρώτα δείγματα της δουλειάς του, από πέρυσι. Συνεχίζει, φέτος, στον ίδιο ρυθμό, ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο την ποιότητα της ομάδας του. Το κάνει, μάλιστα, με κινήσεις, οι οποίες συμβαδίζουν με τα στάνταρ του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Τι σημαίνει αυτό;

Είναι κοινή παραδοχή ότι το σύγχρονο ποδόσφαιρο επιτάσσει το «χτίσιμο» της επίθεσης από την άμυνα. Μάλιστα, μία ακόμη πιο ειδική προσέγγιση, βάζει τα δύο ακραία μπακ (όπου υπάρχουν, φυσικά, δεν παίζουν όλες οι ομάδες με τετράδα στην άμυνα) πολύ περισσότερο στο επιθετικό παιχνίδι του συνόλου. Και αυτό δουλεύει πολύ και ο Πέδρο Μαρτίνς. Με Κούτρη, Τσιμίκα, από τη μία πλευρά και Ομάρ, Τοροσίδη, Γκασπάρ, από την άλλη (με τους δύο τελευταίους να παίζουν και… μπαλαντέρ, όντας ικανοί να καλύψουν και τις δύο πτέρυγες), ο Πορτογάλος βάζει τις πτέρυγες της άμυνας να ανεβαίνουν πολύ και να βοηθούν στην ανάπτυξη. Πολλές φορές, δε, στην τελική πάσα.

Τελευταίο, χαρακτηριστικότατο παράδειγμα, το ματς στο «Κλεάνθης Βικελίδης», με αντίπαλο τον Άρη. Ο Τσιμίκας και ο Ομάρ έκαναν (όσο έπαιξε ο πρώτος) ένα εξαιρετικό παιχνίδι, επιθετικά. Με τον Έλληνα μπακ να φτιάχνει το πρώτο γκολ. Εκείνο του Μασούρα.

Τόσο ο Τσιμίκας, όσο και ο Ελαμπντελαουί, έχουν αναπτύξει πάρα πολύ, επί ημερών Πέδρο Μαρτίνς, το επιθετικό ένστικτο και το ένστικτο της δημιουργίας. Συνεργάζονται άριστα με τους εξτρέμ, οι οποίοι βρίσκονται μπροστά τους. Και ο Ολυμπιακός παίρνει, δεδομένα, πολλά από τους ακραίους μπακ του (συνολικά, όχι μόνο από τους δύο που έπαιξαν στο «Κλεάνθης Βικελίδης») πάρα πολλά, στο κομμάτι της επίθεσης. Κάτι το οποίο ο Μαρτίνς θα συνεχίσει να δουλεύει, για να τελειοποιήσει.

Διαβάστε επίσης

Δουλειά στις στατικές φάσεις

Δουλειά στις στατικές φάσεις

Ο Ολυμπιακός παίρνει πράγματα από τις στατικές φάσεις, αλλά εσχάτως δέχεται και γκολ και ο Μαρτίνς δουλεύει πολύ σε αυτό το κομμάτι, για να το τελειοποιήσει.