Ντουντούκα
Εμείς αστέρα, εσείς... καναπέ... Που να πάτε κιόλας, με το lockdown...
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90.1 FM

Χείμαρρος ο Αυγενάκης κατά ΕΠΟ, ΠΑΟΚ, δανεικών και... εξυγιαντών

Χείμαρρος ο Αυγενάκης κατά ΕΠΟ, ΠΑΟΚ, δανεικών και... εξυγιαντών
Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2019 - 17:51
Αρθρογράφος: Βαϊος Μπαλάφας
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Έξω από τα δόντια μίλησε ο Λευτέρης Αυγενάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ραδιόφωνο του Ηρακλείου (στον ραδιοφωνικό σταθμό Politica 89,8 και στην Αντιγόνη Ανδρεάκη). Ο Υφυπουργός αθλητισμού αναφέρθηκε στο «φαινόμενο των δανεικών» του ΠΑΟΚ, καταλογίζοντας ευθύνες μέχρι και στην ΕΠΟ και επισημαίνοντας ότι «η αλλοίωση των πρωταθλημάτων, με όποιον τρόπο και αν γίνεται ή όποια προσπάθεια και αν καταβάλλεται, δεν είναι αποδεκτή από κανένα». Ευθύνες στην ΕΠΟ έριξε και για την πολυϊδιοκτησία, τις προσλήψεις επί ΣΥΡΙΖΑ και τους μισθούς-μαμούθ που την έφεραν στα πρόθυρα του οικονομικού κραχ.

Ακόμη, ο Αυγενάκης αναφέρθηκε και στην οικονομική κατάσταση στην ΕΠΟ, στην αδράνεια που δείχνει για τις δηλώσεις παραγόντων. Στο στόχαστρο, εμμέσως πλην σαφώς βρέθηκαν και οι ΑΕΚ, ΠΑΟΚ που άλλα υποστήριζαν προ «εξυγίανσης» και άλλα μετά. Κάτι που αποτελεί σαφή αιχμή ειδικά προς τον Σαββίδη που είχε κάνει σχετικό θόρυβο για τους δανεικούς.

«Πουθενά στον κόσμο π.χ. δεν απαγορεύεται ο δανεισμός παικτών από μία ομάδα σε μία άλλη. Αλλά πουθενά δεν θα βρούμε και φαινόμενο σαν αυτό πριν από το ματς στον Βόλο, με τόσους δανεικούς παίκτες που αποσύρθηκαν την τελευταία στιγμή», ανέφερε ο Αυγενάκης για το θέμα των δανεικών. Και πρόσθεσε: Συστήσαμε μία επιτροπή σε συνεργασία με ΟΥΕΦΑ-ΦΙΦΑ και πρέπει να πω ότι έχουμε άριστη συνεργασία και εκείνοι έχουν ανασάνει γιατί βλέπουν ότι κινούνται τα πάντα με ταχύτητα, όπου ένα από τα πρώτα θέματα που θα ασχοληθούν θα είναι το θέμα των δανεικών ποδοσφαιριστών».

Μετά σειρά πήρε η ΕΠΟ:

1)Για την αδράνεια στο θέμα των εμπρηστικών δηλώσεων, ο Υφυπουργός Αθλητισμού είπε: «Η ΕΠΟ χρόνια τώρα δεν έκανε το παραμικρό και παρακολουθεί ως θεατής ένα... πινγκ πονγκ δηλώσεων. Πρόεδροι που έλεγαν ότι το θέμα των δανεικών παικτών είναι εξαιρετικό, σήμερα το αναιρούν. Και αντιστρόφως! Δεν είναι όμως απόψεις που αλλάζουν ανάλογα με την περίοδο και την βαθμολογική θέση. Ή έχεις μία άποψη και την υποστηρίζεις ή βάζεις κανόνες και τους υποστηρίζεις ακόμα και αν ζημιώνεται η ομάδα σου. Όχι ανάλογα με την περίσταση να αλλάζεις απόψεις σαν τα... πουκάμισα. Ειδικά σε αυτό το θέμα έχει μεγάλη ευθύνη η Διοίκηση της ΕΠΟ που δεν έχει δείξει γρήγορα αντανακλαστικά και σε άλλα ζητήματα. Η αλλοίωση των πρωταθλημάτων, με όποιον τρόπο και αν γίνεται ή όποια προσπάθεια και αν καταβάλλεται, δεν είναι αποδεκτή από κανένα. Αν διαπιστωθεί ότι το «αυτοδιοίκητο» εμποδίζει την επίλυσή τους, τότε θα πρέπει να θα έρθει η Πολιτεία με άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες για να δράσει. Είμαι όμως βέβαιος ότι με την στήριξη και συμβολή των FIFA και η UEFA, αλλά και την ωρίμανση που επιβάλλεται να υπάρξει από την διοίκηση της ΕΠΟ, το θέμα να αντιμετωπιστεί».

2)Στη συνέχεια κατηγόρησε την ομοσπονδία για ηθελημένη στασιμότητα: «Είναι όμως και στιγμές που νιώθω ότι υπάρχει μια στασιμότητα από την πλευρά της ΕΠΟ που είναι έως και ηθελημένη. Υπάρχουν πράγματα που με ενοχλούν όπως για παράδειγμα όταν μέσα στο καλοκαίρι η ΕΠΟ έφερε προς έγκριση τον πειθαρχικό κώδικα και αντί να τον κάνει πιο σκληρό, τον ελάφρυνε, τον έκανε πιο μαλακό. Προσφάτως ζητήσαμε από την ΕΠΟ να ενεργοποιήσει το δικαίωμα της και να αλλάξει τον πειθαρχικό κώδικα ώστε να τιμωρεί και με μείωση βαθμών προκειμένου οι υπαίτιοι να "πονέσουν" και να καταλάβουν ότι δεν κάνουν ότι θέλουν, ότι πληρώνουν ένα πρόστιμο και μετά τελείωσε».

3)Σχολιάζοντας την οικονομική κατάσταση της ΕΠΟ και το δάνειο που φαίνεται να ζητά από την ΟΥΕΦΑ, ο Υφυπουργός Αθλητισμού επικεντρώθηκε στις προσλήψεις επί ΣΥΡΙΖΑ και στους μισθούς-μαμούθ: «Δεν μπορώ να παινέσω την διοικητική πρακτική της σημερινής διοίκησης της ΕΠΟ. Δεν μπορεί να έχει προβεί σε δεκάδες προσλήψεις επί ΣΥΡΙΖΑ και ενώ γνώριζαν την άθλια οικονομική πορεία της ΕΠΟ, με υψηλότατους μισθούς και φαίνεται ότι δεν τους απασχόλησε ποτέ το αποτέλεσμα. Άρα μιλάμε για μια κακή διοίκηση. Έχει ένα περίεργο διοικητικό μοντέλο που εγώ δεν το καταλαβαίνω όμως εδώ είναι το θέμα του αυτοδιοίκητου. Όταν ακούω να ζητάει δανεισμό από την ΟΥΕΦΑ, τότε σημαίνει ότι κάτι δεν έχει πάει καλά μέχρι τώρα. Το πιο απλό που μπορεί να συμβεί είναι από την επόμενη σεζόν το ελληνικό ποδόσφαιρο να μην είναι στην ομπρέλα της ΟΥΕΦΑ και της ΦΙΦΑ, κάτι που δεν το θέλει κανένας».

Ο Αυγενάκης αναφέρθηκε και στην επίθεση που έγινε στη σχολή του Ολυμπιακού στη Θεσσαλονίκη: «Ενοχλήθηκα όταν μια ομάδα, ένα τσούρμο, ανθρώπων μπούκαρε σε μια προπόνηση νέων παιδιών όπου τους υποχρέωσαν να βγάλουν τις φανέλες τους, τις πήραν και εξαφανίστηκαν και δεν υπήρξε καμία καταδίκη από την διοίκηση της ομάδας που θεωρητικά ανήκουν. Λέω θεωρητικά γιατί δεν έχει αποδειχθεί ότι έχουν σχέση με την εν λόγω ομάδα. Δεν υπάρχει καλή ή κακή βία, είναι βία από όπου και αν προέρχεται».

Επίσης, σχολίασε μέχρι και τις καταγγελίες περί «αφανών» ιδιοκτησιών σε ΠΑΕ, ρίχνοντας και πάλι ευθύνη στην ΕΠΟ: «Για την πολυιδιοκτησία, η διοίκηση της ΕΠΟ είχε προλάβει να περάσει συγκεκριμένους κανονισμούς με όμορφο τρόπο, κακώς κατά την γνώμη μου, και ταχθήκαμε εναντίον επειδή είχαμε άποψη. Το κατάλαβαν και οι ίδιοι με αποτέλεσμα να προχωρήσουν σε αλλαγή. Αν υπάρχουν αφανείς ιδιοκτήτες, η ΕΕΑ που δεν πρόλαβε το καλοκαίρι να εξετάσει εγκαίρως, και έπρεπε να δώσει τις σχετικές άδειες τότε θεωρώ ότι πρέπει να το κάνει και να εξετάσει τις καταγγελίες».

Για το εκλογικό σύστημα των ομοσπονδιών είπε: «Επιπλέον, παύει το μοντέλο της απλής αναλογικής στις εκλογές των σωματείων και των Ομοσπονδιών. Ο τρόπος εκλογής θα είναι κάτι που θα προκύψει μέσα από συζήτηση στο επόμενο νομοσχέδιο. Θα αλλάξει και το εκλεκτορικό σώμα, θα σταματήσουν να υπάρχουν σωματεία – σφραγίδες».

Επίσης πρόσθεσε: «Απαιτείται σε πολλές Ομοσπονδίες μια αναζωογονητική αναδόμηση. Υπάρχουν πρόεδροι και μέλη που είναι 10, 20 και 30 χρόνια και που οφείλουν να παραδώσουν την σκυτάλη στους νεότερους. Βάζουμε ένα φρένο όπως το ηλικιακό όριο υποψήφιων που θα είναι τα 70 χρόνια».

Διαβάστε επίσης