Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Έπιασε τόπο η καταγγελία του Ολυμπιακού κατά των ΠΑΟΚ, Ξάνθης στη Superleague

Έπιασε τόπο η καταγγελία του Ολυμπιακού κατά των ΠΑΟΚ, Ξάνθης στη Superleague
Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2020 - 21:08
Αρθρογράφος: Βαϊος Μπαλάφας
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Έπιασε τόπο η καταγγελία του Ολυμπιακού στη Superleague που την Τρίτη (25/02) καλείται να επικυρώσει την αποβολή των ΠΑΟΚ και Ξάνθης από το πρωτάθλημα. Με δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, ο εκ των νομικών του ΠΑΟΚ για την υπόθεση της πολυϊδιοκτησίας με την Ξάνθη (σύμφωνα με την απόφαση της ΕΕΑ) δήλωσε ότι τη «θα γίνει η εκδίκαση τη Δευτέρα», ενώ το ΔΣ της Λίγκας για την αποβολή τους θα γίνει μια μέρα μετά.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, με δυο λόγια (δεδομένου ότι το σκεπτικό της απόφασης απαριθμεί 84 σελίδες), ο ΠΑΟΚ, δηλαδή η οικογένεια Σαββίδη, μέσω της RFA και του Καλπαζίδη, που λειτουργούν παρένθετα, έχει δικαιώματα διοίκησης και ασκεί έλεγχο και κυριαρχική επιρροή στην ΠΑΕ Ξάνθη. Ο Μπαλτάκος παραδέχθηκε, εμμέσως πλην σαφώς ότι υπάρχει αγορά του προπονητικού κέντρου, που βρίσκεται στην περιοχή Πηγάδια της Ξάνθης, αλλά προσπάθησε να το δικαιολογήσει επειδή «το 94% της ΠΑΕ Ξάνθης ανήκουν σε αυτούς που ανήκαν τόσα χρόνια, δηλαδή στο Συγγελίδη και τον Πανόπουλο» και αναρωτήθηκε: «Πώς είναι δυνατόν να θεωρούμε ότι μια εταιρεία που έχει βοηθητικά γήπεδα μπορεί να ελέγχει την ΠΑΕ;». Ουδείς ανέφερε ότι οι Πανόπουλος, Συγγελίδης έχουν φύγει από την Ξάνθη, όμως οι αθλητικές εγκαταστάσεις πουλήθηκαν σε εταιρία που έχει σχέση με τον ΠΑΟΚ και η σύμβαση χρήσης του είναι μη ακυρώσιμη. Δεν πουλήθηκαν σε κάποια τυχαία εταιρία, ενώ δεν έχει γίνει ούτε ένα έργο βελτίωσης, και παράλληλα ο έλεγχος της Ειρήνης Μαρούπα, μέλους της ΕΕΑ διαπίστωσε ότι «το ξενοδοχείο είναι άνευ ιδιαίτερης αξίας και ουδεμία συντήρηση εμφανίζεται να έχει γίνει από την αγορά του».

Η σύνδεση σύμφωνα με το σκεπτικό

Και για να το προχωρήσουμε, αν προτιμάτε να αναλύσουμε περισσότερο, σύμφωνα με το σκεπτικό:

-Από εταιρικά έγγραφα, συναλλαγές κτλ επιβεβαιώνεται η σχέση VIALAND-Ξάνθης και Καλπαζίδη-ΠΑΟΚ. Επίσης, αποδείχθηκε ότι η RFA με τη VIALAND συνδέονται με την Ξάνθη. Συνδέονται διοικητικά, με κοινά μέλη στα ΔΣ.

-Υπάρχει ευθεία σχέση του Καλπαζίδη με την ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Το καλοκαίρι του 2018, πάντα με βάση το σκεπτικό, αποφάσισε με τα πρώτα του χρήματα από την RFA να δώσει ομολογιακό δάνειο, ύψους 6,7 εκατ. στον ΠΑΟΚ και είναι εν δυνάμει μέτοχος.

Δεσμευτική η απόφαση της ΕΕΑ

Ακόμη, ο Μπαλτάκος δήλωσε ότι «αυτή η απόφαση πρέπει να τεθεί κάτω από την κριτική των αρμόδιων οργάνων», όμως η απόφαση είναι δεσμευτική και αυτό αναφέρεται ξεκάθαρα και στο σκεπτικό: «Εξάλλου από μια σειρά διατάξεων του αθλητικού νόμου προκύπτει κατά τρόπο σαφή ότι κεντρική στόχευση του νομοθέτη και συνακόλουθα μια από τις βασικές αρμοδιότητες της ΕΕΑ είναι ο έλεγχος του προσώπου των μετόχων κάθε Ανώνυμης αθλητικής εταιρείας. Τούτο όπως αναμφίβολα προκύπτει από το πλέγμα των σχετικών διατάξεων, ανάγεται στον πυρήνα της εποπτικής αποστολής της ΕΕΑ προκειμένου όχι μόνο να διασφαλιστεί η προβλεπόμενη και από το Σύνταγμα εποπτεία του κράτους στον αθλητισμό (ιδίως με τον έλεγχο κάθε φορά των προϋποθέσεων αλλά και των ποικίλων απαγορεύσεων για την απόκτηση της ιδιοκτήτες του μετόχου ΑΑΕ) αλλά και ο ανόθευτος ανταγωνισμός μεταξύ ΑΑΕ και η ακεραιότητα των αθλητικών διοργανώσεων που επιτυγχάνεται ιδίως με τις διατάξεις για την απαγόρευση και τον έλεγχο της πολυϊδιοκτησιας, η οποία εξετάζεται αποκλειστικά και δεσμευτικά από την ΕΕΑ».

«Επικίνδυνο για τον ΠΑΟΚ»

Τώρα πως από τη μια πλευρά ο Μπαλτάκος είπε «δεν το βλέπω νομικά σοβαρό το θέμα» και από την άλλη «έτσι όπως εξελίχθηκε είναι επικίνδυνο για τον ΠΑΟΚ αλλά δεν στηρίζεται σε καμία διάταξη νόμου», μήπως υποδηλώνει και σύγχυση ή πανικό; Εκτός αν δεν αποδόθηκαν σωστά οι δηλώσεις του...

Διαβάστε επίσης