Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Τέσσερις θρύλοι με κοινά στοιχεία!

Τέσσερις θρύλοι με κοινά στοιχεία!
Παρασκευή, 27 Ιουνίου 2014 - 16:35

Μία σπουδαία θρυλική εμπειρία αναμένεται να ζήσει ο Ολυμπιακός σε λίγες ημέρες στην Αμερική. Το International Champions Cup (ICC), το παγκόσμιου βεληνεκούς τουρνουά στο οποίο ο Θρύλος θα συμμετάσχει αυτό το καλοκαίρι, πλησιάζει! Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής είναι έτοιμες να υποδεχθούν τους «ερυθρόλευκους», ανάμεσα σε άλλα, τεράστια κλαμπ.

Οι «ερυθρόλευκοι» θα κοντραριστούν στον όμιλό τους με τη Μάντσεστερ Σίτι, τη Λίβερπουλ και τη Μίλαν. Ιδιαίτερα με τις δύο πρώτες ομάδες ο Ολυμπιακός έχει μία πιο δυνατή σχέση, χωρίς βέβαια να λείπει ο σύνδεσμος και με τους Ιταλούς!

Αρχίζοντας από τη Λίβερπουλ, φυσικά, δεν χρειάζεται κανείς να ψάξει πολύ για να καταλάβει τι συνδέει τους δύο συλλόγους. Η σχέση είναι στενή, οι «κόκκινοι» με τους «ερυθρόλευκους» μοιράζονται πολλά. Το βασικότερο, όμως, είναι ότι μοιράζονται την ανάγκη για αναμνήσεις και έντονα συναισθήματα! Και οι δύο σύλλογοι έχασαν φιλάθλους. Έχασαν δικά τους παιδιά, αγαπημένα και πιστά, όπως όλοι οι φίλαθλοι του Θρύλου και της Λίβερπουλ. Θύρα 7 και Χίλσμπορο… 1981 και 1989.

Δύο τρομερά παιχνίδια της μοίρας, που σκόρπισαν τη θλίψη στον αθλητικό (και όχι μόνο) κόσμο. Οι 21 νεκροί των Πειραιωτών, σύμβολο αγάπης αιώνιας. Οι 96 νεκροί της Λίβερπουλ, σύμβολο πίστης παντοτινής. Μένουν για πάντα στις «κόκκινες» και «ερυθρόλευκες» καρδιές, έχουν τη δική τους θέση μέσα στο «Άνφιλντ» και το «Γ. Καραϊσκάκης».

Το φιλικό που έδωσε ο Ολυμπιακός μας το προηγούμενο καλοκαίρι, στο «Άνφιλντ», για να τιμήσει τον μεγάλο αρχηγό της Λίβερπουλ, τον Στίβεν Τζέραρντ, ήταν μία ακόμη τρανή απόδειξη των εξαιρετικών σχέσεων ανάμεσα σε δύο μεγάλα ευρωπαϊκά κλαμπ. Ο ίδιος ο Τζέραρντ ευχαρίστησε θερμά τους «ερυθρόλευκους» για την παρουσία τους στο Λίβερπουλ, ενώ ο ισχυρός άνδρας της πειραϊκής ΠΑΕ, Βαγγέλης Μαρινάκης, τίμησε το Ίδρυμα του Στίβεν Τζέραρντ, δωρίζοντας 100.000 λίρες!

Η σχέση ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τη Λίβερπουλ είναι, αναμφίβολα, η πιο στενή, συγκριτικά με τη σχέση που έχει η ομάδα μας με τη Μάντσεστερ Σίτι και τη Μίλαν.

Τουρέ και μεταγραφές!

Σε ό,τι αφορά, όμως, τους «πολίτες» και εκεί υπάρχει δεσμός. Ένας ποδοσφαιριστής ο οποίος αγαπήθηκε ιδιαίτερα από τους ΓΑΥΡΟΥΣ, αν και φόρεσε τη φανέλα με τον Δαφνοστεφανωμένο Έφηβο στο στήθος μόνο για έναν χρόνο, είναι ο βασικός σύνδεσμος των δύο συλλόγων.

Ο λόγος, για τον Γιάγια Τουρέ, ο οποίος αποχωρώντας από τον Θρύλο το καλοκαίρι του 2006 συνέχισε και έφτιαξε μία λαμπρή καριέρα, η οποία τον έφερε στη Μάντσεστερ Σίτι. Χαρακτηριστικό, είναι δε, ότι φορώντας τη φανέλα του Ολυμπιακού, ο Ιβοριανός μέσος αντιμετώπισε τη Μάντσεστερ Σίτι σε φιλικό αγώνα στην Αγγλία, τον Αύγτουστο του 2005, σκοράροντας κιόλας.

Ο Τουρέ είχε κάνει μία εξαιρετική σεζόν με τη φανέλα του Ολυμπιακού και επέστρεψε για να αγωνιστεί ξανά στο Καραϊσκάκη το 2010, συμμετέχοντας στον «Αγώνα κατά της Φτώχειας», τον οποίο φιλοξένησε ο Θρύλος! Έδωσε το παρών στον αγώνα της ομάδας μας στο «Ολντ Τράφορντ», κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ενώ όπου σταθεί και όπου βρεθεί, μιλάει με τα καλύτερα λόγια για τον Θρύλο, λειτουργώντας ως ένας πρώτης τάξεως «πρεσβευτής» της κορυφαίας ομάδας της Ελλάδας!

Αυτή, βέβαια, δεν είναι η μόνη σχέση την οποία έχει ο Ολυμπιακός με την πρωταθλήτρια Αγγλίας, αν και είναι η πιο σημαντική. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ο Ολυμπιακός έχει εντάξει στο παρελθόν, ή διατηρεί ακόμη, στο δυναμικό του, ποδοσφαιριστές που έχουν κάνει το πέρασμά τους και από τη Μάντσεστερ Σίτι. Ο Βλάντιμιρ Βάις, που φόρεσε τη φανέλα του Ολυμπιακού πέρυσι, είχε αγωνιστεί στους «πολίτες», όπως και ο Αμπντισαλάμ Ιμπραΐμ, τον οποίο ο Θρύλος πήρε πέρυσι. Τελευταία προσθήκη, εκείνη του Ομάρ Ελαμπντελαουί, ο οποίος φόρεσε τη φανέλα της Σίτι σε νεαρή ηλικία και πλέον συνεχίζει την καριέρα του στο μεγάλο Λιμάνι.

Η… πρώτη και ο «Ελέ»

Ακόμη και με τη Μίλαν, όμως, υπάρχει… σύνδεση! Οι δύο σύλλογοι μπορεί να μην έχουν πολλά κοινά, ούτε πολλές μεταξύ τους αναμετρήσεις στο παρελθόν, ή ανταλλαγή ποδοσφαιριστών, παλαιότερα ή πιο πρόσφατα, όμως έχουν δύο σημαντικά κοινά. Ένα από αυτά είναι ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος. Ένας ποδοσφαιριστής ο οποίος έχτισε την καριέρα του στον Ολυμπιακό, έκανε τη σεζόν 2005-06 ένα πέρασμα από τη Μίλαν και το Καμπιονάτο.

Δεν είναι, όμως, αυτό το πρωτεύον. Ο Θρύλος και η Μίλαν είχαν δώσει μία ιστορική, για το ελληνικό ποδόσφαιρο, αναμέτρηση, στο μακρινό 1959! Ο Θρύλος ήταν η πρώτη ελληνική ομάδα η οποία έκανε την εμφάνισή της σε Κύπελλο Ευρώπης (το τότε Κύπελλο Πρωταθλητριών) και αντίπαλός του σε αυτό τον πρώτο ευρωπαϊκό αγώνα ελληνικής ομάδας ήταν οι «ροσονέρι». Στο Καραϊσκάκη το ματς έληξε 2-2 (στις 13/09/1959) και λίγες ημέρες μετά, στις 23/09/1959, στο Σαν Σίρο, η ομάδα μας είχε ηττηθεί με σκορ 3-1. Η ευρωπαϊκή παρουσία του Θρύλου, όμως, έπαιρνε σάρκα και οστά…

Βλέπουμε, λοιπόν, πως λίγο ή πολύ ο Ολυμπιακός έχει κάτι να τον συνδέει με όλες τις ομάδες τις οποίες θα βρει απέναντί του στο φετινό ICC! Ένας λόγος ακόμη για τον οποίο το θρυλικό ταξίδι στις ΗΠΑ αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία…

Διαβάστε επίσης

Χρόνια πολλά Χοσέ!

Χρόνια πολλά Χοσέ!

Τα 30 του χρόνια «κλείνει» σήμερα ο αριστερός μπακ του Θρύλου και της Εθνικής Ελλάδας...