Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Μίχο ο κορυφαίος

Μίχο ο κορυφαίος
Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2012 - 20:09

Στο πόλο, όπως και σε όλα τα ομαδικά σπορ, η θέση του τερματοφύλακα δεν είναι ευθυγραμμισμένη με το θέαμα. Αν και μία απόκρουση μπορεί να γίνει το ίδιο θεαματική με ένα γκολ, το (κάθε) παιχνίδι έχει ως προτεραιότητά του την επίθεση. Ο θεατής θέλει το γκολ, κρατάει εκείνον που το πετυχαίνει στη μνήμη του και παρά το γεγονός ότι οι συζητήσεις για τους σπουδαίους τερματοφύλακες είναι εξίσου διεγερτικές με εκείνες με τους κορυφαίους επιθετικούς, η διαφήμιση του παιχνιδιού αποθαρρύνει, τουλάχιστον στις ψηφοφορίες, την ανάδειξη ενός γκολκίπερ, ενός χειρούργου του παιχνιδιού- μια και φοράει γάντια- ως κορυφαίου μίας χρονιάς.

Το ποδοσφαιρικό παράδειγμα είναι διαφωτιστικό: στα χρόνια που υπάρχει ο θεσμός της «Χρυσής Μπάλας», ένα βραβείο που θέσπισε από το 1955 το France Football, μόνο μία φορά κέρδισε τερματοφύλακας: το 1963 ο Σοβιετικός Λεβ Γιασίν. Κανένας άλλος δεν πήρε το βραβείο. Μάλιστα, το 2006 ο Τζιανλουίτζι Μπουφόν ήταν φαβορί, αλλά προτιμήθηκε ο Φάμπιο Καναβάρο, δηλαδή ένας αμυντικός. Από το να το πάρει ένας τερματοφύλακας, ήταν προτιμότερο να δοθεί σε έναν κεντρικό αμυντικό: σε έναν παίκτη, δηλαδή, που υπό μία έννοια διαφέρει επειδή παίζει στον αγωνιστικό χώρο.

Στην ψηφοφορία της LEN το βραβείο για τον κορυφαίο πολίστα του 2012 δόθηκε στον σπουδαίο Μίχο Μπόσκοβιτς. Ήταν σίγουρο ότι θα καταλήξει σε Κροάτη, απλώς οι πιθανότητες του Γιόζιπ Πάβιτς ήταν μεγάλες.

Ο Μπόσκοβιτς ήταν το πυρηνικό όπλο της Χρβάτσκα που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Λονδίνο. Η επικράτηση της Κροατίας ήταν τόσο δίκαιη, που ο Αριστείδης θα ήταν υπερήφανος. Κυριάρχησε η λογική στον αθλητισμό αυτήν τη φορά. Η άμυνα της Κροατίας έφερε τη νίκη και ο ογκόλιθός της ήταν ο σπουδαίος τερματοφύλακας της Μλάντοστ. Ωστόσο, οι πιθανότητες του Πάβιτς μειώνονταν δραστικά από το γεγονός ότι το 2011 νικητής ήταν ο Στέφανο Τεμπέστι, ο τερματοφύλακας της Ιταλίας που πήρε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Σανγκάης. Αν έστω και ένας Ιταλός των «σετεμπέλο» πλησίαζε σε ταλέντο τον υπέροχο «δολοφόνο των πέντε μέτρων», τότε θα έχανε και ο Τεμπέστι. Δεν είναι προσωπικό, απλώς είναι ο κανόνας της δουλειάς. Ο Μπόσκοβιτς πήρε ποσοστό 36,7% επί των ψήφων, ο Πάβιτς πήρε 25%. Η πλάκα είναι ότι ο Τεμπέστι- σε μία από τις όχι και τόσο παραγωγικές χρονιές της καριέρας του (έχασε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και δεν ήταν ο καλύτερος παίκτης της Ιταλίας στους Ολυμπιακούς- αυτός ήταν ο Μάουρο Φελούγκο που μόνο μία ανάλυση παραδοξότητας θα μπορούσε να εξηγήσει για ποιο λόγο δεν χώρεσε στην πεντάδα)- ήταν τρίτος με ποσοστό 13,3%, όσο δηλαδή πήρε και ο Μαυροβούνιος Αλεξάντερ Ίβοβιτς. Ο Σέρβος Άντρια Πρλαΐνοβιτς πήρε 11,7%.

Ο μέγας Μίχο, βέβαια, για τον οποίο ο Νικόλας Δεληγιάννης έχει πει, τον Αύγουστο, ότι «αν ερχόταν ποτέ να παίξει στην Ελλάδα θα έπρεπε να πληρώνουμε μαζί ένα λίαρ τζετ για να τον πηγαινοφέρνει», θα τεθεί απέναντι στον Ολυμπιακό στα δύο σερί ματς που οι «ερυθρόλευκοι» θα δώσουν με τη Γιουγκ Ντουμπρόβνικ για την πέμπτη και την έκτη αγωνιστική του Champions League (28 Νοεμβρίου στην Κροατία, 14 Δεκεμβρίου στον Πειραιά).

Όσον αφορά στις Γυναίκες, η ψηφοφορία έγινε ερήμην της πραγματικά κορυφαίας Ευρωπαίας πολίστριας τη χρονιά που πέρασε (με κριτήριο πάντα τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες), Μάικα Γκαρσία. Η Άννα Εσπάρ, που πήρε την πρώτη θέση με ποσοστό 46,7%, δημιούργησε μειδίαμα στις Ελληνίδες συνομήλικές της, καθώς στο Ευρωπαϊκό Νέων Γυναικών του Τσέλιαμπινσκ, όπου και ήταν η ηγέτιδα της «Ρόχα», η Εσπάρ αναγκάστηκε σε αποκλεισμό από την Ελλάδα στους προημιτελικούς. Η Τάνια ντι Μάριο, που οδήγησε την εθνική Ιταλίας στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Αϊντχόφεν, ήταν δεύτερη με ποσοστό 23,3%, η Ισπανίδα Τζένιφερ Παρέχα πήρε ένα μίζερο 13,3%, η Ουγγαρέζα Ρίτα Ντράβουσζ έμεινε στο 8,3% και η Ιταλίδα φουνταριστός, Τερέζα Φραζινέτι, συγκέντρωσε ποσοστό 6,7% επί των ψήφων.

Διαβάστε επίσης

Η Κόντρα

Η Κόντρα

Το Ολυμπιακός-ΝΟΒ είναι το σπουδαιότερο παιχνίδι στα ελληνικά ομαδικά σπορ τη φετινή περίοδο.

Ακαδημαϊκές συνήθειες

Ακαδημαϊκές συνήθειες

Ο Δημήτρης Κραβαρίτης και ο Βαγγέλης Πάτερος έφτιαξαν ένα γνωστικό οικοδόμημα που λέγεται ακαδημία πόλο.

Κλεφτές ματιές

Κλεφτές ματιές

Οι πολίστες του Ολυμπιακού θα ενδιαφερθούν για τα παιχνίδια του α' ομίλου του Champions League.