Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

«Σίγουρος τον Μάιο»

«Σίγουρος τον Μάιο»
Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2012 - 00:35

Συνέντευξη παραχώρησε στον «ΓΑΥΡΟ» της Κυριακής ο καλύτερος τερματοφύλακας στον κόσμο για το 2012, Κροάτης Γιόζιπ Πάβιτς.

Πολλοί άνθρωποι του πόλο ήταν αντίθετοι με την επιλογή της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας (LEN) να δώσει το βραβείο του κορυφαίου πολίστα της στον Μίχο Μπόσκοβιτς. Οι περισσότεροι εξ αυτών θεωρούσαν ότι έπρεπε να το πάρει ο τερματοφύλακας της «χρυσής» ολυμπιονίκη, εθνικής Κροατίας, ο Γιόζιπ Πάβιτς.

Ο ίδιος Γιόζιπ Πάβιτς που όταν του ζητήθηκε από τον «ΓΑΥΡΟ» να πει τις τέσσερις ομάδες που θα πάνε στο φετινό Final 4 του Champions League, έβαλε σε αυτές τον Ολυμπιακό! «Νομίζω ότι είναι σίγουρος για το Final 4, μαζί με τη Γιουγκ και με την Μπαρτσελονέτα», είπε ο ήρεμος και σεμνός (αποτέλεσμα σιγουριάς και όχι μετριοφροσύνης) Κροάτης τερματοφύλακας, ο οποίος έχει τις αμφιβολίες του για τον Ερυθρό Αστέρα. «Εχει καλούς παίκτες, αλλά δεν είμαι σίγουρος για το αν μπορεί να παίξει καλύτερα απ’ ό,τι τώρα», συνέχισε. Βεβαίως, αυτό μπορεί να υπάγεται σε κάποια βαθιά πατριωτική αντιπάθεια, άλλωστε είναι σίγουρο ότι οι γεννημένοι στις αρχές της δεκαετίας του ’80 πρώην Γιουγκοσλάβοι, σε όποια χώρα και να γεννήθηκαν, απέκτησαν παιδικά τραύματα από τον εμφύλιο πόλεμο. Ως εκ τούτου και παρά το γεγονός ότι πρόκειται για έναν από τους κορυφαίους Κροάτες αθλητές, δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για την... όσο πιο γίνεται αντικειμενική κρίση. «Νομίζω, πάντως, ότι ο Ολυμπιακός θα είναι δεύτερος στον όμιλό του», ισχυρίστηκε.

Σε ό,τι αφορά την επικείμενη αναμέτρηση των «ερυθρόλευκων» με τη Γιουγκ Ντουμπρόβνικ την Τετάρτη, για την 6η αγωνιστική του Champions League, στο «Πέτρος Καπαγέρωφ», ο Πάβιτς θεωρεί ότι «θα είναι κλειστό ματς, διότι στον Πειραιά πάντα υπάρχει σπουδαία ατμόσφαιρα. Ο Ολυμπιακός έχει μία ποιοτική ομάδα, αλλά η Γιουγκ είναι λίγο καλύτερη. Εχει για φουνταριστό τον Νίκσα Ντόμπουντ και η αμυντική γραμμή της, με τους Μπούσλιε και Ιβοβιτς, είναι η καλύτερη του κόσμου. Ο Ολυμπιακός έχει κάποιους πολύ καλούς νεαρούς παίκτες. Δεν αποκλείεται η πιθανότητα να νικήσει».

Υπεράσπιση για Σούκνο

Σε ό,τι αφορά για την πιο επεισοδιακή υπόθεση του καλοκαιριού, δηλαδή τη μετάβαση του Σάντρο Σούκνο στην Πριμόριε Ριέκα και όχι στη Γιουγκ Ντουμπρόβνικ, ο Γιόζιπ Πάβιτς προτιμά να γίνει ο υπερασπιστής ενός πολίστα που «είναι από τους καλύτερους παίκτες του κόσμου, αν όχι ο καλύτερος. Και είναι μόνο 22, καταλαβαίνει κάποιος τι προοπτικές έχει». Ο Κροάτης τερματοφύλακας ισχυρίστηκε ότι «η Γιουγκ δεν πήρε ποτέ τον Σούκνο τηλέφωνο. Δεν ασχολήθηκε μαζί του. Όταν έφυγε από τη Ρέκο, μόνο η Πριμόριε Ριέκα φρόντισε να ενδιαφερθεί για την απόκτησή του». Γενικώς, το πόλο είναι από τα «καυτά» αθλήματα στην Κροατία, ο Πάβιτς παρακολουθεί όποιο παιχνίδι μπορεί και το ματς της Τετάρτης το έχει σημειώσει ήδη στην ατζέντα του και θα το δει με μεγάλη προσοχή.

Το κίνητρο του Αϊντχόφεν

«Ξέρεις, στη Μελβούρνη, όταν κατακτήσαμε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, και στο Ζάγκρεμπ, όταν πήραμε το Ευρωπαϊκό στην έδρα μας, ήταν εκπληκτικές στιγμές. Αλλά το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο είναι απερίγραπτη. Και δεν νομίζω ότι συγκρίνεται. Δεν είναι μόνο ότι είσαι η καλύτερη ομάδα του κόσμου στο έτος που γίνεται η διοργάνωση, αλλά και ότι για τα επόμενα 4 χρόνια είσαι η “χρυσή” ολυμπιονίκης». Για τον Γιόζιπ Πάβιτς, στον οποίο και ανήκει η παραπάνω δήλωση, το πρώτο σκαλί του βάθρου στη Water Polo Arena, στις 12 Αυγούστου του 2012, ήταν η θέωση. Ήταν η κορυφή του όρους Εβερεστ στην αθλητική καριέρα του, η ψηλότερη τούρτα του κόσμου με κάθε λογής λιχουδιές μέσα της.

Αυτή η απογείωση της Κροατίας δεν προήλθε από παρθενογένεση. Ο Πάβιτς παραδέχθηκε ότι «είχαμε υψηλό κίνητρο για να τα καταφέρουμε», πέραν της ολυμπιακής δόξας, για τη συνωμοσία της Σερβίας με το Μαυροβούνιο στο τελευταίο παιχνίδι των ομίλων του Ευρωπαϊκού του Αϊντχόφεν- όταν οι Σέρβοι έχασαν για να περάσουν οι Γερμανοί και όχι οι Κροάτες- αλλά τη διαφορά έκανε η διαχείριση της ενέργειας που είχαν οι Κροάτες, με στόχο να εκδικηθούν. Ο Πάβιτς είπε ακριβώς το ίδιο με εκείνο που είχε τονίσει ο Νικόλας Δεληγιάννης το καλοκαίρι, ότι δηλαδή, «κράτησε την ισορροπία της ομάδας φέρνοντας τον Ιγκόρ Χίνιτς και τον Σαμίρ Μπάρατς». Συν τοις άλλοις, ένα μυστικό ήταν ότι «δεν είδαμε κανένα από τα παιχνίδια που έγιναν, για να μην μπούμε στη διαδικασία υπολογισμών».

«Από τους κορυφαίους στον κόσμο»

Ο Γιόζιπ Πάβιτς ήταν πέρυσι συμπαίκτης με τον Μπλάι Μάλιαρακ, τον Ισπανό που ο Ολυμπιακός έφερε στο Λιμάνι. Έναν πολίστα ποιότητας, για να κάνει ευρωπαϊκή πορεία και για να κατακτήσει το πρωτάθλημα.

Ο Μάλιαρακ και ο Πάβιτς κατέκτησαν μαζί ένα Κύπελλο Κροατίας (στο εφιαλτικό, για τη Γιουγκ Ντουμπρόβνικ, 15-7 του Ζαντάρ), ενώ, παρέα με τον Βάνια Ουντόβιτσιτς και με τον Κόσμιν Ράντου πήγαν στο Final 4 της Οραντέας, όπου, ωστόσο, αποκλείστηκαν εύκολα από την Πριμόριε Ριέκα στον ημιτελικό της διοργάνωσης.

Σύμφωνα με τον τερματοφύλακα της ομάδας της κροατικής πρωτεύουσας, ο Μπλάι είναι ακόμα άφτιαχτος. «Είναι από τους κορυφαίους σουτέρ του κόσμου, είναι θαυμάσιος επιθετικός. Αλλά μόλις τώρα μαθαίνει να παίζει άμυνα. Νομίζω ότι όσο περνάει ο καιρός θα γίνεται ακόμα καλύτερος παίκτης», είπε ο Πάβιτς, ο οποίος έχει, βέβαια, εξαιρετική σχέση με τον προηγούμενο ξένο του Ολυμπιακού, τον Χρβόγε Κόλιανιν. Οι δυο τους μεγάλωσαν μαζί, άλλωστε, μια και ο 30χρονος τερματοφύλακας ξεκίνησε το πόλο στη Γιαντράν Σπλιτ (μεγάλωσε και εκείνος στην, τρόπον τινά, πατρίδα του ευρωπαϊκού μπάσκετ), και συνδέονται με φιλία. «Είμαστε πολύ στενοί φίλοι», διευκρίνισε ο Πάβιτς.

«Συναισθηματικά δεμένος»

Δεν πέρασαν από το μυαλό του Γιόζιπ Πάβιτς δύο πράγματα αυτό το καλοκαίρι: πρώτον, το να σταματήσει από την εθνική Κροατίας. Δεύτερον, το να φύγει από τη Μλάντοστ. Και αυτό είναι πολύ παράξενο, σε έναν κόσμο που βρίσκεται σε απόγνωση, εξαιτίας ομάδων που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. «Είναι υποχρέωση να υπηρετείς την εθνική ομάδα. Οσο με χρειάζεται θα είμαι εκεί. Δεν μου πέρασε, καν, από το μυαλό να συζητήσω με τη Γιουγκ ή με την Πριμόριε ή με κάποια άλλη ομάδα πλην της Μλάντοστ. Ηθελα να μείνω στο Ζάγκρεμπ, τα τελευταία οκτώ χρόνια παίζω σε αυτήν την ομάδα και αυτό είναι κάτι», τόνισε ο σπουδαίος τερματοφύλακας και συμπλήρωσε: «Είναι μία ομάδα με νέους παίκτες. Μπορεί φέτος να μην είμαστε τόσο δυνατοί, αλλά σε ένα ή δύο χρόνια η Μλάντοστ θα βρει ξανά τη δυναμική της».

Διαβάστε επίσης

Πάβιτς

Πάβιτς

Ο τερματοφύλακας της Μλάντοστ και της εθνικής Κροατίας δεν αποκαλύφθηκε στον «ΓΑΥΡΟ», αλλά έδωσε ενδείξεις.

Το τελευταίο λεπτό

Το τελευταίο λεπτό

Η Γιουγκ Ντουμπρόβνικ επιστρέφει την Τετάρτη στον προ τετραετίας τόπο του εγκλήματός της.

Χωρίς αντίπαλο

Χωρίς αντίπαλο

Οι «ερυθρόλευκοι» δεν έχουν στο μυαλό τους τη Γιουγκ ως οντότητα, αλλά ως καθρέφτισμα της δικής τους ποιότητας.