Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Πρωτάθλημα τα αδέρφια μας!

Πρωτάθλημα τα αδέρφια μας!
Πέμπτη, 16 Μαΐου 2013 - 03:45

Πέρασαν 20 χρόνια από την τελευταία φορά που ο Ερυθρός Αστέρας κατέκτησε το πρωτάθλημα στο πόλο. Τότε ο Νίκολα Στάμενιτς ήταν προπονητής της εθνικής Γιουγκοσλαβίας, που «πλήρωσε» τον εμφύλιο με την τιμωρία της από τις διεθνείς διοργανώσεις έως τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντας το 1996 και τεχνικός της Crveno Belli, όπως λέγεται στα σέρβικα ο Αστέρας.

Από τότε, από το 1993, είχε να κατακτήσει πρωτάθλημα η ομάδα με τα ερυθρόλευκα. Τότε στο Βελιγράδι μπορούσες να δεις αίματα στον δρόμο και να τα έχουν προκαλέσει οι σφαίρες. Μέχρι την Τετάρτη, 15 Μαΐου, αυτό ήταν το τελευταίο πρωτάθλημα. Αλλά το βράδυ της συγκεκριμένης μέρας η πισίνα Τασμαϊντάν σειόταν από τις φωνές των φίλων της Crvena Zvezda, οι οποίοι έβλεπαν την κούπα στα χέρια του αρχηγού, Άντρια Πρλαΐνοβιτς, και ένιωθαν ότι γράφεται ιστορία. Το 9-7 επί της Ραντνίτσκι Κραγκούγεβατς στον πέμπτο τελικό ήταν η επικράτηση της δεύτερης σε προϋπολογισμό φέτος ομάδα της Σερβίας επί της πρώτης, αλλά και η νίκη μίας ομάδας με κάποια παράδοση επί ενός αντίπαλου με νεοπλουτίστικη λογική, που πέρυσι τέτοια εποχή δεν υπήρχε επισήμως.

Η Ραντνίτσκι κατόρθωσε και πήγε τη σειρά σε πέμπτο τελικό, πέτυχε την πιο άνετη νίκη από τις πέντε της σειράς- στην οποία επιβραβεύθηκε η έδρα και επικράτησε εκείνος που πήρε το πλεονέκτημα, με το πέμπτο ματς να δείχνει τη σημασία του να παλεύεις όλη τη χρονιά για να έρθεις πρώτος στη βαθμολογία- στο τέταρτο ματς, αλλά εντέλει λύγισε και αυτή ήταν επίσης μία νίκη των 8 της εθνικής Σερβίας που υπέγραψαν την επιστολή για να φύγει ο Ντέγιαν Ουντόβιτσιτς- νυν τεχνικός της Ραντνίτσκι- από το τιμόνι του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος, για την έφεσή του να κάνει… κλίκες με αυτούς που δεν την υπέγραψαν, δηλαδή τον Βάνια Ουντόβιτσιτς και τον Φιλίπ Φιλίποβιτς, οι οποίοι παίζουν επίσης στην ομάδα του Κραγκούγεβατς.

Λύγισε, αλλά μόνο λίγο πριν μπει το παιχνίδι στο τελευταίο δίλεπτο. Με 2’27’’ ο Ντούσκο Πιέτλοβιτς έβαλε τον Αστέρα μπροστά στο σκορ, με 8-7, ενώ ο Νίκολα Ράτζεν δεν άφησε τη Ραντνίτσκι να έχει μία τελευταία ευκαιρία, βάζοντας το ένατο γκολ του Ερυθρού Αστέρα με 30’’ να απομένουν για τη λήξη. Ο πρώην αμυντικός του ΝΟ Χίου πανηγύρισε έξαλλα αυτό το γκολ και η βραδιά είχε μόλις αποκτήσει μία πανηγυρική μορφή για τους «ερυθρόλευκους» του Βελιγραδίου.

Ο Ντέγιαν Σάβιτς, προπονητής του Ερυθρού Αστέρα, είναι και προπονητής της εθνικής ομάδας. Οι επεμβάσεις του φέτος ήταν καίριες, του χρόνου η διεθνής σκηνή αποκτά δύο ισότιμα μέλη, δηλαδή τους αδελφούς Ράσοβιτς, Στραχίνια και Βίκτορ, που άρχισαν τη χρονιά ως νεογνά στον ανταγωνισμό και την τελείωσαν ως σίγουροι παίκτες και ως μέλη της ομάδας που έκανε το νταμπλ στη Σερβία. Τότε, προ εικοσαετίας, ο Στάμενιτς είχε να κουμαντάρει τους νεανίες Βλάντα Βουγιασίνοβιτς και Αλεξάντερ Σάπιτς, είχε τον Γιούγκοσλαβ Βάσοβιτς, που το καλοκαίρι αποχώρησε και έχασε μία στιγμή που για τον ίδιο θα ήταν μυθική, να κατακτήσει το πρωτάθλημα με την ίδια ομάδα με 20 χρόνια διαφορά.

Και, κυρίως, ο Σάβιτς βρήκε, στο πρόσωπο του κορυφαίου πλέι μέικερ στον κόσμο, Άντρια Πρλαΐνοβιτς, τον πλέι μέικερ που γύρευε ο ίδιος και η ομάδα του. Έναν παίκτη που, ακόμα και αν έπαιξε αρκετά χρόνια στην Παρτιζάν, ήταν Ερυθρός Αστέρας από τα γεννοφάσκια του, είναι ρέκτης της αδελφοποίησης μεταξύ της ομάδας του και του Ολυμπιακού και για αυτό έγινε ο… σκληροπυρηνικός αρχηγός ενός συγκροτήματος που τα πήρε όλα στη Σερβία.

Και προετοιμάζεται για την πιο μεγάλη πρόκληση της ιστορίας της: να κόψει, στις 31 Μαΐου και 1 Ιουνίου, τον δρόμο των Μπαρτσελονέτα, Γιουγκ Ντουμπρόβνικ και Παρτιζάν προς τον ευρωπαϊκό θρόνο.

Διαβάστε επίσης

Η αποστολή για το final 4

Η αποστολή για το final 4

Το 15ο Κύπελλο Ελλάδος θα διεκδικήσει ο Ολυμπιακός στο 14ο final 4 της διοργάνωσης που θα διεξαχθεί την Παρασκευή και το Σάββατο στη Λαμία.

Εύκολα το 1-0

Εύκολα το 1-0

Ο Ολυμπιακός νίκησε με άνεση, 14-5, τον Τρίτωνα στον Πειραιά και είναι ένα βήμα μακριά από τους τελικούς της Α1.

Ψυχραιμία τέλος

Ψυχραιμία τέλος

Η πλήρης κλίση του Τεό Λοράντου προς διαιτητικά σφάλματα δείχνει ότι η Βουλιαγμένη βρίσκεται σε δύσκολη θέση.