Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Τους τελείωσε ο Ερνέστο, θα τους τελειώσει κι ο Τάκης

Τους τελείωσε ο Ερνέστο, θα τους τελειώσει κι ο Τάκης
Κυριακή, 24 Δεκεμβρίου 2017 - 10:53

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΩΡΖΟΣ

Θυμάμαι ακόμη σα να έγινε χθες η σκηνή. Ήταν το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, που διακόπηκε, μετά το γκολ του Αμπντούν (0-1). Στο ημίχρονο το ντέρμπι ήταν 0-0 και ο Ερνέστο Βαλβέρδε πήγαινε προς την φυσούνα να μπει στα αποδυτήρια, όταν ένας σιδερένιος λοστός πετάχτηκε από οπαδούς των γηπεδούχων και πέρασε ακριβώς δίπλα από το κεφάλι του!

Αν τον πετύχαινε στο πρόσωπο, τότε μπορεί και να έχανε το μάτι του ο προπονητής του Ολυμπιακού. Είδα στο πρόσωπό του την έκπληξη και τον τρόπο που κατέβασε το κεφάλι του, σκεπτικός, σα να έλεγε από μέσα του «για μένα τελείωσε η Ελλάδα». Πράγματι εκείνο το καλοκαίρι δεν ανανέωσε ο «Τσινγκούρι» και επέστρεψε στην Ισπανία.

Τώρα όλοι τον θαυμάζουν για τα κατορθώματά του στην Μπαρτσελόνα, η οποία από το μεσημέρι του Σαββάτου τελείωσε την Ρεάλ και ουσιαστικά το πρωτάθλημα στην Ισπανία. Έπειτα από 17 αγωνιστικές οι «μπλαουγκράνα» είναι αήττητοι, 9 βαθμούς μπροστά από την Ατλέτικο, 11 από την Βαλένθια και 14 από την Ρεάλ.

Ο Βαλβέρδε έμαθε να κάνει πρωταθλητισμό και να σηκώνει κούπες με τον Ολυμπιακό. Το ίδιο έχει μάθει και ο Τάκης Λεμονής, ο οποίος αμφισβητείται, όμως στην πράξη έχει φέρει την ομάδα στην κορυφή με το φινάλε του α’ γύρου. Θεωρώ ότι όπως ο Ερνέστο «τελείωσε» τους αντιπάλους του στην Ισπανία, το ίδιο θα κάνει και ο Τάκης στην Ελλάδα κι ας είναι πιο δύσκολο το πρόγραμμα του β’ γύρου.

Γαλουχημένος μέσα στον Ολυμπιακό, τόσο σαν παίκτης, όσο και σαν προπονητής γνωρίζει το μέταλλο που έχει αυτή η ομάδα. Αντιλαμβάνεται τα «θέλω» των οπαδών και το πιο σημαντικό απ’ όλα αντέχει στην πίεση. Προπονητικά έχει βελτιώσει πολύ τους «ερυθρόλευκους» σε ατομικό επίπεδο, αλλά και σαν σύνολο και στην ουσία έχει βρει την καλή του 11άδα.

Αν δεν αποχωρήσει κάποιος βασικός τον Ιανουάριο, ο Ολυμπιακός είναι έτοιμος να πορευτεί με στόχο την κατάκτηση του πρωταθλήματος και γνωρίζει ο Λεμονής να τον οδηγήσει σε ένα ακόμα στέμμα. Καλό είναι να γίνεται κριτική και να επισημαίνονται τα κακώς κείμενα στην ομάδα, αλλά δεν είναι αποδεκτά τα χτυπήματα κάτω από την ζώνη.

Το να ακούγεται ότι δεν υπάρχει πειθαρχία στην ομάδα επειδή βρίστηκαν ο Πάρντο με τον Τζούρτζεβιτς σε μία φάση ενός αγώνα, δεν στέκει. Άλλωστε και ο Σεμπά που έκανε… μαγκιές, και μόλις έγινε αλλαγή έφυγε από το γήπεδο, έφαγε πάγκο και εξέδρα στα επόμενα ματς. Δεν τον φώναξε ο Λεμονής να του δώσει άφεση αμαρτιών.

Οι Άγγλοι το λένε «Know how», δηλαδή «ξέρει το πώς» πρέπει να λειτουργήσει ο Ολυμπιακός για να φτάσει στον στόχο του. Το δίκαιο είναι να υπάρχει εμπιστοσύνη στον Λεμονή και κυρίως να στηριχτεί στις δύσκολες στιγμές που θα έχει η ομάδα. Αν κερδίσει όλα τα ματς είναι εύκολο να αποθεωθεί, όμως περισσότερο θα μετρήσει πως θα συμπεριφερθεί η κοινωνία του Ολυμπιακού σε ένα παιδί από σπλάχνα της, που έχει προσφέρει μεγάλες χαρές.

Διαβάστε επίσης

Όλοι σας και μόνοι μας και το 2018

Όλοι σας και μόνοι μας και το 2018

Ο πόλεμος κατά του Ολυμπιακού έχει κορυφωθεί εντός και εκτός γηπέδων και οι «ερυθρόλευκοι» καλούνται να τα βγάλουν εις πέρας στο δεύτερο μισό της σεζόν. Ο Δημήτρης Ζώρζος αναλύει…

Πως ο Όσκαρ ξεγέλασε φίλους και… εχθρούς

Πως ο Όσκαρ ξεγέλασε φίλους και… εχθρούς

Ο Ισπανός τεχνικός παρέταξε την ομάδα με τον Μιραλάς πίσω από τον Τζούρτζεβιτς, αλλά η ταχύτητα του Βέλγου έδωσε την ευχέρεια το 4-2-3-1 να γίνεται 4-4-2 και 4-2-4. Γράφει ο Δημήτρης Ζώρζος.