Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Η πολιτεία πάει να μας κόψει το ποδόσφαιρο

Η πολιτεία πάει να μας κόψει το ποδόσφαιρο
Δευτέρα, 6 Ιουνίου 2011 - 20:10

Έχω την εντύπωση, φίλες και φίλοι ΓΑΥΡΟΙ, ότι η Κυβέρνηση η οποία -παρεμπιπτόντως- δεν έχει αντιληφθεί ότι με τις πράξεις ή παραλείψεις της έχει εξοργίσει την κοινωνία και την έχει βγάλει στον δρόμο, πάει να μας κόψει το ποδόσφαιρο! Και δεν αναφέρομαι μόνο στην ένοχη ανοχή της κυβέρνησης μπροστά σε όλα όσα συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια στο παρασκήνιο, κυρίως, του ελληνικού ποδοσφαίρου ούτε στους στημένους αγώνες και την παράνομη στοιχηματική δράση των Ελλήνων παραγόντων. Κατά τη γνώμη μου, μία ενέργεια προβεβλημένου υπουργού που έλαβε χώρα 2-3 εβδομάδες μόλις μετά το περίφημο ντέρμπι Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού στο Καραϊσκάκη, σε συνεννόηση με την Κυβέρνηση, χωρίς δηλαδή να αποτελεί η ενέργειά του αυτή αυτόνομη προσωπική πράξη, πάει να βάλει την «ταφόπλακα» του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Όπως αναφέρουν απόλυτα αξιόπιστες πηγές, πρωτοκλασάτος υπουργός της Κυβέρνησης, ένας από τους 3-4 με τους οποίους μιλά καθημερινά ο Πρωθυπουργός, απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της UEFA, κύριο Μισέλ Πλατινί, διά της οποίας του ζητούσε να μην επιτρέψει στις ελληνικές ομάδες να συμμετάσχουν στις διεθνείς ευρωπαϊκές διοργανώσεις, δηλαδή στο Champions League και στο Europa League! Όσο κι αν ακούγεται απίστευτο, η πληροφορία είναι απόλυτα αληθής και η αποστολή της γεννά πολύ σοβαρά ερωτήματα ως προς τη σκοπιμότητα που εξυπηρετεί, δεδομένου ότι στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή που εστάλη τα συμφέροντα που θίγονταν περισσότερο ήταν του Ολυμπιακού, ο οποίος, ως πρωταθλητής Ελλάδας, μετείχε απευθείας στους ομίλους του Champions League! Είναι προφανές, αλλά το διασταύρωσα και από έγκυρες διεθνείς πηγές ότι ο Μισέλ Πλατινί δεν θα επέτρεπε ποτέ ούτε θα αποδεχόταν ωμές κυβερνητικές αποφάσεις ή προτροπές στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου. Ωστόσο, μολονότι η επιστολή αυτή δεν έπαιξε έναν απτό ρόλο ως προς το ελληνικό ποδόσφαιρο, εντούτοις δημιούργησε ένα πρόσθετο αρνητικό κλίμα για τα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας, ιδίως μετά τις υποθέσεις των στημένων παιχνιδιών και της έξαρσης της οπαδικής βίας.

Η υπόθεση «Πιλάβιος»

Κατά τη δική μου εκτίμηση η επιστολή του πρωτοκλασάτου υπουργού στον Πλατινί εντάσσεται στην ίδια σκοπιμότητα που εξυπηρετούν οι πρόσφατες δηλώσεις Πιλάβιου και αδιαμφισβήτητα έχουν την ίδια αφετηρία: Η οποία δεν είναι άλλη από την προφανή ανικανότητα πολιτείας και θεσμικών οργάνων να ελέγξουν το ελληνικό ποδόσφαιρο και να καθαρίσουν την κόπρο του Αυγείου που ελλοχεύει τον κίνδυνο να βρομίσει και να μολυνθεί ολόκληρο το οικοδόμημα του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Δεν ξέρω ποιον μπορεί να πείσει ο κύριος Πιλάβιος ότι δεν ήξερε ή δεν είχε αντιληφθεί τα όσα συνέβαιναν στον χώρο που διοικεί. Τι είχε κάνει, άραγε, για τα στημένα παιχνίδια; Πώς αντιμετώπισε τις καταγγελίες, αλλά και τις υπόνοιες για όχι καθαρή διαιτησία; Έθεσε, άραγε, στο περιθώριο εκείνους τους διαιτητές που εξόφθαλμα προκαλούσαν με τις αποφάσεις τους την κοινωνία και το οπαδικό συναίσθημα; Και αλήθεια, για τους μπράβους, τους εκβιασμούς, τις απειλές, τα πλαστά δικαιολογητικά, το υπόγειο παρασκήνιο της διαιτησίας, τα άκουσε για πρώτη φορά φέτος; Πέρσι ή πρόπερσι τι γινόταν; Όλα ήταν καθαρά και άγια μέχρι τη στιγμή που ξανακέρδισε ο Ολυμπιακός το πρωτάθλημα; Και ποιοι είναι οι παράγοντες στους οποίους αναφέρεται και με την περίπτωσή τους -όπως λέει- πρέπει να ασχοληθεί η Κυβέρνηση; Γιατί δεν μας το λέει να το μάθουμε και εμείς;

Δεν αμφισβητώ το ήθος και την εντιμότητα του Σοφοκλή Πιλάβιου, αμφισβητώ την ικανότητά του να διαχειριστεί ένα πλήθος αντικρουόμενων συμφερόντων και αμφισβητώ την τόλμη και αποφασιστικότητά του να καθαρίσει ένα βρόμικο σύστημα την ύπαρξη του οποίου γνώριζε πολύ καλά αλλά δεν το πολέμησε, αντιθέτως, συμβιβάστηκε μέσα σε μία λογική να διατηρήσει τον προεδρικό θώκο της ΕΠΟ.

Ο συμβιβασμός όμως και η προφανής ανικανότητα δεν είναι λόγοι για να κλείσει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Πολύ πιο εύκολο είναι ο ίδιος να παραιτηθεί και η κυβέρνηση να μην ασχοληθεί ξανά εκεί όπου δεν έχει αρμοδιότητα, αλλά, αντιθέτως, να εξαντλήσει κάθε μέσο που διαθέτει για να ξεβρομίσει το ελληνικό ποδόσφαιρο απ’ όλους εκείνους οι οποίοι το έχουν καταστήσει επάγγελμα, ζουν πλουσιοπάροχα, ενώ μέσα από αυτό διενεργούν κατ’ εξακολούθηση παράνομες πράξεις και οικονομικά εγκλήματα.

(Το κείμενο δημοσιεύθηκε στον «ΓΑΥΡΟ» στις 05/06/2011)

Διαβάστε επίσης

Πίκρα, απογοήτευση, τρέλα

Πίκρα, απογοήτευση, τρέλα

Τέτοια παιχνίδια είναι ικανά να σε στείλουν στο ψυχιατρείο. Μία βολή να έμπαινε, ένα ανάποδο σφύριγμα να μην υπήρχε και όλα θα ήταν διαφορετικά.