Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Οι τρεις ξεχασμένες σκοτεινές ιστορίες με ΠΑΟ, ΑΕΚ και τα λεφτά του Τσάμπιονς λιγκ

Οι τρεις ξεχασμένες σκοτεινές ιστορίες με ΠΑΟ, ΑΕΚ και τα λεφτά του Τσάμπιονς λιγκ
Πέμπτη, 31 Αυγούστου 2023 - 17:30

Τα play offs του UEFA Champions League ολοκληρώθηκαν και καμία Ελληνική ομάδα δεν εξασφάλισε το εισιτήριο για τους ομίλους, παρότι πίστεψαν κάποιοι ότι η χώρα μας θα είχε δύο εκπροσώπους. Οι αποτυχημένες απόπειρες ΑΕΚ και Παναθηναϊκού να κουνήσουν σεντόνι, βρήκαν τείχος από Αντβέρπ και Μπράγκα αντίστοιχα και τα εκατομμύρια του Τσάμπιονς λιγκ δεν θα γεμίσουν ούτε φέτος τα «πράσινα» και «κίτρινα» ταμεία.

Με αφορμή τη φετινή αποτυχία των δύο Αθηναϊκών ομάδων, η Αθλητική διαπλοκή θα γυρίσει το χρόνο πίσω και θα σας θυμίσει τρεις ξεχασμένες ιστορίες. Υποθέσεις με σοβαρές σκιές, παρασκήνιο και μεγάλα διαιτητικά λάθη, αλλά πάντα με το ίδιο μεγάλο διακύβευμα: Το εισιτήριο για τα προκριματικά των χρυσοφόρων ομίλων του Champions League...

1. ΣΕΖΟΝ 1998/99

32η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
19/05/1999: ΗΡΑΚΛΗΣ - ΑΕΚ 2-3

Η πρώτη ιστορία αφορά τη σεζόν 1998/99. Τρεις αγωνιστικές πριν το τέλος του πρωταθλήματος της σεζόν, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ διεκδικούν τη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος που οδηγεί στα προκριματικά του Τσάμπιονς λιγκ. Η ΑΕΚ χρειάζεται μόνο νίκη απέναντι στον Ηρακλή στο Καυτανζόγλειο. Νίκησε με σκορ 2-3, αλλά ο αγώνας συνοδεύτηκε από σκιές.

Σας παρουσιάζουμε τις σοβαρές, δημόσιες καταγγελίες που έγιναν πριν από 6 χρόνια από οπαδούς του Ηρακλή για το παρασκήνιο εκείνου του αγώνα:

Όπως βλέπετε, οι καταγγελίες είναι ανατριχιαστικές και παρατίθενται με πλήθος λεπτομερειών. Οι ίδιοι οι οπαδοί του Ηρακλή χαρακτηρίζουν τον αγώνα «στημένο», καταγγέλλουν ότι ο τότε ιδιοκτήτης της ομάδας τους ήταν κολλητός φίλος του Δημήτρη Μελισσανίδη, ότι ο ίδιος ο τερματοφύλακας του Ηρακλή «έσπρωξε» την μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του και ότι ποδοσφαιριστής του Ηρακλή, δέχτηκε επίθεση από συμπαίκτες του επειδή σκόραρε κατά της ΑΕΚ. Δηλαδή, οι οπαδοί μίας ομάδας καταγγέλλουν ότι η δική τους ομάδα, χάρισε τη νίκη στην ΑΕΚ για να πάρει το εισιτήριο για το Τσάμπιονς λιγκ.

Στο βίντεο που ακολουθεί, μπορείτε να δείτε την περίφημη φάση του γκολ της νίκης της ΑΕΚ στο 88' στην οποία αναφέρονται οι οπαδοί του Ηρακλή, λέγοντας ότι ο τερματοφύλακας Καρκαμάνης «έσπρωξε» τη μπάλα στα δίχτυα του:

Φυσικά εμείς δεν υιοθετούμε τις καταγγελίες, απλώς τις παραθέτουμε, δεδομένου ότι έχουν γραφτεί δημόσια.

Λίγους μήνες αργότερα, ο τότε προπονητής της ΑΕΚ Λιούμπισα Τουμπάκοβιτς, άφησε υπονοούμενα για το πώς κατέκτησε η Ένωση τη δεύτερη θέση, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αθλητική Ηχώ»...

Αθλητική Ηχώ, 03/12/1999

33η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
23/05/1999: ΑΕΚ - ΞΑΝΘΗ 2-1
Διαιτητής: Δημήτρης Ποντίκης
(Θεσσαλονίκης)

Στην προτελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος της ίδιας σεζόν, η ΑΕΚ αντιμετώπισε την Ξάνθη στη Ν. Φιλαδέλφεια και ήθελε και πάλι μόνο νίκη για να εξασφαλίσει το εισιτήριο για τα προκριματικά του Τσάμπιονς λιγκ. Η νίκη ήρθε χάρη σε ένα ανύπαρκτο πέναλτι που κέρδισε ο Τόνι Σαβέβσκι και υπέδειξε ο διαιτητής Ποντίκης. Δείτε το βίντεο της φάσης:

Τα Νέα, 24/05/1999

Τραγική ειρωνεία; Οι οπαδοί της ΑΕΚ έχουν επανειλημμένα μιλήσει για τον διαιτητή Ποντίκη, παρουσιάζοντάς τον ως δήθεν «μέλος του συστήματος του Ολυμπιακού που ήλεγχε τη διαιτησία».

Εν τέλει η ΑΕΚ πήρε τη δεύτερη θέση και το εισιτήριο για τα προκριματικά, αλλά εκεί αποκλείστηκε από την ΑΙΚ Στοκχόλμης.

2. ΣΕΖΟΝ 2004/05

29η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
15/05/2005: ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΑΕΚ 0-0
Διαιτητής: Κύρος Βασσάρας (Θεσσαλονίκης)

Περνάμε στη δεύτερη ιστορία, η οποία αφορά τη σεζόν 2004/05. Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ, διεκδίκησαν μέχρι τέλους του πρωτάθλημα, αλλά ο τίτλος «βάφτηκε» ερυθρόλευκος, καθώς ΠΑΟ και ΑΕΚ αλληλοεξοντώθηκαν στη Λεωφόρο την προτελευταία αγωνιστική (0-0).

Αν όμως η ΑΕΚ νικούσε στη Λεωφόρο, θα κατακτούσε τη δεύτερη θέση που θα της έδινε το εισιτήριο για τα προκριματικά του Τσάμπιονς λιγκ της επόμενης αγωνιστικής περιόδου.

Ωστόσο, ο διαιτητής Κύρος Βασσάρας δεν καταλόγισε πεντακάθαρο πέναλτι υπέρ της Ένωσης στις καθυστερήσεις. Δείτε τη φάση:

Τα Νέα, 16/05/2005

Χάρη στην απόφαση Βασσάρα να μην καταλογίσει πέναλτι υπέρ της ΑΕΚ, ο Παναθηναϊκός κέρδισε τη δεύτερη θέση και το εισιτήριο για τα προκριματικά του Τσάμπιονς λιγκ. Εκεί απέκλεισε με άνεση την Βίσλα Κρακοβίας, κερδίζοντας μία θέση στους ομίλους, όπου είχε τραγική αγωνιστική παρουσία, αλλά κέρδισε πολλά χρήματα, λόγω της συμμετοχής του και μόνο.

3. ΣΕΖΟΝ 2011/12

6η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ PLAY OFFS
20/05/2012: ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΑΕΚ 1-0
Διαιτητής: Τάσος Κάκος (Κέρκυρας) - βοηθός διαιτητή: Σωτηρόπουλος

Η τρίτη ιστορία, αφορά τη σεζόν 2011/12. Στην τελευταία αγωνιστική των play offs εκείνης της σεζόν, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ τέθηκαν αντιμέτωποι στο ΟΑΚΑ. Η ΑΕΚ ήθελε μόνο νίκη για να πάρει το εισιτήριο για τα προκριματικά του Champions League.

Στο 16' του αγώνα, ακυρώθηκε κανονικό γκολ της ΑΕΚ που πέτυχε ο Λυμπερόπουλος. Κάπως έτσι, η Ένωση έχασε την ευκαιρία να προηγηθεί και το «χρυσό» εισιτήριο το κέρδισε ο Παναθηναϊκός.

Οι εφημερίδες που στήριζαν την ΑΕΚ μιλούσαν για κλοπή πολλών εκατομμυρίων ευρώ:

«Ώρα των σπορ», 21/05/2012

«Κιτρινόμαυρη ώρα», 21/05/2012

Στα προκριματικά του Τσάμπιονς λιγκ, ο Παναθηναϊκός απέκλεισε την Μάδεργουελ, αλλά δεν τα κατάφερε απέναντι στην Μάλαγα, κέρδισε όμως το εισιτήριο για τους ομίλους του Europa League.

Όπως διαπιστώνει κανείς, τα παραμύθια για «τον Ολυμπιακό που έκλεβε τα εκατομμύρια του Τσάμπιονς λιγκ», δεν έχουν δράκο. Αντίθετα, στα χρόνια της δήθεν «ερυθρόλευκης παράγκας», υπήρξαν «σκοτεινές» ιστορίες με σοβαρές «σκιές» και μεγάλα διαιτητικά λάθη, με μοναδικό διακύβευμα το «χρυσό πακέτο» του Champions League. Οι πρωταγωνιστές τους όμως, δεν φορούσαν ερυθρόλευκα...

Διαβάστε επίσης

Ο Ντεσπόντοφ, οι κωλοτούμπες και η πραγματικότητα στον πλανήτη ΠΑΟΚ

Ο Ντεσπόντοφ, οι κωλοτούμπες και η πραγματικότητα στον πλανήτη ΠΑΟΚ

3,5 εκατομμύρια για τον Ντεσπόντοφ. Όσα και τα χρόνια εξαφάνισης του Σαββίδη. Η σπέκουλα κρύβει πίσω της ένα καζάνι που «βράζει». Η Αθλητική διαπλοκή σας παρουσιάζει την αλήθεια για τον πόλεμο που μαίνεται στον δικέφαλο του βορρά και για τις μεταγραφές Σολμπάκεν-Ντεσπόντοφ.

Τρίτος δικαστικός καταπέλτης: Νέα δικαίωση του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού επί του ΠΑΟ σε λίγους μήνες

Τρίτος δικαστικός καταπέλτης: Νέα δικαίωση του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού επί του ΠΑΟ σε λίγους μήνες

Μετά τους αγωνιστικούς θριάμβους του Ολυμπιακού επί του Παναθηναϊκού, οι πράσινοι «τρώνε τα μούτρα τους» και στα δικαστήρια. Η Αθλητική διαπλοκή παρουσιάζει τη νέα εξέλιξη στο ελληνικό πινγκ πονγκ.

Υβρις-νέμεσις: Γιατί η ζωή είναι τόσο σκληρή με τους Παναθηναϊκούς;

Υβρις-νέμεσις: Γιατί η ζωή είναι τόσο σκληρή με τους Παναθηναϊκούς;

Ρέαμπτσιουκ, ευρωπαϊκό βόλεϊ, 16-1, Μπρούμα.. Γιατί τα όνειρα του Παναθηναϊκού συντρίβονται πάντα με το χειρότερο τρόπο; Γιατί η ζωή τους «μελανιάζει» με χαστούκια σε ποδόσφαιρο, μπάσκετ, Ερασιτέχνη; Διαβάστε αυτό το άρθρο της Αθλητικής διαπλοκής και υποσχόμαστε ότι θα σας λυθούν όλες οι απορίες.