Ένα Γουέμπλεϊ χωρίς Παπαδόπουλο, Παττακό και Ασλανίδη
Η Μεγάλη Ιδέα του Ολυμπιακού έγινε πράξη και ανοίγει νέους ορίζοντες για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Το χατίρι και το όνειρο το τρελό συνεπαίρνουν την Ελλάδα και η Αθλητική διαπλοκή αναλύει την ιστορικότητα των στιγμών...
Οι ώρες και οι μέρες είναι ιστορικές και όσα ζούμε θα τα συνειδητοποιήσουμε μετά από δεκαετίες. Είκοσι χρόνια μετά το Euro, ο αυτοκράτορας του ελληνικού ποδοσφαίρου προκρίθηκε σε ευρωπαϊκό τελικό μετά από μια μυθική πορεία-μαμούθ 18 αγώνων.
«Θεέ μου κάνε μου ένα χατίρι να βγει αλήθεια ένα όνειρο τρελό, μαζί με μας να δούνε κι οι νεκροί μας τον θρύλο μας στον τελικό» τραγουδούσαν πάντα οι φίλοι του Ολυμπιακού τα τελευταία 25 χρόνια, μετά τον αποκλεισμό από την Γιουβέντους στα προημιτελικά του Champions League το 1999. Το σύνθημα ακουγόταν πάντα, σε κάθε αγώνα της ομάδας. Από αδιάφορους βαθμολογικά αγώνες τα Κυριακάτικα μεσημέρια, μέχρι κρίσιμα ντέρμπι και φυσικά σε ευρωπαϊκές βραδιές.
Χθες το βράδυ, το σύνθημα ακουγόταν πιο δυνατά και πιο καθαρά από ποτέ. Τα λεπτά περνούσαν και το βάρος της ιστορίας μεγάλωνε, μέχρι που το σφύριγμα της λήξης υλοποίησε το μεγάλο απωθημένο και την Μεγάλη Ιδέα για τον σύλλογο, αλλά και για το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Ο Ολυμπιακός ήταν ούτως ή άλλως ο απόλυτος κυρίαρχος του ελληνικού ποδοσφαίρου. 47 πρωταθλήματα τον φέρνουν στην κορυφή της Ελλάδας, στην τέταρτη θέση της Ευρώπης και στην έκτη θέση του πλανήτη, ενώ η κατάκτηση του Youth League έγραψε ιστορία με χρυσά γράμματα. Στα θρυλικά επιτεύγματα του Ολυμπιακού, προστίθεται πλέον ένας ευρωπαϊκός τελικός.
Ήδη στην Ευρώπη παραμιλάνε. Η κατάκτηση του Youth League ήρθε στις 22 Απριλίου και η πρόκριση στον τελικό του Conference League υλοποιήθηκε στις 9 Μαΐου. Συγκλονιστική συγκομιδή μέσα σε λίγες εβδομάδες που φέρνει τον Ολυμπιακό στην αφρόκρεμα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, να αντιμετωπίζεται με σεβασμό και δέος, όσο οι εγχώριοι αντίπαλοι βυθίζονται στην ανυπαρξία τους.
Ταυτόχρονα, ο οργανισμός του συλλόγου φτάνει τους 43 ευρωπαϊκούς τελικούς στα ομαδικά αθλήματα ανδρών και γυναικών, καθώς έχει πετύχει προκρίσεις σε ευρωπαϊκούς τελικούς σε κάθε ομαδικό ολυμπιακό άθλημα (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, πόλο, χάντμπολ)!
Η ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΘΡΥΛΙΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ
Η φετινή πορεία του Ολυμπιακού στην Ευρώπη είναι συγκλονιστική. Ξεκίνησε στις 10 Αυγούστου στον αγώνα με την Γκενκ και τερματίζεται στις 29 Μαΐου στον τελικό με την Φιορεντίνα.
Μια πορεία-μαμούθ συνολικά 19 αγώνων. Σπάνια υπήρξαν ευρωπαϊκές ομάδες που έφτασαν σε τόσο μεγάλα νούμερα αγώνων σε όλες τις διοργανώσεις, ακόμα και τις χρονιές που το Champions League είχε δύο φάσεις ομίλων με 12 αγωνιστικές.
Στη φετινή του πορεία, ο Ολυμπιακός μετράει μέχρι σήμερα 11 νίκες, 2 ισοπαλίες και 7 προκρίσεις! Έδωσε 4 αγώνες στα προκριματικά, 6 αγώνες σε φάση ομίλων και 9 αγώνες στα νοκ άουτ, συμπεριλαμβανομένου του τελικού.
Η επιθετική του συγκομιδή ανέρχεται στα 37 γκολ, τα περισσότερα που έχει πετύχει ποτέ ελληνική ομάδα σε μία ευρωπαϊκή σεζόν.
Στην πορεία του έσπασε τρία αήττητα σερί: Αυτό της Γουέστ Χαμ (το μεγαλύτερο σερί αγγλικής ομάδας στην Ευρώπη όλων των εποχών, σύνολο 17 αγώνων), αυτό της Φερεντσβάρος (αήττητο 12 αγώνων στο Conference League) και αυτό της Άστον Βίλα που είχε το απόλυτο με 6/6 στην έδρα της στην Ευρώπη.
Επίσης, πέτυχε την μεγαλύτερη ανατροπή σε εκτός έδρας αγώνα όλων των εποχών στη Ευρώπη, επί της Μακάμπι Τελ Αβίβ, με το 1-6.
Nίκησε τρεις φορές αγγλικές ομάδες και απέκλεισε ομάδες με δυσθεώρητα μπάτζετ και χρηματιστηριακές αξίες, όπως η Φενερμπαχτσέ (χρηματιστηριακή αξία 201,45 εκατομμύρια ευρώ) και η Άστον Βίλα (χρηματιστηριακή αξία 646,20 εκατομμύρια ευρώ).
ΤΟ ΓΟΥΕΜΠΛΕΙ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
Με την ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού, ισοπεδώθηκαν οριστικά και αμετάκλητα τα αφηγήματα για τις πορείες και τα κοντομάνικα, αλλά πλέον πεθαίνει οριστικά και ο μύθος του Γουέμπλεϊ.
Για 54 ολόκληρα χρόνια διαβάζαμε παραμύθια ότι η συμμετοχή του Παναθηναϊκού στον τελικό του 1971 ήταν σημαντικότερη από τα πρωταθλήματα του Ολυμπιακού. Ναι, μία πορεία μόλις 9 αγώνων με 4 νίκες, με αντιπάλους τύπου Ζενές Ες και Σλόβαν Μπρατισλάβας.
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι εκείνη η πορεία στιγματίστηκε από τις σοβαρές καταγγελίες οι οποίες εμπλέκουν το καθεστώς της χούντας της 21ης Απριλίου, σε αντίθεση με τη φετινή πορεία του Ολυμπιακού που ήρθε σε μία χώρα με αντιολυμπιακή κυβέρνηση και αντιολυμπιακή ποδοσφαιρική ομοσπονδία.
Θυμίζουμε για όποιον αμφιβάλει...
- Τι εννοούσε ο γενικός γραμματέας αθλητισμού της χούντας Ασλανίδης όταν δήλωνε ότι η χούντα πλήρωσε ομάδα γειτονικής χώρας για να διευκολύνει την πορεία ελληνικής ομάδας σε ευρωπαϊκή διοργάνωση;
- Γιατί το εγκυρότερο αθλητικό μέσο παγκοσμίως, η Marca είχε γράψει άρθρο στο οποίο έκανε λόγο για «αγορασμένο» ημιτελικό με τον Ερυθρό Αστέρα;
- Γιατί η Δέσποινα Παπαδοπούλου διηγήθηκε με κάθε λεπτομέρεια την περίφημη ιστορία με τον Γιουγκοσλάβο πρέσβη να της συστήνει ψυχραιμία στη ρεβάνς της Λεωφόρου στα ημιτελικά με τον Ερυθρό Αστέρα, λέγοντάς της «μην ανησυχείτε, το πληρώσατε και θα το πάρετε»;
- Γιατί ο διεθνής Τύπος της εποχής βοούσε;
- Γιατί η χούντα είχε δώσει εντολή να κατασχεθούν όλες αυτές οι εφημερίδες;
- Γιατί ο Όστοϊτς του Ερυθρού Αστέρα είχε δηλώσει ότι ο ημιτελικός μπορεί να παίχτηκε στα παρασκήνια;
- Γιατί ο Νοβάκοβιτς του Ερυθρού Αστέρα είχε δηλώσει πεπεισμένος ότι ο ημιτελικός ήταν στημένος;
- Γιατί ο Φίλιππος Συρίγος είχε καταγγείλει δημόσια ότι είχε δει τον διαιτητή του προημιτελικού με την Έβερτον να κερδίζει μυστηριωδώς μεγάλα πόσα στον ιππόδρομο της Αθήνας;
Τα στοιχεία είναι πολλά, μαζικά και ατράνταχτα. Στη συνείδηση όλων των Ελλήνων φιλάθλων, το Γουέμπλεϊ έχει πεθάνει προ πολλού.
Χθες το βράδυ, δίπλα στον Βαγγέλη Μαρινάκη δεν καθόταν ο Παττακός ούτε η κυρα-Δέσποινα, όπως στον ημιτελικό του 1971. Δίπλα του ήταν ο γιος του και οι συνεργάτες του. Αυτή είναι η διαφορά των δύο οργανισμών.
Η χθεσινή πρόκριση του Ολυμπιακού αποτελεί λοιπόν την ΚΟΡΥΦΑΙΑ στιγμή ελληνικής ομάδας στην Ευρώπη, στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Μέχρι την επόμενη...