Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Ο άνθρωπος Ελέφαντας

Ο άνθρωπος Ελέφαντας
Παρασκευή, 20 Ιουνίου 2014 - 17:15

Ήταν το 62’ στο παιχνίδι του Ρεσίφε και για ένα λόγο που δεν είναι ανεξήγητος, τα ντεσιμπέλ από τη μεριά των πολιτών της Ακτής Ελεφαντοστού άρχισαν να αυξάνονται. Η Ακτή βρισκόταν πίσω στο σκορ από την Ιαπωνία, η οποία έπαιζε και πολύ καλύτερα. Οι χοροί δεν κόπασαν στιγμή στη θύρα εκείνων των αξιαγάπητων ανθρώπων, πλασμάτων, με τις πορτοκαλί φανέλες. Απλώς η ομάδα τους δεν τους είχε σηκώσει στο πόδι ως τότε.

Στο 62’, όμως, είχαν ένα πολύ καλό λόγο για να συνεχίσουν το χορευτικό τελετουργικό που είχαν αφήσει στην άκρη λίγο μετά το πρώτο σφύριγμα του Χιλιανού Άλμπερτ Όσες. Ήταν η ώρα του Ντιντιέ Ντρογκμπά. Ο Ιβοριανός επιθετικός ήταν έτοιμος να μπει στο ματς. Και όταν μπήκε, σκόνη σηκώθηκε, για να κάνει τους Ιάπωνες να μην βλέπουν πολύ καλά.

Ο θόρυβος δεν έγινε εκκωφαντικός. Αλλά οι Αφρικανοί είναι άνθρωποι του ρυθμού. Τα παιδιά 15 ετών στην Ακτή Ελεφαντοστού δεν θυμούνται ούτε μία μέρα στη ζωή τους που ο Ντρογκμπά να μην είναι ο θεός της χώρας. Ο Ντρογκμπά θεωρείται ο βασικός υπεύθυνος για το γεγονός ότι ο εμφύλιος πόλεμος στην Ακτή Ελεφαντοστού σταμάτησε.

Στοπ καρέ. Στις 8 Οκτωβρίου του 2005 η Ακτή Ελεφαντοστού ζει τη σπουδαιότερη στιγμή στην ποδοσφαιρική ιστορία της. Νικάει 1-3 το Σουδάν και παίρνει την πρόκριση για το Μουντιάλ του 2006. Στο «Αλ Μερίκ» οι «Ελέφαντες» φθάνουν στη νίκη με στυλ. Ο Κόλο Τουρέ είναι ήδη ένας σπουδαίος αμυντικός, ο μικρός αδελφός του, Γιάγια, παίζει στον Ολυμπιακό και θεωρείται ήδη πολύ ξεχωριστός, ο αρχηγός είναι ο Σιρίλ Ντομορό, το μεγάλο αστέρι ο Ντιντιέ Ντρογκμπά. ΖΤο παιχνίδι έχει τελειώσει και οι Ιβοριανοί πανηγυρίζουν στα αποδυτήρια. Οι παίκτες είναι αγκαλιασμένου και γιορτάζουν, σαν να μη συμβαίνει πόλεμος στη χώρα τους. Ενωμένοι, σαν μία γροθιά.

Ο Ντομορό πήρε το θάρρος και πήρε το μικρόφωνο από τον δημοσιογράφο ενός καναλιού που κατέγραφε τους πανηγυρισμούς. Το σκέφτηκε και έδωσε το μικρόφωνο στον Ντρογκμπά, τον οποίο γνώριζε ο κόσμος όλος. Ο «Ντίντι» άρχισε να μιλάει, ενώ ο Κόλο Τουρέ είχε περάσει το δεξί χέρι του γύρω από τον λαιμό του. «Άντρες και Γυναίκες της Ακτής Ελεφαντοστού από τον βορρά, τον νότο, το κέντρο, τη δύση. Αποδείξαμε σήμερα ότι όλοι οι Ιβοριανοί μπορούμε να συνυπάρχουμε και να παίζουμε μαζί για ένα κοινό στόχο, για την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Σας υποσχεθήκαμε ότι οι πανηγυρισμοί θα ένωναν τους ανθρώπους. Σήμερα, σας ικετεύουμε, στα γόνατά μας», είπε και γονάτισε, ενώ χέρια που μόνο μαντεψιά μπορούσες να κάνεις σε ποιον ανήκουν τον ακολούθησαν. «Pardonnez! Pardonnez! Pardonnez!». Δηλαδή «συγχωρήστε». Και μετά: “Η μόνη χώρα στην Αφρική με τόσο πλούτο δεν πρέπει να είναι παγιδευμένη στον πόλεμο. Σας παρακαλούμε, αφήστε τα όπλα σας κάτω. Αφήστε τις εκλογές. Όλα θα είναι καλύτερα».

Μετά τον λόγο, ο Ντρογκμπά και οι συμπαίκτες του σηκώθηκαν, χαμογέλασαν και άρχισαν να τραγουδάνε: «Θέλουμε να περνάμε καλά, για αυτό σταματήστε να πυροβολείτε. Θέλουμε να περνάμε καλά, για αυτό σταματήστε να πυροβολείτε».

Το μεγαλύτερο λουτρό αίματος στον εμφύλιο πόλεμο είχε τελειώσει αρκετό καιρό πριν από αυτό το παιχνίδι. Ο εμφύλιος δεν τελείωσε εκεί, αλλά κράτησε ως τις αρχές του 2007, αρκετούς μήνες μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο στο οποίο πήρε μέρος η Ακτή Ελεφαντοστού.

Δεν είχε κανέναν παραλογισμό το γεγονός ότι όταν ο Ντιντιέ Ντρογκμπά μπήκε στον αγωνιστικό χώρο του Περναμπουκάνο, η γιορτή στις κερκίδες των φίλων της Ακτής κλιμακώθηκε, περνώντας και στους παίκτες. Περισσότερο από αυτό όμως οι Ιάπωνες σάστισαν. Η ορμή του ήχου των Ιβοριανών έμοιαζε καταιγιστική. Την πρώτη φορά που ο Ντρογκμπά ακούμπησε την μπάλα, έγινε πανικός. Στην αμέσως επόμενη φάση ήρθε η κεφαλιά του Μπόνι Βίλφριντ, στο 64’, και δύο λεπτά αργότερα ήρθε το γκολ του Ζερβινιό.

Μόνο και μόνο με την ύπαρξη του Ντρογκμπά οι Ιάπωνες λύγισαν, κάτι που είναι κάπως παράξενο για τον υπόλοιπο δυτικό κόσμο, που όχι μόνο υποπτεύεται ότι οι Ιάπωνες δεν έχουν αισθήματα αλλά και ότι δεν είναι καν άνθρωποι, αλλά droids.

Δεν υπάρχει, και σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο, παίκτης που να λατρεύουν οι άνθρωποι της χώρας του τόσο όσο τον Ντιντιέ Ντρογκμπά οι πολίτες της Ακτής Ελεφαντοστού.

Διαβάστε επίσης

Πληγωμένο... θηρίο

Πληγωμένο... θηρίο

Παρά τις απουσίες της, η Κολομβία νίκησε την Ακτή Ελεφαντοστού με 2-1 και προκρίθηκε.

«Τρελάθηκε» ο Χαρτ

«Τρελάθηκε» ο Χαρτ

Ο τερματοφύλακας της εθνικής Αγγλίας τα έβαλε με τα ball boys μετά από το φάουλ του Πίρλο.