Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Επικίνδυνη, μα όχι ανίκητη

Επικίνδυνη, μα όχι ανίκητη
Κυριακή, 23 Νοεμβρίου 2014 - 15:16

Και τώρα... οι δύο τους. Ο Ολυμπιακός φουλάρει για το παιχνίδι της Τετάρτης με την Ατλέτικο Μαδρίτης και το ίδιο κάνει, πλέον, και η πρωταθλήτρια Ισπανίας. Οι «ροχιμπλάνκος» πήραν τη νίκη επί της Μάλαγα και φορτσάρουν για την αναμέτρηση με τον πρωταθλητή Ελλάδας, γνωρίζοντας τις δυσκολίες που υπάρχουν. Το gavros.gr παρακολούθησε το παιχνίδι της 12ης αγωνιστικής της Πριμέρα Ντιβιζιόν και σας αναλύει την Ατλέτικο Μαδρίτης, η οποία είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, μα όχι ανίκητη. Και για να πάρει αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός, θα πρέπει να προσέξει ΠΑΡΑ πολύ και να είναι 100% συγκεντρωμένος σε όλη τη διάρκεια του αγώνα...

Το μεγάλο της «όπλο»

Δεν χωράει αμφιβολία πως το δυνατό της σημείο είναι οι στημένες φάσεις. Το ξέρουν, πλέον και οι... πέτρες. Και το έδειξε ΚΑΙ σήμερα. Σε ένα σημείο, που ναι μεν κυριαρχούσε, αλλά δυσκολευόταν να δημιουργήσει και να «πατήσει» περιοχή, ήρθε το κόρνερ του Κόκε στο 13’ και η κεφαλιά του Τιάγκο στο πρώτο δοκάρι για το 1-0. Μάλιστα, αυτό ήταν το 14ο γκολ από τα 23 στο πρωτάθλημα που προέρχονται με τον ίδιο τρόπο!

Τα ψηλά κορμιά και η ικανότητα πολλών παικτών στο ψηλό παιχνίδι κάνει την Ατλέτικο Μαδρίτης εξαιρετικά επικίνδυνη σε όλες αυτές τις στατικές φάσεις, κάτι που αποδεικνύει και τη δουλειά που κάνει στις προπονήσεις ο Ντιέγκο Σιμεόνε.

Άλλωστε, όποιος θυμάται, ο Ολυμπιακός είχε ένα... θεματάκι στο ψηλό παιχνίδι στην πρεμιέρα του φετινού Τσάμπιονς Λιγκ με την Ατλέτικο, ωστόσο οι περισσότερες φάσεις ήταν από σέντρες και όχι από στημένες φάσεις.

Αν βρει ρυθμό... «καληνύχτα»

Το πρώτο ημίχρονο στο «Βιθέντε Καλντερόν» δεν ήταν καλό. Η Ατλέτικο Μαδρίτης, ναι μεν ήταν κυρίαρχη, αλλά στην ουσία... δεν ήξερε τι να κάνει τη μπάλα. Άλλωστε, εκτός από τα δύο γκολ, απείλησε άλλη μία φορά, αλλά το σουτ του Κόκε κατέληξε ψηλά άουτ. Αντίθετα, στο δεύτερο ημίχρονο βρήκε ρυθμό. Ναι μεν, δεν ξεκίνησε δυνατά από την αρχή, αλλά θα μπορούσε να είχε βάλει και 5 και 6 γκολ, από το... πουθενά. Ο Ραούλ Χιμένες σπατάλησε μόνος του δύο μοναδικές στιγμές (από τη μικρή περιοχή!), ενώ άλλες τόσες απώλεσε ο Γκριεζμάν (μία σε κενή εστία που πλάσαρε άουτ, άλλη μία που αντί να πλασάρει, πάσαρε δυνατά στον Μεξικανό επιθετικό και η ευκαιρία πήγε περίπατο).

Κοινώς, ο Ολυμπιακός θα πρέπει να προσέξει να μη βρει ρυθμό η Ατλέτικο. Στο πρώτο ημίχρονο η Μάλαγα (δεν πέρασε το κέντρο, βέβαια!) την κράτησε σε χαμηλό τέμπο, αλλά στο δεύτερο είχαμε μία σχετική... κατηφόρα στο «Βιθέντε Καλντερόν». Άλλωστε, έχει τόσο μεγάλη ποιότητα και τόσους παίκτες που μπορούν να σου κάνουν τη ζημιά, που χρειάζεται να τους κρατήσεις σε χαμηλό ρυθμό για να μπορέσεις να κάνεις κάτι καλό.

Φορτσάτοι Αρντά, Γκριεζμάν

Δύο από τους πλέον καθοριστικούς παίκτες στο παιχνίδι της Ατλέτικο Μαδρίτης ήταν σήμερα ο Αρντά Τουράν και ο Αντουάν Γκριεζμάν, δύο ποδοσφαιριστές πολύ μεγάλης αξίας. Όχι μόνο οικονομικής, αλλά και αγωνιστικής, με βάση, δηλαδή το τι κάνουν στον αγωνιστικό χώρο.

Ο Τούρκος μεσοεπιθετικός ξεκίνησε δεξιά, απ’ όπου έκανε όλη τη ζημιά (άλλωστε, το δεύτερο γκολ προήλθε από δική του ασίστ στον Γκριεζμάν και συνεργασία με τον Μάντζουκιτς), αλλά πολλές φορές συνέκλινε προς τα μέσα. Ο Αρντά (δέχτηκε ένα χτύπημα στο πρόσωπο στο πρώτο ημίχρονο, αλλά δεν ήταν κάτι σοβαρό) βρέθηκε σε πολύ καλή μέρα και από τα πόδια του ήρθαν οι περισσότερες τελικές προσπάθειες της πρωταθλήτριας Ισπανίας και οι περισσότερες απειλητικές στιγμές προς την εστία του Κάρλος Καμενί.

Ο «κοντός» βρίσκεται σε πολύ καλό... φεγγάρι και αποδεικνύει πως μπορεί να πάρει στις πλάτες του το βάρος της Ατλέτικο, δείχνοντας πως έχει ωριμάσει απίστευτα και πως δεν είναι τυχαίο ότι το περασμένο καλοκαίρι «έπαιξε» για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Όσον αφορά τον Γκριεζμάν, ο Γάλλος μεσοεπιθετικός έχει «δέσει» και αποδίδει πολύ καλά σε όλα τα τελευταία παιχνίδια της ομάδας του. Το ότι σκόραρε δεν είναι τυχαίο, μιας και αρχίζει να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις του Σιμεόνε. Άλλο να παίζεις στη Σοσιεδάδ, άλλο στην Ατλέτικο. Συν το γεγονός πως στη Σοσιεδάδ έπαιζε πολλά παιχνίδια και στα αριστερά, ενώ στην τωρινή του ομάδα ξεκινάει πάντα πίσω από τον επιθετικό, με την... τάση να ανοίγεται στα αριστερά και να βοηθάει τον Κόκε, δίνοντας... υπεραριθμία σε αυτή τη πτέρυγα. Άλλωστε, είναι πολύ νωπές οι μνήμες από το παιχνίδι στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», όπου πολλές φορές στα αριστερά έβγαινε ένας παίκτης παραπάνω (Κόκε, Γκριεζμάν, Ανσάλντι), δημιουργώντας προβλήματα στον Ελαμπντελαουί και γενικότερα στην άμυνα του Ολυμπιακού...

Δεν πιέστηκε ο πιτσιρικάς

Ένα πράγμα που περιμέναμε να δούμε, αλλά, τελικά, δεν είδαμε, είναι το πώς αντιδράει ο Χοσέ Χιμένεζ στην πίεση. Ο 20χρονος (τον προσεχή Γενάρη τα κλείνει) Ουρουγουανός κεντρικός αμυντικός αποτελεί τον αντικαταστάτη του Μιράντα στο διάστημα που θα λείψει ο Βραζιλιάνος, ωστόσο το σημερινό παιχνίδι δεν μπορεί να αποτελέσει κριτήριο. Και αυτό διότι δεν πιέστηκε καθόλου. Στο γκολ του Σάντα Κρουζ δεν είναι μέσα στη φάση (ο Ανσάλντι τον χάνει στο δεύτερο δοκάρι), ενώ στην άλλη φάση που δημιούργησαν οι φιλοξενούμενοι, ο Γκοντίν έκοψε με προβολή το πλασέ του Σάντα Κρουζ. Ας ελπίσουμε την Τετάρτη ο Ολυμπιακός να του βάλει αρκετή πίεση για να μπορέσει να εκμεταλλευτεί τυχόν λάθη του. Γιατί, όσο καλός και να είναι, η απειρία σε τέτοιο επίπεδο, αποδεικνύεται πολλές φορές καθοριστική.

Σε ρηχά νερά ο Κόκε

Δεν είναι και λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως ο Κόκε είναι ένας τόσο βελτιωμένος και ποιοτικός ποδοσφαιριστής, που θα μπορούσε να παίξει σε οποιαδήποτε ομάδα της Ευρώπης. Ο 22χρονος Ισπανός μέσος, πάντως, δεν ήταν τόσο καλός σήμερα, αν και είχε την ασίστ (από κόρνερ) στο γκολ του Τιάγκο. Ξεκίνησε αριστερά, αλλά συνέκλινε πολλές φορές προς το κέντρο, αλλά δεν βρέθηκε σε καλή μέρα. Συνήθως, αποδεικνύεται καθοριστικός στα περισσότερα παιχνίδια της ομάδας του, αλλά απόψε προφανώς και δεν... χρειάστηκε να παίξει περισσότερο, μιας και «καθάρισαν» άλλοι το ματς.

Πάντως, το ότι απόψε ο Κόκε δεν ήταν τόσο καλός, δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Ο Ολυμπιακός θα πρέπει να τον προσέξει πάρα πολύ, μιας και οι κινήσεις του πολλές φορές δημιουργούν πολλά προβλήματα σε κάθε άμυνα. Έχει ικανότητα να βοηθάει την Ατλέτικο Μαδρίτης από διαφορετικές θέσεις, τόσο στο άκρο της μεσαίας γραμμής, όσο και από πιο κεντρικό ρόλο.

Ποιότητα, μα και... τσαμπουκάς

Για να αντεπεξέλθει μία ομάδα σε κάποιες δυσκολίες, θέλει πάθος, δύναμη και... τσαμπουκά, εκτός της όποιας ποιότητας. Και όλα αυτά τα στοιχεία τα διαθέτει η ομάδα του Ντιέγκο Σιμεόνε. Είναι χαρακτηριστικό πως σε κάποιες φάσεις στο δεύτερο ημίχρονο, όταν άρχισαν να παίζουν πιο σκληρά οι φιλοξενούμενοι, ανάλογα έπραξαν και οι παίκτες της Ατλέτικο. Δεν διστάζουν να βάλουν τα πόδια τους στη... φωτιά και αν χρειαστεί, θα ρίξουν και μία κλωτσιά...

Κλείνοντας, το συμπέρασμά μας είναι αυτό που αναφέρουμε και στον τίτλο. Ο Ολυμπιακός θεωρούμε πως έχει πιθανότητες να πάρει κάτι καλό, έστω και αν αυτές δεν είναι με το μέρος του. Η Ατλέτικο Μαδρίτης είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, αλλά κάθε ομάδα πάνω στον πλανήτη έχει και αδυναμίες...

Διαβάστε επίσης

Το βλέμμα στον Κόκε!

Το βλέμμα στον Κόκε!

Τα 16 από τα 34 γκολ που έχει σημειώσει η Ατλέτικο, έχουν προέλθει από αυτόν. Ο Μίτσελ το ξέρει αυτό.