Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Tσικίνιο, το «κομπιούτερ» του Ολυμπιακού!

Tσικίνιο, το «κομπιούτερ» του Ολυμπιακού!
Κυριακή, 5 Μαΐου 2024 - 13:05

Γράφει ο Αντώνης Αντωνίου

Ο Σαντιάγκο Έσε, μέχρι στιγμής θεωρούνταν από όλους ως ο πιο επιδραστικός και απαραίτητος παίκτης του Ολυμπιακού. Ωστόσο, ο Αργεντινός μέσος φαίνεται πως βρήκε έναν δυνατό ανταγωνιστή, ο οποίος έχει ήδη καταφέρει να πείσει άπαντες πως η 11άδα «πρέπει» να αρχίζει από ‘κείνον.

Ο λόγος, φυσικά για τον σπουδαίο Τσικίνιο. Ο Πορτογάλος μέσος καταφέρνει αθόρυβα να είναι ο πιο σημαντικός παίκτης για την ομαλή λειτουργία του Ολυμπιακού. Μπορεί να το αντιληφθεί κανείς, τα πόσα και σημαντικά πράγματα κάνει ο «Τσίκι» μέσα σε κάθε παιχνίδι. Είναι εκπληκτικό με πόση άνεση μπορεί να «λύνει» κάθε λογής πρόβλημα στον αγωνιστικό χώρο για την ομάδα του.


Όπως αποδεικνύεται, ύστερα από πρωτοβουλία του Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος έκανε την τέλεια «ληστεία» με την απόκτηση του, επήλθε η συμφωνία με την Μπενφίκα ώστε το deal να γίνει άμεσα και όχι το καλοκαίρι. Μάλιστα, μετά την ανακοίνωσή του από τους Πειραιώτες, ο προπονητής του στη Μπενφίκα, Ρότζερ Σμιντ δήλωσε:

«Δεν είμαι χαρούμενος για τις αποχωρήσεις τους, γιατί μου άρεσαν. Ο Τσικίνιο ήταν πολύ καλός πέρυσι, ήταν φανταστικός στο δεύτερο μέρος. Ευχόμαστε σε όλους καλή τύχη».

Η συνεισφορά του στο αγωνιστικό πλάνο του Ολυμπιακού ολοένα και μεγαλώνει και το να έχει καλό αγωνιστικό πρόσωπο ο Πορτογάλος μέσος αμέσως αφήνει θετικό αποτύπωμα και σε αυτό της ομάδας.

Διατηρώντας μια νευραλγική θέση στον άξονα, είναι αυτό που παλιότερα θα λέγαμε «6-8άρι». Εκείνος ο παίχτης δηλαδή που κυρίως έχει στο μυαλό του την ανάπτυξη, την κάλυψη, την μεταβίβαση, την γρήγορη σκέψη και αντίληψη του πού πρέπει να πάει μπάλα. Στα σίγουρα, αλλά όχι στα προβλέψιμα. Και σε αυτό ο Πορτογάλος, όπως και να το κάνουμε, είναι καλός. Πολύ καλός!

Ένα τόσο ποιοτικό «οχτάρι» λύνει τα χέρια σχεδόν κάθε προπονητή, συμπεριλαμβανομένου και του Μεντιλίμπαρ. Ωστόσο δεν είναι soft, αλλά αντίθετα βγάζει πολλή ένταση, ενώ διαθέτει και σκληράδα, παρά την σωματοδομή του που δεν προδιαθέτει για κάτι τέτοιο.

Μάλιστα, πρόκειται για ένα πραγματικό παίκτη-μαραθωνοδρόμο, ο οποίος «καταπίνει» χιλιόμετρα στο γήπεδο και τα δίνει όλα για την ομάδα του.

Σίγουρα σε ρόλο 10αριού ο Τσικίνιο δεν έχει την πληθωρικότητα που τον διακρίνει παίζοντας σαν 8άρι, θέση που του δίνει τη δυνατότητα να παίζει μπρος-πίσω. Ο Μεντιλίμπαρ, όμως, του έχει αλλάξει θέση για δύο λόγους. Πρώτον, για να εκμεταλλευθεί τις στιγμές ποιότητας με τις οποίες μπορεί να κάνει τη διαφορά, όπως το γκολ με την Φενέρ και με την μαγική ασίστ στον Ελ Κααμπί για το 0-1 στο «Villa Park». Επίσης, γιατί είναι καλός στο πρέσινγκ ψηλά και στο να κλέβει έτσι μπάλες και να μοιράζει την μπάλα άμεσα στους κατάλληλους χειριστές της, όπως τον Φορτούνη και τον Ποντένσε.

Οι «ερυθρόλευκοι» χτύπησαν «φλέβα»... χρυσού με την απόκτηση του Tσικίνιο τον Ιανουάριο και δεν θα ήταν καθόλου υπερβολή να πούμε ότι έχουν βρει το βασικό τους για χαφ για τα επόμενα χρόνια. Ο Πορτογάλος μέσος μπορεί να έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον αρκετών ευρωπαϊκών συλλόγων παρότι βρίσκεται στο Λιμάνι περίπου 4 μήνες, ωστόσο ο Ολυμπιακός δεν πρόκειται να κάτσει στο τραπέζι και να συζητήσει την παραχώρησή του. Ο Θρύλος θα επιδιώξει να τον κρατήσει εδώ, στο λιμάνι του, χαρούμενο και... πεινασμένο για τίτλους και μεγάλες ευρωπαϊκές νίκες και διακρίσεις στο μέλλον.

Διαβάστε επίσης