Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Οι ορισμοί μυρίζουν... εξυγίανση

Οι ορισμοί μυρίζουν... εξυγίανση
Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου 2021 - 21:37
Αρθρογράφος: Βαϊος Μπαλάφας
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Πέρασαν ήδη 15 αγωνιστικές και οι διαιτητές με τους βοηθούς δεν σταματούν να προκαλούν. Μάλιστα, ο Κλάτενμπεργκ δεν αντέχει να βλέπει τόσα φάλτσα και από τη 13η αγωνιστική μέχρι σήμερα τιμώρησε δυο διαιτητές (Τζοβάρας και Σκουλάς) και δυο βοηθούς (Τζιώτζιος και Δημόπουλος).

Όμως, αυτό δεν αρκεί. Εκείνο που προέχει είναι να αλλάξει η φιλοσοφία των ορισμών και να παρθούν γενναίες αποφάσεις. Πρόκειται για επιλογές που μυρίζουν... εξυγίανση. Αυτό θα συμβεί μόνο αν οι περισσότεροι διαιτητές πάνε σπίτι τους.

Οι περισσότεροι, η πλειοψηφία του πίνακα, έχουν προκαλέσει και δεν μπορούν να σταθούν σε κανένα γήπεδο. Μάλιστα, η κατάσταση είναι τόσο τραγική που αν χρειαστεί να αναφέρουμε ονόματα, θα πρέπει να ξεκινήσουμε από τους διεθνείς! Το χαμηλό επίπεδο φαίνεται και από το γεγονός ότι αποφασίζει το VAR για όλα, όπως επίσης και από το γεγονός ότι γίνονται λάθη, ακόμη και με το VAR! Από εργαλείο του ποδοσφαίρου, το έχουν μετατρέψει σε εργαλείο της «εξυγίανσης».

Δεν είναι τυχαίο ότι οι ίδιοι διαιτητές αδικούν ή ευνοούν τις ίδιες ομάδες, κάτι που για την UEFA είναι μη αποδεκτό. Αν αποφάσιζε αυτή θα τους είχε στείλει στο σπίτι τους, όμως ο Κλάτενμπεργκ ξεκινά τους ορισμούς από τους πιο «τραγουδισμένους» και σε αυτούς δίνει τις περισσότερες ευκαιρίες, σε αντίθεση με κάποιους άλλους.

Πέρασαν 15 αγωνιστικές και η φιλοσοφία παραμένει η ίδια με την προηγούμενη σεζόν, διαιτησία 1000 % υπέρ της ΑΕΚ και 1000 % υπέρ του ΠΑΟΚ. Αυτό γίνεται επειδή λείπουν οι γενναίες αποφάσεις. Για να γίνουμε περισσότερο κατανοητοί κάποιοι δεν πήγαν σπίτια τους.

Ένα παράδειγμα της κακής φιλοσοφίας των ορισμών, εξίσου κακής με τα λάθη των διαιτητών, είναι η επιλογή του Καραντώνη (Ημαθίας) στο παιχνίδι Παναιτωλικός-Ολυμπιακός. Πρόκειται για τον ρέφερι που άφηνε τους Κοτσάνη (Δράμας) και Απτόσογλου (Αθηνών) να τραβάνε γραμμές στο VAR για να μη μετρήσει το γκολ του Χασάν στα Γιάννινα, επειδή... εφηύραν οφσάιντ του Ελ Αραμπί. Άκουγε πως τραβούσαν τις γραμμές (σ.σ. οι διάλογοι του VAR τους εξέθεσαν), όμως ο Καραντώνης δεν πήγε να δει τη φάση στην οθόνη, αν και ο διαιτητής είναι αυτός που έχει την τελική ευθύνη. Αρα, έχει και την μεγάλη ευθύνη για την αλλοίωση αποτελέσματος.

Θέλετε κι άλλο παράδειγμα; Η επιλογή του Τζήλου (Λάρισας) όχι απλά για πέμπτη φορά σε ματς του ΠΑΟΚ αλλά για δεύτερη σερί αγωνιστική! Από VAR στο Περιστέρι, θα σφυρίξει το εντός έδρας παιχνίδι του με τον Βόλο. Σε αυτό το ματς στο VAR θα είναι ο Μανούχος που επίσης μπαίνει για πέμπτη φορά στον ΠΑΟΚ (ως διαιτητής, VAR ή τέταρτος).

Διαβάστε επίσης