Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

ΝΙΚΗ ΜΕ ΣΚΟΡ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΡΥΛΟ

ΝΙΚΗ ΜΕ ΣΚΟΡ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΡΥΛΟ
Τετάρτη, 16 Αυγούστου 2017 - 15:38

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΑΒΑΘΙΩΤΗΣ

Πολλά τα «αναμφισβήτητα» του αγώνα που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι μπορεί…

Να τελειώνουμε από σήμερα για να πάμε χωρίς άγχος στην Κροατία

Ο σημερινός αγώνας μπορεί να χαρακτηριστεί και αγώνας των στερεότυπων. Πόσα είναι τα πράγματα που δεν αμφισβητούνται, σχετικά με τις αντιπάλους;

Αναμφισβήτητα, ο Ολυμπιακός είναι καλύτερη ομάδα, υπερέχοντας αγωνιστικά σε όλες τις γραμμές.

Αναμφισβήτητα, ο Ολυμπιακός διαθέτει ποιοτικότερο, εμπειρότερο και βαθύτερο ρόστερ. Εχει ΔΥΟ παίκτες ισάξιους σε κάθε θέση, αλλά και άλλες λύσεις για κάθε θέση. Το αναμφισβήτητο αυτό γεγονός συντελεί ώστε να μη φαίνονται σχεδόν καθόλου οι όποιες, κατά περίσταση και περίπτωση, απουσίες βασικών. Πίσω από κάθε «βασικό», υπάρχει άλλος ένας «βασικός».

Αναμφισβήτητα, ο Ολυμπιακός υπερέχει και στο θέμα δυναμισμού της έδρας. Ομάδες που να διαθέτουν έδρα σαν το Καραϊσκάκη υπάρχουν πολύ λίγες στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και όλες τους συγκαταλέγονται στα μεγαθήρια.

Αναμφισβήτητα, ο Ολυμπιακός διαθέτει και την εμπειρία τόσο κρίσιμων διεθνών αγώνων, που δεν διαθέτει η Ριέκα.

Αναμφισβήτητα, τέλος, ο Ολυμπιακός έχει ανεβασμένη ψυχολογία σε σχέση με την αντίπαλό του, διότι προέρχεται από εντυπωσιακή πρόκριση, χωρίς ήττα, επί της Παρτιζάν, που κατά γενική ομολογία είναι σαν ομάδα καλύτερη και πολύ πιο επικίνδυνη από την πρωταθλήτρια Κροατίας. Αντίθετα, η Ριέκα προέρχεται από μία αγχώδη και πιεστική πρόκριση σε βάρος της μικρής δυναμικότητας Σάλτσμπουργκ, χωρίς νίκη, αλλά χάρη στο εκτός έδρας γκολ.

Δικαίως και άνευ αμφιβολίας, τα προγνωστικά δίνουν μεγάλο αέρα πρόκρισης στον Ολυμπιακό και μικρές, χλωμές και ασήμαντες ελπίδες στη Ριέκα, την οποία κατατάσσουν στις ομάδες με τις μικρότερες πιθανότητες να προκριθούν στους ομίλους της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Αναμφισβήτητο φαβορί, λοιπόν, ο Ολυμπιακός και για να καταθέσω την απόλυτη βεβαιότητά μου για τη σημερινή αναμέτρηση, θα πω ότι πρόκειται, εκτός όλων των άλλων, και για μία ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ για τον Θρύλο και τους παίκτες του να καταγάγουν μία ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ νίκη, με μεγάλο σκορ. Αν τελικά έρθει μια τέτοια νίκη, τα οφέλη θα είναι πολλαπλά τόσο για την ομάδα όσο και για τους παίκτες. Η ομάδα θα ανεβάσει κατακόρυφα το πρεστίζ της και θα εμφανιστεί στους ομίλους ως μία τρομερά επικίνδυνη, άρα υπολογίσιμη ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ποδοσφαιρική δύναμη, με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό.

Οσο για τους ποδοσφαιριστές, δύο πράγματα δεν πρέπει να ξεχνούν. Το πρώτο, ότι η είσοδος της ομάδας στους Ομίλους σημαίνει και γι’ αυτούς εντυπωσιακό άλμα στην καριέρα τους, με βέβαιη την καλυτέρευση και της αξίας τους, αλλά και της οικονομικής τους κατάστασης. Το δεύτερο είναι η παρουσία δεκάδων μάνατζερ και σκάουτερ των κορυφαίων ευρωπαϊκών δυνάμεων στο Καραϊσκάκη. Και θα είναι η καλύτερη, η κορυφαία τους ευκαιρία να δείξουν τις δυνατότητές τους, πόσο μετρούν σαν αξίες στο διεθνές ποδοσφαιρικό στερέωμα.

Ελπίζω, λοιπόν, και μάλιστα διατηρώ μία ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ για το σημερινό παιχνίδι, ότι το σκορ της νίκης του Ολυμπιακού θα είναι εντυπωσιακό. Και αυτό, χωρίς να παραγνωρίζω ότι η Ριέκα μπορεί να έχει άλλες απόψεις και δικαίως θα τις έχει. Ομως, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα σε ό,τι αφορά τη δυναμική των δύο ομάδων, όπως τα αναλύσαμε στην αρχή.

Βεβαίως λοιπόν η Ριέκα ελπίζει. Και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεν ήρθε στην Ελλάδα για να κάνει… ηλιοθεραπεία, όπως είχε πει ο ανεκδιήγητος προπονητής της Παρτιζάν. Δεν υπάρχει αμφιβολία, επίσης, ότι οι παίκτες της θα έχουν προετοιμαστεί ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ για το ΚΟΜΒΙΚΟ στην ιστορία τους αυτό παιχνίδι. Το αντίθετο θα ήταν αφύσικο. Αλλά κατά βάθος ΞΕΡΕΙ. Και επειδή ξέρει, διότι δεν είναι δυνατόν να μην ξέρει τι εστί Ολυμπιακός και δη Ολυμπιακός ΣΕ ΚΑΛΗ ΜΕΡΑ. Επομένως, το θέμα είναι πώς θα διαχειριστεί η ίδια τη γνώση της. Ποιος θα είναι δηλαδή ο τρόπος ανάπτυξης του παιχνιδιού της, πού θα κυμανθεί η φιλοσοφία της σαν ομάδα.

Για τη Ριέκα υπάρχουν δύο δρόμοι. Ο ένας να κλειστεί πίσω από τη σέντρα, με διπλές και τριπλές ζώνες άμυνας, για να αποφύγει όσο μπορεί ένα ευρύ σκορ. Κάτι ανάλογο δηλαδή με αυτό που κάνουν οι ελληνικές ομάδες όταν παίζουν στο Καραϊσκάκη. Παίζουν επιφυλακτικά, κλείνουν διαδρόμους, βάζουν τρία-τέσσερα στόπερ μπροστά από τη μεγάλη τους περιοχή, ντουμπλάρουν τα μαρκαρίσματα στα εξτρέμ του Ολυμπιακού και γενικά χρησιμοποιούν όλα τα χαρακτηριστικά του «κλεφτοπόλεμου»: Διαρκές πρέσινγκ στο κέντρο, δυνατό -πολλές φορές και αντιαθλητικό- μαν του μαν στον Φορτούνη ή όποιον άλλο αναλάβει την ανάπτυξη του Ολυμπιακού, σκληρά έως βίαια μαρκαρίσματα στα εξτρέμ, προκειμένου να φοβούνται και να μην επιχειρούν πλαγιοκοπήσεις.

Αυτός είναι ο ένας τρόπος αντίδρασης κατά του Ολυμπιακού, που βεβαίως έχει και τα θετικά, έχει και τα αρνητικά του. Παίζοντας συνεχώς μέσα στα αμυντικά της χαρακώματα, είναι πολύ δύσκολο να σκοράρει. Το θέμα του γκολ, πλέον, εναπόκειται στην τύχη και στην εκμετάλλευση των τυχόν λαθών της άμυνας του Ολυμπιακού. Ο δεύτερος τρόπος αντίδρασης για μία κοντρολαρισμένη (όπως όλες οι σέρβικες, κροάτικες, σλοβένικες κ.λπ.) ομάδα, είναι να βγει εξαρχής στην επίθεση και να κυνηγήσει το γκολ-αιφνιδιασμός από την αρχή του αγώνα. Θεωρώ αυτό τον τρόπο ιδιαίτερα επικίνδυνο για τον Ολυμπιακό. Από την άλλη, όμως, θα του δοθεί μεγαλύτερη ευχέρεια να ανοιχτεί στον χώρο. Και όποια ομάδα δίνει χώρο ανάπτυξης στον Ολυμπιακό, το μετανιώνει πικρά.

Οπως προείπα, διατηρώ τη ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ (και δεν το γράφω συχνά αυτό) ότι ΣΗΜΕΡΑ ο Ολυμπιακός ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΚΡΙΣΗ. Οτι θα επιτύχει τέτοια νίκη, ώστε η ρεβάνς στην Κροατία να είναι μία τυπική διαδικασία, χωρίς άγχος και χωρίς πολλές δυσκολίες.

Και επειδή ΟΛΟΙ ΜΑΣ ξέρουμε τι σημαίνει για την ομάδα μας, στον τομέα ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ της μέχρι το τέλος της μεταγραφικής περιόδου, πιστεύω ότι αυτή μου η αισιοδοξία δεν είναι διόλου υπερβολική. Ναι, δεν μπορώ να δω κάτι άλλο να διαγράφεται στον ερυθρόλευκο ορίζοντα, πέρα από μία εντυπωσιακή ΝΙΚΗ-ΠΡΟΚΡΙΣΗ από ΣΗΜΕΡΑ, στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης».

ΜΕ ΤΟ ΠΟΥ ΤΕΛΕΙΩΣΕ Η ΣΥΣΚΕΨΗ

Για να είμαι ειλικρινής, δεν ανησυχώ για περαιτέρω αναζωπύρωση της φωτιάς και άλλα τέτοια. Η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου εμφανίστηκε εγκαίρως. Πριν δηλαδή καεί ολόκληρη η Αττική. Και δεν μπορώ να πω ότι άργησε κιόλας.

Με το που τελείωσε η σύσκεψη με τον Μελισσανίδη και τον Φλαμπουράρη, για το κόψιμο δέντρων στην αγιασοφιά και την ομαλή ροή του χρήματος στα έργα, αμέσως το κορίτσι παράτησε και τους αστακούς και το χαβιάρι, ακόμα και τις σαμπάνιες και έκανε την εμφάνισή της στα καμένα. Εβγαλε το διάγγελμά της και ζήτησε σεβασμό απ’ όλους.

Τι άλλο να έκανε, δηλαδή;

Και… ακούσια κατάποση ύδατος στο συμβόλαιο του Λουτσέσκου!

Αν… ΔΕΝ πάρει τον τίτλο

Τρομερή αποκάλυψη! Στο συμβόλαιο που υπέγραψε ο Λουτσέσκου με τον Μπάουγκ, αναφέρεται και ένα ποσόν 500.000 ευρώ ως μπόνους για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

*** Νομίζω ότι τόσο ήταν και το μπόνους που περιλαμβανόταν στο συμβόλαιο του Σανόγεβιτς, ίσως λίγο μικρότερο (ακόμη ο Σανόγεβιτς δεν αισθάνεται αρκετά ασφαλής για να αρχίσει να μιλάει. Περιμένω να αρχίσει τις προσεχείς μέρες, όταν θα βρίσκεται σε απόσταση ασφαλείας).

*** Αυτό που με εκπλήσσει, πάντως, είναι γιατί… μόνον πεντακόσια χιλιάρικα το μπόνους, ενώ θα μπορούσε να είναι και πεντακόσια εκατομμύρια! Αφού ούτως ή άλλως τα ποσά είναι με το στόμα, τι θα πείραζε;

*** Εγώ όμως θα σας αποκαλύψω έναν ακόμη όρο του συμβολαίου Λουτσέσκου: Ετσι και δεν πάρει το πρωτάθλημα ή έστω χάσει και τη 2η θέση στα πλέι οφ, θα υποστεί το μαρτύριο της ακούσιας κατάποσης ύδατος, μέχρι τελικού σκασμού. Ποινή που συνηθίζεται εις τας Σοβιετίας, για όσους αποδεικνύονται κατώτεροι των προσδοκιών.

Ευτυχώς που δεν ήρθε ο παλαβός Μπιελσά

Πλάκα-πλάκα, το γαλλικό πρωτάθλημα τείνει να γίνει το καλύτερο στην Ευρώπη.

Από τα δέκα παιχνίδια της 2ης αγωνιστικής, τα επτά έγιναν… διπλά! Επτά διπλά, τρείς άσσοι, καμία ισοπαλία!

Σπάνιο το φαινόμενο, μη μου πείτε.

*** Και θυμάμαι, όταν ο Ολυμπιακός έψαχνε για προπονητή, μεταξύ αυτών που προβάλλονταν ως πιθανοί ήταν και ο Μπιέλσα, ο οποίος τελικά πήγε στη Λίλλ.

Και γίνεται η πρεμιέρα προχθές, με τη Λίλλ να πηγαίνει στο Στρασμπουργκ. Αρχίζει το παιχνίδι, κάτι δεν του πάει καλά του Μπιέλσα και αρχίζει τις… αλλαγές! Αλλαγή στο 12’, αλλαγή στο 19’, αλλαγή στο 37’… πάπαλα οι αλλαγές!

Ξεκινάει το δεύτερο ημίχρονο με 0-0 και γύρω στο 65’ ο τερματοφύλακας της Λιλ πετάει την μπάλα πάνω σε αντίπαλο και αποβάλλεται. Και τώρα τι γίνεται, που οι αλλαγές έχουν εξαντληθεί;

Βάζει λοιπόν στο τέρμα τον… σέντερ φορ, ύστερα τον αλλάζει κι αυτόν και βάζει τερματοφύλακα έναν αμυντικό.

Και βεβαίως, τρώει μια ΤΡΙΑΡΑ μεγαλοπρεπή και πάει καλιά του.

Οσο για τη διοίκηση της Λιλ, τραβάνε ομαδικά τα μαλλιά τους, με τον απίθανο που προσέλαβαν και τον πληρώνουν για να κάνει τις παλαβομάρες του σε βάρος της ομάδας.

ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟ ΔΑΣΚΑΛΟ

«Μνημόνια μέχρι να βγάλει ο ήλιος κέρατα»!

Εντονες ήταν οι αντιδράσεις των αναγνωστών μετά την αποκάλυψη για τις απίθανες αμοιβές των δοτών της ΕΠΟ.

Χαρακτηριστικά τα παρακάτω e-mail προς τη στήλη:

«Γι’ αυτό το χάλι και για το Rena Arena, μνημόνια μέχρι να βγάλει ο ήλιος κέρατα! Εχουν κόψει όλες τις οικονομικές βοήθειες σε όλα τα αθλήματα, έχουν αφήσει τα πάντα στο έλεος του Θεού και της τύχης. Μην ξεγελιόμαστε, τα μετάλλια και οι άλλες διακρίσεις έρχονται γιατί υπάρχει η ιδιωτική πρωτοβουλία με τη μορφή χορηγών και βέβαια η ΤΕΡΑΣΤΙΑ θέληση, το ταλέντο και κυρίως η Ελληνική Ψυχή των αθλητριών και αθλητών που ΔΕΝ περιμένουν να σηκώσουν την Ελληνική Σημαία μέσω της... κλήρωσης. Τελευταίο θύμα η Εθνική Μπάσκετ, που με θερμοκρασίες 40 και βάλε, είχαν αφήσει αυτούς και περίπου 5.000 θεατές χωρίς κλιματισμό στο γήπεδο-καμίνι της Πάτρας. Παίδες εν καμίνω!! Μέχρι που εξερράγη ο Μπουρούσης και έτρεχαν και δεν έφταναν οι Βασιλακόπουλοι και οι Φιλιππινέζες του. Κατάντια...» (Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος).

Καλείται… από μόνος του ο δήμαρχος

«Ο,τι και να γράψει κάποιος για την αθλιότητα αυτή, είναι τίποτα! Οι τύποι λειτουργούν ως μαφιόζοι και κακώς απορούν κάποιοι, αφού επικεφαλής είναι ο Ιβάν και ο νιάου... Δυστυχώς, το δύσμοιρο ποδόσφαιρο θα γνωρίσει άλλα κόλπα! Και με την ευκαιρία, ένα ερώτημα. Αυτός ο εν αργία δήμαρχος Βόλου γιατί και ως τι καλείται παντού;;;» (Γιαννης Αγγέλου).

  • Οχι, φίλε μου, ο… εν αργία δήμαρχος Βόλου δεν έχει καμία ανάγκη να κληθεί από κανένα. Αυτο-καλείται από μόνος του, όπου γουστάρει.

Τι έργο παρουσιάζουν;

«Τι έργο παρουσιάζουν για να έχουν τέτοιες αμοιβές; Και γιατί τόσα πολλά χρήματα; Πόσα ποσοστά παίρνει η ΕΠΟ από τις ΕΠΣ όλης της χώρας από τιμωρίες, δελτία, διαιτησίες κ.λπ.; Τι κάνουν τα Συμβούλια των ΕΠΣ; Γιατί δεν αντιδρούν γι’ αυτά τα ΑΙΣΧΗ; Θα απαντήσει κανείς; Κορόιδα παράγοντες τοπικών Σωματείων, να ποιοι τα παίρνουν!!» (Αλέκος Πολίτης).

  • Τσοντάρει και το κράτος.

Και… «ρωσόσκυλα»!

«Γι’ αυτό πετσόκοψαν μισθούς και συντάξεις, για να πληρώνουν τους κολλητούς και τα κομματόσκυλα» (Αλέξανδρος Λ. Λεβεντίδης).

  • Συγγνώμη, αλλά αν δεν πετσόκοψαν… όλους τους μισθούς. Τους μισθούς των δικών τους τους… αύξησαν κιόλας! Μη λέμε υπερβολές.
  • Και κάτι ακόμα. Δεν είναι όλοι «κομματόσκυλα». Υπάρχουν και… «ρωσόσκυλα» και… «ζητιανόσκυλα». Ολοι οι… καλοί χωράνε.

Μαύρη Ποίηση…

«Στης Αττικής την ολόμαυρη ράχη

περπατώντας η Ρένα μονάχη

αναπολεί τα μικρά συριζάκια

και στην τσέπη “χαρτούρα” ωθεί

να τη δώσει στον κύριο Μήτσο

που την έχει ανάγκη πολύ

φτιάχνει γήπεδο ο δυστυχισμένος

να χαρούν Κοντονής και Καμμένος»

(Απόστολος Τσιτσάρας).

(Το κείμενο δημοσιεύτηκε στον «ΓΑΥΡΟ» στις 16/08/2017)

Διαβάστε επίσης