Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Ο ΣΑΒΒΑΣ, Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, Ο ΘΟΔΩΡΟΣ ΚΙ’ ΕΓΩ

Ο ΣΑΒΒΑΣ, Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, Ο ΘΟΔΩΡΟΣ ΚΙ’ ΕΓΩ
Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου 2017 - 16:21

Ο φίλος αναγνώστης Γιάννης Χολετσίδης, είχε την καλωσύνη να μου στείλει στο messenger ένα βιντεάκι από το γήπεδο του Πλατανιά, αμέσως μετά τη λήξη, όπου ΔΕΣΠΟΖΕ η ΤΙΤΑΝΙΑ φυσιογνωμία του Σάββα Θεοδωρίδη. Να στέκει όρθιος μέσα στην παγωνιά, δίπλα στη γραμμή του αράουτ και να χαιρετάει συγκινημένος ένα προς ένα τα παιδιά του Ολυμπιακού, αλλά ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΛΑΤΑΝΙΑ, πού περνούσαν από μπροστά του.

Το βιντεάκι του καλού φίλου, συνοδεύονταν από τα λόγια :

«Σε όλο το ματς όρθιος ήταν. Αφιέρωσε το σε όσους τον βρίζουν. Κάτι βαζελόγαυρους. Σήμερα από τα Χανιά το βιντεάκι. Μετά το τέλος του ματς».

Ομολογώ ότι δεν αισθάνθηκα καλά, προσωπικά, αν και δεν έχω κανένα λόγο να μην αισθάνομαι καλά. ΜΕΓΑΛΩΣΑ ως ΕΦΗΒΟΣ με την φωτογραφία – αφίσα του Σάββα Θεοδωρίδη στον τοίχο, απέναντι από το κρεββάτι μου. Ηταν εκείνη η φωτογραφία με το απίθανοι πλονζόν, πού δέσποζε τότε στον αθλητικό Τύπο. Δεν ήταν απλά ίνδαλμα ο Σάββας γιά μένα και γιά πολλούς σαν και εμένα. Ηταν ο ΘΡΥΛΟΣ. Ηταν ένας Θρύλος, μέσα σε άλλο ΘΡΥΛΟ.

Οι πορείες μας έμελλε να διασταυρωθούν και πολλά χρόνια μετά. Ζήσαμε παράλληλα και από κοντά, εγώ στο ρεπορτάζ και ο Σάββας Θεοδωρίδης ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ του ποδοσφαίρου. Ουδέποτε υπήρξε στο παρελθόν καριερίστας παράγοντας του ποδοσφαίρου, για να επιτύχει και να σταδιοδρομήσει ως παράγοντας. Ούτε και είχε καμία … προσωπική «ανάγκη» να γίνει παράγοντας, αφού η οικονομική του κατάσταση ήταν ανέκαθεν πολύ υψηλού επιπέδου.

Θυμάμαι μάλιστα, ότι κάποτε ο Θεόδωρος Νικολαϊδης μου είχε πεί και διαβεβαιώσει ότι «ο Σάββας έχει περισσότερα λεφτά από τον Κόκκαλη». Γέλασα, αλλά το αφεντικό μου ( όπως τον αποκαλούσα τότε ) τσατίστηκε : «Μην αμφισβητείς αυτά πού σου λέω. Ξέρω πολύ καλά τι λέω».

*** Ο Σάββας Θεοδωρίδης, λοιπόν, έγινε παράγοιντας του ποδοσφαίρου ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΝΑ λόγο. Γιά να είναι πάντα ΚΟΝΤΑ στον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ. Για να μην απομακρυνθεί ΠΟΤΕ από την ομάδα ΤΟΥ, αυτή πού υπηρέτησε και υπηρετεί ΑΠ’ ΟΛΑ τα πόστα. Και κοντά του, σε στενή και αγαθή πάντα συνεργασία και η …αφεντιά μου. Ο ίδιος ο Σάββας μάλιστα, έχει να το λέει και να μου το θυμίζει όποτε τηλεφωνιόμαστε : «Πόσα ζήσαμε μαζί ρε Μανόλο. Θυμάσαι τότε στην ΕΠΟ, με τον Τριβέλα και τους άλλους ; Οι δύο μας είμασταν εναντίον όλων. Μόνοι μας τους παλεύαμε και τους νικάγαμε. Θυμάσαι;»

Αν θυμάμαι, λέει ; Κάποιοι άλλοι ίσως να μη θυμούνται, ή να ΘΕΛΟΥΝ να μη θυμούνται, αλλά δεν με ενδιαφέρει.

Οι συναισθηματικές σχέσεις μου με τον Ολυμπιακό αφορούν ΕΜΕΝΑ και του Σάββα αφορούν ΤΟΝ ΣΑΒΒΑ και κανέναν άλλο.

*** Αυτό ακριβώς το ΔΕΣΙΜΟ πού είχα με τον Σάββα, ήταν η αιτία πού με οδήγησε σε κάποιες «αστοχίες». ΗΘΕΛΗΜΕΝΕΣ αστοχίες. Πού με ανάγκασαν να ΒΛΕΠΩ, να ΜΑΘΑΙΝΩ, να ΓΝΩΡΙΖΩ, αλλά να ΜΗ ΜΠΟΡΩ να γράψω.

ΧΡΟΝΙΑ τώρα κρατάει αυτή η κολόνια με τον ΘΟΔΩΡΑΚΗ. Χρόνια τώρα την αφουγκράζομαι, την αισθάνομαι, την υποψιάζομαι και εντέλει τη ΓΝΩΡΙΖΩ. Αισθανόμουν άβολα, εξ αιτίας της «οσμής της κολόνιας» αυτής, όταν μιλούσα με τον Σάββα. Και κάνα δυό φορές, πού προσπάθησα να φέρω την κουβέντα εκεί, η πληγωμένη αντίδραση με σταμάτησε. Αλλαζα κουβέντα. Δεν μου πήγαινε – και δεν μου πάει, ακόμα – να πληγώσω τον ΓΙΓΑΝΤΑ, να στεναχωρήσω τον ΤΙΤΑΝΑ, αυτόν τον ΟΡΘΙΟ ΠΑΝΤΑ θρύλο του ΘΡΥΛΟΥ.

*** Τελευταία, δεν μπορούσα πια, ήταν αδύνατον να μην συμπεριλάβω στην αρθρογραφία μου τα ΚΑΜΩΜΑΤΑ του Θοδωράκη, πού ΑΤΥΧΩΣ γιά τον Ολυμπιακό, βρίσκεται σε θέση από την οποία ΜΠΟΡΕΙ και να κάνει ζημιά, ακόμα και να ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ τον Ολυμπιακό, ΒΟΗΘΩΝΤΑΣ ή και ΠΡΙΜΟΔΟΤΩΝΤΑΣ τους ΟΡΚΙΣΜΕΝΟΥΣ, ΑΝΗΘΙΚΟΥΣ και ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΥΣ εχθρούς του.

Ο Θοδωράκης, γιά λόγους πού ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΜΟΝΟΝ Ο ΙΔΙΟΣ, εχθρεύεται αφάνταστα τον Ολυμπιακό. Κυρίως και ιδιαιτέρως, τον Ολυμπιακό του ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΑΡΙΝΑΚΗ.

Και αυτή η κατάσταση, με ξεπερνάει σαν δημοσιογράφο. Εγραψα ( ΟΛΙΓΑ ) και αν παραστεί ανάγκη ΘΑ ΞΑΝΑΓΡΑΨΩ.

*** Αυτό όμως δεν σημαίνει επ’ ουδενί ότι ΔΕΝ ΑΓΑΠΩ πιά, ότι ΔΕΝ ΣΕΒΟΜΑΙ, ότι ΔΕΝ ΛΑΤΡΕΥΩ το εφηβικό, νεανικό και δημοσιογραφικό μου ίνδαλμα.

Ο Σάββας Θεοδωρίδης, δήλωσε πρόσφατα πως ΞΕΧΝΑΕΙ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ( τον πόνο της παλιοαρρώστειας ) όταν βρίσκεται κοντά και δίπλα στον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ. Τον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΤΟΥ.

Πολλοί συγκινήθηκαν. Εγώ, έκλαψα ( είναι και η ηλικία, βλέπετε ).

Η φωτογραφία του ΑΓΕΡΩΧΟΥ, του ΠΑΝΤΟΤΕΙΝΟΥ Σάββα Θεοδωρίδη, του ασπρομάλλη γίγαντα δίπλα στη γραμμή του αράουτ να υποδέχεται ΝΙΚΗΤΕΣ τους λεβέντες της ομάδας μας, εξακολουθεί και θα εξακολουθεί μέχρι τέλους να με ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΕΙ όπως σε όλη μου τη ζωή με συγκλόνιζε η φωτογραφία του σ’ εκείνο το αξεπέραστο μπλονζόν.

ΑΔΙΣΤΑΚΤΗ ΔΗΛΗΤΗΡΙΩΔΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΑΠΟ ΤΟ SITE ΤΟΥ ΙΒΑΝ

ΒΑΦΤΙΣΑΝ «ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΡΑΤΙΑ» ΚΑΙ «ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΟ ΧΤΥΠΗΜΑ» ΕΝΑ ΣΥΝΗΘΕΣΤΑΤΟ ΦΑΟΥΛ ΤΟΥ ΦΙΓΚΕΪΡΑΣ !

Όλα για το σκοπό του ΕΠΗΡΕΑΣΜΟΥ του επόμενου διαιτητή

Η φάση εκτυλίχθηκε ως εξής. Σε μια μπαλιά πλάγια και έξω από την περιοχή του Ολυμπιακού, ο Φιγκέϊρας προσπάθησε να αποκρούσει κοιτάζοντας προς τη μπάλα και έχοντας θέση λίγο πιο μπροστά από την πορεία της, σηκώνοντας το δεξί του πόδι αρκετά ψηλά, περίπου στο ύψος του κεφαλιού του.

Την ίδια στιγμή, από πλάγια και με κατεύθυνση προς τον Φιγκέϊρας ερχόταν ο παίκτης του Πλατανιά Κοροβέσης, με το κεφάλι ελαφρώς σκυφτό, προκειμένου να το προφυλάξει από ενδεχόμενη πρόσκρουση στον αντίπαλο αμυντικό. Το σηκωμένο πόδι του Φιγκέϊρας, βρίσκει τη μπάλα, πού απομακρύνεται και στη συνέχεια φαίνεται να έρχεται σε επαφή με το πρόσωπο του Κοροβέση, ο οποίος πέφτει κάτω και μένει γιά λίγα δευτερόλεπτα εκεί, ξαπλωμένος στο έδαφος.

Ο διαιτητής διακόπτει το παιχνίδι, δίνει φάουλ σε βάρος του Ολυμπιακού και κίτρινη κάρτα στον Φιγκέϊρας. Ο νούς όμως όλων στον πεσμένο Κοροβέση. Πρώτη εντύπωση : Αμάν, τι έπαθε ; Χτύπησε άσχημα το παιδί ;

Ο παίκτης του Πλατανιά σηκώνεται, η κάμερα δείχνει από κοντά το πρόσωπό του, ο γιατρός λέει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και το παιχνίδι συνεχίζεται κανονικότατα, χωρίς καμία διαμαρτυρία ένθεν και εκείθεν, αφού ΟΛΑ εξελίχθηκαν ομαλά και ΣΥΜΦΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΑ.

Εδώ όμως, κάποιοι … εξαγριώνονται ! Κάποιοι επιτίθενται στο διαιτητή. Κάποιοι τον κατηγορούν : «Αφησε ατιμώρητο το … ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ χτύπημα … ΚΑΡΑΤΕ του Φιγκέϊρας, στο κεφάλι του Κοροβέση», ο ένας. «Δεν τιμώρησε ΩΣ ΟΦΕΙΛΕ με κόκκινη κάρτα το ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΟ χτύπημα του Φιγκέϊρας», ο άλλος. Και το ρεζουμέ, σαν τελικό συμπέρασμα : «Πάλι με τη διαιτησία κέρδισε ο Ολυμπιακός» !

Δεν νομίζω ότι χρειάζεται κάποιος αναγνώστης μας ιδιαίτερη … ενημέρωση περί του ΠΟΙΟΙ ήταν αυτοί πού κατελήφθησαν από … ιερά αγανάκτηση για το γεγονός ότι ο Φιγκέϊρας … πήρε μόνο κίτρινη και όχι κόκκινη όπως θα ήθελαν, ώστε να μείνει ο Ολυμπιακός με δέκα παίκτες από το 6’, όπως επιθυμούσαν σφόδρα. Είναι οι ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ της ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑΣ Σαμπίντι και Μελισσανίδη, πού φωλιάζουν στο site sdna.gr το οποίο διευθύνει, έχοντας στη διάθεσή του μπάτζετ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΩΝ χιλιάδων ευρώ κάθε χρόνο, ο πρώην «πρασινοφρουρός» της εφημερίδας «ΠΡΑΣΙΝΗ».

Με το πού έγινε και ευθύς μόλις πέρασε, χωρίς να προκαλέσει ιδιαίτερη προσοχή η συγκεκριμένη φάση, το ΤΣΑΤΣΟΘΡΕΦΟΜΕΝΟ site ξεκίνησε την συνήθη του ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ της Κοινής Γνώμης σε βάρος του Ολυμπιακού : «Δολοφονικό και εγκληματικό το χτύπημα του Φιγκέϊρας στο κεφάλι του Κοροβέση», για το οποίο «ο διαιτητής δεν έδειξε, ως … όφειλε, κόκκινη κάρτα». Το ένα άρθρο μετά απ’ τ’ άλλο και δώστου πάλι απ’ την αρχή.

Ντέλεσιτς όπως Κοροβέσης, Κασάδο όπως Φιγκέϊρας

ΙΔΙΑ ΦΑΣΗ, ΙΔΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΧΘΕΣ ΑΠΟ ΑΛΛΟΝ ΔΙΑΙΤΗΤΗ

Όλα όμως έχουν τα όριά τους και όταν αυτά τα όρια ξεπερνιούνται, η ΑΠΑΝΤΗΣΗ είναι απαραίτητη. Σε ποιόν … όφειλε ο διαιτητής, ρε πουλητάρια, να δείξει κόκκινη ; Στο αφεντικό σας ; Εχει τέτοιου είδους … χρέος και δεν το ξέραμε; Διότι ο Κανονισμός δεν λέει ΤΙΠΟΤΑ γιά κόκκινη σε περιπτώσεις σαν αυτή. Και επειδή η ιστορία επαναλαμβάνεται και η αλήθεια πάντα αποκαθίσταται, ιδού μία φάση ΠΑΡΟΜΟΙΑ από το χθεσινό Λάρισα – Ξάνθη και συγκεκριμένα στη φάση του πρώτου γκολ. Ο Κασάδο της Ξάνθης σηκώνει πολύ ψηλά το πόδι γιά να αποκρούσει τη μπάλα, ο αντίπαλος Ντέλεσιτς σκύβει λίγο το κεφάλι και … τρώει την κλοτσιά ακριβώς στο κούτελο !

Πέφτει κάτω ο Ντέλεσιτς και ο διαιτητής πού σπεύδει εκεί, δίνει ΠΕΝΑΛΤΥ σε βάρος της Ξάνθης και ΚΙΤΡΙΝΗ στον Κασάδο πού συνεχίζει κανονικότατα και αυτός, όπως ο Φιγκέϊρας στον Πλατανιά. Η μόνη διαφορά, ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση δόθηκε ΠΕΝΑΛΤΥ και όχι φάουλ, όπως στον Πλατανιά. Ποιος είναι ο λόγος ; Απλά, ότι η φάση με την κλοτσιά του Ντέλεσιτς έγινε ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ της Ξάνθης, ενώ του Φιγκέϊρας ήταν ΕΚΤΟΣ περιοχής. Όμως, η παράβαση κατά τα άλλα ήταν ΙΔΙΑ και η τιμωρία επίσης, με τη διαφορά του εντός και εκτός περιοχής.

Φράπα το μαγουλάκι μετά την … «εγκληματική καρατιά» !

Αστε λοιπόν τους ΤΣΑΤΣΟΥΣ να ΣΚΟΥΖΟΥΝ και να ΑΛΥΧΤΟΥΝ. Η μόνη τους έννοια, είναι το πώς θα ΘΙΞΟΥΝ τον Ολυμπιακό, το πώς θα δημιουργήσουν αντιολυμπιακό κλίμα, δηλητηριάζοντας την κάθε του επιτυχία και καταγγέλλοντας την κάθε του ενέργεια, κατά κανόνα κάνοντας το άσπρο – μαύρο.

Το καύκαλο

Ας δούμε όμως τώρα και το πώς οι Πλατανιάδες προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν την δύναμη της προβολής πού τους δίνουν τα Μέσα του Σαμπίντι. Τι έπαθε ο Κοροβέσης από το … δολοφονικό, το … εγκληματικό χτύπημα το κεφάλι; Τον πήραν τα ζουμιά ; Εσπασε το καύκαλο ; Προκλήθηκαν σοβαρές αμυχές ; Χρειάστηκε ράμματα ;

Ανεγερθείς μετά δυσκολίας

Εδώ λοιπόν είναι πού λέμε … ας είναι καλά η τηλεόραση και η … θρασύτητα της κάμερας, πού βρέθηκε ΔΙΠΛΑ στον πεσμένο και ανεγερθέντα με δυσκολία ποδοσφαιριστή. Το πρόσωπό του το είδαμε την ώρα πού το εξέταζε ο γιατρός, από απόσταση λίγων εκατοστών. Λοιπόν, με λίγα λόγια, όχι αμυχή, όχι τραύμα, όχι μελανιά, όχι λίγη έστω … σκόνη από το χώμα, αλλά ΤΙΠΟΤΑ !

Με φυλλαράκι δυόσμου

Απολύτως τίποτα ! Το προσωπάκι του Κοροβέση ήταν τρυφερό, ροδαλό, φρεσκοξυρισμένο, ανέπαφο, ανέγγιχτο, σκέτη φράπα. Ούτε καν κοκκινισμένο, όπως θα ήταν φυσικό, μετά από τόσο … «εγκληματική καρατιά» πού είχε φάει. Ακόμα και με … φυλλαράκια δυόσμου να τον είχαν χτυπήσει, μια ανεπαίσθητη κοκκινίλα όσο νά ‘ναι θα την είχε !

Η Βασιλικούλα

Όταν όμως είσαι ΓΕΝΝΗΜΕΝΟΣ ΤΣΑΤΣΟΣ και ΚΑΚΟΗΘΗΣ ΧΟΛΕΡΙΚΟΣ, όλα μπορείς να τα παραποιήσεις, να τα αλλοιώσεις, να τα πλαστογραφήσεις, φέρνοντάς τα στα μέτρα κι τα σταθμά του ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ σου. Σίγουρα, η Βασιλικούλα Αυλακιώτη θα πήρε πολλά μπράβο από το αφεντικό της, για την τόσο … ειλικρινή περιγραφή της. Η μήπως, όχι ; Γιατί δεν μπορεί, κάπου θα τους έχει σιχαθεί κι’ αυτός.

Μίνος έφα !

Και εδώ είναι πού σηκώνεις τα χέρια ψηλά και παραδίδεσαι. Η ενημέρωση μας ήρθε από τον φίλο αναγνώστη Σπύρο Θύμη : «ΣΗΜΕΡΑ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ !!! Την ωρα που ο Μίνος μετέδιδε ραδιοφωνικά στην ΕΡΤ την αναμέτρηση της Β’ Εθνικής Καλαμαριά--Παναχαϊκή, είπε ξεδιάντροπα ότι ο διαιτητής παρέλειψε να δώσει πέναλτυ εις βάρος του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ στον αγώνα Κυπέλλου με τον ΠΛΑΤΑΝΙΑ ! ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ! Γράψ’ το, κ. Γαβαθιώτη».

Φυσικά θα το γράψω, και … αμαρτίαν ουκ έχω. Εγώ δεν το άκουσα, αλλά έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον παλιό καλό αναγνώστη.

Βεβαίως, ο συγκεκριμένος Μίνος έχει δώσει πολλές φορές δείγματα του δημοσιογραφικού ποιού του, στο παρελθόν. Γιά μένα, αυτοί οι τύποι αποτελούν σύμπτωμα της κύριας και βαρύτατης νόσου, πού δεν είναι άλλη, από την ΥΠΑΡΞΗ της ΚΡΑΤΙΚΗΣ ραδιοφωνίας. Όλα τα άλλα, είναι ασήμαντα μπροστά σ’ αυτό.

*** Γιά νέες, πολύ μεγάλες μεταγραφές ετοιμάζονται, στην Αεκούλα.

Λογικό. Ο πάγκος της Λας Πάλμας και φτηνός είναι και πλούσιος σε είδη και μεγάλο … βάθος έχει.

(Το κείμενο δημοσιεύθηκε στον «Πρωταθλητή» στις 22/12/2017)

Διαβάστε επίσης