Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗΣ : ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑΣ

ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗΣ : ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑΣ
Τρίτη, 8 Μαΐου 2018 - 17:56
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΑΒΑΘΙΩΤΗΣ
*** Το πράγμα είναι πολύ απλό. Αν Παπαπέτρου, Αεκ. Αν Σιδηρόπουλος, Πάοκ. Και ήδη το ντέρμπι έχει αρχίσει στο μέγα μπορντέλο.
Μάλιστα, κύριοι. Ο Μελισσανίδης εξέφρασε δημόσια την προσωπική του επιθυμία γιά την παρουσία στον τελικό Κυπέλλου του ιδιοκτήτη του Πάοκ Ιβάν Ιγκνιάτεβιτς Σαμπίντι.
Και πριν αναρωτηθείτε ευλόγως γιά το πώς του ήρθε έτσι ξαφνικά, σας προκαταλαμβάνει ο ίδιος : «Επειδή ο τελικός θα πρέπει να αποτελέσει μία πραγματική γιορτή για το ελληνικό ποδόσφαιρο».
Καταλάβατε τώρα ; Γιά να είναι ο τελικός γιορτή, είναι απαραίτητο να βρίσκεται εκεί και ο Σαμπίντι ( μαζί ή χωρίς τους έξι οπλισμένους μπράβους, δεν το ξεκαθαρίζει ο Μελισσανίδης αυτό, αλλά πιστεύω ότι άμα το συζητήσουνε, κάπου θα τα βρούνε και σ’ αυτό ). Ετσι όμως και δεν θα είναι παρών ο Σαμπίντι, ο τελικός δεν θα είναι γιορτή. Τι θα είναι ; Μα, υποθέτω … σκέτος τελικός !
Να το ξαναπούμε, γιά να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις. Προσωπική επιθυμία εξέφρασε ο Μελισσανίδης, μην το παρεξηγείτε. Διότι, όπως αναφέρει παρακάτω, η εκτίμησή του αυτή γίνεται «με απόλυτο σεβασμό στις δικαστικές αποφάσεις». Μη φανταστεί δηλαδή κανείς ότι τις δικαστικές αποφάσεις τις γράφει στα παλιά του τα παπούτσια, όχι δα ! Είναι γνωστή άλλωστε η προσήλωση του Μελισσανίδη στις δικαστικές αποφάσεις. Αλλά εδώ, βλέπετε, υπάρχει και κάτι άλλο, πού απαιτεί επίσης σεβασμό και κατάνυξη και υπερβαίνει τις δικαστικές αποφάσεις. Τι είναι αυτό; Το λέει στη συνέχεια ο διοικητής της Αεκ : «Τα μηνύματα πού έχουμε την υποχρέωση να στείλουμε στους φιλάθλους των δύο ομάδων για την άψογη συμπεριφορά τους στις εξέδρες του ΟΑΚΑ» !
Ετσι μπράβο. Εκεί κρύβεται όλη η ουσία της δημόσιας έκφρασης επιθυμίας του Μελισσανίδη. Στα μηνύματα πού έχουν ΟΙ ΔΥΟ ΤΟΥΣ να στείλουν στους οπαδούς γιά να έχουν άψογη συμπεριφορά.
Αυτό είναι και το σωστό. Όπως έγινε π.χ. πέρυσι, στο Βόλο. Και οι δύο ήταν εκεί. Και ο μεν και ο … δεν. Και οι οπαδοί πήραν τα μηνύματα πού τους έστειλε η παρουσία των δύο. Οι αντιδράσεις τους μετά τη λήψη των μηνυμάτων, δεν έχουν ακόμα υπολογιστεί. Και τα ερείπια του Πανθεσσαλικού, μετά τον οπαδικό Αρμαγεδδώνα, κοντεύουν να πιάσουν αράχνες, περιμένοντας να βρεθεί ο «κατάλληλος» εργολάβος πού θα πάρει τη δουλειά και κάποιοι άλλοι τις μίζες. Ετσι πάνε αυτά, αν με καταλαβαίνετε.
Φρονώ ότι η προσωπική επιθυμία του Μελισσανίδη, έχει ένα –δύο αδύνατα σημεία. Πρώτον, ότι είναι έντονα υποκριτική. Δεύτερον, ότι αποβλέπει αλλού και όχι στα παραμύθια περί μηνυμάτων προς τους οπαδούς.
Και γιά να γίνω σαφής. Πρώτον, ο Μελισσανίδης θέλει να μετριάσει λίγο τις αντιδράσεις των οπαδών του Πάοκ από εκείνα τα περί Μάο Μάο πού είχε πεί περιμένοντας τη δικαστική απόφαση. Δεύτερον, αποβλέπει επίσης στην ανανέωση της «συμμαχίας» με τον Ρώσο, η οποία βεβαίως και τον ωφέλησε σε όλα τα επίπεδα πού τον ενδιαφέρουν. Στο ποδοσφαιρικό παρασκήνιο βασικά, αλλά και στον «εγκλωβισμό» του Ολυμπιακού σε στημένες δικαστικές μέγγενες.
Υπάρχει και ΤΡΙΤΟ, όμως. Και αυτό, δεν είναι άλλο από την ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ σε σχετικό αίτημα της κυβέρνησης συριζανέλ ( την οποία έχει επίσης … «μισή – μισή» με τον ρώσο ) να τα ξαναβρούνε πάση θυσία», γιατί «είναι πολυτέλεια να τσακώνονται μεταξύ τους οι λίγοι πιστοί φίλοι πού μας χουν μείνει. Να λοιπόν μία «απάντηση» πειστική, γιά να δείξει ότι δεν είναι αυτός το κακό παιδί, πού θέλει να χαλάσει αυτή την ωραία ατμόσφαιρα συμμαχίας, μοιρασιάς και εξυγίανσης πού τόσο επιδέξια και επιτυχημένα είχε στηθεί εξ αρχής.
«Εγώ, είμαι εντάξει. Αυτός δεν θέλει, γιατί μου κρατάει κακία», είναι το μοναδικό μήνυμα πού θέλει να στείλει. ΦΥΣΙΚΑ, προς τους κυβερνητικούς του φίλους.
ΟΤΑΝ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΙΧΕ ΧΑΣΕΙ 0-3 ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΣ ΜΕ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΘΡΥΛΟΥΣ
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΙΔΑΣΚΕΙ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΠΡΟΣΕΞΕΙΣ
Η περίοδος 1975 – 76, ήταν γενικά και ειδικά μία πολύ περίεργη ποδοσφαιρική σεζόν. Ηταν η πρώτη χρονιά πού χρησιμοποιήθηκαν στο πρωτάθλημα μόνον Ελληνες διαιτητές. Ηταν και η σεζόν πού κέρδισε για τελευταία φορά ο Μπάοκ τον τίτλο του πρωταθλητή. Ηταν όμως και η χρονιά πού ο Ολυμπιακός έχασε στα Γιάννινα από τον ΠΑΣ με το ταπεινωτικό σκορ 0-3.
«Επ’ ευκαιρία» το θυμήθηκαν πολλοί. Και ναι, όντως είναι αληθινό. Ο Ολυμπιακός έχει ξαναχάσει στα Γιάννινα από τον ΠΑΣ με σκορ 3-0.
Και επειδή η ιστορία ΔΙΔΑΣΚΕΙ και βοηθάει στο να βγούν ΣΩΣΤΑ συμπεράσματα, ας θυμηθούμε εκείνο τον αγώνα, στις 25 Ιανουαρίου 1976, για το πρωτάθλημα της περιόδου 1975 – 76.
Εκείνη την ημέρα λοιπόν ο Ολυμπιακός δεν έπαιζε με πολλά παιδιά από τις ακαδημίες του, ούτε με καινούργιους και νεαρούς παίκτες. Στη σύνθεσή του μετείχαν ποδοσφαιριστές ΤΕΡΑΣΤΙΟΙ, δοξασμένοι, διεθνείς και προβεβλημένοι.
Τερματοφύλακας ο μεγάλος Παναγιώτης Κελεσίδης.
Στην άμυνα ο Γιάννης Γκαϊτατζής, 0 Τάκης Συνετόπουλος, ο Γιάννης Κυράστας, ο Βασίλης Σιώκος. Πιο μπροστά, ο Γιώργος Βασιλόπουλος, με τον Πέτρο Καραβίτη και τον ΚΟΡΥΦΑΙΟ της εποχής του Γιώργο Δεληκάρη.
Και μπροστά, στην επίθεση, ο Χούλιο Λοσάντα, ο Κώστας Δαβουρλής και ο Μιχάλης Κρητικόπουλος. Αλλαγές έπαιξαν ο Μάϊκ Γαλάκος ( 65’ στη θέση του Λοσάντα ) και ο Γιώτης Παπαδημητρίου ( 44’ στη θέση του Κρητικόπουλου).
Είπατε τίποτα ; Ούτε Χουτεσιώτης, ούτε Ανδρούτσος, ούτε Ιγκόρ Σίλβα, ούτε Βρουσάϊ, ούτε οι … «μουντιαλικοί» Πέρσες από το … μακρινό το Ιράν. Ηταν Κελεσίδης, ήταν Γκαϊτατζής, ήταν Σιώκος, Συνετόπουλος και ΤΟΣΟΙ ΑΛΛΟΙ ιδίου βεληνεκούς.
Κι’ όμως, κύριοι, ο Ολυμπιακός ΕΧΑΣΕ και τότε, ή μάλλον ΣΥΝΕΤΡΙΒΗ από τον ΠΑΣ, πού είχε μαζί του ΟΛΑ, όπως π.χ. τον διαιτητή ( ένας Παπάζογλου ) και την ΤΥΧΗ. Ποιοι έπαιζαν τότε στον ΠΑΣ ; Λίσα, Γραμμενιάτης, Μάντζιος, Χατζηαντωνίου, Χατζηκαπετάνης, Γκλάσμαν, Αλβαρέζ, Μοντέζ, Κοντογεωργάκης, Σιόντης, Μπρεντάνος, Τσουρλίδας και αν ξέχασα κανένα, γράψτε λάθος.
Πως έγινε αυτό ; Ειλικρινά δεν θυμάμαι λεπτομέρειες, αλλά ξέρω ότι ο ΠΑΣ αιφνιδίασε τον Ολυμπιακό και ήδη στην πρώτη μισή ώρα είχε κάνει το 3-0. Τα γκολ οι Ριγκάνι ( Κοντογεωργάκης ) 10’, Αλβαρέζ 17’ και Μπρεντάνος 30’.
Βεβαίως ο Ολυμπιακός είχε τον πλήρη έλεγχο του αγώνα και έχασε πολλές ευκαιρίες, με αποκορύφωμα ένα πέναλτυ πού εκτέλεσε ο αείμνηστος Κώστας Δαβουρλής και απέκρουσε ο Λίσα. Εχω την βεβαιότητα ότι ήταν το μοναδικό πέναλτυ πού έχασε ο Δαβουρλής σ’ ολόκληρη την καριέρα του.
Προπονητής στον πάγκο του Ολυμπιακού ήταν ο ΕΝΔΟΞΟΣ ερυθρόλευκος παίκτης και προπονητής, ο ΘΡΥΛΟΣ Γιώργος Δαρίβας, ο οποίος είχε μόλις λίγες μέρες πριν αναλάβει. Διαδέχτηκε τον παγκοσμίου βεληνεκούς Βρετανό προπονητή Βικ Μπάκιγχαμ, μέντορα του Γιόχαν Κρόϋφ, ο οποίος ερχόταν από θητείες σε Αγιαξ, Μπαρτσελώνα, Σεβίλλη κ.λ.π. Στον Ολυμπιακό όμως … «άντεξε» μόνον έξη μήνες.
Τέλος πάντων, ας δούμε και την μεγάλη εικόνα του πρωταθλήματος 1975 – 76, πού θυμίζει αρκετά τα σημερινά. Πρωταθλητής είχε αναδειχτεί ο Πάοκ, με 49 βαθμούς, πού έπαιξε στο {Πρωταθλητριών. Δεύτερη ήταν η Κούλα με 44 βαθμούς πού έπαιξε στο Ουέφα, όπως και ο Ολυμπιακός, πού τερμάτισε τρίτος με 41 βαθμούς.
Ο Πόα ήταν τέταρτος με 38 πόντους και βεβαίως, όπως και σήμερα, ΔΕΝ ΕΠΑΙΞΕ στην Ευρώπη.
Αυτά τα ολίγα ιστορικά και οι συνειρμοί δικοί σας.
ΕΝΤΑΞΕΙ, ΒΑΡΥ ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΩΤΙΚΟ ΤΟ 0-3, ΑΛΛΑ … ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΒΑΖΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΤΣΟΥΒΑΛΙ
ΥΠΗΡΧΑΝ ΚΑΙ ΜΗ ΑΔΙΑΦΟΡΟΙ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΝΑ
Όχι βέβαια, δεν ήταν ΟΛΟΙ οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού στα Γιάννινα αδιάφοροι ή ανεύθυνοι. Υπήρχαν και κάποιοι πού ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ και ΕΠΑΙΞΑΝ όσο μπορούσαν και τους επέτρεπαν οι συνθήκες.
*** Ο Κώστας Φορτούνης γιά παράδειγμα στο πρώτο ημίχρονο ήταν παραπάνω από «μισός» Ολυμπιακός. Από τα πόδια του ξεκίνησαν και έφτασαν κοντά στην ολοκλήρωση οι περισσότερες επιθέσεις. Όταν όμως είδε ότι κάποιοι συμπαίκτες του δεν μπορούσαν ( ή δεν ήθελαν να ανταποκριθούν ) και μετά από ένα ημίχρονο στις λίμνες του γηπέδου, κάπου τα ψιλοπαράτησε. Μόνος του ήταν, έκανε ό,τι μπορούσε.
*** Ο Ιγκόρ Σίλβα, ήταν ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΣ και ΣΑΦΩΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ του Ελαμπντελαουϊ. Με την απόδοσή του, έστω και σε ένα παιχνίδι πού τελείωσε 0-3, ΕΞΕΘΕΣΕ τους προπονητές – μάνατζερ πού τον είχαν συνεχώς εκτός αποστολής, με το ΑΣΤΕΙΟ και ΑΧΡΕΙΟ επιχείρημα ότι «δεν ήταν στα πλάνα τους». Ο Ιγκορ μου θύμισε αρκετά εκείνο τον πολύ φιλότιμο Βραζιλιάνο μπακ, τον Σαλίνο. Πιστεύω ότι θα βοηθήσει και στο μέλλον.
*** Ανδρούτσος. Επαιξε όσο άντεξε. Του έλειπε ένας ικανός παρτενέρ στο κέντρο πού θα μπορούσε να μαρκάρει και να κόβει, όπως ο Ρομαό. Ο Ταχτσίδης δεν κάνει γι’ αυτή τη δουλειά. Θα έλεγα ότι δεν κάνει γενικά, αλλά αυτή είναι μία άλλη ιστορία. Ο Ανδρούτσος όμως δεν ήταν ούτε αδιάφορος, ούτε ασυνεπής.
*** Σισέ. Είναι μία δύναμη της φύσεως και φρονώ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΣ γιά την ΟΠΟΙΑ άμυνα του Ολυμπιακού. Φυσικά, θέλει βελτίωση βασικά στον ψυχολογικό τομέα, γιατί εύκολα επηρεάζεται και «τον πιάνει θάλασσα». Δεν συγκρίνεται όμως με τους άλλους στόπερ.
*** Βρουσάϊ και Χουτεσιώτης, δεν μπορούν να κριθούν σαν συνυπεύθυνοι. Ο πρώτος δεν τροφοδοτήθηκε και ο δεύτερος δεν έχει ευθύνη γιά κανένα γκολ.
Οι υπόλοιποι, τον μπούλο όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Όπως και εκείνοι πού εισηγήθηκαν κατά καιρούς την απόκτησή τους.
*** Προπονητής Κόντης. Εντάξει, καταλαβαίνω την ψυχολογική σου κατάσταση τώρα, αλλά οι απορίες είναι πολλές και περιμένουν κάποια απάντηση.
Γιατί δεν έκανες όλες τις αλλαγές σου ; Τις ξέχασες;
Γιατί έβαλες τον πιτσιρικά Κωστανάσιο στο … 88’ με σκορ 0-3 και την ομάδα εν διαλύσει; Τι νόημα είχε αυτή η χρησιμοποίηση και πόσο λες να ωφέλησε τον νεαρό στην ψυχολογία του ;
Τι νόημα είχε η συνεχής και μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο χρησιμοποίηση του περσικού ράκους Ανσαριφάρντ; Στ’ αλήθεια, πίστευες ότι θα μπορούσε να σκοράρει μέσα στην έδρα του Πάοκ ;
( Ναι, δεν έκανα λάθος. Στην έδρα του Πάοκ παίζατε, αν δεν το κατάλαβες ).
Γιατί τελείωσε το ματς ο Ταχτσίδης ; Τόσο καλός ήταν ;
Γιατί τελείωσε το ματς ο απίστευτος Χατζισαφί ;
Πόσο χειρότερος από τον ΚΡΥΟΜΠΛΑΣΤΡΟ Ενχελς είναι ο Δημήτρης Νικολάου ;
*** ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ Κουμπαράκης. Φταίει ο διαιτητής γιά την ήττα – διασυρμό; Βεβαίως και όχι. Αυτό όμως είναι άλλο και ΑΛΛΟ είναι η διαιτησία του. Εδινε ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ υπέρ του ΠΑΣ, ο νέος διαιτητής πού ΟΛΗ Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΞΕΡΕΙ ότι είναι από τα φιντανάκια πού υποστηρίζει ο Βράκας. Κάτι σαν … Κατσικογιάννης δηλαδή.
Γελάκια
Τα γελάκια του Μανθάτη στη λήξη του αγώνα δεν μ’ άρεσαν καθόλου. Το χάρηκε πολύ, άραγε ;
Μποτία
Όλα έχουν την εξήγησή τους, τελικά. Τίποτα δεν γίνεται τυχαία. Μετά από μία εντελώς ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗ σεζόν, ο Μποτία έφυγε από το Σάββατο για Ισπανία, πριν τον τελευταίο αγώνα του Ολυμπιακού. Και αμέσως μετά, πήγε στη Λισαβώνα, γιά να βρίσκεται στο πλευρό της αγαπημένης του Αλβανίδας τραγουδίστριας πού εκπροσωπεί την Κύπρο στη Γιουροβίζιον.
Καταιγίδα
Τρομερή η καταιγίδα πού ξέσπασε στη Λεωφόρο και προκάλεσε τη διακοπή του αγώνα.
Και λέω, ρε παιδιά, χάθηκε ο κόσμος να έριχνε και κανένα κεραυνό στο κέντρο του γηπέδου, την ώρα πού γινόταν η σέντρα ;
ΠΑΣ Γιάννινα
Το ότι είναι μέγα κορόϊδο, το μεγαλύτερο από καταβολής ελληνικού ποδοσφαίρου, το ξέρουμε και το έχουμε εντρυφήσει.
Να είναι όμως λέτε τόσο μεγάλο, ώστε να δίνει πριμ νίκης σε αντιπάλους του Ολυμπιακού χωρίς κανένα όφελος, έτσι απλά γιά να κάνει επίδειξη παντοδυναμίας ;
Δεν θα το πίστευα αυτό, αλλά θυμάμαι κάποια παιχνίδια, με κάποια αποτελέσματα και κάποιες αποδόσεις …
Π.χ. Γιάννινα – Μπάοκ 1-3 την 20 αγωνιστική. Παράδοση και άλωση άνευ ουδεμίας αντιστάσεως. Αβρόχοις ποσί, πού έλεγαν οι αρχαίοι. Χωρίς καν να βραχούν πόδια, δηλαδή. Και προχθές, ακόμα και μετά το 3-0 τους έβλεπα να πέφτουν σαν καμικάζι στα πόδια των αντιπάλων, οι Γιαννιώτες.
Εντάξει, αν κονόμησαν κάτι παραπάνω, χαλάλι τους. Αν όμως το έκαναν μόνο γιά να δείξουν εκεί πού ήθελαν πόσο … ΚΑΛΟΙ είναι ( τον τόνο βάλ’ τε τον όπου θέλετε ) λυπάμαι γιά λογαριασμό τους.

Διαβάστε επίσης