Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Απάντηση στο ερώτημα του «ερυθρόλευκου» κόσμου

Απάντηση στο ερώτημα του «ερυθρόλευκου» κόσμου
Τετάρτη, 1 Αυγούστου 2018 - 15:20

*** Αν οι «επτά» περιμένουν πότε θα κάνει ανασχηματισμό ο Τσίπρας γιά να φύγει ο Βασιλειάδης και να διαπραγματευτούν με νέο υφυπουργό, δεν βλέπω να ξεκινάει το πρωτάθλημα μέσα στο 2018

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΩΝ ΕΡΥΘΡΟΛΕΥΚΩΝ ΚΟΣΜΟΥ :

ΝΑΙ, Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΟΣΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ

ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ !

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ... σήμερα στην πρόβα τζενεράλε τα αποκαλυπτήρια της ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑΣ υπερομάδας

Δεκαπέντε ημέρες έλειψε αυτή η στήλη. Δεκαπέντε ημέρες γεμάτες από γεγονότα πού γέμισαν την ποδοσφαιρική μας ζωή. Γεγονότα πολλά, ενδιαφέροντα, παρασκηνιακά, αγωνιστικά, μεταγραφικά, από όλα τα είδη. Γεγονότα πού δίνουν τροφή για έρευνα, ανάλυση ή και ... κουτσομπολιό.

Δεν πρόκειται να κάνω ανασκόπηση των γεγονότων, αλλά βεβαίως θα κάνω αναφορά σε όποια κρίνω ότι χρειάζονται περαιτέρω δημοσιογραφική προσέγγιση. Όπως γιά παράδειγμα, η εικόνα του Ολυμπιακού, όπως παρουσιάζεται εν όψει της νέας περιόδου.

Διαβάζω, όλο αυτό το διάστημα, περισπούδαστα και μη σχόλια φίλων, οπαδών του Ολυμπιακού, πού ασχολούνται βασικά και κυρίως με το αν η ομάδα «είναι», «θα είναι», ή ... «δεν θα είναι» έτοιμη ! Να λοιπόν ένα ωραίο και εύπεπτο θεματάκι, για να ξεκινήσουμε την κουβέντα.

Τι είναι ο Ολυμπιακός, αυτή την ώρα πού μιλάμε ; Είναι έτοιμος ή δεν είναι έτοιμος ; Νομίζω πως οι απαντήσεις ποικίλουν, διαμορφούμενες από ποικίλους παράγοντες. Ανάλογα ας πούμε με την ποδοσφαιρική κουλτούρα του καθενός, με την σοβαρότητά του, με την λογική του, με τον τρόπο που αντιμετωπίζει την πραγματικότητα, με πολλά και διάφορα. Σε γενικές γραμμές, είναι κάτι σαν το γνωστό ποτήρι της ψυχολογίας. Αλλοι το βλέπουν μισογεμάτο, άλλοι μισοάδειο. Ανάλογα με την νοοτροπία και την μορφολογία του χαρακτήρα τους.

Πρόβα τζενεράλε

Η απάντηση πού δίνω εγώ, είναι πως ο Ολυμπιακός ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ όσο έτοιμος ΜΠΟΡΕΙ να είναι, αλλά ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΕΤΟΙΜΟΣ να αντιμετωπίσει την σειρά των αγωνιστικών προκλήσεων πού τον περιμένουν. Αρχής γενομένης από ΣΗΜΕΡΑ, πού μπορεί το παιχνίδι του με τη Λεγκάνιες να μην έχει επίσημο χαρακτήρα, αλλά σίγουρα έχει τον χαρακτήρα μιάς ΠΡΟΒΑΣ ΤΖΕΝΕΡΑΛΕ. Και όσοι έχουν την ελάχιστη προσέγγιση στα θεατρικά, ξέρουν ασφαλώς ότι η πρόβα τζενεράλε είναι εξ ίσου, ή και περισσότερο σπουδαία από την ΠΡΕΜΙΕΡΑ, δηλαδή την έναρξη των ΕΠΙΣΗΜΩΝ αγώνων.

Πως λοιπόν μπορούμε να αναρωτιόμαστε αν μία παράσταση είναι ή δεν είναι έτοιμη να δοθεί στο θεατρόφιλο κοινό, όταν ΑΚΟΜΑ δεν έχει γίνει ούτε καν η πρόβα τζενεράλε ;

Ναι, είναι έτοιμος, αλλά ...

Αλλά και όταν η πρόβα τζενεράλε δοθεί και παρουσιάσει απόλυτη επιτυχία, πάλι η παράσταση ΘΑ ΕΧΕΙ ΚΕΝΑ, θα έχει μικρολεπτομέρειες πού χρειάζεται να επιδιορθωθούν. Και αυτή η επιδιόρθωση, θα γίνει με την πάροδο του χρόνου, προπόνηση με προπόνηση, παιχνίδι με παιχνίδι.

Να λοιπόν η απάντησή μου. ΝΑΙ, οι Ολυμπιακός ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ γιά την ΠΑΡΟΥΣΑ ΦΑΣΗ, ΕΤΟΙΜΟΣ κατά το δυνατόν για σήμερα και ακόμη περισσότερο για τους αγώνες με τη Λουκέρνη. Αλλά βεβαίως, ότι θα χρειαστεί ακόμα ΔΟΥΛΕΙΑ συνεχούς βελτίωσης, γιά τις επόμενες φάσεις. Και όταν λέω ότι ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ, συμπληρώνω και με τη φράση «ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ στον βαθμό ετοιμότητας και των αντιπάλων το». Διότι ΚΑΜΙΑ ομάδα αυτή την εποχή δεν μπορεί να είναι έτοιμη σε μεγαλύτερο βαθμό, αφού όλες ξεκινήσανε πάνω – κάτω την ίδια εποχή.

Θυμάστε ποιος ήταν ο Ολυμπιακός πού έφαγε έξι από τη Ρόμα ;

Εξάρα στην προετοιμασία, ντάμπλ στα επίσημα !

Θεωρώ λοιπόν άστοχο και πρόχειρο το να προσπαθεί κάποιος να συνδέσει τις εμφανίσεις μιάς ομάδας κατά την περίοδο προετοιμασίας με αυτές της επερχόμενης επίσημης περιόδου. Δεν μπορεί να υπάρξει συσχετισμός, σύγκριση, ουδεμία απολύτως σύνδεση. Και εδώ, θα πρέπει να ομολογήσω ότι αναρίθμητοι φίλοι του Ολυμπιακού αισθάνθηκαν – όπως και εγώ, βεβαίως – κάποια απογοήτευση μετά από τα δύο απανωτά 4-0 πού υπέστη η ομάδα από Γκενκ και Αϊντχόφεν.

Πράγματι, ήταν αποτελέσματα πού, αν και αφορούσαν φιλικά προετοιμασίας, σίγουρα αιφνιδίασαν δυσάρεστα τους ερυθρόλευκους φιλάθλους. Διότι στην ερυθρόλευκη κουλτούρα, η ομάδα απαγορεύεται να χάνει και μάλιστα με τέτοια σκορ, απανωτά κι' όλας, σε δύο συνεχόμενα παιχνίδια.

Εκτός όμως από τα πρώτα δυσάρεστα συναισθήματα, τα απολύτως δικαιολογημένα, στην ουσία δεν υπάρχει τίποτα το ανησυχαστικό γιά τη συνέχεια πού να προέρχεται από αυτά. Τίποτα δεν προδικάζεται, τίποτα δεν «προαναγγέλλεται», από δύο ήττες σε αγώνες προετοιμασίας. Ούτε βεβαίως και πρώτη φορά ήταν πού ο Ολυμπιακός έχασε τέτοια παιχνίδια, χωρίς να επηρεαστεί στο ελάχιστο η μετέπειτα επιτυχία του.

Ενδεικτικά θα θυμίσω τον φιλικό αγώνα πού έδωσε στο Ολύμπικο της Ρώμης, εναντίον της Ρόμα. Η γηπεδούχος σάρωσε τον Ολυμπιακό με σκορ 6-1, ένα από τα πιο βαριά σκορ πού έχει χάσει ο Θρύλος σε διεθνή παιχνίδια.

Αξίζει να θυμίσουμε τη σύνθεση του Ολυμπιακού σ' εκείνο το ματς ( της Κυριακής 22 Αυγούστου 1999 ) :

Τοχούρογλου, Μαυρογενίδης, ( 68' Ανατολάκης ) Αμανατίδης, Καραταϊδης, Τζόρτζεβιτς, Πουρσανίδης, Νινιάδης ( 83' Σφακιανάκης ), Ζάχοβιτς ( 60' Γιαννακόπουλος ), Οφορίκουε ( 83' Αλεξανδρής ), Τζιοβάνι ( 60' Γκόγκιτς ), Λουτσιάνο ( 46' Αμπονσά ). Προπονητής ο Ντούσαν Μπάγεβιτς.

Ο Οφορίκουε πέτυχε το μοναδικό γκόλ του Ολυμπιακού όταν το σκορ ήταν στο 3-0. Το τέταρτο γκολ της Ρόμα είχε σημειώσει ο Λάμπρος Χούτος.

Και τι έγινε εκείνη την χρονιά ;

Πολύ απλά, ο Ολυμπιακός πήρε το πρωτάθλημα με ΔΕΚΑ βαθμούς διαφορά από τη δεύτερη Αεκ.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ : Εδώ και ενάμισι μήνα «άλλαξε έδρα» ο Πόα !

Διαβάζω το καινούργιο μέτωπο πού πάει να ανοίξει ανάμεσα στον ερασιτέχνη Πόα και την Παέ Πόα και πού – βεβαίως, τι ... άλλο ; - αφορά το ΧΡΕΟΣ της δεύτερης προς την πρώτη γιά τη χρήση του γηπέδου της Λεωφόρου.

Ο Αλαφούζος λοιπόν απειλεί με αλλαγή έδρας και μάλιστα, κάπου γράφτηκε ότι «θα δηλώσει Ριζούπολη ή ΟΑΚΑ».

Ιδού λοιπόν τι ξέρω εγώ. Στις 14 ΙΟΥΝΙΟΥ η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού ( ΕΕΑ ) εξέδωσε δελτίο Τύπου, όπου αναφέρεται και η παρακάτω ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ :

«Αίτηση αλλαγής έδρας ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ : ΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ η άδεια αλλαγής έδρας».

Για ποια ακριβώς έδρα δόθηκε η άδεια, η ΕΕΑ δεν ενημέρωσε. Μπορεί και να μην ... ξέρει ούτε η ίδια. Σημασία όμως έχει ένα πράγμα. Ότι εδώ και ενάμισι μήνα έχει φροντίσει ο δαιμόνιος Γιαννάκης να είναι έτοιμος γιά όλα τα ενδεχόμενα, δηλαδή. Σιγά μην το άφηνε γιά το τέλος.

Σε ρούβλια ;

Δικαστική απόφαση με δημοσιογραφικό ενδιαφέρον. Με απόφαση του Πρωτοδικείου, έγινε δεκτή η αγωγή πού είχε καταθέσει ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ και της ΕΠΣ Χίου, γιατρός Γιώργος Σαρρής, εναντίον του δημοσιογράφου Σταύρου Κόλκα.

Η δίκη έγινε τον περασμένο Νοέμβριο και αφορούσε δυσφημιστικό κείμενο – υβρεολόγιο του συγκεκριμένου εναντίον του Σαρρή, αλλά και του προέδρου του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη.

Ο Κόλκας θα πρέπει να καταβάλλει τώρα στον ενάγοντα κ. Σαρρή, ποσόν 10.000 ευρώ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΠΟΥΓΑΤΣΑΣ

Σε γελοίο ( πάλι ! ) ρόλο τα ΜΜΕ του Ιβάν «αβαντάρουν» τον Πάοκ απαξιώνοντας τη Βασιλεία !

Ξεκινάει σιγά – σιγά η νέα περίοδος, επίσημα πλέον, με τους αγώνες των ομάδων μας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ηδη ξεκίνησαν ο Ατρόμητος και ο Αστέρας Τρίπολης, αλλά με απογοητευτικά αποτελέσματα. Αύριο παίζουν τις ρεβάνς τους. Στη Μπρέστ ο Ατρόμητος, στην Τρίπολη ο Αστέρας. Προσωπική μου εκτίμηση ( όχι ... μαντεψιά ) ότι και οι δύο δεν περνάνε. Πιο πολλές πιθανότητες δίνω στον Αστέρα, πάντως.

Σήμερα όμως έχουμε ακόμα πιο δυνατό ματς, αφού κρίνεται η περαιτέρω συμμετοχή του Πάοκ στο Τσάμπιονς Λιγκ, στη μάχη της Βασιλείας. Ο Πάοκ κέρδισε το πρώτο ματς, αλλά έφαγε γκολ. Και αυτό το γκολ, κατ' εμέ, θα κρίνει τα πάντα. Τι στραβό βλέπω σ' αυτή την περίπτωση ; Ότι οι πιο ΒΛΑΚΕΣ εκ των ΑΡΔ πού ασχολούνται με τα του Πάοκ έχουν ξεκινήσει από την ημέρα πού κληρώθηκε αντίπαλος της ομάδας τους, ένα καταιγισμό αρνητικών θεμάτων γιά την Βασιλεία.

Πού έχει πρόβλημα πού δεν έχει καλούς παίκτες, πού το ένα, πού το άλλο. Πιστεύουν ότι απαξιώνοντας οι ... ίδιοι μια από τις δύο – τρείς καλύτερες ομάδες της Ελβετίας, της προκαλούν ... ζημιά ;

*** Τέλος πάντων, όταν όλα κρίνονται σε ένα παιχνίδι και μάλιστα όταν ένα γκολ μπορεί να φέρει πρόκριση ή αποκλεισμό, όλα μπορούν να συμβούν. Ακόμα και να μην κερδίσει ο καλύτερος.

Υπ' αυτό το πρίσμα παρατηρώντας το συγκεκριμένο ματς, πρέπει να πω ότι ο τύπος πού ανέλαβε προπονητής της Βασιλείας, ο Αλεξάντερ Φράϊ, μπορεί να είναι έκτακτος, μπορεί να είναι σχετικά νέος ( 39 ετών ), αλλά πρόκειται περί ΤΕΡΑΣΤΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ στο ελβετικό ποδόσφαιρο. Μιλάμε γιά φυσιογνωμία διεθνούς αποδοχής, πού γνωρίζει το διεθνές ποδόσφαιρο καλύτερα και από ... την τσέπη του !

*** Ο Φράϊ υπήρξε διεθνής ποδοσφαιριστής, αρχισκόρερ μάλιστα στην Εθνική Ελβετίας, όπου σε 85 συμμετοχές πέτυχε 43 γκολ !

Ο Αλεξάντερ Φράϊ, γέννημα - θρέμμα της Βασιλείας, όπου είχε συνολικά 48 γκολ, κατά τη διάρκεια της καριέρας του αγωνίστηκε και στις Λουκέρνη, Σερβέτ, Ρεν και Μπορούσια Ντόρτμουντ, όπου σκόραρε 21 φορές.

Παράτησε την ενεργό δράση στα 34 του, γιά να γίνει προπονητής.

*** Τι μου λένε εμένα όλα αυτά τα περί Φράϊ ;

Πολύ απλά, ότι θα παίξει ΦΟΥΛ ΕΠΙΘΕΣΗ, διότι θεωρώ απολύτως «ασύμβατο» γιά ένα επιθετικό ολκής, να κατεβάσει την ομάδα του με αμυντικούς προσδιορισμούς.

Βλέπω λοιπόν να μπαίνουν γκολ και βεβαίως τον Πάοκ να την έχει πολύ δύσκολα.

ΝΑ ΗΤΑΝ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Η ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΚΛΗΡΩΣΗΣ !

ΑΝΕΚΑΘΕΝ ΗΤΑΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

Αμφιβάλλω ακόμα και αν όσοι αιφνιδιάστηκαν από την «αναβολή της κληρώσεως του νέου πρωταθλήματος» επ' αόριστον, μετριούνται σε διψήφιο νούμερο. Ελάχιστοι πρέπει να είναι και εξαιρετικά αφελείς, ή, ας το πούμε καλύτερα, «ονειροπόλοι», πού πιστεύουν ότι το ποδόσφαιρό μας διοικείται από σοβαρούς, υπεύθυνους και – κυρίως – ανθρώπους που το αγαπούν.

Πόσο λάθος είναι αυτοί οι ολίγοι. Και πόσο μακριά από την πραγματικότητα.

Αλήθεια μωρέ, θυμάται κανένας πότε ήταν η τελευταία φορά πού το πρωτάθλημα ξεκίνησε ΚΑΝΟΝΙΚΑ, όπως είχε προαποφασιστεί ; Νομίζω ότι η ημερομηνία αυτή χάνεται στα ... βάθη των δεκαετιών ! Να ένα ωραίο θεματάκι πού βάζω στους φίλους συναδέλφους πού ασχολούνται με τα στατιστικά.

Έσταξε η ουρά του γαϊδάρου !

Εδώ πού τα λέμε, η αναβολή της κληρώσεως είναι το λιγότερο. Είναι το «στάξιμο της ουράς του γαϊδάρου». Μωρέ εδώ ακόμα δεν ξέρει κανένας πόσες ομάδες θα μετέχουν στο νέο πρωτάθλημα. Ακόμα δεν ξέρει κανένας πόσοι θα υποβιβαστούν και πόσοι θα ανέβουν. Ακόμα δεν ξέρει κανείς αν θα ... τελειώσει. Ακόμα δεν ξέρει κανείς πού ακριβώς θα διαμορφωθεί η βαθμολογία :

ΜΕΣΑ στο γήπεδο ;

ΜΕΣΑ στις ... δικαστικές αίθουσες ;

ΜΕΣΑ στα υπουργικά και υφυπουργικά γραφεία ;

Τι ψάχνουμε να βρούμε λοιπόν, το κουτί με τα σπίρτα πού είχε χάσει ο Μπούκης ;

Πόσο ουτοπικό φαίνεται αλήθεια το να ασχολείται κανείς με την αναβολή της κλήρωσης του πρωταθλήματος. Λες και ... όλα τα άλλα υπάρχουν και το πράγμα έχει κολλήσει εδώ !

Διακοπές από πολιτικά ημιπαράφρονα

Και πέσ' τε δηλαδή ότι έγινε η κλήρωση. Και ότι ορίστηκε η ημερομηνία έναρξης του πρωταθλήματος, καθώς και οι ημερομηνίες των αγώνων, από την πρώτη έως την τελευταία. Σας λέει τίποτα αυτό; Θα το πιστέψετε, δηλαδή ; Ποιος μου λέει ότι μετά από μία – δύο αγωνιστικές δεν θα βρεθεί κάποιος ημιπαράφρων κυβερνητικός αξιωματούχος ( πολιτικά ημιπαράφρων, εννοώ, διότι εκτός πολιτικής θα τον αποκαλούσα απλά ... παράφρονα ) να προτάξει μία γελοία πρόφαση και να μην το ... διακόψει, επειδή δεν του έκατσαν τα αποτελέσματα πού ήθελε ; Και ποιος μου λέει ότι θα ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ το πρωτάθλημα στην ημερομηνία πού θα οριστεί εξ αρχής, τη στιγμή πού δεν είναι καν σίγουρο πως κάποια στιγμή... θα τελειώσει ;

«Επτά» και τα ... κακά της μοίρας !

Δεν ασχολούμαι λοιπόν με την ... αναβολή της κληρώσεως. Το θεωρώ παρονυχίδα μπροστά σε όσα συμβαίνουν ΠΡΙΝ ΚΑΝ αποφασιστεί να υπάρξει μία έστω και υποτυπώδης, ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ.

Οσο με τις συναντήσεις πού ακούω και διαβάζω ότι θα γίνουν, της Σούπερ Λίγκας με τον Βασιλειάδη, ή του Βασιλειάδη με την ΕΠΟ, ή του Βασιλειάδη με τους ... «επτά» ( σημαδιακός αριθμός, επτά ήταν και τα ... θαύματα της αρχαιότητας, επτά και τα ... κακά της μοίρας και πάει λέγοντας ), δίνω τόση σημασία όση στη συνάντηση του διπλανού μου του κυρ Δημήτρη με τον απέναντι τον κυρ Γιάννη στην παραλία για να μοιράσουν τα δολώματα.

Τρίχες κατσαρές, δηλαδή. Θα τα ξαναπούμε όμως, αναλυτικότερα γι' αυτή την ιστορία.

Διαβάστε επίσης

Στο παραπέντε της νέας ομαδάρας

Στο παραπέντε της νέας ομαδάρας

Δείχνει ότι βρίσκεται στο 90% και πολύ γρήγορα θα είναι στο 100% αφού βέβαια γίνουν και οι προσθήκες που θα αποφασιστούν. Γράφει ο Μανώλης Γαβαθιώτης.