Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Η μαγεία έχει βραζιλιάνικο DNA!

Η μαγεία έχει βραζιλιάνικο DNA!
Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2022 - 22:57

Γράφει ο Μανώλης Γαβαθιώτης

ΡΙΒΑΛΝΤΟ, ΤΖΙΟΒΑΝΙ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΑΡΣΕΛΟ ! ΤΡΙΤΩΣΑΝ ΟΙ ΜΑΓΟΙ

Ο ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΙΝΑΙ «ΑΛΛΗ ΟΜΑΔΑ»

Η ΕΠΑΝΟΔΟΣ ΤΟΥ «ΜΑΕΣΤΡΟ» :

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΕΡΥΘΡΟΛΕΥΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΦΟΡΤΟΥΝΗΣ, ΘΥΜΞΙΣΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΟΥ ΑΠΌ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

*** Μαγεμένος και «χορτασμένος» από αυτά πού είδα, δεν μπορώ και δεν θέλω να δείξω φειδώ ή αυτοσυγκράτηση στα επαινετικά μου σχόλια για τον νέο, τον «μετά Ισπανία» Ολυμπιακό. Είχα πολύ καιρό, ίσως και πάνω από χρόνο, να απολαύσω τέτοιο Ολυμπιακό, σαν αυτόν πού είδα, σήμερα και κυρίως στο δεύτερο ημίχρονο εναντίον του Ατρομήτου. Ποδόσφαιρο ουσίας, αλλά και θέαμα, με την ποιότητα να ξεχειλίζει στις προσπάθειες των ερυθρόλευκων άσσων.

*** Φυσικά, όλοι θα μιλούν αύριο για τον μεγάλο αστέρα, τον βραζιλιάνο σούπερ σταρ Μαρσέλο, πού έκανε θαυμαστά πράγματα στο γήπεδο. Και τι δεν έκανε ο Μαρσέλο, φίλοι μου, πού να μηυν το θαυμάσει κανείς. Τις σαραντάρες μπαλιές του ακριβείας, από τη μία πλευρά στην άλλη, πού διέλυαν την αμυντική τακτική του Ατρομήτου ; Την ανάπτυξη της ομάδας με κοντινές, απλές μεταβιβάσεις, ΠΑΝΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ και ποτέ προς τα πίσω ; Την άνεση στο ξεμαρκάρισμα και την δεξιοτεχνία στο ένας εναντίον ενός ; Η, βεβαίως τα δύο ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΑ γκολ πού ήταν οι ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ στο πιστοποιητικό επιβεβαίωσης της ΥΨΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ του μπαλαδόρου ;

*** Ο Μαρσέλο σήμερα μου άφησε χαραγμένη για πάντα την εντύπωση ότι ΕΙΝΑΙ Ο ΤΡΙΤΟΣ ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ ΒΡΑΖΙΛΙΑΝΟΣ πού φοράει την φανέλα με τον έφηβο. Ο τρίτος, μετά τους αξεπέραστους ως τώρα Ριβάλντο και Τζιοβάνι !

*** Η απλότητα σε συνδυασμό με την ψυχραιμία και την απαράμιλλη τεχνική του, είναι τα απολύτως ποδοσφαιρικά στοιχεία της αγωνιστικής παρουσίας του Βραζιλιάνου. Τον οποίο βεβαίως θα είναι μεγάλο λάθος να βλέπουμε σαν αριστερό μπακ – αντικαταστάτη του Ρέαμπτσιουκ.

*** Ο Μαρσέλο είναι Ο ΥΠΕΡΠΑΙΚΤΗΣ πού παίζει ΠΑΝΤΟΥ, πού ΓΕΜΙΖΕΙ το γήπεδο με την παρουσία του, πού ΜΠΟΡΕΙ να γυρίσει ένα παιχνίδι και να το πάρει μόνος του. Καμία άλλη κριτική δεν μπορεί να σταθεί γι' αυτό τον μάγο της μπάλας πού ΑΠΟΛΑΥΣΑΜΕ σήμερα.

*** Βεβαίως δεν ήταν ΜΟΝΟ και ΜΟΝΟΣ ο Μαρσέλο. Ηταν απλά ο κορυφαίος, ο «μακράν», ο ασυναγώνιστος. Το θέμα όμως, όπως το βλέπω εγώ, είναι ότι αν ... «αφαιρέσουμε» τον Μαρσέλο και τα επιτεύγματά του από την συνολική εικόνα του αγώνα, ΠΟΙΟΙ θα δικαιούνταν τον χαρακτηρισμό των ΚΟΡΥΦΑΙΩΝ ;

*** Και εδώ, θα σταθώ με απέραντη ποδοσφαιρική ευτυχία, στον Κώστα Φορτούνη, τον πραγματικό ΜΑΕΣΤΡΟ, τον ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ πού όσο έπαιξε, διηύθυνε με τη γνωστή του διορατικότητα και δεξιοτεχνία την ανάπτυξη της ομάδας. Ο Φορτούνης όχι μόνο ικανοποίησε, όχι μόνο πλησίασε με την απόδοσή του τα πιο υψηλά στάνταρ της προ των τραυματισμών του παρουσίας, αλλά και απέδειξε ότι ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ο ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΗΓΕΤΗΣ των ερυθρόλευκων.

*** Συνεχίζοντας, την κριτική μου για τον σημερινό αγώνα, θα έβαζα κοντά στους δύο πρώτους αυτό το νέο αμυντικό αστέρι του νέου Ολυμπιακού, τον νεαρό Ντόη, πού σε κάθε παιχνίδι διαβεβαιώνει και τους πιο δύσπιστους ότι διαθέτει όλα τα εχέγγυα να γράψει ένα ιδιαίτερο, δικό του κεφάλαιο στην ιστορία της θρυλικής ομάδας. Μεγάλα προσόντα του Ντόη το διάβασμα των φάσεων και οι σωστές και σωτήριες τοποθετήσεις. Μιλάμε για μεγάλη εμφάνιση και βεβαίως ταυτόχρονα την ΑΠΟΛΥΤΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ του Μίτσελ, πού αποφάσισε να τον διατηρήσει σαν ... «έτερον ήμισυ» του πληθωρικού Παναγιώτη Ρέτσου

*** Αν εξαιρέσουμε κάποιες ατυχείς προσπάθειες στο μισό πρώτο ημίχρονο, όπως η αδράνεια στη φάση του γκολ του Ατρομήτου και η καθυστέρηση στις αντεπιθέσεις των φιλοξενούμενων πού ασφαλώς οφείλονται περισσότερο σε λάθη τακτικής, ο Ρέτσος μετά το 1-1 ήταν συγκλονιστικός. Νομίζω ότι πλέον, παιχνίδι με παιχνίδι, παρουσιάζεται καλύτερος από αυτό πού ήταν πριν φύγει για τη Γερμανία. Φυσικά, και αυτός αναντικατάστατος.

*** Να μην τα πολυλέμε, όμως. ΟΛΟΙ όσοι έπαιξαν και κυρίως αυτοί πού ξεκίνησαν, ήταν εξαιρετικοί. Ο Βρουσάϊ είναι κι' αυτός ένας παίκτης πού δικαιώνει τον προπονητή του. Πολύ καλός έως άριστος επιθετικά, νομίζω ότι αυτή τη στιγμή είναι ο καλύτερος Ελληνας παίκτης «όλης της πλευράς». Πιο μπροστά, οι Κασάμι και Εμβιλά, με την βοήθεια του δραστήριου Αγκιμπού κράτησαν τον έλεγχο του κέντρου του γηπέδου απέναντι στην πολυάριθμη γραμμή μέσων του Ατρομήτου.

*** Δεν νομίζω ότι ο Τζολάκης ευθύνεται για το μοναδικό γκολ πού δέχτηκε. Η πορεία της μπάλας, μετά την κεφαλιά από τόσο κοντινή απόσταση, καθιστούσε σχεδόν αδύνατη την απόκρουση του γκολκίπερ. Από την άλλη όμως, δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι ο Τζολάκης έσωσε τουλάχιστον δύο γκολ από τετ α τετ, στη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου. Να ένα άλλο παιδί πού επίσης ΔΙΚΑΙΩΝΕΙ την εκτίμηση και επιμονή του προπονητή του.

*** Μεγάλη η κλάση και η ποιότητα του Πεπ Μπίελ, πού έκανε τα πάντα στον αγωνιστικό χώρο. Το γκολ πού πέτυχε, είναι ένα μικρό δείγμα των δυνατοτήτων του. Κάποιες άτυχες στιγμές του, από αυτές πού λες ... «δεν με θέλει η μπάλα σήμερα», του αύξησαν το άγχος και τον έκαναν να χάνει την ψυχραιμία του κάποιες στιγμές. Η προσφορά του όμως στην συνολική εμφάνιση της ομάδας., ήταν απεριόριστη.

*** Φιλότιμος ο Μπακαμπού, έτρεξε πολύ, πάλεψε πολύ, έκανε μερικές καλές φάσεις, αλλά και πάλι έχασε γκολ. Πολλά γκολ, τα περισσότερα από ατυχία και έλλειψη ψυχραιμίας. Από τις αλλαγές, μου άρεσε πολύ ο Σαμασέκου, πού είναι ένας πληρέστατος αμυντικός μέσος. Εξαιρετικός και ο Γκάρυ Ροντρίγκεζ, όπως και ο σκόρερ Ελ Αραμπί. Ο Χάμες έπαιξε πολύ λίγο και στο διάστημα πού όλη η ομάδα είχε ατονήσει, λόγω της ευρύτητας του σκορ.

*** Δεν θέλω καν να υποβληθώ στην ... βάσανο πού ασφαλώς θα βασανίζει πολλούς οπαδούς του Θρύλου : Όταν επιστρέψουν ο Ιν Μπέομ με τον Κούντε, μπούν ο νεοαποκτηθείς Ροντινέι, ο έτοιμος Χάμες, αυτοί πού θα αποκτηθούν κ.λ.π, ΠΟΙΟΙ και σε ΠΟΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ θα παίζουν ; Ξέρετε λοιπόν πού έχω καταλήξει ; Ότι είναι πρόβλημα ΤΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ και ΜΟΝΟΝ ΑΥΤΟΥ. Αυτός θα βρεί τις λύσεις και είμαι βέβαιος ότι θα είναι οι ΙΔΑΝΙΚΕΣ.

Διαβάστε επίσης

Με τον Μέσι ή με τον... Κόκκορη;

Με τον Μέσι ή με τον... Κόκκορη;

Οι αθλητικοί δικαστές πρέπει να αποφασίσουν με ποιον είναι. Γράφει στο σημερινό Πολλά… εν ολίγοις, ο Μανώλης Γαβαθιώτης.