Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Το σήμα στην καρδιά!

Το σήμα στην καρδιά!
Τετάρτη, 9 Ιανουαρίου 2019 - 00:50
Αρθρογράφος: Παύλος Σαχτούρης
ΠΑΥΛΟΣ ΣΑΧΤΟΥΡΗΣ

Αυτές οι βραδιές είναι ζήτημα τιμής και καρδιάς. Μια ομάδα που αρνείται να χάσει! Μια ομάδα που πάντα έχει... απαντήσεις όταν τα πράγματα είναι δύσκολα. Εκεί που όλα δείχνουν να έχουν κριθεί, έχει τον τρόπο της για να φέρει τα πάνω... κάτω! Αυτό έγινε το βράδυ της Τρίτης στο ΣΕΦ. Το ματς με την Μπασκόνια ξεκίνησε... στραβά πριν το τζάμπολ Το απρόοπτο με τον Μιλουτίνοφ, άλλαξε εντελώς τα δεδομένα. Στην ουσία εγκλώβισε τον Ολυμπιακό.

Όχι γιατί δεν μπορεί να αγωνίζεται χωρίς τον Σέρβο «πύργο» του, αλλά γιατί το πρόβλημα εμφανίστηκε την τελευταία στιγμή.. Τα «θέματα» συνεχίστηκαν. Ο Ολυμπιακός έκανε πολλά λάθη στο πρώτο ημίχρονο. Και όχι μόνο... Σπανούλης και Στρέλνιεκς δεν ήταν σε καλή ημέρα (σ.σ.: είχαν μαζί 6 πόντους με 4/4 βολές και μόλις ένα εύστοχο σουτ) και αγωνίστηκαν μόλις 11:00 και 12:51, αντίστοιχα. Όλα αυτά συνέβησαν μέσα στο ματς και τα δεδομένα που είχαν διαμορφωθεί, έδειχναν πώς το ματς θα μπορούσε να στραβώσει για τα καλά.

Αλλά ένας απίστευτος τύπος είχε άλλη άποψη! Τον λένε Κώστα Παπανικολάου. Ο παίκτης που μπορεί να κάνει τα πάντα μέσα στο παρκέ με την ίδια... ευκολία. Να κλέψει την μπάλα στην άμυνα ή να «σβήσει» τα... φώτα στον αντίπαλο! Να δώσει την μπάλα την κατάλληλη στιγμή σε έναν συμπαίκτη του. Κι εκεί που η μπάλα «καίει», να βάλει και τα μεγάλα σουτ. Δεν το έκανε μια φορά κόντρα στην Μπασκόνια. Αλλά το τελευταίο σουτ, στο φινάλε της κανονικής περιόδου, που έστειλε το ματς στην παράταση, διαμορφώνοντας το 80-80, ήταν όλα τα... λεφτά! Και όχι μόνο. Μεγάλο τρίποντο και στην παράταση.

Ολοκληρώνοντας το ματς με 6/7 τρίποντα, με 6 ριμπάουντ, με 2 ασίστ, με 1 κλέψιμο, με 2 κοψίματα! Με 31 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης! Σε μια βραδιά που δεν ήταν ο Σπανούλης να βάλει το μεγάλο σουτ στο τέλος, το έκανε ο Παπανικολάου. Λογικό όταν έχει δει τόσα χρόνια τον αρχηγό να κάνει ανάλογες φάσεις, να ευστοχεί σε αντίστοιχες καταστάσεις. Αυτό έκανε και ο «Παπ». Το μεγάλο του τρίποντο έστειλε το ματς στην παράταση. Σε εκείνο το σημείο το ματς είχε κριθεί. Δεν υπήρχε περίπτωση να επιστρέψει η Μπασκόνια μετά το τρίποντο «μαχαιριά» από τον Παπανικολάου.

Αλλά δεν ήταν ο μόνος. Ο Λεντέι κάλυψε επάξια το κενό του Μιλουτίνοφ. Με ένα εξαιρετικό ματς, ειδικά στην επίθεση. Είχε 10/13 δίποντα! Αλλά και 9 ριμπάουντ, 6 εκ των οποίων ήταν επιθετικά. Ο Γκος έκανε ένα μεγάλο ματς με 17 πόντους, 3/5 τρίποντα και 6 ασίστ! Το ίδιο και ο Πρίντεζης με 17 πόντους, 4 ριμπάουντ, 5 ασίστ, αλλά και ένα κλέψιμο. Μην ξεχάσουμε τους Μάντζαρη και Μπόγρη που έκανε πολλές δουλειές. Ο πρώτος στην άμυνα και στην οργάνωση, ο δεύτερος με το πάθος του, τους 4 πόντους που σκόραρε, τα 5 -τα 3 επιθετικά- ριμπάουντ που πήρε. Με την ενέργειά του!

Με τον Ντέιβιντ Μπλατ να δείχνει για μια ακόμα φορά πώς έχει άλλη λογική. Πάλι χωρίς Σπανούλη στο φινάλε, αλλά η ουσία είναι πώς ο κόουτς του Ολυμπιακού έχει δείξει πώς θέλει να έχει μια ομάδα που δεν θα εξαρτάται από έναν παίκτη. Μια ομάδα που μπορεί να έχει πρωταγωνιστή τον οποιοδήποτε παίκτη σε μια βραδιά! Τη μια τον αρχηγό, την άλλη τον Πρίντεζη, τον Μιλουτίνοφ, τον Λεντέι... Δεν έχει σημασία το όνομα, αλλά η ουσία. Ο Αμερικανός τεχνικός δεν βλέπει μόνο το παρόν, κοιτάει και το μέλλον, την επόμενη ημέρα.

Η νίκη είναι πολύ σημαντική μετά από εκείνη που σημείωσε η Εφές στο Κάουνας κόντρα στην Ζαλγκίρις. Η «μάχη» για την 4άδα και το πλεονέκτημα της έδρας συνεχίζεται. Αλλά αυτή η νίκη και ο τρόπος που ήρθε, δίνει πολλούς πόντους στο κομμάτι της ψυχολογίας για τη συνέχεια. Σε μια ακόμα «διαβολοβδομάδα» που θα κλείσει με το ματς στη Μαδρίτη. Απέναντι σε μια Ρεάλ που νίκησε στην έδρα της Γκραν Κανάρια, χάρη στα τρίποντα του Ρούντι, στην τελευταία περίοδο. Δύσκολο ματς, αλλά στον Ολυμπιακό αυτά ταιριάζουν. Μια ομάδα που στα δύσκολα λέει ΝΑΙ και ανταποκρίνεται με τον καλύτερο, δυνατό τρόπο!

Διαβάστε επίσης

Ποδαρικό με... γλέντι στο Παλέ!

Ποδαρικό με... γλέντι στο Παλέ!

Ο Παύλος Σαχτούρης γράφει για το πάρτι του Ολυμπιακού που έκανε ποδαρικό με το... δεξί στο νέο έτος και υποκλίνεται στον γίγαντα Μιλουτίνοφ.