Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Απ' τα... ψηλά στα... χαμηλά

Απ' τα... ψηλά στα... χαμηλά
Πέμπτη, 5 Ιουλίου 2018 - 10:12

Για δεύτερο στη σειρά φιλικό ο Ολυμπιακός παρουσίασε εικόνα κανονικής ομάδας. ΟΚ, συμφωνήσαμε, αποτελούν ματς προετοιμασίας και τίποτα περισσότερο άρα ούτε ενθουσιασμός (στις νίκες) χρειάζεται, ούτε χώρος για απογοήτευση (σε ενδεχόμενες ήττες) υπάρχει. Εξάλλου, οι ερυθρόλευκοι αντιμετώπισαν μια ομάδα (σ.σ.: Βάτενς) β' κατηγορίας Αυστρίας και μια άλλη (σ.σ.: Μποτοσάνι) που πέρυσι ήταν 8η στο ρουμάνικο πρωτάθλημα.

Όμως δεν μπορείς να παραγνωρίσεις ότι όντως οι Πειραιώτες (δείχνουν να) επιστρέφουν στην ποδοσφαιρική κανονικότητα. Προσωπικά, αν έπρεπε να επιλέξω ένα στοιχείο που μου άρεσε περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο αυτό θα ήταν ο... κόφτης που έβαλε ο Πέδρο Μαρτίνς στα γεμίσματα από τα στόπερ. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που παρατηρούνταν με τεράστια συχνότητα στην περυσινή ομάδα.

Μια επιλογή, υποτίθεται, επιθετικής ανάπτυξης που εκτός από αντιαισθητική ήταν και αναποτελεσματική. Η μακρινή ψηλή μπαλιά στον επιθετικό ή τον εξτρέμ από τον κεντρικό αμυντικό γίνονταν πανεύκολη... λεία για τους αντιπάλους. Πως θα μπορούσε ένας επιθετικός να «κατεβάσει» κοντρολάροντας ταυτόχρονα την ψηλή μπαλιά και ν' αποφύγει τους δύο, συνήθως, παίκτες που είχαν ήδη «πέσει» πάνω του; Δεν μπορούσε.

Ειδικά ο Σισέ ήταν ένας από τους παίκτες που το επιχειρούσε με εκνευριστική συχνότητα αυτό. Κι όμως, χθες, απέναντι στην Μποτοσάνι ο Αφρικανός κεντρικός αμυντικός δεν σήκωσε τη μπάλα. Δεν επιχείρησε να... υποβαθμίσει τους χαφ γεμίζοντας στην επίθεση. Σε 45 λεπτά ο Σενεγαλέζος δεν γέμισε ούτε μία φορά! Αντιθέτως στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων που πήρε τη μπάλα την πάσαρε συρτά σε Ρομαό και Ανδρούτσο. Αυτοί οι δύο, το 6αρι και το 8άρι δηλαδή, ήταν οι αρχικές του επιλογές κι εκείνοι που πήραν τις περισσότερες πάσες του. Κι όταν εκείνοι ήταν κλεισμένοι, έψαξε τα μπακ, Τσιμίκα και Μασούρα. Πάλι παίζοντας τη μπάλα συρτά και κοντινά.

Και όταν ούτε αυτές οι επιλογές ήταν διαθέσιμες, έδωσε (επίσης συρτά και όχι σηκώνοντας τη μπάλα) Λάζαρο, Πάρντο και Μάριν, δηλαδή τα δύο εξτρέμ και το 10άρι. Ούτε μία φορά, ούτε μία (εκτός αν μας διέφυγε μία που, στο κάτω κάτω, δεν θα είχε και αξία γιατί αποτέλεσε εξαίρεση), δεν έψαξε απευθείας με γιόμα τον επιθετικό, δηλαδή τον Γκερέρο.

Δεν μπορούμε να ξέρουμε πως θα εξελιχθεί η σεζόν για τον Ολυμπιακό. Δεν μπορούμε να βάλουμε το χέρι μας στη... φωτιά. Μπορούμε ωστόσο να μιλήσουμε με βάση όσα βλέπουμε ως τώρα και το υψηλό ρίσκο που το μικρό αυτό δείγμα εμπεριέχει. Τα παραπάνω ωστόσο, νομίζουμε, έχουν αξία αφού με τη λήξη του φιλικού ο ίδιος ο Πέδρο Μαρτίνς δήλωσε ότι το α' ημίχρονο ήταν κοντά σ' αυτό που σκέφτεται. Κι αυτό στο οποίο αναφερθήκαμε, στο α' ημίχρονο συνέβη...

Διαβάστε επίσης