Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Η χρονιά που όλοι κατάλαβαν...

Η χρονιά που όλοι κατάλαβαν...
Δευτέρα, 31 Δεκεμβρίου 2018 - 18:39
Αρθρογράφος: Σπύρος Γρομητσάρης
ΣΠΥΡΟΣ ΓΡΟΜΗΤΣΑΡΗΣ

Το 2018 ήταν μια σπουδαία χρονιά. Μια αληθινά σπουδαία χρονιά. Όχι, δεν τρελάθηκα ούτε δοκιμάζω τις αντοχές σας. Και οι δικές μου εξάλλου δεν είναι σε υψηλά επίπεδα, με... ρεζέρβα εδώ και καιρό είμαι. Κουβαλάω ίδια φορτία με σας.

Ξέρετε λοιπόν γιατί χαρακτηρίζω σπουδαία χρονιά το 2018; Επειδή, μιλώντας για τον ποδοσφαιρικό Ολυμπιακό, θα μείνει στην ιστορία ως η πλέον διδακτική. Και μαθήματα πήραν όλοι. Κι εγώ. Κι εσείς. ΟΛΟΙ. Ο ίδιος ο Ολυμπιακός «κατάφερε» μέσα σε 365 μέρες να τα «δει» και να τα βιώσει όλα. Το δικό του καρδιογράφημα, ή μάλλον το... ποδοσφαιρογράφημα, άρχισε να χτυπάει σαν τρελό. Τη μία στιγμή ήταν ψηλά, την άλλη στον πάτο.

Υπήρξαν στιγμές που αισθανόσουν ότι υπήρχε πρόβλημα συγκέντρωσης ή έλλειψης προσανατολισμού αν προτιμάτε. Οι αντοχές και οι νόμοι του ποδοσφαίρου δοκιμάστηκαν τους πρώτους μήνες του 2018 και γι' αυτό η τιμωρία ήταν σκληρή. Και όπως λένε, όσο πιο πολύ πονάς στο λάθος σου, τόσο πιο γρήγορα μαθαίνεις.

Πέρα από το καθαρά ποδοσφαιρικό, μέσα στο 2018 και ο πλέον αφελής, ένας... ένοικος σύννεφου ροζ χρώματος, είδε την πραγματικότητα να του έρχεται σαν πατσαβούρα στα μούτρα.

Πόσο βλαξ ήσουν ρε φίλε να χάψεις αμάσητο ότι η νέα ποδοσφαιρική τάξη έκανε τα πάντα για ν' αποκτήσει εξουσία επειδή νοιάζονταν για το άθλημα; Με τα... τσαρούχια κοιμάσαι και δεν το ξέρεις. Η -ποδοσφαιρική τους- έγνοια έγινε ξεκάθαρη από τον τρόπο που φρόντισε ο «δικός μας» και η παρέα του να πάρουν (με την κακή έννοια) τον έλεγχο.

Ολόκληρη «βιομηχανία» στήθηκε για να παρουσιαστεί μια παραποιημένη πραγματικότητα. «Χρεώθηκαν» άνθρωποι με πράγματα που είτε δεν έκαναν ποτέ είτε χαρακτηρίστηκαν σκάνδαλα ενώ στην πραγματικότητα δεν ήταν. «Κρεμάστηκαν» σε ιντερνετικά μανταλάκια. Τους κόλλησαν ταμπέλες. «Χιλιοτραγουδισμένοι», «χούντα» κτλ. Διασυρμός κανονικός. Κι εσύ κοιτούσες σα χάνος και κατάπινες αμάσητο ό,τι σου σέρβιραν.

Και τώρα που οι ίδιοι (παρα)βιάζουν τον ΚΑΠ για να διεξαχθεί η αναβληθείσα αγωνιστική όπως ΔΕΝ βολεύει τον Ολυμπιακό και βολεύει εκείνος που έκαναν ό,τι μπορούσαν για να τους βολέψουν (του βολέματος το σιδηρούν κιγκλίδωμα κατά το κοινώς λεγόμενο) η τελευταία λέξη που ακούς / διαβάζεις είναι η εξής: σκάνδαλο.

Αυτή τη λέξη επίσης, το σκάνδαλο δηλαδή, δεν την ακούς / διαβάζεις για την «ωμή» διάκριση μεταξύ του Παναχαϊκή-Ολυμπιακός και του Παναχαϊκή-ΠΑΟΚ. Με τον Ολυμπιακό υπήρχαν «λόγοι ασφαλείας» να διεξαχθεί το ματς στο «χωράφι» του Παμπελοποννησιακού ενώ με τον δικέφαλο η φυσική έδρα της Παναχαϊκής θ' αποκτήσει ασφάλεια ανάλογη με του Λευκού Οίκου και δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Γι' αυτό σας λέω ότι, τελικά, το 2018 ήταν μια καταπληκτική χρονιά. Ή, για να το θέσω καλύτερα, μπορεί να τη θυμόμαστε ως η χρονιά της αναγέννησης από κάθε πλευρά. Του Ολυμπιακού ποδοσφαιρικά ο οποίος έκανε σε χρόνο dt τη διαδρομή κόλαση-παράδεισος και του αθλήματος γενικώς ώστε σύντομα να «ξεβράσει» όσους ήρθαν φορώντας προβειά αμνού ενώ στην πραγματικότητα ήταν λύκοι. Προσωπικά έτσι, θετικά, θέλω να δω τη χρονιά που φεύγει και να πάω όσο πιο υποψιασμένος και αποφασισμένος γίνεται στη νέα.

ΥΓ: Το 2019, πέρα από την ευχή να έχουμε την υγειά μας, ας αρχίσουμε να σεβόμαστε ο ένας τον άλλο λίγο παραπάνω και ας προσπαθήσουμε να φερόμαστε λίγο καλύτερα. Μην απαιτείς πρώτα να πάρεις, κάνε την αρχή εσύ δίνοντας ό,τι θα ήθελες να σου ανταποδώσουν. Και γενικώς σταμάτα να περιμένεις τον «Άγιο Βασίλη», τρέξε να τον βρεις εσύ. Ελπίζω να με πιάνετε...

Διαβάστε επίσης

Η Ευρώπη που λέει την αλήθεια

Η Ευρώπη που λέει την αλήθεια

Στο ποδόσφαιρο φωνάζουν οι άλλοι και διασύρονται, στο μπάσκετ ο Ολυμπιακός και επιβεβαιώνεται. Γράφει ο Σπύρος Γρομητσάρης.

Χωρίς... ταυτότητα

Χωρίς... ταυτότητα

Αυξάνονται οι... Τζέισον Μπορν του Ολυμπιακού. Γράφει ο Σπύρος Γρομητσάρης.

Έμειναν τα... μερεμέτια

Έμειναν τα... μερεμέτια

Όταν η πραγματικότητα του -8β. σου μοιάζει καλύτερη από την περυσινή κορυφή. Γράφει ο Σπύρος Γρομητσάρης.