Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Χωρίς... ταυτότητα

Χωρίς... ταυτότητα
Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2018 - 08:54
Αρθρογράφος: Σπύρος Γρομητσάρης
ΣΠΥΡΟΣ ΓΡΟΜΗΤΣΑΡΗΣ

«Τι σόι παίκτη θέλει για την επίθεση ο Μαρτίνς; Κάποιον που να είναι κλασικός φορ περιοχής ή να μπορεί να παίζει και στα πλάγια, να βγαίνει από την περιοχή και να δημιουργεί επίσης;»

Το παραπάνω ερώτημα τέθηκε από φίλο του Ολυμπιακού σε εκπομπή επικοινωνίας σε ραδιοφωνικό σταθμό. Η απάντηση που πήρε, μεταξύ σοβαρού και αστείου, ήταν η εξής: να κάνει τα πάντα.

Μπορεί να είχε χιουμοριστική χροιά η απάντηση, ωστόσο δεν ήταν μόνο τέτοια. Στο μοντέρνο ποδόσφαιρο γίνονται ολοένα και πιο περιζήτητοι οι παίκτες δίχως συγκεκριμένη ταυτότητα. Όχι, δεν μιλάμε για τα ακριβή συμπτώματα του τηλεοπτικού... Τζέισον Μπορν στη γνωστή επιτυχημένη σειρά ταινιών. Μιλάμε για παίκτες που μπορούν να κάνουν σχεδόν τα πάντα στον αγωνιστικό χώρο και να προσαρμόζονται στις απαιτήσεις του κάθε αγώνα.

Τον Φορτούνη τον ξέρουμε ως 10άρι, στο φινάλε του 2018 η τελευταία εικόνα είναι ως -κάτι σαν- 9άρι που... έστειλε τον Γκερέρο στα πλάγια. Ο Νάτχο παίζει με μεγάλη ευκολία στο Νο8 και το Νο10. Αλλά ας μην πάμε πολύ... μακριά. Ο απίθανος Ομάρ, αυτή τη στιγμή, έχει καλύτερα επιθετικά στατιστικά (2 γκολ/4 ασίστ έναντι 2 γκολ/3 ασίστ) από τον Φορτούνη στη Σούπερ Λίγκα! Και μιλάμε για παίκτη που το... ταμπελάκι του γράφει: δεξιός μπακ. Σας φαίνεται (μόνο) μπακ αυτός;

Μήπως ο Λεονάρντο Κούτρης δεν είναι και χαφ, εκτός από μπακ; Ο Λάζαρος από την άλλη δεν αποτελεί τον ορισμό του πολυεργαλείου; Ποιά είναι η θέση του; Αριστερό εξτρέμ; Δεξί; Μήπως β' επιθετικός ή 10άρι; Υπάρχει κάτι που δεν μπορεί να παίξει μπροστά; Μάλλον συμφωνούμε στην απάντηση: όχι.

Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο λοιπόν οι προπονητές θέλουν τέτοιους παίκτες ώστε να τους χρησιμοποιούν κατά το δοκούν. Βλέπουμε εξάλλου πόσο σημαντικές είναι οι εναλλαγές θέσεων και κατά τη διάρκεια ενός ματς που σμπαραλιάζουν τα πλάνα των αντιπάλων.

Προφανώς θα υπάρξουν και παίκτες που θα είναι... βιδωμένοι σε μια θέση αλλά, σιγά σιγά, αποτελούν τις εξαιρέσεις και όχι τον κανόνα. Όπως φυσικά και οι προπονητές οι οποίοι μαθαίνουν πολλά... ποιήματα διάταξης, και δεν μένουν κολλημένοι στο ένα αφού υπάρχει ο κίνδυνος να τους ξεπεράσει το άθλημα.

Διαβάστε επίσης

Η χρονιά που όλοι κατάλαβαν...

Η χρονιά που όλοι κατάλαβαν...

Όταν βλέπεις ότι το «κόντρα σε όλους και σε όλα» δεν είναι επικοινωνιακή φανφάρα αλλά η πραγματικότητα... Γράφει ο Σπύρος Γρομητσάρης.

Έμειναν τα... μερεμέτια

Έμειναν τα... μερεμέτια

Όταν η πραγματικότητα του -8β. σου μοιάζει καλύτερη από την περυσινή κορυφή. Γράφει ο Σπύρος Γρομητσάρης.

Το μόνο που του λείπει

Το μόνο που του λείπει

Ο Σισέ έχει την «πρώτη ύλη», καιρός να βελτιώσει την ατέλεια. Γράφει ο Σπύρος Γρομητσάρης.