Ντουντούκα
ΠΑΟΚ, έρχεσαι;
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90.1 FM

Στην... τελική, τι μετράει πιο πολύ;

Στην... τελική, τι μετράει πιο πολύ;
Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2021 - 13:15
Αρθρογράφος: Σπύρος Γρομητσάρης
ΣΠΥΡΟΣ ΓΡΟΜΗΤΣΑΡΗΣ

Στην αρχή κάθε σεζόν τα πρώτα επίσημα ματς δίνουν αφορμές για ποδοσφαιροκουβέντα. Ανάλογα με την εικόνα και το αποτέλεσμα, αναπαράγονται συμπεράσματα-κλισέ. Στον μεγαλύτερο βαθμό τουλάχιστον. Πέρυσι π.χ. που ο Ολυμπιακός από σύμπτωση (ναι, σύμπτωση ήταν, πιστεύει κανείς ότι ήταν... πλάνο;) δεν σκόραρε στα πρώτα ημίχρονα κάποιων αγώνων του γίνονταν λόγος για τα: χαμένα ημίχρονα. Σε άλλες περιστάσεις, και φέτος νομίζω... φορέθηκε λίγο, γίνεται κουβέντα για τις τελικές. Πόσο δημιουργεί ο Ολυμπιακός; Πόσο εκπαιδευμένος και ικανός είναι να διασπάει τις κλειστές άμυνες; Άλλη μια συζήτηση... ξεπατικοτούρα αναλόγως με το αποτέλεσμα.

Τα σκέφτομαι όλα αυτά, ξανά, με αφορμή το ματς της Εθνικής στη Σουηδία. Στο α' ημίχρονο η Ελλάδα ήταν σαφώς ανώτερη. Κυριαρχούσε. Είχε σημαντικές ευκαιρίες, με μεγαλύτερες όλων τα δοκάρια, για να προηγηθεί. Δεν συνέβη και στο φινάλε πλήρωσε ακριβά κάποιες αδράνειες και απρόσεκτες άμυνες όπως το άτσαλο τάκλιν - πέναλτι του Μαυροπάνου. Αυτή είναι η μπάλα. Συνήθως δικαιώνεται εκείνος που αξίζει αλλά όχι πάντα.

Μετά από ατελείωτες ώρες λοιπόν συζητήσεων για χαμένα ημίχρονα, τελικές, αμυντικές αντιδράσεις, διατάξεις κτλ. τι είναι αυτό που μένει; Μα φυσικά το τι λέει το ταμπλό στο φινάλε. Προσωπικά, ως ένα βαθμό, έχω αφήσει πίσω μου αυτό το... βαρίδι όταν κρίνω ένα ματς, μια ομάδα, έναν παίκτη. Δηλαδή το «στυγνό» αποτέλεσμα.

Θέλω να βλέπω κι άλλα πράγματα. Γι' αυτό εξάλλου, την πρώτη σεζόν του Πέδρο Μαρτίνς στον Ολυμπιακό, δεν στάθηκα στα αποτελέσματα αλλά σε αυτό που έβλεπα και μου άρεσε και εκτιμούσα ότι έχει προοπτική. Επαναλαμβάνω, ναι, καταλαβαίνω, στην... τελική μετράει το αποτέλεσμα. Όμως δεν πρέπει να βλέπουμε μόνο αυτό. Ένα ματς είναι ένα πακέτο 90 λεπτών. Μια σεζόν είναι ένα πακέτο άπειρων αγώνων και καταστάσεων με πάνω και κάτω. Δεν γίνεται να είναι όλα τέλεια, ούτε ευθεία γραμμή. Είναι λογικό να αγαπάμε τα θετικά αποτελέσματα αλλά ας βλέπουμε και λίγο πιο πέρα απ' αυτά.

ΥΓ: Η δοκιμασία του μπασκετικού Ολυμπιακού στη Βαρκελώνη κόντρα στη Μπαρτσελόνα συνιστά το δεύτερο πολύ μεγάλο crash test. Επαναλαμβάνω ωστόσο ότι, ακόμα, είναι πάρα πολύ νωρίς για σοβαρά συμπεράσματα. Ούτε μια νίκη θα τον στείλει στα πλέι οφ και το φάιναλ φορ, ούτε μια ήττα θα τον προσγειώσει ανώμαλα και θα του κόψει τα φτερά. Προσωπικά με ενδιαφέρει να δω την ομάδα να έχει σταθερότητα και συνέπεια σε πράγματα που κάνει ή προσπαθεί να κάνει. Θέλω να δω έναν συμπαγή Ολυμπιακό με σωστή συμπεριφορά και δυναμικό χαρακτήρα.

Διαβάστε επίσης

Και μαζί και χώρια

Και μαζί και χώρια

Τικίνιο; Ή Ελ Αραμπί; Ή και τους δύο; Ο Σπύρος Γρομητσάρης blogάρει στο gavros.gr και αναλύει!