Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Η... πανδημία των (χειμωνιάτικων) διοργανώσεων των εθνικών

Η... πανδημία των (χειμωνιάτικων) διοργανώσεων των εθνικών
Τετάρτη, 25 Μαΐου 2022 - 23:59
Αρθρογράφος: Σπύρος Γρομητσάρης
ΣΠΥΡΟΣ ΓΡΟΜΗΤΣΑΡΗΣ

Οι δύο σεζόν που προηγήθηκαν ήταν περίεργες. Πολύ περίεργες, αληθινά μοναδικές αφού ο πλανήτης βίωσε πανδημία που επηρέασε τις ζωές όλων, προφανώς και τον αθλητισμό. Μέσα σε όλα αυτά προστέθηκε και το Κύπελλο Εθνών Αφρικής μεσούσης της σεζόν. Η ένταση της πανδημίας έχει... μαλακώσει τελευταία αλλά κανείς δε μπορεί να πει με σιγουριά ότι ξεμπερδέψαμε με την covid-19. Αλλά ακόμα κι αν έχει συμβεί, που προφανώς το ευχόμαστε όλοι, δε μπορεί να υποσχεθεί κανείς ότι η νέα σεζόν που θα έρθει χαρακτηρίζεται ιδανική. Πώς να είναι ιδανική που, ξανά, για δεύτερη στη σειρά σεζόν, υπάρχει διοργάνωση για τις εθνικές ομάδες μεσούσης της περιόδου.

Πέρυσι ήταν το Κόπα Άφρικα, φέτος το Μουντιάλ στο Κατάρ που θα διεξαχθεί μεταξύ 21 Νοέμβρη και 18 Δεκέμβρη. Γι' αυτό εξάλλου όλα θα γίνουν γρήγορα στο πρώτο μισό της σεζόν, δηλαδή οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις με τις φάσεις των ομίλων να ολοκληρώνονται αρχές Νοέμβρη ώστε μετά οι διεθνείς να μπορούν να ενσωματωθούν στις εθνικές τους ομάδες. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι μετά το Μουντιάλ οι ομάδες θα είναι... ξεχαρβαλωμένες. Κι αυτό θα ισχύει σε μεγαλύτερο βαθμό απ' όσο ίσχυσε φέτος με το Κόπα Άφρικα αφού το Μουντιάλ αφορά τις εθνικές όλου του πλανήτη. Όχι, δεν είναι προκαταβολικές δικαιολογίες αυτά που διαβάζετε εν όψει της νέας σεζόν. Αποτύπωση της πραγματικότητας είναι. Μιας σκληρής για τους παίκτες και τους προπονητές πραγματικότητας σε εποχές άκρατου επαγγελματισμού και εμπορευματοποίησης του λαοφιλέστερου των αθλημάτων.

Πώς λοιπόν οι ομάδες να διατηρήσουν φρεσκάδα, συνοχή και καλή λειτουργία όταν βασικά στελέχη τους θα απουσιάσουν για περίπου ένα μήνα στα μισά της σεζόν για να συμμετάσχουν στο Μουντιάλ εκπροσωπώντας και τις χώρες τους. Νομίζω πως αν πρέπει να περιμένουμε καλή μπάλα τη νέα σεζόν θα πρέπει να την περιμένουμε στο πρώτο μισό, έως ότου «διαλυθούν» οι ομάδες λόγω Μουντιάλ.

ΥΓ: Είναι ξεκάθαρο ότι τα πλέι οφ της Α1 μπάσκετ και φυσικά οι τελικοί θα είναι δύσκολοι. Και θα γίνουν πιο δύσκολοι αν η ομάδα δεν πάει σ' αυτούς με τη σωστή νοοτροπία και σκέψη. Το ματς με το Περιστέρι στο ΣΕΦ πρέπει να λειτουργήσει ως καμπανάκι για προπονητή και παίκτες. Περπατώντας δεν θα κερδηθεί κανένα ματς και δη ένα ολόκληρο πρωτάθλημα. Ειδικά από τη στιγμή που ο ανταγωνισμός θα κάνει ό,τι μπορεί, αγωνιστικά και όχι μόνο, για να στερήσει τον τίτλο από τον Ολυμπιακό και ύστερα να λέει ότι η χρονιά των Πειραιωτών είναι αποτυχημένη με ένα κύπελλο στα χέρια. Χρειάζεται λοιπόν μεγάλη προσοχή και συγκέντρωση.

Διαβάστε επίσης