Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Ντε και καλά να χάσει!

Ντε και καλά να χάσει!
Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2017 - 14:04

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ο Ολυμπιακός είχε τέτοιο άγχος και ένιωθε μεγάλη πίεση για τον χτεσινό ημιτελικό. Ούτε σε τελικό Ευρωλίγκας δεν έχει εμφανιστεί έτσι. Ναι, σίγουρα είναι νοκ άουτ παιχνίδι, ναι, περιμένεις τον Παναθηναϊκό να αντιδράσει, να παίξει με το μαχαίρι στα δόντια μετά το φετινό 3-0 και το συνολικό 6-0 από τους περσινούς τελικούς, αλλά γιατί τέτοιο άγχος; Ακατανόητο… Νευρικότητα, πίεση, έλλειψη ενέργειας και καθαρού μυαλού αλλοίωσαν κατάφωρα το παιχνίδι του. Ο Ολυμπιακός δεν θύμισε σε τίποτα χτες την ομάδα προ δέκα ημερών, που είχε χτύπους καρδιάς, είχε αντίδραση, είχε τον πρώτο (και τον τελευταίο) λόγο στα κρίσιμα λεπτά. Ηταν σκληρή, επιθετική στο παιχνίδι της. Ο Ολυμπιακός χτες σε καμία περίπτωση δεν ήταν επιθετικός, δεν ήταν σκληρός.

Ακόμα και στο πρώτο μέρος που δέχθηκε 29 πόντους, πόσω μάλλον στο 2ο που δέχθηκε… 48 πόντους και 7/12 τρίποντα. Ανεπίτρεπτο. Χάθηκαν μαρκαρίσματα, στις αλλαγές ήταν μία ταχύτητα πίσω, λάθος αντιδράσεις στην άμυνα με απόσταση, μαλθακά μαρκαρίσματα κτλ. Οχι απλά δεν είχε κόψει τον αέρα των φιλοξενούμενων, αλλά τους έδινε ξανά και ξανά ψυχολογία και μομέντουμ. Μπροστά; Σε όλο το ματς ένα… τουρλουμπούκι. Σύστημα δεν πρέπει να βγήκε, με τον Σπανούλη να εγκλωβίζεται, αλλά από κει και πέρα να μη διαφαίνεται ένα plan b.

Αυτό είναι το ένα κομμάτι. Ο Ολυμπιακός ήταν κακός, έκανε λάθη πολλά, δεν έβγαλε σε καμία περίπτωση το παιχνίδι του. Το άλλο κομμάτι είναι οι ρέφερι και συγκεκριμένα οι Καρακατσούνης και Μάνος. Κατώτεροι των περιστάσεων και αυτοί για ένα τέτοιο παιχνίδι.

Ποιος τους δίνει το δικαίωμα αν ο Ολυμπιακός είναι κακός να μην μπορεί να διεκδικήσει το παιχνίδι μέχρι τέλους; Επειδή είναι κακός δεν τον αφήνεις ντε και καλά να κάνει την ανατροπή; Στο 1.08 ο Μάντζαρης κλέβει καθαρά την μπάλα από τον Ρίβερς, η οποία φτάνει στα χέρια του Λοτζέσκι που μπορεί να φύγει στον αιφνιδιασμό. Ο Καρακατσούνης βλέπει φάουλ και η κατοχή μένει στον Παναθηναϊκό με ματς στους 5 πόντους. Μία φάση κομβική, χαρακτηριστική, που σου περνάει το μήνυμα: Δεν πήγε στράφι το κλίμα που δημιουργήθηκε από το ματς της Ευρωλίγκας με τις… βολές, ωστόσο με τους «δικούς μας» διαιτητές και στη διοργάνωση του Βασιλακόπουλου δεν γίνεται να πάει στο… 7-0. Ετσι δεν είναι; Μία φάση, λοιπόν, είναι αρκετή να βγάλει νικητή.

Σε όλο το ματς η διαιτησία είναι καταφανέστατα υπέρ του Παναθηναϊκού. Εχει φάει τέτοιο ξύλο ο Πρίντεζης, αλλά… 2 κερδισμένα φάουλ, όταν 5 έχει κερδίσει ο Μπουρούσης σε 15 λεπτά συμμετοχής. Ενα κερδισμένο φάουλ ο Σπανούλης. Και δεν φτάνει που τον πετάνε κάτω σε τρίποντο ή στο ντράιβ, αλλά όταν η μπάλα φεύγει από τα χέρια του Τζεντίλε, η κατοχή πάλι στον Παναθηναϊκό. Σπρώχνει ο Καλάθης τον Παπανικολάου; Πάτησε γραμμή ο Παπανικολάου. Ετσι έβλεπαν οι Καρακατσούνης και Μάνος.

Ναι, κακός ο Ολυμπιακός, αλλά άφησέ τον. Κάποτε ανακάλυψαν το non call, τώρα βρήκαμε φάουλ από το πουθενά.

ΥΓ.: Τελικός το ματς με την Μπασκόνια. Ας χαρούν το Κύπελλο με τον Αρη (αν τον αφήσουν κι αυτόν να διεκδικήσει κάτι), αλλά οι δύο μεγάλοι στόχοι είναι μπροστά. Ενωμένοι ομάδα-κόσμος και πιο δυνατοί.

(Το κείμενο δημοσιεύθηκε στον «ΓΑΥΡΟ» στις 17/01/2017)

Διαβάστε επίσης

Να 'χα χίλια μάτια...

Να 'χα χίλια μάτια...

Ο Θεόφιλος Τυριντζής γράφει στον «ΓΑΥΡΟ» για τη σπουδαία εμφάνιση και νίκη του Ολυμπιακού με 92-62 επί της Μπασκόνια στο ΣΕΦ.

Η... παγίδα και το συναίσθημα

Η... παγίδα και το συναίσθημα

Ο Θεόφιλος Τυριντζής γράφει στον «ΓΑΥΡΟ» για τα συμπεράσματα που έβγαλε από τον αγώνα του Ολυμπιακού με τον Κόροιβο Αμαλιάδας στο ΣΕΦ.