Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Ευθύνη έχουν όλοι…

Ευθύνη έχουν όλοι…
Παρασκευή, 18 Μαΐου 2018 - 13:13

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΤΥΡΙΝΤΖΗΣ

«Για την εικόνα μετά το 15΄πραγματικά ντρέπομαι που είμαι προπονητής αυτής της ομάδος για τον τρόπο που έπαιξε σήμερα»!

Αυτή η φράση, το γνωρίζετε καλά όλοι πλέον, ανήκει στον Γιάννη Σφαιρόπουλο. Μία –επιεικώς- άστοχη φράση, γιατί ο κύριος υπεύθυνος για την εικόνα της ομάδας για την οποία ντρέπεται είναι ο ίδιος!

Λίγες ημέρες αφότου είχε αναλάβει την τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού, πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, στη συνέντευξη Τύπου, μετά το ματς της regular season με τα Τρίκαλα στο ΣΕΦ, όπου ο Ολυμπιακός είχε απολέσει μεγάλη διαφορά, ο ίδιος, σε έντονο ύφος και τόνο είχε πει: «Αυτή η νοοτροπία με εμένα θα κοπεί»!

Το παιχνίδι με την Κύμη ήταν απλά η σταγόνα στον ωκεανό γι αυτή… την νοοτροπία. Γιατί ιδίως φέτος, ο Ολυμπιακός σταματά να παίζει, το ρίχνει στο άναρχο και αδιάφορο μπάσκετ, άλλοι δεν μπορούν, άλλοι αδιαφορούν, κτλ… Η ουσία είναι όμως ότι όλα ξεκινάνε από το «κεφάλι» αυτής της ομάδας και ο Γιάννης Σφαιρόπουλος είναι αυτός που θα έπρεπε να μην έχει η ομάδα αυτή την εικόνα για την οποία τώρα ντρέπεται. Γιατί για να το πούμε ωμά και στυγνά, αυτός δημιούργησε μια εικόνα για την οποία έφτασε στο σημείο ακόμα και ο ίδιος να ντρέπεται. Για να έφτασε σε αυτό το σημείο σημαίνει πως σήκωσε τα χέρια ψηλά και παραιτήθηκε μίας προσπάθειας της οποίας ηγείται.

Δεν μπορεί να το λέει αυτό ο προπονητής της ομάδας για την οποία είναι ο κύριος υπεύθυνος τόσο στο αγωνιστικό κομμάτι, όσο και στο πνευματικό. Αποτελεί παραδοχή, γιατί δεν μπορεί να τους «πείσει» πλέον για τίποτα. Αυτό «πλήρωσε» και στην Κρήτη με αποτέλεσμα να χάσει το Κύπελλο ο Ολυμπιακός.

Φυσικά, δεν γίνεται λόγος για συζήτηση για να παίξουν και γι αυτόν. Εδώ καλά-καλά δεν παίζουν ο ένας για τον άλλον! Δεν τους εμπνέει, δεν τον ακούνε στις τακτικές εντολές, δεν… δεν… δεν… Η κύρια ευθύνη για όλα αυτά όμως ξεκινάει από τον ίδιο. Γιατί φτάσαμε από τη δήλωση του Σπανούλη «ο κόουτς με εξώθησε στο να παίξω το καλύτερο μπάσκετ μου» στο να έχει «χάσει» παντελώς τους παίκτες. Ακόμα και αυτούς που στήριξε και επέμεινε και κοίταξε να κρατήσει τις ισορροπίες για να μην μουρμουράνε (λάθος μέγα κι αυτό).

Πέραν των αγωνιστικών λαθών και αστοχιών λοιπόν (τα οποία είναι πολλά) αυτή είναι η ρίζα του προβλήματος που έθιξε την οποία θα πρέπει να ψάξει ο ίδιος και να κατανοήσει, γιατί φτάσαμε σε αυτό στο σημείο και από εκεί που έμπαινε «ασπίδα» για τους παίκτες του, ουσιαστικά τους βγάζει τώρα στη… σέντρα.

Θα πει κανείς, «τώρα είναι αργά, δεν υπάρχει χρόνος…» Και θα συμφωνήσω… Αξιώσεις και απαιτήσεις πλέον δεν έχω προσωπικά. Το μόνο που θέλω είναι να «φύγει» η χρονιά περήφανα και με ψηλά το κεφάλι. Να παλέψουν, να μοχθήσουν και… ότι βγει και το καλοκαίρι να γυρίσει σελίδα ο Ολυμπιακός σε πολλούς τομείς. Όχι μόνο στο θέμα του προπονητή το οποίο θεωρώ τετελεσμένο.

Το να φτάνει όμως ο προπονητής να λέει «ντρέπομαι για την εικόνα της ομάδας» για την οποία είναι ο μοναδικός υπεύθυνος για να το φτιάξει ή για να μην έφτανε καν μέχρι εκεί, κατανοείται όλοι το μέγεθος του προβλήματος.

Επειδή όμως, το νόμισμα έχει πάντα δύο όψεις, πάμε να δούμε και την άλλη πλευρά! Οι παίκτες δεν έχουν καταλάβει κάτι και για το δικό τους καλό θα πρέπει να το κατανοήσουν καλά. Ήδη έχουν χάσει πάρα πολύ χρόνο.

Μπορεί ο Σφαιρόπουλος να τρώει το ανάθεμα και να ζητάνε όλοι το κεφάλι του, ωστόσο δεν είναι άμοιροι ευθυνών και οι ίδιοι και όταν έρθει η ώρα θα γίνει ταμείο και γι αυτούς.

Ναι, ο Σφαιρόπουλος τους έχει «χάσει». Δεν χρειαζόταν καν αυτή η δήλωση από μέρος του για να κάτσουμε να πούμε «τώρα τους έχασε δια παντός». Το «κακό» έχει κορυφωθεί μήνες πριν, έχει ξεκινήσει από τις προηγούμενες σεζόν.

Η λύση από μέρους τους, ποια είναι;

Να μην παίζουν γιατί δεν τους εμπνέει (για να το πούμε κομψά); Να αδιαφορούν, για την ομάδα; Για τον κόσμο που πληρώνει από το υστέρημά του για να τους δει και να τους στηρίξει; Όσοι είναι αυτοί… Έστω και ένας να είναι στο ΣΕΦ. Να μην τον ακούνε για να τρώει κι άλλο ανάθεμα; Να κάνουν πλακίτσα ξεδιάντροπα πριν τον αγώνα την ώρα που ο κόσμος είναι σκασμένος; Να βγάζουν νευράκια και να αποποιούνται των ευθυνών τους;

Είναι επαγγελματίες σωστοί αυτοί; Μπορεί να μην γουστάρεις τον προπονητή σου, τον διευθυντή σου, τον προϊστάμενο σου, αλλά οφείλεις να είσαι «Κύριος» στις υποχρεώσεις σου απέναντι στην ομάδα, στη φανέλα, στον κόσμο, στον οργανισμό, σε αυτούς που σε έκαναν νεόπλουτο και το μόνο πρόβλημα σου είναι που θα βγεις το βράδυ και σε ποιο νησί θα πας διακοπές, την ώρα που ο κόσμος παλεύει να βγάλει 10 ευρώ στην άκρη για να δει αυτό το άθλιο θέαμα και δέκα μαντράχαλους που δεν τιμάνε την ομάδα που λατρεύει. Να τιμούνε αυτόν που τους έχει κάνει όλους μάγκες και χάρη σε αυτόν κάποιοι έχουν αυτά τα συμβόλαια. Που σκίζεται έχοντας καταφέρει τα πάντα στην καριέρα του και στα 36 του παλεύει ακόμα και με την Κύμη.

Ή νομίζουν ότι τα όσα έχει καταφέρει αυτή η ομάδα στο παρελθόν θα αποτελούν αιωνίως ασπίδα και άλλοθι και στο τέλος της ημέρας θα λέμε… «έλα μωρέ, δεν πειράζει, αυτοί μας κάνανε περήφανους». Η ζωή προχωράει όμως. Αλλοίμονο αν είναι να μείνουμε εκεί και να αναπολούμε.

Ο Σφαιρόπουλος έχει κάνει πολλά λάθη και γνώμη μου είναι πως έχει πιάσει ταβάνι με τον Ολυμπιακό! Αυτό μπορούσε, αυτό πρόσφερε και κανείς δεν θα του καταλογίσει πως δεν δούλεψε, δεν μόχθησε, δεν έτρεχε όλη μέρα για την ομάδα. Με λάθος τρόπο; Με σωστό; Το έκανε όμως… Έχασε το παιχνίδι με τους παίκτες, αγωνιστικά δεν του βγήκε ούτε στο 1% ο σχεδιασμός, αλλά και αυτοί έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης, γιατί δεν χρειάζεται προπονητής για να μην χάσεις τους 25 πόντους διαφορά από την Κύμη. Ούτε να χάσεις από τον ΠΑΟΚ, τον Ερυθρό Αστέρα και την ΑΕΚ στο Κύπελλο.

Φταίει για πολλά ο Σφαιρόπουλος, όχι όμως για όλα. Και όποιος δεν το καταλαβαίνει, αδιαφορεί, επαναπαύεται, δεν μοχθεί, βρίσκει συνεχώς άλλοθι δεν του αξίζει να φοράει μια φανέλα που έχει ποτιστεί με αίμα!

ΥΓ: Το έγραψα και στο προηγούμενο blog το τονίζω και τώρα ακόμα μία φορά. Το θέμα των οφειλών είναι γνωστό εδώ και χρόνια. Δεν είναι κάτι καινούριο. Ακόμα και όταν έπαιρναν Ευρωλίγκες έτσι ήταν τα πράγματα και ουδείς, έστω και ένας, δεν έχει χάσει ευρώ από αυτά που έχει συμφωνήσει. Το φετινό, παρά τα προβλήματα, είναι και βήμα μπροστά γιατί μπορεί οι Έλληνες να είναι έναν μήνα περισσότερο μέσα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αλλά οι ξένοι είναι πολύ λιγότερο σε σύγκριση με πέρσι. Οπότε δεν είναι σε καμία περίπτωση δικαιολογία για την εμφάνιση και την απόδοση.

ΥΓ2: «Οι Αγγελόπουλοι είναι εξαφανισμένοι» ακούω συνεχώς… Να βγουν μπροστά τώρα να κάνουν τι; Να διώξουν τον Σφαιρόπουλο; Και τι θα κερδίσει ο Ολυμπιακός; Θα μπει ο Τόμιτς και θα τους κάνει Dream Team; Να τους μιλήσουν ξανά; Το έχουν κάνει και που ξέρετε αν δεν έχει ξαναγίνει κιόλας. Να βγουν να πουν τι; Τις κινήσεις τους για την ομάδα; Για το τι σχεδιάζουν όταν βρισκόμαστε ακόμα σε αγωνιστική φάση;

Και γνωρίζετε πλέον όλοι πολύ καλά πως το μοναδικό πρόβλημα στη ζωή τους δεν είναι ο Ολυμπιακός. Λίγο σύνεση λοιπόν, συγκαταβατικότητα και λογική.

ΥΓ3: Σαφέστατα έχουν κάνει λάθη και οι πρόεδροι. Ευθύνη έχουν όλοι σε μία κατάσταση, ποτέ ο ένας. Δικές τους είναι άλλωστε οι επιλογές και οι αποφάσεις. Ή πιστεύει κανείς πως τους αρέσει αυτή η κατάσταση και αυτό που βλέπουν. Τον Ολυμπιακό τον αγαπάνε...

Διαβάστε επίσης

Ότι θέλουν… θέλουν! Ο ενδοιασμός είναι άλλος.

Ότι θέλουν… θέλουν! Ο ενδοιασμός είναι άλλος.

Ο Θεόφιλος Τυριντζής γράφει για τον Ολυμπιακό που επιτέλους έτρεξε, αλλά και για την παραμικρή αμφιβολία ότι οι Πειραιώτες «θέλουν». Το ερώτημα είναι στο «μπορούν» (;), γιατί ακόμα… δεν έχει πειστεί.

Νισάφι πια…

Νισάφι πια…

Ο Θεόφιλος Τυριντζής γράφει πως απαγορεύεται και είναι ανεπίτρεπτο να είσαι σε mood πρωταθλήματος και απλά να… εφησυχάζεις!

Όποιος δεν γουστάρει… σπίτι του!

Όποιος δεν γουστάρει… σπίτι του!

Τέλος η πλακίτσα και η κοροϊδία. Όποιος δεν ματώνει δεν έχει θέση στον Ολυμπιακό. Ας συνέλθουν… χτες, γιατί θα ξεφτιλιστούν και αρκετά έχει καταπιεί ο κόσμος - Γράφει ο Θεόφιλος Τυριντζής