Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Να σκίζεσαι για τη φανέλα και το έμβλημα!

Να σκίζεσαι για τη φανέλα και το έμβλημα!
Κυριακή, 3 Ιουνίου 2018 - 23:13
Αρθρογράφος: Θεόφιλος Τυριντζής
ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΤΥΡΙΝΤΖΗΣ

Το κυρίαρχο ζητούμενο ήταν να… πιστέψουν στους εαυτούς τους. Γιατί αν δεν το έκαναν οι ίδιοι, τότε ποιος; Κανείς δεν τους πίστευε. Όλοι ξεγραμμένους τους είχα(με)ν. Αυτοί φρόντισαν να απομονωθούν, να «διαβάσουν» και να αναλύσουν καλά και σωστά τον αντίπαλό τους και να εμφανιστούν πνευματικά σκληροί. Αν σας ρωτήσω να μου πείτε μία καλή στιγμή του Σπανούλη, ποια θα επιλέξετε; Εγώ, τη βουτιά μπροστά από τον Τζέιμς για να κλέψει τη μπάλα. Μπορεί να είχε 1/10 σουτ, 2 ασίστ και 3 λάθη, να μην του βγήκε – και με τον Πρίντεζη off ελέω φάουλ- ωστόσο είναι ένα δείγμα της θέλησης, του πάθους, του ματιού που γυάλιζε όλων. Δείτε τις αντιδράσεις του Μπόμπι Μπράουν στον πάγκο. Δεν πέρασε δευτερόλεπτο στο ματς αλλά ήταν ενεργότατος για να ενθαρρύνει τους συμπαίκτες του.

Ο Ολυμπιακός έκανε το break στο ΟΑΚΑ αντιτάσσοντας στα πολλά… περίεργα που είδαμε και πάλι (καλά όχι ότι δεν ήταν αναμενόμενο, στο ΣΕΦ να δείτε τι έχει να γίνει) λύσεις. Τόσο στην τακτική του όσο και στο ροτέισον… Πήρε 39 πόντους από τον πάγκο του (8 ο Παναθηναϊκός), ενώ στο 4ο δεκάλεπτο η 5άδα του Σφαιρόπουλου δεν είχε τους δύο αρχηγούς μέσα.

Εν αρχή ην η άμυνα… Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε από εκεί. Με εξαίρεση το 1ο δεκάλεπτο (δέχτηκε 26 πόντους) κράτησε στους 65 πόντους τον Παναθηναϊκό (6 στο 2ο δεκάλεπτο) και κυρίως τον έβγαλε από το παιχνίδι του. Δεν τον άφησε να τρέξει και τον πήγε στο σετ παιχνίδι, κλείνοντας τη ρακέτα του με πολλά σώματα στη μπάλα, βγάζοντας στις αλλαγές το «τριάρι» του στον σέντερ και τους «ψηλούς» να «σκεπάζουν» την περιφέρεια των γηπεδούχων. Έδωσε στοχευμένα σουτ και δύσκολα (5/29 τρίποντα) και πολλές φορές οι «πράσινοι» αναγκάστηκαν σε στατικό μπάσκετ με εμπνεύσεις οι οποίοι πήραν βοήθειες από τα επιθετικά ριμπάουντ (17 κέρδισαν και πήραν 14 πόντους από διπλή ευκαιρία). Λογικό αυτό, από τη στιγμή που ο Ολυμπιακός έπαιζε άμυνα με αλλαγές. Συν βέβαια… 18 πόντους από λάθη του Ολυμπιακού.

Το πώς δεν επέτρεψαν όμως οι «ερυθρόλευκοι» στον αντίπαλό τους να κάνει το παιχνίδι του φαίνεται και από τις 8 μόλις ασίστ που μοίρασαν έναντι 17 του Ολυμπιακού.

Ο «αέρας» αλλαγής φάνηκε από το ξεκίνημα. Ο Ρόμπερτς ήταν ο κουμανταδόρος, ο εμπνευστής. Στις πρώτες επιθέσεις ο Σπανούλης δεν είχε τη μπάλα (με τον Αντετοκούνμπο πάνω του και στην αλλαγή τον Γκιστ όπως αναμένονταν) και ο Ρόμπερτς είχε την μπαγκέτα θέλοντας να τρέξει την ομάδα στο ανοικτό γήπεδο. Επίσης, μετά από 8 λεπτά ο Πρίντεζης πήρε προσπάθεια πάνω του. Στόχος του Ολυμπιακού εξ αρχής να ποστάρει και με τα «τριάρια» του. Ακόμα και με τον Αντετοκούνμπο στη πλάτη του Παπανικολάου, όχι απλά με κοντύτερο (π.χ. Τζέιμς, Καλάθης).

Δεύτερο στοιχείο αλλαγής; Η αντίδραση από το -10. Με τον Ολυμπιακό να έχει 2 πόντους σε αιφνιδιασμό (7 ο Παναθηναϊκός) αλλά και 2-7 λάθη. Έμειναν όμως πιστοί στην άμυνά τους και κυρίως είχαν ωριμότητα και σκέψη στην επίθεση για να επιστρέψουν. Ο Παπανικολάου ο οποίος ξεκίνησε με 0/3 τρίποντα και μάλιστα το 3ο πήγε… δοκάρι ολομόναχος, δεν κυριεύτηκε από νεύρα, έκανε σπουδαία δουλειά και ο Παπαπέτρου, αξιοποιήθηκε και ο Μιλουτίνοφ, μπήκε ο Ρόμπερτς και έτρεξαν ξανά με αποτέλεσμα το 1-14 επιμέρους, απάντηση στο 12-4 του Παναθηναϊκού στο 1ο δεκάλεπτο.

Παρά την αναμενόμενη αντίδραση του Παναθηναϊκού στο 3ο, ο Ολυμπιακός ήλεγχε το ματς, βάδιζε στο πλάνο του με τον Παπανικολάου να ποστάρει Καλάθη ή Τζέιμς, έκλεισε διαδρόμους σε οργανωμένη άμυνα για να αποφύγει ντράιβ όπως στο 1ο δεκάλεπτο και οδηγούσε τον Παναθηναϊκό σε μακρινά σουτ. Παρά το γεγονός ότι έχανε το ριμπάουντ οι άμυνες έβγαιναν και σε 2ο χρόνο.

Ο Ολυμπιακούς τούτη τη φορά δεν έχασε το μυαλό του, αλλά είχε και παίκτες να του δίνουν πράγματα. Ο Μακλίν δεν ήταν καλός αλλά από την ώρα που μπλόκαρε σουτ στο 4ο δεκάλεπτο και μετά ήταν απολαυστικός και με δύο καθοριστικά καλάθια. Ο Στρέλνιεκς μπήκε και έδωσε 7 πόντους ενώ ήταν πολύ καλός και δημιουργικά, έδωσε πράγματα και ο Μπόγρης στα 3΄που αγωνίστηκε. Άνοιξε η άμυνα του Παναθηναϊκού πιέζοντας και είχαν την πάσα βγάζοντας και ωραίες φάσεις με «πικ εν ρολ» και πάσα (σ.σ. με τους δύο αρχηγούς εκτός θυμίζουμε), ο Παπαπέτρου συνέχισε τη καλή δουλειά στο «4» καθώς προτιμήθηκε λόγω άμυνας από τον Ουίλτζερ και όταν χρειάστηκε μπήκαν χειριστές για να σπάσουν το zone press και να μην κολλήσουν όπως είχε γίνει με τη Ζαλγκίρις. Πέρα από την πνευματική σκληράδα, ήταν εμφανής και η διαφορά στην ψυχολογία καθώς σούταραν στο τέλος με αυτοπεποίθηση (42% τρίποντο ο Ολυμπιακός έναντι 17% του Παναθηναϊκού).

Και όλα αυτά; Το ξαναλέμε, με εμπνεύσεις και αποφάσεις στα καλύτερά τους… Με φάσεις που δεν κατάλαβε κανείς τι έδωσαν. Τι να πούμε; Για τις 22 βολές του Παναθηναϊκού (10 ο Σίνγκλετον, 13 ο Τζέιμς) από το 25’ και ύστερα και τις 0 του Ολυμπιακού τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός κυνηγούσε στο σκορ; Για το πρώτο φάουλ των γηπεδούχων στην 4η περίοδο στο 5.06΄;

Τώρα αυτό που χρειάζεται είναι ηρεμία και ταπεινότητα. Δεν έγινε το παραμικρό. Μόλις το πρώτο ματς των τελικών ήταν και ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς. Ο Παναθηναϊκός θα αντιδράσει, ο Ολυμπιακός πρέπει να είναι προετοιμασμένος κατάλληλα και φυσικά ο κόσμος του. Να τον βοηθήσει με φωνή και μόνο και να μην πέσει στην παγίδα.

ΥΓ: Αυτό είναι Ολυμπιακός… Να σκίζεσαι για τη φανέλα. Να πνίγεσαι από πάθος για το έμβλημα.

Διαβάστε επίσης

Νισάφι πια…

Νισάφι πια…

Ο Θεόφιλος Τυριντζής γράφει πως απαγορεύεται και είναι ανεπίτρεπτο να είσαι σε mood πρωταθλήματος και απλά να… εφησυχάζεις!