Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Μπερδεμένος… Σαν σε προετοιμασία!

Μπερδεμένος… Σαν σε προετοιμασία!
Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2019 - 09:01
Αρθρογράφος: Θεόφιλος Τυριντζής
ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΤΥΡΙΝΤΖΗΣ

Με 65 πόντους δεν μπορείς να κερδίσεις, ματς που έχεις «σημαδέψει» εδώ και καιρό και μάλιστα εκτός έδρας. Ναι, ο Ολυμπιακός έριξε 10 πόντους από τον μ.ο. της την Εφές. Είναι έτσι ακριβώς όπως το είπε και ο Κεμζούρα: «Αν μας έλεγαν πριν το ματς να πάρουμε την Εφές στους 75 πόντους θα το κάναμε ευχαρίστως». Έριξε το τρίποντό της στο 27%, είχε σε κάποια φάση 10 ριμπάουντ περισσότερα, αλλά και πάλι δεν ήταν ικανά όλα αυτά. Ακόμα και στο 35΄που βρίσκονταν μέσα στο ματς, με μόλις 3 πόντους πίσω, έδινε την εντύπωση πως κάτι του έλειπε, πάντα κάτι λάθος γίνονταν.

Θέλετε να δούμε συγκεκριμένα το ματς με την Εφές;

Με εξαίρεση το πρώτο δεκάλεπτο όπου πέτυχε 22 πόντους στα υπόλοιπα τρία ο Ολυμπιακός πέτυχε 43 πόντους. Η εποχή όπου είχε κίνηση μακριά από τη μπάλα, φαίνεται μακρινή, το τρίποντο ήταν και πάλι σε χαμηλά επίπεδα και όταν δεν μπορεί να ακουμπήσει η μπάλα στον Μιλουτίνοφ (2 πόντους στο 2ο μέρος παίρνοντας μόλις 2 προσπάθειες) υπάρχει θέμα.

Οκ, ξεπετάχτηκε ο Στρέλνιεκς σε αυτό το ματς, αλλά και αυτό… έκλαμψη είναι. Ούτε ο Λετονός είναι σταθερός. Για να τρέξει στο τρανζίσιον ούτε… λόγος: 5 πόντους στον αιφνιδιασμό πήρε. Μία σταθερά ακόμη, ο Πρίντεζης, συνεχίζει να μην είναι καλά (σ.σ. μετά από 32 λεπτά αγώνα σκόραρε), οπότε ο Ολυμπιακός έφτασε, ή μάλλον συνέχισε, στα τελευταία ματς να ματώνει να σκοράρει. Στα τελευταία 6 στην Ευρωλίγκα σκοράρει 68 πόντους μ.ο.

Ο Μπλατ, όπως έχει κάνει σε όλες τις εκτός έδρας νίκες, πήγε να πάρει το ματς με την άμυνα. Δεν μπορείς να κάνεις και κάτι άλλο μέσα στην έδρα της Εφές. Όμως… Ο Ολυμπιακός έκανε και πάλι πολλά ανόητα λάθη. Λάθη που δίνουν πόντους στον αντίπαλο. Της έδωσε 17 πόντους (οι 10 στο πρώτο ημίχρονο) από λάθη του και γενικότερα το είπε και ο Μπλατ με τον πλέον εμφατικό τρόπο: «Σε κάθε ματς κάνουμε 10-20 λάθη αλλά τα περισσότερα είναι λάθη επιλογών».

Το δεύτερο στοιχείο είναι η άμυνα στον Λάρκιν. Όσους κι αν έβαλε στο τέλος ο Ντάνστον, ο Μόερμαν, ο Σίμον κτλ. ο Λάρκιν ήταν ο MVP. Αναστάτωσε την άμυνα του Ολυμπιακού. Έβγαινε με παίκτες που τους κτύπαγε στα πόδια, άλλαζε τις ισορροπίες και μοίραζε αριστερά και δεξιά. Τελείωσε με 8 ασίστ (και 1 λάθος) τις περισσότερες που έχει μοιράσει φέτος σε ματς. Γκος, Ουέμπερ μαζί είχαν 6 ασίστ και… 8 λάθη!

Πάμε να δούμε και γενικότερα τον Ολυμπιακό;

Στα μάτια τα δικά μου είναι μπερδεμένος. Είναι ανακατεμένος. Σα να βρίσκεται σε περίοδο προετοιμασίας και να ψάχνει ρόλους και χημεία. Ναι, το σκηνικό όλο με τον Πρίντεζη και το ηχητικό έφερε μία αναστάτωση, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Έχει αγωνιστικά θέματα καθαρά τα οποία ο Μπλατ πρέπει να λύσει, γιατί κοιτάγαμε μόνο προς τα πάνω τη βαθμολογία (στις 2 νίκες απόσταση η Μπαρτσελόνα που είναι στην 5η θέση), αλλά πλέον πρέπει να κοιτάει και από πίσω του. Η Μιλάνο τον έφτασε στις 12 νίκες και τον έχει κερδίσει, ενώ οι Μπάγερν, Μπασκόνια, βρίσκονται με μία νίκη διαφορά πίσω του.

Είμαστε στα τελειώματα του Φλεβάρη και ο Γκος δεν έχει καταλάβει ακόμα τον ρόλο του. Σε ματς που έλειπε ο Σπανούλης, ο Αμερικανός έκανε το ένα λάθος πίσω από το άλλο ενώ και στις αποφάσεις του στο τέλος δεν ήταν (ξανά) καλός. Ναι, είναι άπειρος, ναι θα ψηθεί, αλλά –το είχα επισημάνει σε παλιότερο blog- ίσως και το ταβάνι του να μην είναι εκεί που το περιμέναμε, αλλά πιο κάτω.

Ο Παπανικολάου μετά τον τραυματισμό του, φυσικά είναι αλλαγμένος. Δέχθηκε πολλά καλάθια στην άμυνα, δεν είναι ο ίδιος παίκτης και ταυτόχρονα υπάρχει θέμα στο «3». Όταν είναι καλά αυτός, όλα «οκ», τώρα; Έπαιξε τα 25 λεπτά, τα 6΄ο Τίμα στην αρχή που δεν ξαναπέρασε (ως συνήθως) και ο Τουπάν μπήκε στα τελευταία 10 λεπτά. Το «3» παραμένει θέμα, καθώς ο Τίμα συνεχίζει να είναι ωσεί παρών και ο Τουπάν μετά τον τραυματισμό του, μόνο το ματς με την Εφές έχει κάνει στο ΣΕΦ. Από κει και πέρα ο χρόνος του μειώνεται σταθερά. Μόνο με την Μπαρτσελόνα έπαιξε αρκετά καθώς ο Παπανικολάου δεν μπορούσε.

Δεν έδωσε και ο Λεντέι (3,2 πόντους έχει στα τελευταία 5 ματς), για τον Πρίντεζη τα είπαμε παραπάνω.

Και μέσα σε όλο αυτό το ανακάτεμα, παίζει «τελικούς» θέλοντας τα αποτελέσματα και προσπαθεί να εντάξει τον Ουέμπερ ο οποίος χρειάζεται εντατικά μαθήματα για το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Φαίνεται αυτή η διαφορά στη νοοτροπία του. Βασικά «μπαμ» έκανε από τα φάουλ που του σφύριξαν. Όχι τίποτε άλλο, θα τον βρουν και… «μπόσικο» και θα τον φορτώνουν από νωρίς. Στο πρώτο μέρος έδειξε καλά πράγματα. Σκύλος στην άμυνα, που τρέχει παντού, να μαρκάρει, να πιέσει, τρομερή ενέργεια, πήρε ριμπάουντ αλλά είχε στο μυαλό του και την δημιουργία. Έβαλε 8 πόντους στην αρχή, αλλά μου άρεσε το πώς το μυαλό του όδευε στη πάσα και στο να εκμεταλλευτεί συνθήκες για τους συμπαίκτες του. Μια χαρά τα πήγε στις συνεργασίες του ιδίως με τον Μιλουτίνοφ. Σταδιακά έπεφτε η απόδοσή του σε όλα, ίσως επηρεασμένος και από τα μπες-βγες με τα φάουλ του, ενώ φαίνεται πως έχει μία διαφορετική αντίληψη και νοοτροπία. Το είπε άλλωστε και ο ίδιος, πως όλα είναι καινούρια γι αυτόν και θέλει χρόνο.

Δεν παύει όμως να είναι κι αυτή μία ακόμη συνισταμένη στο γενικότερο… ψάξιμο της ομάδας.

Ο Ολυμπιακός γνώρισε την 4η σερί ήττα του και 5η στα τελευταία 6 παιχνίδια αλλά όπως διευκρίνισε και ο Ντέιβιντ Μπλατ έχει βγάλει ένα πολύ δύσκολο πρόγραμμα: Ρεάλ έξω, Φενέρ έξω, Εφές έξω, Μακάμπι έξω και την Μπαρτσελόνα μέσα. Τώρα φτιάχνει κάπως, σε σύγκριση με αυτό που πέρασε όχι ότι έχει ματς του χεριού του, αλλά αναμφισβήτητα πρέπει να… φτιάξει και ο Ολυμπιακός!

Το είπαν οι προπονητές… «Προσπαθούμε, να βρούμε μία λύση για την επίθεση. Αυτό ψάχνουμε. Ψάχνουμε τα κατάλληλα σχήματα, τα κατάλληλα σουτ. Δεν έχουμε βρει ακόμη τι φταίει. Πολλές φορές φταίει και η συγκέντρωση, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να είμαστε πιο επιθετικοί»!

Διαβάστε επίσης

Δείξτε κάτι…

Δείξτε κάτι…

Ο Θεόφιλος Τυριντζής δεν αποκαρδιώνεται από την 5η σερί ήττα, αλλά απ΄ το ότι ο Ολυμπιακός δεν δείχνει μία αχτίδα φωτός αγωνιστική. Η μετάβαση στην άλλη εποχή δεν δείχνει ομαλή.
Έπαιξε… μπάσκετ!

Έπαιξε… μπάσκετ!

Ο Θεόφιλος Τυριντζής γράφει για το «διπλό» στην Ποντγκόριτσα που… αλίμονο αν δεν έρχονταν, με τον Ολυμπιακό όμως να δείχνει πως επιτέλους θέλει να παίξει μπάσκετ και να πάρει… από πολλούς.

Το μεγαλύτερο λάθος τους…

Το μεγαλύτερο λάθος τους…

Συσπείρωσαν και ένωσαν τον κόσμο του Ολυμπιακού με τη διοίκηση. Έσπειραν ανέμους; Θα θερίσουν θύελλες. Αφού υπάρχει κράτος και νόμοι, την ίδια αντιμετώπιση να έχει και ο Ολυμπιακός. Είστε; Γράφει ο Θεόφιλος Τυριντζής…

Τζόγαρε στη… ρουλέτα!

Τζόγαρε στη… ρουλέτα!

Ο Θεόφιλος Τυριντζής γράφει για το «διπλό» στο Τελ Αβίβ που χάθηκε στο 28' κι όχι στην τελευταία άμυνα ή την επίθεση του Πρίντεζη και τον γενικότερο προβληματισμό ότι ο Ολυμπιακός ψάχνει να το βρει ξανά, εν μέσω «τελικών» και με νέο παίκτη να εντάσσεται.