Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Together They Fight…!

Together They Fight…!
Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2019 - 14:12
Αρθρογράφος: Θεόφιλος Τυριντζής
ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΤΥΡΙΝΤΖΗΣ

Δεν γίνονταν να χάσει ξανά «δικό του» παιχνίδι. Θα ήταν από τα άγραφα. Μα να κερδίζεις με 12 πόντους στο 26΄, να κρατάς το προβάδισμα στο 30΄και να μπαίνεις στο 4ο δεκάλεπτο με… 6-15 επιμέρους σκορ και εν ριπή οφθαλμού να βρίσκεται στο -9; Μέσα στο σπίτι σου και μετά την αποκαρδιωτική εμφάνιση στη Μαδρίτη;

Ξεκίνησα ανάποδα, αλλά εκεί σημειώθηκε η αρχή του κακού. Γιατί ο Ολυμπιακός έδειχνε να ελέγχει πλήρως το ματς, να το έχει σταθερά σε διψήφια διαφορά πόντων και ξαφνικά, όχι απλά να βρίσκεται πίσω, αλλά να θεωρείται και χαμένο το παιχνίδι. Γιατί ποιός θα πίστευε στο -9, με 52΄΄ να απομένουν πως θα το γύρναγε; Όλο το βράδυ τα είχε σπάσει από μακριά (είχε 5/22 τρίποντα και το τελευταίο εύστοχο ήταν στις αρχές της 3ης περιόδου) και τέτοια παιχνίδια τα γυρνάς με μεγάλα σουτ και άμυνα.

Αυτή είναι σωστή νοοτροπία

Ο Ολυμπιακός μέσα σε ένα λεπτό βρήκε τρόπο και τα έκανε τέλεια και τα δύο. Πέραν του αποτελέσματος- το οποίο το ήθελε πάρα πολύ, κακά τα ψέματα, έχει μείνει πίσω και πρέπει πλέον να μαζεύει νίκες και να μην τις πετάει- κέρδισε και τον τρόπο. Τη σωστή νοοτροπία. Κέρδισε σε αυτοπεποίθηση, σε ψυχολογία. Ποιος του απαγορεύει σε δύσκολες συνθήκες να σκεφτεί «πάμε να το ξανακάνουμ;» ή να βάλει ανάλογες σκέψεις και πίεση στον αντίπαλο, «ωχ, θα το κάνουν και με μας όπως με την Κίμκι».

Δεν θέλω να πω μεγάλες κουβέντες, δεν μπαίνω καν στη διαδικασία αναμνήσεων, συγκρίσεων και τα λοιπά, αλλά μου αρκεί που είδα έναν Ολυμπιακό να μοχθεί, να μην τα παρατάει και να παλεύουν όλοι μαζί μέχρι τέλους. Όπως είναι και το μότο του: «TogetherWeFight». Μαζί με τον κόσμο του, γιατί λίγοι είναι, αλλά είναι πιστοί, ταγμένοι.

Δικό του ήταν, πήγε να το χάσει κι αυτό (μετά από Μόναχο και ΟΑΚΑ), αλλά τουλάχιστον το πάλεψε και δεν το άφησε όπως έκανε στη Μαδρίτη, που το θεώρησε εξ αρχής χαμένο. Το πρώτο μέλημά του είναι να μπολιάσει ξανά η σωστή νοοτροπία σε αυτή την ομάδα.

Μεγάλα τρίποντα αλλά και αμυνάρες

Ναι, είχε τις γρήγορες αλλά σωστές εκτελέσεις (Πρίντεζης, Πολ ελεύθεροι στη γωνία, ο Σπανούλης σούταρε πριν πάει η αλλαγή πάνω του) αλλά είχε και τις άμυνες στο τέλος. Πίεσε σωστά και ανέκτησε κατοχή. Μετά το τρίποντο του Πρίντεζη (είχε 0/4 πριν) είχε ξανά κατοχή για το 2ο τρίποντο από τον Πολ (είχε 0/6 πριν) που έπαιξε σωστή άμυνα για να κερδηθεί η μπάλα. Στα 28΄΄ μπλοκ με τον Μιλουτίνοφ και καταπληκτική άμυνα στον Σβεντ στο τελευταίο δευτερόλεπτο που τον οδήγησαν σε βήματα.

Γίνεται να έχει αυτή τη νοοτροπία; Με τα λάθη του. Δεν θα τα αποφύγει αυτά. Του προπονητή και των παικτών. Αλλά αν έχει αυτή την πίστη μέσα του σίγουρα θα απλοποιήσει το έργο του. Ο Παπανικολάου όπως είπε ο Κεμζούρα και στον ίδιο, αν έχει αυτό το πνεύμα, αν βγάζει την ενέργειά του, τα τρεξίματά του και έχει αυτοπεποίθηση στην επίθεση ανεβάζει επίπεδο τον Ολυμπιακό. Αν θέλει ας το καταλάβει. Είναι κρίμα να αδικεί τον εαυτό του, το ταλέντο του, την ομάδα όλη.

Τα λάθη του Κεμζούρα

Τα περισσότερα λάθη για μένα τα έκανε ο Κεμζούρα στο ματς, αλλά προς τιμήν του (βέβαια πήρε ο Ολυμπιακός και τη νίκη, αλλιώς θα τον βάραινε το αποτέλεσμα) είπε πως ίσως μπέρδεψε την ομάδα στην άμυνα και ιδίως πάνω στον Σβεντ. Τα έκανε πολύπλοκα σε σημείο οι παίκτες του να πηγαίνουν λάθος βοήθειες, όπου τους τιμώρησε ο Μπέρτανς με τα τρίποντα, ενώ μετά πήγαν σε αλλαγές αλλά ο Σβεντ ευστόχησε δύο φορές πάνω από τα χέρια του Μιλουτίνοφ.

Δεν ήταν κακό το πλάνο πάνω στον Σβεντ, ήθελε να τον κουράσει και να μην έχει καμία μπάλα εύκολη στα χέρια του, αλλά 1-2 λεπτά για τέτοιους παίκτες είναι αρκετά. Στο σημείο που είχε πάρει φωτιά, για να πω την αμαρτία μου, περίμενα τον Μπόλντγουιν πάνω του, που είναι πιο ψηλός και αθλητικός, αλλά είπε πως δεν συμβαίνει κάτι με τον Αμερικανό, απλά ήθελε να ταιριάξει «ζευγάρια» στο ματς.

Η «Αγία Τετράδα και ο «παράγοντας χ»

Η αγία τετράδα του Ολυμπιακού (Σπανούλης, Πρίντεζης, Παπανικολάου και Μιλουτίνοφ) που πέτυχε 78 από τους 109 πόντους (τα 2/3 περίπου) με ολίγον Πολ και Βεζένκοφ έσωσαν επιθετικά τη βραδιά για τον Ολυμπιακό, αλλά δεν γίνεται να μην σταθεί κανείς στον Κόνιαρη ο οποίος αμυντικά ήταν «παράγοντας χ» για τον Ολυμπιακό. Δεν σκόραρε αλλά είχε 3 κλεψίματα, 2 ασίστ, 4 ριμπάουντ, πίεση στη μπάλα, καλές άμυνες όσο άντεχε, deflections…

Αν οι Ολυμπιακός είχε χάσει αυτό το ματς θα είχε κάνει τρία και όχι δύο βήματα πίσω σε κάθε επίπεδο. Το πήρε με τρόπο που ενθουσίασε και τους ίδιους και πλέον έχει πολλά «πρέπει» ακόμα μπροστά του. Το Βελιγράδι είναι αυτονόητο!

ΥΓ: Προχωράμε…

Διαβάστε επίσης

Κοιτάξτε τι κάνατε...

Κοιτάξτε τι κάνατε...

Κάκιστη νοοτροπία, προπονητής άλλου επιπέδου, ομάδα με τρεις Αμερικανούς εκτός και μία ήττα που δεν μαζεύεται. Γράφει ο Θεόφιλος Τυριντζής...

Ποιότητα: Η απάντηση σε όλα…

Ποιότητα: Η απάντηση σε όλα…

Τα λάθη, η επιθετική άμυνα της Μπαρτσελόνα, τα σκαμπανεβάσματα και οι διαφορές μετά 2ης και 3ης περιόδου, όλα με κοινό παρανομαστή. Είτε στη Βαρκελώνη, είτε στο Βελιγράδι. Γράφει ο Θεόφιλος Τυριντζής…

Αυτή η νοοτροπία δεν ταιριάζει σε Ολυμπιακό!

Αυτή η νοοτροπία δεν ταιριάζει σε Ολυμπιακό!

Οι «ερυθρόλευκοι» μπήκαν στη Μαδρίτη με mood «άντε να περάσει το ματς να τελειώνουμε να φύγουμε» και ο Θεόφιλος Τυριντζής καυτηριάζει την ομάδα που απλά… έχει κάνει πέντε καλά ματς, αλλά τα δύο τα έχασε μέσα από τα χέρια της.