Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Να παίξουν όλοι για… δύο

Να παίξουν όλοι για… δύο
Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2019 - 12:57
Αρθρογράφος: Θωμάς Μπίχτας
ΘΩΜΑΣ ΜΠΙΧΤΑΣ

Είχα την τύχη και τη χαρά, να ζήσω από πολύ κοντά τα δύο προηγούμενα παιχνίδια του Ολυμπιακού, με την Μπάγερν Μονάχου. Τόσο εκείνο στο Καραϊσκάκη, όσο και εκείνο στο Μόναχο. Δύο παιχνίδια, από τα οποία ο Ολυμπιακός δεν πήρε τίποτα, αγωνιστικά, αλλά πάρα πολλά, σε εμπειρία. Παιχνίδια, όπως αυτά, σε κάνουν καλύτερο, ακόμη και αν σε… τσαλακώσουν λιγάκι. Είναι ομάδες-μεγαθήρια αυτές, όπως η Μπάγερν και αποκαλούνται έτσι, για κάποιο καλό λόγο. Και όχι τυχαία.

Θυμάμαι, τότε, τον Μάρκο Σίλβα, να συζητά ότι πρέπει οι ποδοσφαιριστές του να παίξουν για… δύο. Ο καθένας να παίξει… Χ2. Για να καταφέρει να ισορροπήσει τη… ζυγαριά, απέναντι σε μία τέτοια ομάδα, από τις κορυφαίες του πλανήτη, ο Ολυμπιακός όφειλε να έχει όλους τους ποδοσφαιριστές τους σε mode… υπερήρωα. Δεν είναι κάτι άγνωστο, αυτό, για τον Ολυμπιακό. Να θυμίσω, σε αυτό το σημείο, την Άρσεναλ, τη Γιουβέντους, τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, την Ντόρτμουντ, την Ατλέτικο Μαδρίτης, τη Μίλαν, την Τότεναμ, πολύ πρόσφατα…

Ακόμη και η μεγάλη Μπάρτσα, στο «μηδέν» έμεινε, στο Καραϊσκάκη… Δεν είναι, λοιπόν, άγνωστο, για τον Ολυμπιακό το να ντύνονται οι παίκτες του… υπερήρωες και να βγάζουν… υπερδυνάμεις, στο γήπεδο, απέναντι σε αντιπάλους, οι οποίοι μπορούν, τσιμπώντας ελάχιστα το γκάζι, απλώς, να σε… τελειώσουν, μέσα σε λίγα λεπτά.

Κάτι ανάλογο, με εκείνο, το οποίο συζητούσε, τότε, ο Μάρκο Σίλβα, συζητιέται και τώρα, στο Ρέντη. Οι «ερυθρόλευκοι» γνωρίζουν τις δυνάμεις τους. Γνωρίζουν την αξία τους. Γνωρίζουν την ποιότητα, την οποία έχουν, ως ομάδα. Γνωρίζουν, επίσης, ότι για κάνουν -ξανά- το μεγάλο «μπαμ» και να δείξουν -ξανά- στην Ευρώπη, ποιοι είναι και τι μπορούν να επιτύχουν, βάζοντας από κάτω το μεγαθήριο, οφείλουν να πάρουν αυτές τους τις δυνάμεις και να τις… διπλασιάσουν!

Είναι τέτοιο το επίπεδο του Champions League, που χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια. Πολύ μεγαλύτερη, από ένα τοπικό ντέρμπι, ας πούμε. Οι ομάδες, τις οποίες ο Ολυμπιακός καλείται να αντιμετωπίσει, είναι… από άλλο πλανήτη. Και, φυσικά, ΜΟΝΟ ο Ολυμπιακός είναι άξιος να βρίσκεται εκεί, ανάμεσά τους, ως ίσος και να τις «παίζει». Να τους κάνει ανατροπές (βλέπε Τότεναμ), να τις κερδίζει (βλέπε τις προαναφερθείσες υπερδυνάμεις).

Και αύριο, λοιπόν, ο Ολυμπιακός πρέπει να ανεβάσει κατακόρυφα το επίπεδό του, σε σχέση με επίπεδο του ελληνικού ποδοσφαίρου, το οποίο εκπροσωπεί, μόνος, στα σαλόνια της Ευρώπης, ως συνήθως… Ο Πέδρο Μαρτίνς έχει συζητήσει πολύ με τους ποδοσφαιριστές του, για την ιδιαιτερότητα του αγώνα της Τρίτης και την ιδιαιτερότητα του αντιπάλου. Είναι και για τον ίδιο ένα μεγάλο τεστ, άλλωστε, το συγκεκριμένο παιχνίδι> Το περσινό, απέναντι στη Μίλαν, το πέρασε με μεγάλη επιτυχία. Ακόμη και αν οι «ροσονέρι» δεν είναι στις δόξες τους, παραμένουν (τόσο απλά) ένα μεγαθήριο.

Έχει μαζί του πολλά στοιχεία. Δίψα. Αξία. Κόσμο. Έδρα. Μομέντουμ. Εμπειρία. Ποιότητα. Όλα αυτά πρέπει να είναι αύριο, στο… μάξιμουμ! Μπορεί, με αυτό τον τρόπο, ο Θρύλος να ζήσει αύριο, άλλη μία μεγάλη βραδιά. Από εκείνες που μόνο ο Θρύλος μπορεί να προσφέρει… Όπως το έχει κάνει τόσες και τόσες φορές, στη σύγχρονη ιστορία του. Ειδικά την τελευταία δεκαετία…

Διαβάστε επίσης

Δεν σταματιέται…

Δεν σταματιέται…

Τυχαίο το περιστατικό με τη φωτογραφία. Αλλά τόσο ταιριαστό, μετά τη χθεσινή νίκη… - Γράφει ο Θωμάς Μπίχτας.