Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Αυτή η φωτογραφία, αξίζει εκατομμύρια λέξεις… (pic)

Αυτή η φωτογραφία, αξίζει εκατομμύρια λέξεις… (pic)
Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2019 - 16:44
Αρθρογράφος: Θωμάς Μπίχτας
ΘΩΜΑΣ ΜΠΙΧΤΑΣ

Εβδομάδα διακοπής πρωταθλήματος. Υποχρεώσεις Εθνικών. Για ακόμη μία φορά, οι Πορτογάλοι του Ολυμπιακού έρχονται στο προσκήνιο, ως είθισται. Λογικό δεν είναι; Ο Ποντένσε, ο Σα, ο Ρούμπεν Σεμέδο, καλούνται στην εν ενεργεία πρωταθλήτρια Ευρώπης, Πορτογαλία. Να συμμετέχουν, σε αυτή τη διαδικασία της προετοιμασίας, της Εθνικής ομάδας της χώρας τους, για τα ματς των προκριματικών. Από μόνο του αυτό, αποτελεί μία μεγάλη είδηση, η οποία έχει σχολιαστεί πολλές φορές και με πολλούς, διαφορετικούς, τρόπους. Κατά κύριο λόγο, φυσικά θετικούς.

Έρχεται μία ημέρα, όμως, κατά την οποία ανοίγεις το Instagram του Ντανιέλ Ποντένσε και βλέπεις αυτή τη φωτογραφία.

Ψάχνεις λόγια, να εξηγήσεις, τι και πως. Ο Ντανιέλ Ποντένσε είναι ένας ποδοσφαιριστής, ο οποίος από την ώρα που πάτησε το πόδι του στον Πειραιά, στο Ρέντη, στο Καραϊσκάκη, κάνει διαρκώς… άλματα! Άλματα προς τα εμπρός. Αναδεικνύει το ταλέντο του, αναδεικνύει την ποιότητά του, εξελίσσεται σε κεφάλαιο, για τη μεγαλύτερη ομάδα της Ελλάδας, παίζει στο Champions League, καλείται, σταθερά, στην Εθνικής ομάδα της χώρας του, πλέον. Άλματα… Άλματα, τα οποία κορυφώνονται (μέχρι στιγμής, γιατί σίγουρα έχει και πιο… πάνω, για αυτό τον παικταρά) με το «κόλλα το» του Κριστιάνο Ρονάλντο.

Όχι γιατί ο Ποντένσε χρειάζεται να σταθεί δίπλα στον (κατά πολλούς) κορυφαίο ποδοσφαιριστή του πλανήτη. Όχι. Αυτό, από μόνο του, βεβαίως, αποτελεί παράσημο, αλλά μέχρι εκεί. Το να απολαμβάνει ο Ποντένσε τη φιλία και την στήριξη του Κριστιάνο Ρονάλντο είναι, βεβαίως… γαλόνι. Και μεγάλο μάλιστα.

Αλλά όχι μόνο για αυτό. Για την προσπάθεια, την οποία ο ίδιος ο Ποντένσε κάνει. Για το τεράστιο ταλέντο του γνωρίζαμε, από τον πρώτο καιρό, κιόλας. Στον Ολυμπιακό γνώριζαν και πριν έρθει. «Αυτόν πρέπει να φέρουμε», είχε πει ο Κριστιάν Καρεμπέ, κάποτε, όταν τον είδε να αγωνίζεται, στο Champions League, με την Σπόρτινγκ Λισαβόνας, εναντίον του Ολυμπιακού. Από τότε, μέχρι τώρα, ο Ποντένσε έχει εξελιχθεί σε τεράστιο κεφάλαιο, για τον Ολυμπιακό! Σε τεράστια μονάδα.

Δεν είναι τυχαίο, ότι ο Βαγγέλης Μαρινάκης έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη, για να τον κρατήσει, οριστικά, εδώ και να βάλει τέλος, σε κάθε είδους σπέκουλα και… δικαστικό θέμα που μπορεί να «έτρεχε» με την πρώην ομάδα του. Ο Ποντένσε έδειχνε, από την πρώτη ημέρα παρουσίας του, στον Ολυμπιακό, ότι γουστάρει αφάνταστα που είναι εδώ. Μιλώ (γράφω) εκ πείρας. Είχαν την τύχη να είμαι παρών.

Η επιρροή του Ολυμπιακού

Το γνωστό θέμα. «The Olympiacos effect», το λένε οι ξένοι. Ο Ολυμπιακός επενδύει σε ποδοσφαιριστές, παίρνει το καλύτερο από εκείνους, τους αναδεικνύει, τους εκτοξεύει! Στις εθνικές των χωρών τους, σε σπουδαίες μεταγραφές… Όλα είναι στο τραπέζι, όταν αγωνίζεσαι στον Ολυμπιακό. Το πιστοποιούν οι ίδιοι οι παίκτες, το λέει η ιστορία, από μόνη της. Μία αναδρομή θα σας πείσει, για το τι έχουν κάνει οι (Έλληνες και ξένοι) παίκτες, οι οποίοι πέρασαν από τον Ολυμπιακό και στη συνέχεια έπαιξαν σε μεγαλύτερα πρωταθλήματα.

(Συγχωρείστε με, αλλά μεγαλύτερη ομάδα, στον κόσμο όλο, από τον Ολυμπιακό, δεν υπάρχει για εμένα, οπότε συνηθίζω να λέω (γράφω) «μεγαλύτερα πρωταθλήματα». Τέτοια υπάρχουν αρκετά, σε σχέση με το ελληνικό, το οποίο δίνει τη… «μάχη» του, με την… «εξυγίανση»).

Πίσω στο θέμα μας. Ο Ολυμπιακός έχει… ραβδάκι. Τόσο απλά. Όποιος έρχεται εδώ, εκτοξεύεται. Είναι δεδομένο. Το έχουμε δει να συμβαίνει κατά κόρον με (Έλληνες και ξένους) παίκτες. Και θα συνεχίσει να συμβαίνει, όσο ο κ. Μαρινάκης συνεχίζει απτόητος να κρατά το επίπεδο του Ολυμπιακού, τόσο ψηλά. Να τον έχει εκεί, ανάμεσα στις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης. Όσο η... τρέλα του ηγέτη του Ολυμπιακού διατηρείται στα, γνωστά σε όλους μας, ίδια επίπεδα, παίκτες όπως ο Ντανιέλ Ποτνένσε θα έρχονται στον Ολυμπιακό και θα εκτοξεύονται.

Και αυτό, βέβαια, έχει μεγάλες προεκτάσεις:

1) Μεγαλώνει (ακόμη περισσότερο) το όνομα του Συλλόγου, στο εξωτερικό.

2) Ο Ολυμπιακός θα έχει στο ρόστερ του (όσο μένουν εδώ) τέτοιους παικταράδες και θα συνεχίζει να έχει τοπ ομάδα.

3) Με την ιστορία αυτή να συνεχίζεται, ο Ολυμπιακός θα προσελκύει ολοένα και περισσότερους παίκτες, οι οποίοι θα αναζητούν την καταξίωση, στο κορυφαίο επίπεδο και την… εκτόξευση.

4) Ο κόσμος του Ολυμπιακού (το πιο βασικό κατ’ εμέ) θα συνεχίσει να απολαμβάνει μπαλάρα!

5) Ο Ολυμπιακός θα έχει, φυσικά, οικονομικά οφέλη, με τις πωλήσεις, στο μέλλον, παικτών όπως ο Ποντένσε, σε άλλες, μεγάλες ομάδες, μεγαλύτερων πρωταθλημάτων.

Χρειάζεται να συνεχίσω; Είναι απλό. «The Olympiacos effect». Γίνεται, πλέον, σύνθημα, στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Και όσο ο Ολυμπιακός συζητιέται, ολοένα και περισσότερο θα έχει ευκαιρίες να… εφαρμόσει αυτό το effect του, σε νέους παίκτες, οι οποίοι θα έρχονται στον Ολυμπιακό και θα φορούν την τιμημένη φανέλα του.

ΥΓ. Το «2)» λίγο παραπάνω, αυτό ότι ο Ολυμπιακός θα συνεχίζει να έχει τοπ ομάδα, μπορεί να επιφέρει… έξαρση «εξυγίανσης». Αλλά και αυτό ο Θρύλος (θα) το νικάει.

Διαβάστε επίσης

Δεν σταματιέται…

Δεν σταματιέται…

Τυχαίο το περιστατικό με τη φωτογραφία. Αλλά τόσο ταιριαστό, μετά τη χθεσινή νίκη… - Γράφει ο Θωμάς Μπίχτας.

Να παίξουν όλοι για… δύο

Να παίξουν όλοι για… δύο

Τα παιχνίδια, όπως αυτό με την Μπάγερν Μονάχου, χρειάζονται… διπλή προσπάθεια. - Γράφει ο Θωμάς Μπίχτας.