Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Τα «διπλά» χάρισαν το πλεονέκτημα!

Τα «διπλά» χάρισαν το πλεονέκτημα!
Κυριακή, 9 Απριλίου 2017 - 18:16

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΤΟΛΗΣ ΛΕΟΥΣΗΣ

Αδιαμφισβήτητα η φετινή Ευρωλίγκα μέχρι στιγμής είναι η καλύτερη που έχουμε παρακολουθήσει. Ολοι εναντίων όλων σε έναν αγωνιστικό… Γολγοθά 30 «στροφών» με ενδιαφέρον ακόμα και στην τελευταία ημέρα της κανονικής διάρκειας. Ο Ολυμπιακός από τη μεριά του, έχοντας τα λογικά σκαμπανεβάσματά του μέσα στη σεζόν, κατέκτησε την τρίτη θέση στην κατάταξη.

Μια διαδρομή που είχε αρκετές δυσκολίες, πολλούς τραυματισμούς σημαντικών παικτών, χαρές, νεύρα και συγκινήσεις. Οι πρωταθλητές Ελλάδος, στηριζόμενοι στον ελληνικό τους κορμό κατά κύριο λόγο, εξασφάλισαν το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ και θα έχουν την ευκαιρία απέναντι στην Αναντόλου Εφές να μονομαχήσουν για τη θέση τους στο Final 4 της Πόλης.

Για να φτάσουν, όμως, σε αυτό το σημείο, χρειάστηκαν 19 νίκες και 11 ήττες στην κανονική διάρκεια της Ευρωλίγκας από τους παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου.

ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ 50%

Η περσινή σεζόν μάλλον του ήταν μάθημα, καθώς στο Top 16 ο Ολυμπιακός είχε μόλις μία νίκη μακριά από το ΣΕΦ (επί της Λαμποράλ Κούτσα με 82-76). Φέτος αυτό άλλαξε σε σημαντικό βαθμό, οι «ερυθρόλευκοι» πλην ελαχίστων εξαιρέσεων ήταν απλά φανταστικοί εκτός έδρας. Συνολικά, λοιπόν, οι Πειραιώτες στα 15 παιχνίδια που έδωσαν οκτώ ροζ φύλλα αγώνα, άρα κάτι παραπάνω από 50%!

Το συγκρότημα του Γιάννη Σφαιρόπουλου έμοιαζε πιο απελευθερωμένο όταν αντιμετώπιζε έναν αντίπαλο σε εχθρική εξέδρα, την ώρα που στο ΣΕΦ τα πράγματα έμοιαζαν να… χαλάνε. Πρώτο «διπλό» αυτό στην έδρα της Μπασκόνια με 95-90 σε ένα παιχνίδι-διαφήμιση του μπάσκετ, για να έρθει το επόμενο την 8η αγωνιστική στο ΟΑΚΑ με 79-77 επί του Παναθηναϊκού. Μία έδρα που μόνο ο Ολυμπιακός απέδρασε στη φετινή Ευρωλίγκα, κάτι που από μόνο του αποδεικνύει ό,τι γράψαμε παραπάνω.

Τρίτη ήταν η επικράτηση στην Τουρκία με 77-71 επί της Νταρουσάφακα και ακολούθησε το πέρασμα από το Κάουνας (νίκη 88-75 επί της Ζαλγκίρις).

Πέμπτο «διπλό» ήταν αυτό στη Βαρκελώνη με 69-67 στο ματς με την Μπαρτσελόνα, σε μία τοποθεσία που ο Ολυμπιακός ήταν συνηθισμένος σε ήττες. Εκτη η εύκολη επικράτηση με 90-75 επί της Ουνιξ για να έρθει η νίκη στο Τελ Αβίβ με τη Μακάμπι με 82-71.

Τελευταίο θετικό αποτέλεσμα μακριά από το ΣΕΦ ήταν το 66-64 στο Βελιγράδι, νίκη που κλείδωσε το πλεονέκτημα έδρας.

ΚΑΚΕΣ ΗΤΤΕΣ, «ΚΡΥΟΣ» ΣΤΟ ΣΕΦ

Οσο οξύμωρο και αν ακούγεται (γιατί ποτέ μία ήττα δεν φέρνει χαρά στους παίκτες ακόμα και σε ματς που δεν έχουν ενδιαφέρον), ο Ολυμπιακός φέτος πλήρωσε τη χαλαρότητά του στα λεγόμενα εύκολα παιχνίδια, με ομάδες αποκλεισμένες ή χωρίς τους ίδιους στόχους από αυτόν. Η τρίτη θέση στη βαθμολογία είναι ένα παράσημο για τους πρωταθλητές Ελλάδος, ωστόσο, βάσει και της εικόνας τους και των αποτελεσμάτων, σίγουρα θα μπορούσαν να τερματίσουν σε υψηλότερη θέση.

Ο Θρύλος ηττήθηκε από τη Γαλατά στην Πόλη με 89-87, ενώ μετά το «διπλό» τις νίκες επί Μπαρτσελόνα και Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, εμφανίστηκε αγνώριστος με τη Μακάμπι στο ΣΕΦ και ηττήθηκε με 73-80.

Κακό ματς έκανε και στη Βαμβέργη όπου και έχασε και εύκολα μάλιστα με 82-68, ενώ το... γλυκό έδεσε με την ήττα στο Μιλάνο με 99-83! Εξίσου κακή ήττα μπορεί να χαρακτηριστεί και εκείνη από την αδιάφορη Γαλατά στο Φάληρο, με τον Ολυμπιακό ευτυχώς να μην πτοείται από αυτά τα αποτελέσματα και να εξασφαλίζει το πλεονέκτημα έδρα στα πλέι οφ, που ήταν και το ζητούμενο έπειτα από την πρόκριση στη φάση των «8», που ήταν και ο αυτοσκοπός στην αρχή της χρονιάς.

ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΕΔΡΑ

Μπορεί η προσέλευση των οπαδών του Ολυμπιακού να ήταν σχετικά ικανοποιητική στο Φάληρο, οι ίδιοι οι παίκτες των Πειραιωτών δεν μπόρεσαν να τους ανταμείψουν πάντα για τη βοήθειά τους. Παρότι εκτός έδρας οι «ερυθρόλευκοι» είχαν 8-7 ρεκόρ, στο ΣΕΦ είχαν 11-4, με τις τέσσερις ήττες να είναι κάπως… πολλές για τα δεδομένα της συγκεκριμένης ομάδας. Τώρα στα πλέι οφ και αυτά τα δύο αρχικά πρώτα παιχνίδια με την Αναντόλου Εφές, ο Ολυμπιακός (αλλά και ο κόσμος με την παρουσία του) οφείλει να θυμηθεί τις παλιές καλές του εποχές στο Φάληρο. Δεν θα χαθεί τίποτα αν ηττηθεί σε ένα ματς, καθώς η σειρά είναι μεγάλη και μπορεί να το… γυρίσει στα ματς της Πόλης, αλλά και πάλι αν συμβεί αυτό είναι δώρο άδωρο το πλεονέκτημα έδρας που με κόπο εξασφάλισε ο Ολυμπιακός.

Διαβάστε επίσης

Μια ακόμα νίκη με όμορφο μπάσκετ

Μια ακόμα νίκη με όμορφο μπάσκετ

Χωρίς να αντιμετωπίσουν καμία δυσκολία τα κορίτσια του Θρύλου, επικράτησαν με 92-45 του Πρωτέα στη Βούλα και έδειξαν πανέτοιμες για τα play off παίζοντας στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα κυριαρχικό μπάσκετ.

Μασάζ για την Πόλη

Μασάζ για την Πόλη

Ο Ακατονόμαστος γράφει για την ομάδα μπάσκετ και την αγωνιστική άνοδος του Βασίλη Σπανούλη.